En DEX er en desentralisert børs og er egentlig en ny type parmatching som gjør det mulig for folk å bestille og handle kryptokurver uten en formidlende institusjon som administrerer hovedboken eller kontrollerer brukerfond.

Kryptovaluta begeistret mange mennesker fordi de skapte en måte å handle verdi uten behov for mellommenn. Blockchain-teknologi lar fremmede stole på hverandre uten behov for en sentral institusjon. Det er en fantastisk teknologi med potensial til å endre måten vi strukturerer økonomien på og måten vi tenker på handel.

Utfordringen er selvfølgelig å komme inn i økosystemet du trenger for å kjøpe noe kryptovaluta ved hjelp av en valuta du allerede har (dollar, euro osv.). Vanligvis vil du gjøre det på en av de største børsene, som Coinbase eller Kraken. Dette er imidlertid begge sentraliserte institusjoner.

De tar informasjonen din, administrerer kontoene dine og er sårbare for nedgang eller direkte angrep. Å bruke sentraliserte børser for å kjøpe kryptovaluta er en ironisk opplevelse. For å komme inn i et tillitsløst, desentralisert økosystem, må du stole på en sentralisert institusjon.

DEX-er søker å endre denne opplevelsen, og tilbyr brukerne måter å finne hverandre og handle direkte on-chain. Ingen større DEX har så langt en fiat-gateway, men mange konkurrenter har bygget desentraliserte børser som tillater handel med krypto til krypto. I denne omfattende guiden vil vi undersøke hva en DEX er, fordelene og ulempene med en slik tilnærming, og hvem som er de viktigste aktørene i løpet av å bygge levedyktige DEX-plattformer.

Depot vs. ikke-depot, sentralisert mot desentralisert

For å forstå DEX-er, er det viktig å innse at kryptovaluta-utveksling eksisterer på to grunnleggende akser: forvaring og sentralisering.

varetekt vs sentralisering

Varetekt

Forvaring refererer til hvem som har nøklene til kontoer på børsen. Når du for eksempel kjøper en Bitcoin på Coinbase, vises den på Coinbase-kontoen din, men du eier ikke og kontrollerer faktisk ikke den Bitcoin ennå. Du må be om en overføring av Coinbase til en ekstern lommebokadresse som du kontrollerer før Bitcoin virkelig er din. Hvis Coinbase blir angrepet, redusert eller har tekniske problemer, har du ikke mulighet til å sikre Bitcoin. Dette har vært et problem så ofte med mange børser at “midler er trygge” har blitt et meme i samfunnet da børsoperatører prøver å berolige brukere i kjølvannet av systemproblemer..

fond er safu mememidlene er safu tweet

En ikke-forvaringsbørs etterlater alle midler i de private lommebøkene til brukerne. Brukere kan deretter sende inn og bekrefte handler på egen hånd fra sine personlige lommebøker, i hovedsak ved å bruke børsen som en samsvarende tjeneste. En mellomliggende løsning innebærer at brukere sender inn penger til åpen kildekode, bekreftede smarte kontrakter som utføres når en kamp blir laget og som kan kanselleres når som helst. Dette har fordelen av sikkerhet og automatisering, men det er en periode hvor midler ikke er i brukernes lommebøker. Hvis det er et problem med kontrakten, kan midlene forsvinne.

Sentralisering

Sentralisering refererer til hvor bestillingstilpasning, ruting og utførelse finner sted. I en sentralisert utveksling er det en proprietær ordrebok som gjennomgår alle innkommende ordrer og oppretter samsvar mellom brukere. Utvekslingsprogramvaren og serverne utfører deretter transaksjonen.

Desentraliserte sentraler opererer på et nettverk av datamaskiner. Noen fungerer direkte på kjeden gjennom bruk av smarte kontrakter. Andre er avhengige av andre lags nettverk av pålitelige noder, kjent som videresendere, for å finne og lage ordrekamper.

DEX vs sentralisert volum

Sentraliserte børser gir mye mer volum enn DEX

I følge Tom Goldenberg skriver på CoinDesk, 99 prosent av handelsvolumet foregår på sentraliserte børser. Av disse er 73 prosent varetekt. Implikasjonen, her, er det store flertallet av kryptohandel skjer gjennom sentraliserte institusjoner. For noen er dette en enorm mangel på kryptovalutaområdet, og bygger den desentraliserte fremtiden på toppen av sentraliserte børsleverandører.

