Hva er Factom?

Factom er en blockchain-protokoll som skiller uforanderligheten til blockchain-teknologi fra valutaene som vanligvis er knyttet til den. Dette gjør det enklere og billigere for bedrifter å lagre data på blockchain.

Factom prøver å løse tre hovedproblemer sett i Bitcoin-nettverket:

  1. Hastighet – Bitcoin-transaksjoner tar minst 10 minutter for en enkelt bekreftelse. Med en fellesskapsstandard på 6 bekreftelser før en transaksjon er ferdig behandlet, tar mange av dem over en time.
  2. Koste – Bitcoin-transaksjonsgebyrer har økt og kan fortsette å gjøre det ettersom flere transaksjoner kommer inn i nettverket.
  3. Oppblåst – Med 1 MB blokkstørrelse er antallet mulige transaksjoner per sekund begrenset. Selv implementeringen av Segregated Witness (SegWit) og Lightning Network er kanskje ikke nok av en forbedring for å dempe Bitcoins skaleringsproblemer.

I tillegg lagres dokumentene og dataene ved hjelp av Factom kan enkelt revideres som ytterligere senker kostnadene som er nødvendige for at bedrifter skal ha en sikker og nøyaktig datalager.

Factom er spesielt nyttig for bedrifter der viktige data regelmessig skifter hender. Dokumenter som landtilskudd og medisinske journaler må ha sikret nøyaktighet når de går fra person til person. Lagring av data på blockchain gir en enorm verdi for disse virksomhetene. Det er kostbart å opprettholde papirregistreringer og tradisjonell digital lagring er sårbar for skadelig manipulering. Factom løser begge disse problemene.

I denne Factom-guiden går vi gjennom:

Hvordan fungerer Factom?

Factom bruker to tokens i nettverket:

  1. Faktoider
  2. Oppføringskreditter

Faktoider (FCT)

Faktoider har sin egen kjede i Factom og kan handles fritt som de fleste andre kryptovalutaer. Disse myntene desentraliserer systemet og hindrer brukere i å spamme nettverket.

Factom-servere mottar Factoids som en belønning for å opprettholde nettverket. Nettverket frigjør disse belønningene til fast pris (~ 73 000 per måned) i en prosess som er uavhengig av prisen.

Opptakspoeng (ECs)

Du kan bruke Factoids til å kjøpe Oppføringskreditter gjennom protokollen. Oppføringskreditter kan ikke overføres, og du kan bare bruke dem til å betale for oppføringer eller til å stemme på autoritetsnoder.

Fordi de har liten egenverdi, kan du lagre oppføringskreditter i et område med lav sikkerhet med liten risiko for at tyver stjeler dem.

Du må bruke oppføringskreditter for å legge til data i Factom blockchain. Når du bruker en inngangskreditt, er faktorene du brukte til å kjøpe den fjernet fra systemet (AKA brent).

Å skille faktoider fra inngangskreditt åpner Factom for brukere som enten ikke forstår eller ikke vil bruke kryptovaluta. De kan ganske enkelt kjøpe oppføringskreditter ved hjelp av den valgte valutaen. Factom kjøper deretter faktoider fra det åpne markedet og brenner dem for å dekke kjøpet.

Factom Chain

Hver oppføring du sender inn har en kjede-ID. Chain ID bestemmer hvilken undergruppe som skal inkludere oppføringen. Oppføringene har en maksimal størrelse på 10 KB, men du kan bruke flere oppføringer for å koble sammen større filer.

En sekvens av oppføringer danner en Kjede. Kjeden registrerer rekkefølgen på oppføringene som etterlater et revisjonsspor. For å si det enkelt, Kjeder er som mapper, og oppføringer er som filene du legger i mapper.

Faktaoppføringer

En kjede er en sekvens av oppføringer.

An Inngangsblokk er en gruppe hashes av alle oppføringene med en bestemt kjede-ID. Det er viktig å merke seg at oppføringsblokken bare inneholder hasj, ikke de faktiske dataene for oppføringene.

