Hva er Cardano?

Cardano er en smart kontraktplattform, lik Ethereum, med fokus på sikkerhet gjennom en lagdelt arkitektur. Den selvbeskrevne “tredje generasjon blockchain” er den første i sitt slag som er opprettet fra vitenskapelig filosofi og bygget videre fagfellevurdert akademisk forskning.

Teamet bak Cardano lager det med tanke på både sluttbruker og regulatorer. De prøver å finne en mellomvei som balanserer behovet for regulering med personvern- og desentraliseringsprinsippene i kjernen av blockchain-teknologi.

Plattformen bruker også unikt Haskell, et programmeringsspråk med høy grad av feiltoleranse. Med den relativt ukjente fremtiden og kompleksiteten til blockchain-baserte systemer, er det viktig å bygge fleksibilitet i prosjekter. Det er nesten umulig å vite hva et system kan ha i måneder eller til og med år, så det er viktig å ha et robust språk som Haskell som gir mulighet for en viss feilmargin.

I motsetning til noen andre kryptoprosjekter, er ikke målet for Cardano-teamet å revidere hele det økonomiske systemet. Målet deres er å bruke blockchain-teknologi for å bringe banksystemer til steder der de tidligere har vært for dyre å implementere – spesielt utviklingslandene.

I denne Cardano-guiden vil vi dekke:

Hvordan fungerer Cardano?

Cardano utvikles i to lag som skiller hovedbok for kontoverdier fra grunnen til at verdier flyttes fra den ene kontoen til den andre. Denne separasjonen gjør at smarte kontrakter på plattformen blir mer fleksible. Det gir også bedrifter muligheten til å skreddersy utformingen, personvernet og gjennomføringen av hver kontrakt for å passe perfekt til deres spesifikke brukssaker.

Cardano Settlement Layer (CSL)

Cardano Settlement Layer (CSL) fungerer som balanse og er det første laget av plattformen. Laget som en forbedring av Bitcoin, fungerer dette laget som en kryptokurrency bygget fra whitepaper Ouroboros: Et sannsynlig sikkert bevis på stav Blockchain-protokoll av Aggelos Kiayias.

De CSL bruker en bevis for innsats konsensusalgoritme for å generere nye blokker og bekrefte transaksjoner. Og det inkluderer:

 1. To sett med skriptspråk
 1. Ett sett for å flytte verdi
 2. Ett sett for å forbedre støtte for overleggsbeskyttelse
 • Sidekjeder for å koble til andre hovedbøker
 • Flere signaturtyper inkludert kvantebestandige signaturer
 • Flere brukerutstedte eiendeler
 • Skalerbarhet der funksjonene til systemet øker når flere brukere blir med
 • Cardano Computation Layer (CCL)

  Cardano Beregningslag (CCL) er det andre laget av Cardano-plattformen og inneholder informasjon om hvorfor transaksjoner skjer. Det er innenfor dette laget Cardano smarte kontrakter kjøres.

  Fordi beregningslaget er løsrevet fra CSL, kan forskjellige brukere av CCL lage forskjellige regler når de vurderer transaksjoner.

  For eksempel kan du opprette en tillatt hovedbok som utelater transaksjoner som ikke inkluderer AML / KYC-data – noe som vil bli viktigere ettersom blockchain-reguleringen fortsetter å øke.

  Cardano-teamet lager et nytt programmeringsspråk som skal brukes til å utvikle smarte kontrakter på CCL – Plutus. CCL støtter også Solidity, språket bak smarte Ethereum-kontrakter, for applikasjoner med lav sikkerhet på plattformen.

  For å hjelpe utviklere inkluderer Cardano også et referansebibliotek med Plutus-kode som er tilgjengelig for bruk i dapps. Utover det lager teamet et sett med verktøy for å bekrefte kode og forbedre kodesikring.

  KMZ Sidekjeder

  Cardano støtter sidekjeder basert på en ny protokoll av Kiayias, Miller og Zindros (KMZ) som involverer bevis på bevis på arbeid. KMZ sidekjedeprotokoll lar fondene bevege seg sikkert fra CSL til hvilken som helst CCL eller hvilken som helst blockchain som også bruker protokollen.

  Med denne protokollen er ledgers med visse forskriftsmessige samsvar i stand til å samhandle med CSL uten å måtte dele dataene som må forbli private.

