Turcoin, annonsert som “den nasjonale kryptovalutaen i Tyrkia”, er blitt avslørt som en Ponzi-ordning på flere millioner dollar da den kollapset i skam.

Det antas at rundt 12.000 individuelle investorer er blitt berørt. Mange hadde senket livssparingen i prosjektet, etter at Turcoin lovet raskt utbytte og antydet at det hadde støtte fra den tyrkiske regjeringen.

Lokalavis Posta rapporterte at Turcinos morselskap Hipper A.Ş. tok 100 millioner tyrkiske lira ($ 20,6 millioner) fra investorer.

Felleseierne – Sadun Kaya og Muhammed Satıroğlu – drev Hipper A.Ş. ut av den tyrkiske hovedstaden Istanbul og la ut den første Turcoin i oktober 2017.

Men innen juni 2018 hadde den lovede avkastningen ikke blitt materialisert, og investorene begynte å heve advarselflagg med den tyrkiske finansielle vakthunden, Capital Markets Board.

Etterforskere fra Kochaeli statsadvokatkontor frøs angivelig Kaya og Satıroğlus eiendeler etter å ha avdekket den påståtte svindelen.

Begge ble arrestert 19. juni og løslatt mot kausjon, men ble arrestert 2. juli og varetektsfengslet mens de avventer rettssak..

Lokalavis Hurriyet Daily News intervjuet Satıroğlu, og han beskyldte sin tidligere forretningspartner for sammenbruddet av Turcoin. Han sa: “Alle pengene gikk til Sadun Kajas selskap på Kypros. Jeg var bare megler. Vårt firma Hipper har ikke en eneste dollar i banken. ”

Satıroğlu lovet da å betale tilbake investorenes penger “hvis [myndighetene] blokkerer bankkontoene mine.”

Hvordan Turcoin skapte millioner

Turcoin hevet øyenbryn over hele Tyrkia med en rekke overdådige reklamearrangementer, ofte deltatt av lokale kjendiser, sammen med gjentatt TV-reklame. Tidlige investorer ble lovet outlandish luksusgaver, som Mercedes og BMW biler.

De opprinnelige annonsene hevdet at støttespillere ville tjene 16 prosent på den opprinnelige investeringen på 1500 tyrkiske lira (TRY). Når de hadde registrert seg nok andre investorer, ville de motta en betaling på 250 TRY.

Det var en dristig påstand – og fristende – gitt Tyrkias alvorlige økonomiske problemer. Gjennomsnittlig arbeidstaker får betalt bare $ 455 dollar i måneden. Tyrkias regjering er også i en evig unntakstilstand etter et mislykket militærkupp i juni 2016.

President Recep Erdoğan ble gjenvalgt i juni 2018 og begynte umiddelbart å si opp tusenvis av arbeidstakere i offentlig sektor. Over 160 000 mennesker har blitt sagt opp siden Erdoğan overtok.

Krypto i Tyrkia

En lokal kommentator skrev videre Twitter at opplevelsen hadde forsvunnet entusiasmen for kryptovaluta i landet: “Etter den offentlige mening er det et alvorlig tap av tillit til innenlandske kryptopengesatsinger.” Turcoin Tyrkia kryptovaluta Ponzi kommentar

Forvirringen i Tyrkia er kanskje ikke overraskende, gitt at det har vært gjentatt politisk interesse for kryptovalutaer.

I februar 2018 foreslo Tyrkias nasjonalistiske bevegelsesparti en “nasjonal Bitcoin” i et papir på 22 sider om regulering av kryptovalutaer.

Samme måned fortalte landets visestatsminister Mehmet Simse CNNs tyrkiske filial at regjeringen ønsket å frigjøre sin egen statsstøttede kryptovaluta.

Sentralbanker og regjeringer har flere ganger blitt tvunget til å presse tilbake mot rykter om at de har lansert offisielle kryptovalutaer.

Det skjedde også i Hong Kong nylig, da landets sentralbank, Hong Kong Monetary Authority (HKMA) utstedte en sterk fornektelse at den hadde gitt ut en statsstøttet kryptovaluta “for investering av allmennheten.” Det advarte investorer om at “HKMA aldri har lansert og ikke vil lansere noe slikt kryptoprodukt.”

Hong Kong skyline - Daxis

Med utsikt over Hong Kong skyline. Av Daxis via Flickr, CC BY-ND 2.0

Og likevel er det å mudre vannet det faktum at de samme sentralbankene og myndighetene investerer tungt i Blockchain-teknologien som understøtter kryptovalutaer..

HKMA fortalte for eksempel Reuters 16. juli at det koblet seg til syv banker, inkludert Hang Seng og HSBC, for å lansere en Blockchain-basert finansiell handelsplattform.

Det er selvfølgelig ingen vei inn til disse offisielle prosjektene for individuelle investorer. Institusjonelle støttespillere som hedgefond, pensjonsfond og kryptospesifikke fond med enorme mengder kapital bak seg, kan alle tjene på det. Enkeltpersoner med livssparing? Ikke så mye.

Hva Turcoin sier

Saken pågår, og mens selskapet har presset seg tilbake mot fjellet med lammende negativ omtale, Hipper A.Ş. Twitter-konto, @HipperIstanbul, er ikke lenger tilgjengelig. Det er nettsted ble erstattet med en uttalelse som lyder: “Kunngjøring: Forhandlingene er suspendert på grunn av den pågående rettsprosessen.”

En oppsiktsvekkende uttalelse om Turcoin nettsted protesterer sin uskyld og sier: “Vi har delt dataene som de relevante myndighetene har bedt om innenfor rammen av etterforskningen, og vi har sluttet å få tilgang til lommeboken for å forhindre videre behandling.”

Uttalelsen beskylder videre tyrkiske journalister for å være korrupte eller inkompetente: “Vi minner deg om viktigheten av å ikke ta hensyn til slike useriøse nyhetsorganisasjoner i vårt land der journalistyrket er på siste ben.”

Turcoin hevder fortsatt at det vil være i stand til å refundere investorer “når etterforskningen og påfølgende rettsprosess er fullført.”

Hipper A.Ş. eies av Satıroğlu og Kaya med henholdsvis 49 prosent og 51 prosent aksjer.

Bildekreditt: Casal Partiu, CC BY-SA 2.0

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me