Hvert minutt lager Federated Servers en Katalogblokk ved å gruppere hashene til inngangsblokkene fra den tidsrammen.

Faktiske inngangsblokker

Oppføringsblokker inneholder bare hashes av oppføringer.

Når 10 katalogblokker er dannet (hvert 10. minutt), blir hasjene fra disse katalogblokkene forankret til Bitcoin-blokkjeden. Myndighetsnoden som utfører denne handlingen velges tilfeldig.

Nettverkets design gjør revisjonsregistreringer til en enkel og billig prosess.

I Bitcoin trenger du hele blockchain-historikken for å validere en transaksjon. Dette er ikke nødvendig med Factom. Ved å bruke katalogblokker og kjede-ID-er kan du redusere mengden båndbredde som er nødvendig for å revidere postene.

Tre typer servere

Factom bruker en konsensusalgoritme som ligner på Flåte algoritme. Ved hjelp av denne algoritmen når nettverket konsensus ved å velge en leder tilfeldig fra poolen av Federerte servere.

Factom-servere

Factom bruker tre typer servere (noder).

Federerte servere er de primære serverne som kjører Factom-nettverket. De er de eneste som kan skrive data til blockchain og motta Factoid-belønninger.

Disse serverne sender en “hjerteslagmelding” til tilhengerne på nettverket for å bevise at de eksisterer. Hvis en Federated Server ikke gir en hjerteslagmelding, begynner tilhengerne umiddelbart et valg for å velge en ny Federated Server for å ta plass..

Revisjonsservere dobbeltsjekk arbeidet til de fødererte serverne. Hvis en Federated Server gjør en feil, blir den en Audit Server, og en av Audit Serverne oppgraderer til en Federated Server.

Disse serverne får ikke belønning for arbeidet de gjør.

Følgende servere kan bare gjøre transaksjonsforespørsler. Når de mottar en inngangsforespørsel, videresender de den til en Federated Server.

Nettverket utfører ikke tilsyn med de første oppføringene, så du bør revidere alle oppføringene dine før du går inn i systemet.

Factom Team & Framgang

Factom-prosjektet begynte i 2014 som setter den på den eldre enden av blockchain-spekteret. Teamet har gjort jevn fremgang siden den gang.

De ga ut den første versjonen av Factom tidlig på 2015 og hadde token-salget sitt midt i året. I august 2015 ble de akseptert i Plug and Play FinTech-akseleratoren og ble valgt som en av Austins A-List-oppstart i mai 2016.

Basert på Austin, TX, USA kjerneteam har flere medlemmer med flere års erfaring i blockchain-rommet.

Paul Snow leder teamet som grunnlegger og administrerende direktør. Han fungerer også som sjefarkitekt for open source-prosjektet, DTRules, og grunnla Texas Bitcoin Conference.

Blockchain kan lovlig godkjenne bevis, kinesiske dommerregler https://t.co/P7svO2ytzI via @CoinDesk

CoinDesk nedtoner Factom her, men hasjene var i Factom som forankrer seg i Bitcoin. Våre folk i Kina bidro til å gi teknisk støtte i dette tilfellet!

– Paul Snow (@ paulsnx2) 29. juni 2018

Factom har for øyeblikket over 11 millioner bidrag samt noen bemerkelsesverdige partnerskap. Teamet jobber med innenriksdepartementet å gi revisjonsspor for data samlet inn ved USAs grenser. De jobber også med Gates Foundation å lagre medisinske journaler for mennesker i utviklingsland.

I juni 2018 brukte en kinesisk domstol data lagret med Factom blockchain som juridisk bevis, og satte et presedens for fremtidige saker.