  Daedalus lommebok

  Daedalus er en åpen kildekode lommebok opprettet av Cardano-teamet. Det er en flervaluta lommebok der du fritt kan veksle mellom de støttede valutaene. Lommeboken begynner utvidelsen av støtten med Bitcoin og Ethereum Classic.

  daedalus lommebok

  Daedalus lommebokgrensesnitt

  Lommeboken inneholder også en appbutikk som inneholder applikasjoner bygget av Daedalus-samfunnet. Du kan for øyeblikket laste ned lommeboken på Windows og Mac os operativsystemer.

  ADA og Ouroboros Proof-of-Stake

  Cardano-teamet har satt at det skal være maksimalt 45 milliarder kroner ADA mynter som noen gang vil bli opprettet. Nye mynter kommer inn i økosystemet og noder validerer transaksjoner gjennom en unik konsensusalgoritme, Ouroboros Proof-of-Stake (PoS).

  I denne protokollen genererer sporledere nye blokker i blockchain og verifiserer transaksjonene. Alle som har en Cardano ADA-mynt kan bli spilleleder. Når “Følg Satoshi” algoritme velger en mynt du har, du blir en spilleautomatleder og publiserer nye blokker til nettverket.

  Noden din utfører automatisk denne prosessen, så du trenger ikke å bekymre deg for å bekrefte hver transaksjon manuelt.

  Cardano-avgifter

  De avgifter for å overføre ADA varierer og bestemmes av følgende ligning:

  overføringsgebyr = a + b * størrelse.

  en = en konstant som for øyeblikket tilsvarer 0,155381 ADA

  b = en konstant lik 0,000043946 ADA / byte

  størrelse = størrelsen på transaksjonen i byte

  Dette betyr effektivt at det minste transaksjonsgebyret du betaler er 0,155381 ADA og vil øke med 0,000043946 ADA for hver byteøkning av transaksjonsstørrelsen..

  Transaksjonsgebyrene for hver epoke blir samlet i et basseng og distribuert blant de aktuelle spillelederne. En epoke er rett og slett en periode der spillelederne validerer transaksjoner. Når en epoke slutter, starter den neste umiddelbart.

  Skattkammeret

  Annet enn spillelederne, går en del av hver blokkbelønning også mot et statskasse. Hvis du ønsker å motta finansiering for å bidra til Cardano-økosystemet, må du søke om tilskudd gjennom statskassen. Interessenter stemmer deretter om tilskuddet ditt er godkjent eller ikke, og gir deg finansieringen. Målet med statskassen er å skape et selvbærende økosystem som fortsetter å vokse lenge etter at IOHK er ferdig med prosjektet.

  Cardano historie

  Cardano deler mange av sine røtter med Ethereum. Prosjektets to grunnleggere, Charles Hoskinson og Jeremy Wood, var medvirkende til de første dagene av Ethereum i 2013. Etter å ha forlatt Ethereum slo de seg sammen i 2015 for å skape Input Output Hong Kong (IOHK), et av selskapene bak Cardano.

  Hvis jeg noen gang blir spurt om hvorfor kryptovalutaer eksisterer, svarer jeg fordi dette eksisterer, og vi trenger en tilbakestilling https://t.co/yxGiMLRDrW

  – Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) 18. september 2018

  Faktisk jobber tre organisasjoner sammen for å utvikle Cardano:

  1. Stiftelsen
  2. Inngangsutgang Hong Kong (IOHK)
  3. Emurgo

  Cardano Foundation er en ideell organisasjon som fungerer som forvaringsagent for prosjektet. Målet er å støtte og utvide Cardano-økosystemet. IOHK er et blockchain ingeniørfirma med fokus på å bygge det faktiske prosjektet. Og Emurgo er blockchain-prosjektinkubator som gir mye av finansieringen.

  Teamet samlet inn rundt 63 millioner dollar i løpet av sin nesten to år lange ICO.

  Veikart

  Prosjektet har en stadig utvikling veikart, men den følger en femfaseplan. Fasene er som følger:

  1. Byron – Dette er fasen Cardano for øyeblikket er i. Det inkluderer den første utviklingen av hovednettet og komplementær funksjonalitet som Daedalus-lommeboken. Alt planlagt for denne fasen er bygget, og teamet er i ferd med å gjøre forbedringer.
  2. Shelley – I denne fasen blir nettverket fullt desentralisert. Funksjonene her inkluderer delegerings- og testnett for stake pool.
  3. Goguen – Teamet er i ferd med å planlegge denne fasen. På dette punktet i veikartet vil Cardano ha en virtuell maskin, kalt IELE, som ligner på Ethereum Virtual Machine (EVM). Plattformen vil også ha et universelt språkrammeverk for fremtidig blockchain-teknologi.
  4. Basho – Teamet planlegger å forbedre skalerbarhet, sikkerhet og ytelse i denne fasen. De vil også implementere Ouroboros Praos, en forbedring av den opprinnelige Ouroboros-protokollen.
  5. Voltaire – I den siste fasen vil Cardano implementere Treasury-modellen og gi et selvforsynt økosystem for nettverket.

