Schimburile criptografice din Malta au procesat peste 40 de miliarde de dolari în monedă digitală. Potrivit unui raport publicat de CryptoCompare, Malta a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții cu criptomonede din lume în luna decembrie.

OKEX și Binance sunt creditate pentru procesarea unei bucăți uriașe din acesta. Ambele sunt listate la Bursa Malteză (MSX), aspect despre care se crede că le-a sporit atracția. Cu o populație de puțin peste 400.000 de locuitori, Malta a reușit să învingă Hong Kong, Samoa, Seychelles și Statele Unite ale Americii în volumul comerțului criptografic..

Îmbrățișând industria criptomonedelor

În timp ce multe națiuni au respins sectorul criptografic ca fiind periculos și au descurajat investitorii să participe la investiții în active digitale, Malta și-a deschis porțile către jucătorii din industrie. A reușit să gestioneze reglementarea prin stabilirea unui cadru de reglementare cuprinzător care acoperă și tehnologia blockchain.

Aceasta este o întreprindere rară chiar și în rândul centrelor populare. Anul trecut națiunea insulară a adoptat trei legi de reglementare care acoperă criptomonedele, blockchain-ul și Tehnologia Ledgerului Distribuit (DLT).

Acestea au fost, în special, Legea privind aranjamentele și serviciile tehnologice inovatoare, Legea autorității de inovare digitală din Malta și Legea activelor financiare virtuale. În prezent, acestea formează pietrele de temelie ale reglementării criptografice din țară și au fost concepute pentru a guverna companiile care operează în spațiu.

Legea Autorității de inovare digitală din Malta prevede protecția investitorilor și a utilizatorilor și menține integritatea industriei. De asemenea, subliniază că guvernul, prin intermediul Autorității de inovare digitală din Malta, va promova dezvoltarea și inovarea în țară.

Legea privind aranjamentele și serviciile tehnologice inovatoare guvernează utilizarea tehnologiilor din industrie și se asigură că acestea îndeplinesc criteriile stabilite pentru a se califica pentru aprobare.

Legea activelor financiare virtuale reglementează proiectele de active digitale, inclusiv ICO-urile și cerințele privind cartea albă. De asemenea, eliberează linii directoare cu privire la modul în care ar trebui realizată promovarea proiectelor de criptomonede și asigură faptul că informațiile false nu sunt incluse în reclame. Aceste politici sporesc încrederea investitorilor și contribuie la menținerea standardelor din industrie. Acestea contribuie în mare măsură la poziția Maltei ca centru criptografic de vârf.

Malta are, de asemenea, un sistem de impozitare favorabil care acoperă atât companiile criptografice care operează pe insulă, cât și entuziaștii. Companiile sunt, de exemplu, scutite de plata taxei pe valoarea adăugată asupra deținerilor de active digitale. Pentru cetățenii UE, tranzacțiile fiat-cripto și retragerile din bursă atrage impozitul zero. Acest lucru a făcut ca mai mulți entuziaști cripto din Europa să se mute în națiunea insulară pentru a se bucura de beneficiile sale fiscale.

Regulamentul cripto Samoa

În Samoa, reglementarea criptografică este puțin diferită în comparație cu Malta. Companiile criptomonede care doresc să funcționeze în țară trebuie să respecte legi stricte împotriva spălării banilor similare cu cele impuse instituțiilor financiare. Țara clasifică schimburile de criptomonede drept instituții financiare și le cere să obțină licențe instituționale de la agențiile guvernamentale relevante.

Spre deosebire de administrația malteză, autoritatea administrativă samoană a fost neclintită în ceea ce privește sprijinirea sau încurajarea directă a creșterii sectorului. Administrația descurajează în mod deschis orice investiții în industrie, la care se referă drept „risc ridicat”.

Într-un declarație oficială de către Banca Centrală a Samoa criptomonedele nu sunt considerate a fi curs legal. Cu toate acestea, Banca Centrală a admis în mod deschis că tehnologia blockchain este revoluționară și ar putea avea un impact mare asupra sectorului financiar al țării.

Spre deosebire de legislația criptografică din Malta, guvernul samoan nu reglementează direct problemele tehnologice, în special cele care implică inovarea și dezvoltarea blockchain-ului. Acest aspect este crucial în special atunci când se implementează garanții pentru investitori. Rezultatul este incertitudinea juridică pentru investitori.

Regulament în Hong Kong

Administrația din Hong Kong a luat măsuri unice pentru a reglementa sectorul criptomonedelor în ultimul an. În noiembrie, organismul de reglementare a criptomonedelor din țară, Comisia pentru valori mobiliare și futuri (SFC) a emis un avertisment sever către managerii de fonduri după o creștere a cazurilor de fraudă.

