Hva er Blockstack?

Blockstack er en desentralisert datanettverk og økosystem for desentraliserte applikasjoner (dApps). Prosjektet nylig laget overskrifter som det første tokensalget i amerikansk historie som fikk klarering fra Securities and Exchange Commission (SEC). Teamet har imidlertid vært sammen siden 2013.

Blockstack-teamets overordnede mål er å gi brukerne kontroll over data og identitet. De oppnår dette målet ved å tilby en rekke utviklerverktøy og protokoller som skal redusere oppstartsbarrierer for dApp-utvikling.

I denne Blockstack-guiden ser vi på:

Hvordan fungerer Blockstack?

Blockstack er et omfattende økosystem som inneholder mange komponenter som gjør at du kan gå fra “Null til DApp” på under en time. La oss undersøke noen av de nødvendige delene.

Stabler Blockchain

Som du sikkert kunne gjette, er Stacks blockchain grunnlaget for Blockstack. Den implementerer en ledervalgprosess med Avstemmbare bevis for å opprettholde konsensus. Tunable Proofs gjør det mulig for Blockstack å kombinere innfødt Proof-of-Work (PoW) konsensus med hash-kraften til en mer etablert blockchain.

Foreløpig inneholder Stacks blockchain en kombinasjon av sin egen Proof-of-Work og en Bitcoin Proof-of-Burn-konsensus. For å bli leder (gruvearbeider) brenner du den underliggende kryptovalutaen (bitcoin) og begår et sett med transaksjoner. Du mottar en gruvebelønning hvis transaksjonene dine samsvarer med den ‘vinnende’ kjeden.

Når nettverket er stort nok, planlegger Blockstack-teamet å bytte Stacks blockchain helt til en innfødt PoW-konsensus.

Blockstack-godkjenning

En av prosjektets første funksjoner, Blockstack Authentication, kobler identiteten din til alle dAppene i Blockstack-økosystemet. Den bruker enkel pålogging med ditt universelle brukernavn, og i stedet for passord, kryptografi med offentlig nøkkel som kjører på programvaren til din lokale enhet.

Autentisering er helt i kjeden, vedlikeholdt av Blockstack blockchain og Blockstack Navngivningssystem.

Gaia Datalagring

I følge Blockstack hvitt papir,

“[Gaia er] et brukerstyrt lagringssystem som gjør det mulig for applikasjoner å samhandle med private datalåsere.”

Enkeltpersoner, i stedet for Stacks blockchain, er vert for disse datalåsene. I stedet registrerer blockchain pekere til et stykke data Gaia-plassering. Som med andre former for blockchain-lagring, fjerner Gaia behovet for å stole på tredjeparts skylagringsleverandører som Amazon og Google.

Gaia arkitektur

Gaia gir en desentralisert mekanisme for datalagring. | Kilde: Blockstack-papir

Clarity Smart Contracts

I likhet med Ethereums soliditet implementerer Blockstack sitt eget smarte kontraktprogrammeringsspråk, Clarity. I motsetning til Solidity er Clarity ikke-Turing komplett over en enkelt transaksjon. Imidlertid er det Turing komplett over historikken til transaksjoner.

Blockstack holder hoveddelen av en dApps forretningslogikk utenfor kjeden og hindrer den virtuelle maskinen (VM) i å kompilere smarte kontrakter. Faktisk er de fleste dApper som bruker Blockstack, faktisk ikke smarte kontrakter.

Biblioteker og SDKer

Blockstack-utviklermiljøet har en betydelig (og voksende) liste over verktøy som hjelper utviklere med å bygge Blockstack-applikasjoner. Listen inneholder, men er ikke begrenset til, biblioteker for:

  • Android
  • iOS
  • Javascript
  • Reager Native

Hvis du er en nybegynnerutvikler, tilbyr teamet det også en opplæring på å lage en dApp på under en time.