  Konkurranse

  Som en smart kontraktplattform konkurrerer Cardano med flere lignende kryptoprosjekter – spesielt Ethereum. Prosjektet er også i konkurranse med flere nyere prosjekter med fokus på smart kontraktutvikling som EOS, Lisk, NEO og NEM. Av disse ekstra konkurrentene er Cardano den nest største bak EOS.

  Som nevnt tidligere, prøver teamet å skille seg ut ved å fokusere på skalerbarhet gjennom fagfellevurdert forskning og svært sikker kodingspraksis. Selv om denne strategien fører til langsommere produktutvikling, reduserer den risikoen for kritiske feil og showstopping-feil.

  Handel

  Cardano hadde en lang ICO fra september 2015 til januar 2017, og ADA-token begynte å handle på det åpne markedet i oktober 2017.

  ADAs pris holdt seg relativt stabil til slutten av november 2017 da den hoppet fra ~ $ 0,03 (0,00000345 BTC) til ~ $ 0,14 (0,0000142 BTC) på 3 dager. Det er en økning på over 360%.

  ADA nådde en heltidshøyde på $ 1,15 (~ 0,000077 BTC) i begynnelsen av januar 2018, men har siden fulgt resten av kryptovalutamarkedet til bunns. Det hadde en økning i april 2018, tilsynelatende forårsaket av det økende antall børser som noterte ADA, samt utgivelsen av veikartet.

  Dessverre vil disse typer kunngjøringer sannsynligvis ikke ha noen innvirkning på prisen på mynten fremover. De største positive påvirkerne på prisen fra nå av vil sannsynligvis være kunngjøringer om partnerskap, prestasjoner på veikart og økt bruk av nettverket.

  Hvor kan jeg kjøpe ADA

  Du kan kjøp ADA på flere store utvekslingsplattformer. Binance har det høyeste ADA-handelsvolumet på børsene og tilbyr mynten som et handelspar med Bitcoin og Ethereum.

  For å kjøpe ADA på de fleste plattformer, må du først kjøpe Bitcoin eller Ethereum på en annen plattform og overføre den. GDAX og Gemini er gode valg for å starte denne prosessen.

  ADA vil også snart være tilgjengelig for kjøp gjennom et nettverk av minibanker i Japan. Det er ingen minibanker tilgjengelig ennå, og ingen tidslinje er gitt.

  Hvor skal du oppbevare ADA

  For å motta belønningen fra innsatsen, må du sannsynligvis lagre ADA i en lommebok utenfor en børs.

  Akkurat nå er det bare en lommebok der du kan lagre ADA – den offisielle Daedalus lommeboken. Lommeboken er foreløpig bare tilgjengelig på Mac og Windows (beklager Linux-brukere), men en mobil lommebok på Android og iOS anslås å bli utgitt snart.

  Ledger jobber med en tredjepart å bygge ADA-støtte inn i produktene deres. Den skal være klar med implementeringen av Shelley-fasen.

  Konklusjon

  Cardano er et ambisiøst prosjekt som takler et stort antall problemer i kryptoindustrien. Etter å ha sett potensielle sikkerhetsfeil i Ethereum gjennom DAO-hacket og nylig Parity-lommebok-fiasko, er det hyggelig å se at Cardano har fokus på kodegranskning og fagfellevurderte sikkerhetstiltak.

  Dette koster imidlertid. Med en slik vekt på sikkerhet, ikke forvent raske produktoppdateringer. I stedet bør du se på dette som et langsiktig prosjekt med mye potensial.

  Redaktørens merknad: Denne artikkelen ble oppdatert av Steven Buchko 10.22.2018 for å gjenspeile de nylige endringene i prosjektet.

  Ytterligere Cardano-ressurser

  Facebook

  Twitter

  Reddit

  YouTube

  Chat

  Github

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me