O investigație de piață criptografică lansată de Wall Street Journal a dezvăluit că criptomonedele în valoare de aproape 90 de milioane de dolari au fost spălate prin schimburi de criptomonede cu sediul în Statele Unite în ultimii doi ani..

Conform articolul de anchetă, zeci de milioane de dolari în valoare de Bitcoin rău obținut și un sortiment de alte criptomonede au fost convertite în moneda de confidențialitate Monero. Acest lucru se realizează prin intermediul a 46 de schimburi de criptomonede cu sediul în Statele Unite. 2.500 de portofele criptografice au fost urmărite în cursul anchetei, iar tranzacțiile lor datând din 2016 au fost examinate.

Portofelele criptografice au fost presupuse implicate în hack-uri și scheme de șantaj și au fost urmărite folosind tehnologia blockchain. Unele dintre schimburile care s-au dovedit a fi utilizate de criminali pentru a spăla monede digitale prost obținute includ Binance, Bittrex, ShapeShift, Gemini, Bitfinex, BTC-e, Changelly, Bitstamp, KuCoin și HitBTC.

Concentrându-se pe ShapeShift, o companie cu sediul în Denver și susținută de Pantera Capital, FundersClub și Access Venture Partners, ancheta a dezvăluit că personaje umbre, inclusiv agenți din Coreea de Nord, creatorii schemei Ponzi și schematorii de fraudă a cardurilor de credit au folosit platforma pentru spălare cripto.

Se pare că au ales ShapeShift datorită politicilor slabe „Know Your Customer (KYC)” care nu necesită furnizarea de informații de identificare personală. Pentru a face lucrurile mai grele pentru autorități, infractorii cibernetici au efectuat tranzacțiile în afara sferei de jurisdicție a Statelor Unite și, mai ales, în China sau țările din Europa de Est.

Ancheta susține că actorii nord-coreeni care au declanșat atacul de ransomware WannaCry anul trecut, în timp ce solicitau plăți în bitcoin, și-au convertit veniturile ilicite din bitcoin în Monero prin ShapeShift.

Conversia la Monero a făcut practic imposibilă urmărirea hackerilor, datorită caracteristicilor robuste de pseudonimizare a criptocurrency. Din totalul de 89 de milioane de dolari în fonduri ilicite spălate prin bursele americane începând cu 2016, ShapeShift ar fi procesat aproximativ 9 milioane de dolari, în timp ce Bittrex a gestionat aproximativ 6,3 milioane de dolari.

Directorul executiv al ShapeShift, Erik Voorhees, a contracarat acuzațiile cu o mustrare dură a raportului WSJ, respingându-l ca fiind înșelător și lipsit de conștiință. Printr-o postare pe blog pe site-ul companiei, el a afirmat că ancheta publicației a omis informații importante despre eforturile companiei de a combate spălarea criptografică.

El a mai declarat că anchetatorii au arătat o lipsă de înțelegere cu privire la modul în care funcționează blockchain, explicând că tranzacția suspectă citată nu a fost trimisă la schimb de către infractorii cibernetici, ci de un alt schimb. Erik a susținut că, chiar dacă afirmațiile erau adevărate, volumele ilustrate erau abisale și reprezentau doar 0,15% din volumul total tranzacționat de bursă la momentul respectiv.

CEO-ul a adăugat că ShapeShift a respectat întotdeauna cererile de aplicare a legii și a colaborat cu autoritățile în peste 30 de investigații care se întind pe peste 13 țări din întreaga lume. Voorhees a reiterat angajamentul companiei sale de a opri spălarea banilor, spunând că folosește instrumente sofisticate de combatere a spălării banilor și a instrumentelor de criminalistică bazate pe blockchain pentru a detecta conturi și tranzacții suspecte.

Aparent, compania împărtășește informații cu alte burse pentru a susține eforturile AML. Voorhees a explicat că ShapeShift se ocupă doar de tranzacții crypto-crypto și nu are tranzacții de schimb fiat. Ca atare, nicio monedă fiduciară nu poate sau nu a fost spălată vreodată în rețea.