I mai 2018 fullførte Factom-teamet den siste store milepælen i whitepaper, M3. Med implementering av M3, autoritetsserverne byttet fra de som drives av Factom, Inc. til uavhengige operatører i ni land. Videre gjorde teamet betydelige forbedringer på blockchainens hastighet, økte gjennomstrømningen med 5 ganger og reduserte bekreftelsestiden med en faktor på 600. De la også til støtte for Ethereum blockchain-ankere..

Konkurrenter

Selskapet har få direkte konkurrenter. Dens største konkurrent er NEM som ga ut en hvitt papir for Apostille i 2017. Apostille spesialiserer seg i likhet med Factom på notarisering og tidsstempling av data og dokumenter.

Factom Trading

FCT-prisen nådde en heltidshøyde (i BTC) på ~ $ 33,72 (~ 0,0135 BTC) i juni 2017. I nesten hele resten av 2017 falt prisen jevnt og trutt med en kortvarig topp i slutten av august. Fra og med november 2017 steg FCT sammen med resten av markedet for å nå en heltidshøyde (i USD) på rundt $ 77,65 (~ 0,00505 BTC) i januar 2018.

Etter at bull run, falt FCT gjennom det meste av 2018, og traff et gulv på omtrent fire dollar. Factom har vært et av få prosjekter som tilsynelatende begynte å bryte ut av bjørnemarkedet i 2018. I begynnelsen av november begynte FCT-prisen igjen å stige til nesten ti dollar og har holdt seg rundt den prisen. Ettersom denne prisbevegelsen skjer i en tid med dårlig markedssentiment, kan det være et tegn på at Factom får betydelig adopsjon blant bedrifter..

Prisen på FCT er direkte knyttet til mengden nettverksbruk. Etter hvert som flere bedrifter blir med i nettverket, vil det bli dyrere å sende inn oppføringer som igjen vil påvirke FCT-prisen.

Når antallet FCT som blir brent, overgår de 73 000 som opprettes hver måned, vil valutaen bli deflasjonær. Å passere dette bruddpunktet bør føre prisen opp enda lenger.

Hvor kan jeg kjøpe FCT

Du kan kjøpe FCT på Poloniex og Bittrex som et handelspar med Bitcoin.

For å kjøpe FCT på disse børsene må du først eie Bitcoin eller kjøpe noen på en annen børs som GDAX eller Gemini. Derfra kan du overføre Bitcoin for å gjøre utvekslingen.

CoinMarketCap lister opp alle børsene og handelsparene som er tilgjengelige for Factom.

Hvor skal du lagre FCT

Du har to anbefalte lommebokalternativer for å lagre FCT:

  1. Sikker (kryptert) Enterprise Wallet
  2. Ledger Nano S

Enterprise Wallet er tilgjengelig på Mac, Windows og Linux. Du finner instruksjoner for å laste ned og bruke lommeboken her.

Du kan også lagre FCT på Ledger Nano S maskinvarebokje. Ledger er en av de mest pålitelige og sikre lommebøkene i kryptovaluta-samfunnet.

Det er ikke mange andre lommebøker som støtter FCT ennå, men de ser ut til å få grep. Exodus nye lommebok, Eden, støtter FCT, men den er fortsatt i pre-release, så du kan ha problemer når du bruker den.

Konklusjon

Factom er et veletablert prosjekt som løser et stort problem som spenner over flere bransjer. Selv om markedsføring ikke har vært teamets fokus, har de jobbet i skyggen for å danne forretningspartnerskap og fortsette å forbedre produktene sine.

Teamet har ikke bare erfaring med å jobbe på tidligere prosjekter sammen, men deler også flere års kunnskap om blockchain.

Etter hvert som prosjektet vokser, vil det være interessant å se hvordan FCT-prisen reagerer og hva som vil skje hvis eller når den treffer et deflasjonspunkt.

Redaktørens merknad: Denne artikkelen ble oppdatert av Steven Buchko 11.27.2018 for å gjenspeile de nylige endringene i prosjektet.

Ytterligere faktaaressurser

Nettsted

Facebook

Twitter

Youtube

Reddit

Uenighet

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me