Du skjønner kanskje ikke det, men når du skriver under på en tradisjonell kontrakt, tar du fortsatt en risiko. Den andre parten leverer kanskje ikke. De kan bryte en taushetsavtale. Kanskje du ikke mottar lønnsslipp. Uansett må du ta deg frem til tinghuset og betale tusenvis av advokatsalær, bare for mulighet for å få rettferdighet.

Høres paranoid ut? Det er mer vanlig enn du tror. I det minste 47% av alle sivile saker er kontraktsrelaterte, ifølge en studie om 26 amerikanske stater.

Heldigvis har Blockchain ikke bare revolusjonert våre finansielle transaksjoner. Det har også gjort et gjennombrudd i loven.

Så hvordan fungerer smarte kontrakter?

En smart kontrakt er ikke ulik forgjengeren. Det hjelper deg med å bytte eiendom, tjenester og valuta. Men i motsetning til den knapt håndhevbare papirstakken som knapt stiftes sammen, er denne kontrakten et selvutførende dokument.

I virkeligheten er smarte kontrakter ikke akkurat “nye”. Begrepet ble oppfunnet av Nick Szabo i 1994. En forsker innen både jus og informatikk, den tilbakevendende Szabo har vært involvert i kryptovaluta siden første dag (sjekk hans Bit Gold-bidrag). Med smarte kontrakter ønsket han å fjerne mellommannen, som tradisjonelt spilte rollen som kontrakthåndheveren. I stedet så han for seg at smarte kontrakter skulle være som en salgsautomat.

Tenk på fremgangsmåten til en salgsautomat – det er den enkleste transaksjonen du kan gjøre. Du bestemmer hva du vil og setter inn penger i maskinen. Når du klikker på knappen eller setter inn koden for varen med samme verdi, slipper maskinen den automatisk. Smarte kontrakter fungerer i hovedsak på samme måte. Disse avtalene håndhever seg automatisk når visse vilkår er oppfylt.

Nick Szabo, som kom på den smarte kontraktideen

Nick Szabo

På denne måten vil de eneste berørte individene være de som er direkte involvert i kontrakten. Det er ikke behov for en advokat, en notarius eller noe annet mellomrom.

Smarte kontrakter er kodet i blokkjeder, så de er også desentraliserte. Dette aspektet er det som forenkler prosessen og kaster ut mellommannen. Fordi håndheveren nå er koden, trenger du ikke en advokat for å sikre at kontrakten blir utført riktig. Noen mennesker legger til og med en komponent med flere signaturer (multi-sig, for kort), som ber hver part om å signere før de overfører penger eller jobber. Selv med multi-sig-komponenten kan du aksere ventetiden når kontrakten går frem og tilbake mellom alle involverte parter. Så du sparer ikke bare hodepine og risikoen for å bli lurt av tredjepart, men prosessen blir raskere.

Etter at kontrakten er skrevet og signert av begge parter, overvåkes den av datamaskiner på blockchain-systemet. I de fleste tilfeller er selve kontrakten offentlig, og de involverte partene er pseudo-anonyme (mer om det senere). I tillegg er det visse utløsere i koden. For eksempel, når en tjenesteleverandør leverer det endelige produktet, skal arbeidsgiveren betale i kryptovaluta. Når den første tilstanden utløses, frigjøres midlene automatisk.

Ethereum: Pennen og papiret

Så hvilken teknologi bruker du til og med for å lage eller signere en smart kontrakt?

Ethereum, utviklet av Vitalik Buterin, er grunnlaget for de fleste smarte kontrakter i dag.

Vitalik Buterin, grunnlegger av Ethereum

De fleste kontrakter er bygget ved hjelp av Ethereum, en blockchain-basert plattform. Ethereum ble først foreslått av russisk-kanadisk programmerer Vitalik Buterin i 2013 og utgitt i 2015. Hver kontrakt blir utført ved hjelp av en Turing-komplett Ethereum Virtual Machine. Ja, vi vet at det er fullt i munnen. Dette betyr i utgangspunktet at dette programmet kan simulere en datamaskin. Det tenker ikke per si, men det er uttrykksfullt. Det kan “bestemme” ting på en hvis / da måte. Denne logikken gjør den perfekt for smarte kontrakter, som trenger å kunne fungere og utføre kommandoer med mange variabler.