Cu privire la modul în care bursa menține transparența, toate tranzacțiile sunt făcute publice, făcându-le astfel trasabile. Ironia situației, potrivit CEO-ului, este că Wall Street Journal a folosit aceste informații publice pentru a lansa ancheta și totuși a acuzat agenția cripto de lipsă de transparență..

De asemenea, a combătut afirmațiile de activitate ilegală, afirmând: „ShapeShift a fost întotdeauna în favoarea respectării legilor jurisdicțiilor în care operează, chiar dacă multe dintre aceste legi sunt neclare, în continuă schimbare, contradictorii și, în unele cazuri, ineficient. ”

Directorul juridic al companiei, Veronica McGregor, a declarat pentru WSJ că ShapeShift a primit într-adevăr lista conturilor suspecte la care a făcut referire ancheta și a spus că compania le-a interzis schimbul..

CEO-ul ShapeShift și Ron Paul.

CEO-ul ShapeShift, Erik Voorhees (stânga), cu politicianul pensionar Ron Paul (dreapta).

Acestea fiind spuse, ShapeShift a anunțat că își va schimba modul de operare pe fondul acuzațiilor de spălare a banilor și încearcă în prezent să deschidă un nou sistem de schimb care să asigure o mai mare transparență..

Infractorii cibernetici folosesc servicii Tumbler și schimburi de abuz pentru a spăla cripto

Cripto în valoare de aproximativ 266 milioane dolari a fost aparent spălat anul trecut. Cu toate acestea, cifrele din 2018 sunt mult mai mari, la 761 milioane dolari, iar acest lucru nu include tranzacțiile efectuate folosind criptomonede mai greu de urmărit, cum ar fi Dash, Zcash și Monero.

Potrivit lui Dave Jevans, Directorul executiv al CipherTrace, o firmă de criptomonede specializată în urmărirea cripto și în realizarea criminalisticii avansate, serviciile de amestecare sunt de vină pentru creșterea bruscă a infracțiunilor cibernetice care implică cripto. Serviciile de tumblere criptomonede iau monede digitale dintr-o gamă largă de surse și le amestecă într-un pool combinat.

Monedele sunt apoi amestecate și redistribuite în diferite bazine ale blockchain-ului, făcându-le astfel de netrecut. Serviciile șterg efectiv legătura dintre contribuabili și destinatari. Astfel de servicii funcționează folosind formule complexe scrise de experți cu înaltă calificare în zonă, unii care probabil au doctorat.

În cazul ShapeShift, Dave a exprimat faptul că, deși astfel de schimburi oferă servicii legitime, acestea pot fi abuzate de actori rău intenționați pentru a ascunde originea fondurilor achiziționate în mod fraudulos. Acest lucru se datorează faptului că clienții pot utiliza astfel de servicii în mod anonim, precum și să efectueze flip-uri valutare încrucișate pentru a comuta între criptomonede. Acest lucru face ca monedele digitale să nu poată fi urmărite.

Într-un caz ilustrat de ancheta WSJ, o companie online numită Starscape Capital a colectat în mod fraudulos 2 milioane de dolari de la investitori, cu promisiunea unor randamente scandalos de mari. Se pare că investitorii au fost obligați să trimită plăți în Ethereum. Cu toate acestea, site-ul web asociat proiectului a ieșit offline, lăsându-și susținătorii în limb.

Potrivit anchetei, monedele din întreprindere au fost în curând direcționate în două schimburi criptografice folosind fluxuri diferite. ShapeShift a fost printre ei. Celălalt a fost KuCoin, un schimb cu sediul în Hong Kong. Aproximativ 517.000 de dolari din Ethereum ar fi fost trimiși la ShapeShift și transformați în moneda de confidențialitate Monero, moment în care traseul a rămas rece.

De acolo, monedele ar putea fi schimbate cu bitcoin sau fiat fără nici o urmă a originii lor. Și, până în prezent, niciunul dintre fondatorii Starscape nu a fost identificat vreodată.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me