Agenția a menționat că lipsa unei reglementări adecvate a condus la o creștere a activității frauduloase în sector, obligându-l să pună în aplicare măsuri mai solide împotriva acestor acte. Un număr tot mai mare de utilizatori de schimb de cripte s-au plâns că au fost înșelați după ce au depus fonduri. Mulți nu au reușit să încaseze.

A fost elaborat un nou set de reglementări care vizează distribuitorii de fonduri și administratorii de portofoliu și a fost elaborat în principal pentru a proteja investitorii. In conformitate cu declarație publicată, bursele de criptare din țară ar putea obține o licență după ce au fost plasate în Sandbox de reglementare SFC.

Acest lucru ar permite organismului de reglementare să evalueze dacă practicile unui schimb sunt conforme cu orientările stabilite. Potrivit agenției, strategia ar oferi, de asemenea, informații despre nivelul de protecție al investitorilor necesar și ce forme de reglementări ar fi eficiente.

În urma anunțării noilor cerințe, unele companii au ales să se mute în zone cu reguli mai prietenoase cu criptarea. Cu doar câteva zile în urmă, A anunțat Xapo că își va muta operațiunile din Hong Kong în Elveția datorită mediului de reglementare „opac”.

Președintele Xapo, Ted Rogers, a exprimat, în ceea ce privește Hong Kong-ul, că, deși a fost considerat cândva „sfântul graal al reglementărilor cripto”, lucrurile s-au schimbat de atunci. El a descris autoritățile de reglementare elvețiene ca fiind mai potrivite, mai inteligente și mai interesate în dezvoltarea piețelor financiare.

Malta se confruntă cu provocări de creștere

Desigur, susținerea industriei criptografice înseamnă și nevoia de a face față problemelor care au înfrânat sectorul de la apariția sa. Acestea variază de la spălarea banilor la cazurile de hacking și fraudă.

Lotul este considerat a fi un obstacol insurmontabil de către națiunile averse față de mișcarea criptografică și, ca urmare, unele au interzis în mod direct tranzacțiile cu criptomonede. Malta a trebuit să adopte o mentalitate sângeroasă în tratarea acestor probleme, dintre care unele au făcut titluri.

Incidențe recente și declarația FMI

Cu doar câteva zile în urmă, Malta Financial Services Authority (MFSA) a cerut investitorilor să se ferească a unei înșelătorii în curs de desfășurare care implică o companie numită Revoluția Bitcoin. Înșelătoria folosea reclame pe rețelele de socializare și alte platforme online pentru a atrage investitorii nebănuiți să depună fonduri. Firma fictivă s-a prezentat ca o companie criptografică extrem de profitabilă.

Potrivit MFSA, compania se pare că folosea numele vedetelor și ale agenției fără acordul de a atrage investitori. Potrivit agenției, firma nu fusese înregistrată la niciun organism autorizat din țară.

Vestea vine în urma unei alte înșelăciuni criptografice comise de o companie numită FXNobels. Utilizatorilor care au depus fonduri pe platforma sa li s-a furat fondurile digitale. Se credea că, la un moment dat, compania și-a desfășurat operațiunile folosind un centru de apeluri din Bulgaria.

Din cauza cazurilor în creștere de incidente conexe, Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut guvernului maltez să se asigure că companiile de criptomonede și blockchain respectă cerințele legislației Cunoașteți-vă clientul.

Potrivit Times of Malta, FMI a cerut, de asemenea, guvernului să aplice sancțiuni adecvate împotriva părților despre care se constată că au încălcat legea. Agenția a indicat dezvoltarea rapidă a noilor produse și o piață în evoluție rapidă ca domenii de îngrijorare. Acesta a subliniat că acestea ar putea exercita presiuni semnificative asupra Autorității Serviciilor Financiare din Malta.

Programul Guvernului „Cetățean prin investiție” a fost, de asemenea, desemnat ca o potențială buclă de spălare a banilor. Permite cetățenilor din afara UE să dobândească cetățenia, atâta timp cât investesc minimum 250.000 USD în obligațiuni sau acțiuni ale țării.

Unitatea de analiză a informațiilor financiare a sugerat un plan de acțiune în 50 de puncte. Planul a fost apreciat ca o modalitate de a menține în mod eficient respectarea reglementărilor internaționale și ale UE împotriva spălării banilor.

(Credit pentru imagini recomandate: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me