Dette gjør Ethereum fundamentalt forskjellig fra Bitcoin, som bruker enkle mekanismer for å distribuere penger. Ethereum har en tendens til å være bedre egnet for enhver transaksjon som krever flere trinn.

Den smarte kontrakten: Fremtiden for alt?

Fra begynnelsen kan vi allerede se fire primære fordeler med smartkontrakten:

  • Selvstendighet – Du trenger ikke være avhengig av mellomledd. Dette reduserer kostnadene, øker effektiviteten og forhindrer svindel fra en tredjepart. Fordi smarte kontrakter er desentralisert, trenger du heller ikke å bekymre deg for skjevhet fra noe statlig organ.
  • Tillit – Det er ikke nødvendig å stole på en person, alt du trenger å stole på er systemet. Og hvis du vet noe om blockchain, vet du at systemet generelt gjelder.
  • Sikkerhet – Dette henger sammen med tillit. Tenk på det på denne måten: Hvis en tyv vil ta pengene dine, vil han banke inn på bankkontoen din. Men fordi blockchain er desentralisert – det er ikke noe sted å angripe. En tyv kan ikke bare banke inn på bankkontoen din. De måtte ta over 51% av nettverket for å kontrollere noe. Smarte kontrakter, som er kodet i blockchain, er like sikre.
  • Hastighet – Disse avtalene er ikke bare sikre eller nøyaktige – de er raske. Og det er ikke bare fordi det fjerner ventetider for advokater og notarier. Siden kontrakten overvåkes av blockchain, er resultatene nesten øyeblikkelige. Det er en helt automatisert prosess.

Alle disse tingene øker kostnadseffektiviteten til smarte kontrakter i forhold til tradisjonelle. Men det er ikke alt.

Som du kan forestille deg, er smarte kontrakter ikke bare begrenset til den økonomiske sfæren. Du kan bruke dem i myndighetsforhandlinger, helsestyring, høyere utdanningsledelse, forsikring og eiendom. Enhver situasjon som krever handel med varer for tjenester, kan teknisk sett gjøre bruk av smarte kontrakter.

En infografikk som forklarer den smarte kontraktlogikken

Hvordan fungerer smarte kontrakter?

Og utviklede land som USA og Europa er ikke de eneste som drar nytte. Innbyggere i land som India, der å få pass eller visum kan ta måneder i stedet for uker, drar enormt fordel. Internasjonale forretningsavtaler forenkles plutselig – noe som gjør handel enklere og mer innbringende for alle involverte.

Det er sannsynlig at enhver virksomhet i fremtiden vil ha en smart kontrakt. På global skala.

Smarte kontrakter i aksjon

Fremdeles ikke sikker på hvordan smarte kontrakter ser ut ute i naturen? Her er et glimt:

Du starter lørdagen din med en fenderbender. Vi sa aldri at dette var en glamorøs reise? Støtfangeren din er bulket. Du ringer forsikringsselskapet ditt og tar et bilde av skaden. Du var ikke lovbryteren – men du har detaljene deres. Forsikringsagenten logger informasjonen din og krasjdata inn i deres blockchain-baserte system, noe som utløser en klausul i kontrakten din. Du får et varsel. Det er estimert reparasjonskostnadene dine og gitt deg en støttet tjenesteleverandør. Gå dit, og regningen blir tatt hånd om.

Så du går til bilbutikken. En ny støtfanger har faktisk nettopp kommet til butikken, og eierskapet av stykket ble overført til butikken gjennom – du gjettet det – en smart kontrakt. Dessverre ble deres forsendelse av utskiftninger av luftfilter forsinket, men ikke å bekymre deg. Pengene blir ikke overført til leverandøren deres før butikken mottar dem. Smarte kontrakter og forsyningskjede i aksjon.