For andre virker det åpenbart at en børs bør sentraliseres. Faktisk har mange hevdet at “desentralisert utveksling” er en oxymoron. Tross alt er en utveksling et samlingspunkt der folk samles for å handle. Selvfølgelig bør det være en enhet å raskt legge til rette for transaksjoner.

Som med de fleste debatter, har begge sider fortjener argumentene sine. Utfordringene med å bygge en flott ikke-forvarende DEX er svært nyanserte, men fordelene er også vanskelige å benekte.

Fordeler med DEX

Handel på en DEX kommer med mange fordeler som gjør det attraktivt for kryptovaluta brukere. Viktigst av alt er at DEX-er distribuerer utvekslingsøkosystemet, fjerner mellommenn og tillater fri, direkte handel mellom parter. Dette passer med den desentraliserende filosofien og oppdraget til krypto generelt. Det alene gjør DEXs til et samlingsrop for desentralisering til enhver pris, libertariske diehards, som kryptosamfunnet har ganske få.

Men det er andre fordeler med DEX-er som den gjennomsnittlige brukeren også kan finne attraktiv.

1. Anonymitet

Siden DEX-er i sin reneste form bare bruker blockchain-informasjon, er alt du trenger å dele for å bruke en DEX en offentlig adresse. De fleste sentraliserte børser krever en fullstendig registreringsprosess med navn, e-post og til og med bankkontoinformasjon. Selv anonyme krypto-til-krypto-utvekslinger krever fremdeles stedsinformasjon og andre personlige opplysninger for å overholde myndighetens forskrifter og begrensninger.

Når det er sagt, hvis DEX-er kommer til å bli større, vil de sannsynligvis møte mot regulatorer. De fleste DEX-skapere planlegger å si at de bare gir ut programvare med åpen kildekode og ikke er ansvarlige for hva samfunnet gjør med den programvaren, og dermed unngår KYC- og AML-problemene. Det gjenstår imidlertid å se om dette argumentet holder seg juridisk langsiktig, spesielt hvis skader skyldes en dårlig skrevet smart kontrakt eller sikkerhetsfeil.

2. Kontroll av fondene

DEX er generelt, men ikke nødvendigvis, ikke forvaring. Som et resultat holder brukerne kontroll over midlene sine gjennom hele overføringsprosessen til det øyeblikk av bytte, da en smart kontrakt utfører den signerte handelen. Ingen flere “midler er sikre” -meldinger. Å holde pengene trygge er ditt eget ansvar for en DEX.

3. Hacks

angrep på børser

En historie med angrep på sentraliserte børser

Siden en DEX eksisterer over et nettverk av datamaskiner, blir det mye mer komplisert å angripe. Det er ikke noe eneste inn- eller utgangspunkt. Dette gjør DEX-eksponentielt sikrere. Det gjør dem også vanskeligere å designe og teste, noe som er en av grunnene til at DEX-utviklingen har vært treg til dags dato.

4. Nedetid

Fordi det ikke er noe eneste feilpunkt i en distribuert børs, er det mindre sjanse for at DEX går ned. Utrulling av oppdateringer skjer på node-for-node basis. Selv om individuelle noder må gå ned på grunn av vedlikehold eller et angrep, kan de resterende nodene fortsatt operere sentralnettet.

Ulemper med DEX

DEX er iboende mer kompliserte enn deres sentraliserte kolleger. Dette fører til utfordringer i implementering og brukervennlighet som store DEX-er ennå ikke har tatt tak i.

1. Brukervennlighet

Den første og største utfordringen er brukervennlighet. Å opprette en konto på en større sentralisert børs er en ganske grei prosess, og den fungerer omtrent som bank- og meglerapplikasjoner som brukerne er kjent med. På den annen side krever bruk av DEX å koble til en DApp eller til og med installere en frittstående DEX-klient.

hvordan en dex fungerer

På det enkleste trenger du kanskje bare å sette opp en MetaMask-lommebok, finansiere lommeboken og deretter koble til en Ethereum-basert DEX DApp. Når det er mest komplisert, kan det hende du må opprette en uavhengig node og være online i lange perioder for å signere transaksjoner.