App Mining

Hver måned belønner Blockstack de beste appene i økosystemet med en $ 100.000 premiepott. Toppappen mottar 20 prosent av den totale premien ($ 20.000). Den nest beste appen mottar 20 prosent av det gjenværende bassenget ($ 16.000). Og så videre til bassenget er tørt.

Blockstack App mining forfall skjema

App mining-belønningen reduseres med 20 prosent for hvert fall i rangering. | Kilde: Prosjektnettsted

Blockstack har inngått et samarbeid med fire uavhengige selskaper (Product Hunt, Awario, TryMyUI, Internet Labs), som vurderer appene ved hjelp av deres forskjellige proprietære data. Appens rangering avhenger av hvilke Blockstack-funksjoner du har integrert, hvordan du har forbedret deg siden forrige måned, og hvor mange standardavvik du er borte fra gjennomsnittlig poengsum i kategorien din, blant mange andre aspekter.

The Stacks Token (STX)

Stacks-token er det opprinnelige token til Blockstack-økosystemet. Du bruker STX til å registrere digitale eiendeler, utføre smarte kontrakter, utføre transaksjoner og forankre appkjeder, blant andre aktiviteter.

Blockstack Team & Framgang

Blockstack, opprettet av Muneeb Ali og Ryan Shea, ble opprinnelig lansert i 2014 som et desentralisert identitetssystem. Gjennom 2015 og 2016 opprettet teamet Blockchain Naming Service og tok med seg ytterligere to teammedlemmer.

I andre kvartal 2017 lanserte de Blockstack Authenticator og publiserte prosjektets whitepaper. På slutten av året holdt teamet et tokensalg der de samlet inn rundt 50 millioner dollar.

Gjennom 2018 ga Blockstack-teamet ut flere utviklingsbiblioteker, lanserte en universalbutikk for dApps og opprettet Stacks-lommeboken blant flere andre utmerkelser..

Allerede i år opprettet Blockstack en prototype for sin virtuelle maskin og ga ut en ny konsensusalgoritme. På dekk for resten av 2019 og 2020:

  • Klarhet smart kontrakt SDK
  • Hardfork til ny konsensus
  • Fullt utstyrt smart kontraktsstøtte
  • Forbedringer til Gaia

Prosjektet har mottatt investeringer fra noen av de største risikovillige kapitalfirmaene i verden, inkludert YCombinator, Union Square Ventures og Winklevoss Capital.

Hvor kan jeg kjøpe STX

Stacks token-salg er fullt regulert av SEC i henhold til regel A +, så forvent å gi personlig informasjon for Know-Your-Customer (KYC) og anti-hvitvasking (AML) lover.

Tokensalget begynte 11. juli og vil fortsette til prosjektet samler inn 28 millioner dollar. For å registrere deg, gå til Stacks token-salg registreringsside.

Hvor skal STX oppbevares?

Du bør lagre STX i den offisielle Stacks lommeboken. Det er tilgjengelig på Mac- og Windows-operativsystemer.

Stabler lommebok

Stacks lommebok krever drivstoff for transaksjoner. | Kilde: Prosjektnettsted

For ekstra sikkerhet, bør du også vurdere å bruke en maskinvarepungebok som Ledger eller Trezor. Trezor One, Trezor Model T, Ledger Nano S og Ledger Blue støtter alle STX-lagring.

Merk: For å utføre transaksjoner i Stacks lommebok, må du levere en liten mengde bitcoin som drivstoff.

Siste tanker

Blockstack-teamet ser for seg et helt desentralisert internett i horisonten og deres økosystem i bunnen av det. Prosjektet er et ambisiøst oppdrag, men teamet har vist at de får resultater gjennom kontinuerlig utvikling av milepælprestasjoner. Det hjelper også at de har støtte fra noen av de største navnene innen blockchain, kryptovaluta og risikokapital.

Selv om det nåværende tokensalget krever noe KYC-input, er det verdt å se.

Ytterligere Blockstack-ressurser

Nettsted

Blogg

Forum

Slakk

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me