Vi kan fortsette, men vi tror du får kjernen.

Hva kan gå galt?

“Smarte kontrakter kan ikke være perfekte! Hva om noen blir straffet for en liten feil? Det kan sikkert ikke være hackfast! “

Hovedproblemet: Er en smart kontrakt helt sikker, til tross for at du er i blockchain?

Hvor sikre er smarte kontrakter?

Mens menneskelige feil er en gyldig kritikk av systemet, vil en smart kontrakt ikke nødvendigvis føre deg til retten over det. Det kan hende at midler ikke frigjøres, ellers vil en arbeidsgiver automatisk bli refundert. Menneskelige feil vil skje, på blockchain eller ikke.

Feil i kode eller menneskelige feil med sikkerhet (å gi bort dine private nøkler) kan også føre til hacking eller tyveri. Koden er så kompleks at det noen ganger blir kontrakter sårbar til hackere.

For eksempel ICO KICKICO tapte 8 millioner dollar etter et smart kontraktsbrudd i juli. Men det mest bemerkelsesverdige hacket skjedde på DAO (Decentralized Autonomous Organization) i juni 2016, der hackerne tok av med $ 50 millioner. Dette førte til en delt eller hard gaffel av Ethereum Classic (ETC) til Ethereum (ETH) i et forsøk på å gjøre plattformen sikrere.

De høres ut som ganske heftige summer – men er de virkelig? I 2017 tapte forbrukere i USA nesten $ 17 milliarder fra identitetstyveri alene. (Selvfølgelig kan du også snart beskytte identiteten din med blockchain-teknologi.)

Det er sannsynlig at blockchain og smarte kontrakter – til tross for menneskelig svakhet – er svarene på våre tradisjonelle systemproblemer. Blockchain-teknologier gir fortsatt mer beskyttelse. Det er forskjellen mellom en vanlig hengelås og en Schlage-dødbolt … eller ikke ha noen lås i det hele tatt.

“Greit, men er det ikke begrensninger? Hvis det hele er offentlig, er det ingen måte å lagre sensitive data på. »

Det er sant – men ikke lenge.

Det er minst to store prosjekter som takler personvern og “hemmelige kontrakter” – Enigma og Wanchain. En hemmelig kontrakt er en smart kontrakt som gjør det mulig å lagre sensitive data sikkert, selv om de er validert ved hjelp av blockchain-teknologi. For å bevare brukernes privatliv bruker Wanchain ringesignaturer og engangsadressegenerasjoner for sine smarte kontraktstransaksjoner. Dette holder identitetene anonyme.

Etter hvert som problemer dukker opp med smarte kontrakter, gjør også løsninger. Enten de snakket om Bitcoin eller smarte kontrakter, var Szabo, Satoshi og Buterin alle interessert i å oppgradere et ineffektivt finanssystem. Uansett om løsningen ligger i Ethereum-smarte kontrakter eller en annen plattform, er kjerne-blockchain-teknologien viktig for fremtiden til FinTech.

Skjermdekselet til Engima, et blockchain-prosjekt som skal privatisere smarte kontrakter.

Et skjermlokk fra Enigma-hjemmesiden.

Foreløpig

Faktisk handler det største problemet med smarte kontrakter ikke egentlig om smarte kontrakter. Problemet er at mange regjeringer ikke forstår dem – og ikke vet hvordan de skal reguleres. Men det endrer seg. Den amerikanske delstaten Tennessee vedtok en regning i år for å anerkjenne smarte kontrakter som juridisk bindende. Canada er også inne på det. Tidlig i 2018 begynte de forsøk å bruke smarte offentlige kontrakter. Etter hvert som fordelene blir tydeligere, vil det ikke vare lenge til resten av verden hopper ombord.

Men hvorfor vente på at de skal ta igjen? Du kan begynne å bruke smarte kontrakter i dag – eller du kan lære å kode dine egne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me