2. Forenklet handelsverktøy

Sentraliserte børser tilbyr avanserte verktøy som opsjoner og marginhandel. Disse er ganske enkelt ikke mulig for dagens DEX-er. Handel på en DEX inkluderer vanligvis bare kjøps- eller salgsordrer.

3. Lav likviditet

DEX representerer omtrent en prosent av kryptovalutamarkedets handelsvolum. Som et resultat er bare handel med populære mynter med lav volum mulig. Det er ikke nok likviditet til å tillate handel med store volumer, og det er ingen sentraliserte institusjoner som tilbyr market maker-tjenester.

4. Forsinkelse

Når du handler på en børs, vil du ha så nær øyeblikkelig utførelse som mulig. Ellers kan du gå glipp av en prisendring. Dessverre har DEX-er så langt vist langsom kansellering og langsom behandlingstid, siden alle forespørsler må spre seg over det desentraliserte nettverket. Som et resultat er prisglidning – prisendringer mellom ordretid og gjennomføringstid – vanlig.

5. Frontløp

Fordi du må kringkaste intensjonene dine til hele nettverket for å kunne utføre en handel, er det mulig for dårlige aktører på nettverket med raske forbindelser å hoppe foran deg i køen og kjøpe opp mynter til en lavere pris for å selge dem tilbake til du. Kjent som frontløp, undergraver denne praksisen rettferdigheten i utvekslingen. Det er ingen reell måte å sikre at gruvearbeidere eller videresendere på en desentralisert sentral ikke kan hoppe i kø for bestillinger. For tiden jobber DEX-skapere med potensielle løsninger som involverer signaturer eller sikkerhet, men ingen konkret løsning eksisterer så langt.

6. Ekte desentralisering?

Noen DEX-er krever fortsatt at du overleverer forvaring av myntene dine. Andre involverer små, sentraliserte nodenettverk av videresendere. Likevel driver andre en ordrebok utenfor kjeden som må opprettholdes på en eller annen måte av tredjepartsenheter. Disse forbeholdene undergraver alle børsenes påstander om desentralisering.

Topp DEX-prosjekter

Populære DEX-prosjekter for øyeblikket

Mens DEX bare utgjør en prosent av det totale handelsvolumet, er det fortsatt ganske mange prosjekter i rommet.

EtherDelta og IDEX er to av de mest etablerte desentraliserte børsene. De er begrenset til tokens bygget på Ethereum, og begge har noen første generasjons problemer med brukervennlighet. Nyere deltakere, som Bitsquare, Bitshares, Waves DEX og 0x, har større fleksibilitet for flere mynter og funksjoner. Hver plattform har sine egne utfordringer for brukervennlighet, fremtidig utvikling og likviditet.

Dette er bare noen få av de mange prosjektene som prøver å desentralisere myntoverføringer. Andre prosjekter jobber med atombytter, øyeblikkelig ordrebehandling og integrasjoner for teknologier på andre nivåer som Lightning Network for å gjøre DEX-er mer brukbare.

Fremtiden for desentraliserte børser

Det er fortsatt store tekniske hindringer for DEX-er som går fremover, og fullstendig desentralisering er ikke mulig eller ønskelig. Mest sannsynlig vil en hybridmodell seire der hastigheten og frontløpende beskyttelsen til en sentralisert ordrebok oppfyller sikkerheten og ikke-frihetsberøvelsen til desentraliserte løsninger..

Atombytter, lyn og andre lagdelte løsninger vil gjøre overgangen og hybridiseringen enklere. Det er også fortsatt uklart hvilken rolle reguleringen vil spille i alt dette, og kanskje vil utveksling fortsatt ha behov for sentraliserte myndigheter for å samle inn KYC-informasjon og svare til myndighetsregulatorer.

Til syvende og sist vil teknologien bak dagens DEX-er drive en bølge av innovasjon i måten mynter blir handlet på. Vi vil se færre sikkerhetsproblemer ettersom sentralene diversifiserer nettverket av noder og større myntforvaring for sentralbrukere. Den perfekte DEX er sannsynligvis imaginær, men hvis utviklingen fortsetter, kommer vi mye nærmere rettferdig, rask, billig og sikker mynthandel.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me