Ethereum vs Cardano

Ethereum og Cardano er to av blockchains mest gjenkjennelige desentraliserte applikasjonsplattformer (dApp). Ofte en del av den samme samtalen, begge prosjekter bruker smarte kontrakter for å utvide verdien av blockchain-teknologi utover enkle transaksjoner – om enn på vidt forskjellige måter.

Grunnleggere fra begge prosjektene, Vitalik Buterin av Ethereum og Charles Hoskinson av Cardano, gjør deres meninger kjent og har en aktiv livsstil på Twitter. Hvis du har vært involvert i kryptovaluta i en lengre periode, har du sannsynligvis hørt om en av grunnleggerne minst en gang.

Mindre kjent er imidlertid den delte historien til disse to prosjektene. Før vi undersøker likhetene og forskjellene i kryptovalutaene, la oss gå en tur ned minnefeltet til hvor de begge begynte.

Ethereum vs Cardano – En sjansemøte

Buterin og Hoskinson møttes gjennom Bitcoin Education Project, en skaper av online Udemy-kurs som Hoskinson startet etter å ha forlatt en karriere innen rådgivning. Etter møtet mottok Hoskinson et av Buterins første Ethereum-papirutkast, som faktisk begynte som en oversikt over Primecoin protokoll for overlegg. Derfra kom Hoskinson til Ethereum som medstifter sammen med Buterin og seks andre individer.

Hoskinson og Buterin jobbet sammen i omtrent seks måneder før de skilte hverandre.

En forskjell i mening

Splittelsen kom virkelig ned på en ideologisk forskjell: for non-profit. Buterin og flertallet av de andre grunnleggerne hevdet at Ethereum skulle forbli et ideelt prosjekt, og unngå risikovillig kapitalinnsamling. Hoskinson trodde noe annet.

Han mente at de skulle ta imot venturekapitalpenger. Imidlertid vil teamet imidlertid måtte implementere en slags styring og finne en vei til lønnsomhet. Som du nå vet, valgte teamet ideen.

Seks måneder etter avgang samarbeidet Hoskinson med en annen Ethereum-medstifter, Jeremy Wood, for å danne seg IOHK (Input Output Hong Kong), selskapet bak Cardano.

Ethereum vs Cardano – Forskjeller

I kjernen er begge prosjektene ment for utvikling av dApp og smarte kontrakter. Likhetene ender imidlertid der. Fra konsensusmekanismer til arkitektur skiller de to blokkjedene seg betydelig.

Konsensusmekanismer

Akkurat nå bruker Ethereum Proof-of-Work (PoW) for å vedlikeholde nettverket. Dette vil ikke vare evig. Ethereum-samfunnet planlegger å bytte til Proof-of-Stake (PoS) en gang snart. Casper, Ethereums nye PoS-algoritme, er et forsøk på å løse mange av skaleringsproblemene som plager blockchain.

Før du går helt PoS, vil Ethereum midlertidig implementere en PoW / PoS-hybrid for konsensus. Men etter at den nye PoS-mekanismen viser seg å være stabil, vil utviklerne detonere en “vanskelighets tidsbombe” som effektivt gjør Ethereum umulig å utvinne.

Cardano implementerer også Proof-of-Stake, men bruker Ouroboros algoritme. Det fungerer slik:

  • Slot-ledere bekrefter transaksjoner og oppretter blokker.
  • Hvis du har Cardanos mynt, ADA, kvalifiserer du til å bli spilleleder. Det spiller ingen rolle hvor mye du eier.
  • For å bli spilleautomatleder, må “Follow the Satoshi” -algoritmen velge en mynt du eier.
  • Nettverket gjør alt dette manuelt, så det er ikke noe ekstra arbeid du trenger å utføre.

Programmerings språk

Ethereums primære programmeringsspråk er Solidity. Ethereum-teamet opprettet Solidity spesielt for å bygge smarte kontrakter som kjører på Ethereum Virtual Machine (EVM).

Cardano, på hånden, bruker Haskell og Plutus. Haskell er et funksjonelt programmeringsspråk som har eksistert siden 1990. Men den siste stabile utgivelsen som ble lansert i 2010. I likhet med Haskell er Plutus et funksjonelt programmeringsspråk; den ble imidlertid opprettet internt av Cardano utviklingsteam.

Arkitektur

Sannsynligvis den viktigste måten de to smarte kontraktplattformene skiller seg ut i, er i arkitekturen.

Cardano er delt i to lag. Lagene skiller kontoverdiboken fra årsakene til at verdi overføres fra en konto til den andre. Denne separasjonen gir deg som sluttbruker mer kontroll over personvernet og gjennomføringen av smarte kontrakter.

Cardano Settlement Layer (CSL) tar seg av verdiboken mens Cardano Computation Layer (CCL) håndterer “hvorfor” av transaksjoner.

For øyeblikket har Ethereum bare ett lag. Men andre lag skaleringsløsninger er i ferd. Plasma er en av disse løsningene. Plasma inneholder barnesperrer som ligner Bitcoins Lightning Network. Disse barnekjedene forenkler transaksjoner uten å måtte ta opp båndbredde i hoved Ethereum-kjeden.

Ethereum vil snart også implementere skjæring for å hjelpe med blockchainens skalerbarhetsproblemer.

Annen

Foruten de åpenbare forskjellene i markedsverdi og pris, har de to kryptovalutaene noen mindre kritiske forskjeller.

Ethereum har en over tre års forsprang på Cardano. Prosjektet ble lansert i januar 2014, mens Cardano nylig kom inn på scenen i september 2017.

Cardano har en av de største myntforsyningene i bransjen med en maksimal forsyning på 45 milliarder kroner. Ethereum har ikke maksimalt tokenbeløp, men den sirkulerende forsyningen i skrivende stund er litt over 100 millioner.

Ethereum vs Cardano – Den bedre investeringen?

Utenfor porten har Ethereum en høyere markedsverdi enn Cardano, så dens vekstpotensial kan være mindre. De to prosjektene er imidlertid nær nok i størrelse til at det ikke skal ha betydning. La oss se på handelshistorikken for hver mynt hver for seg.

Ethereum-handel

Akkurat nå handler Ethereum til omtrent en tredjedel av sin høye pris på hele $ 1.400. Fram til den store krasjen i 2018, kan du stole på Ethereum som en jevn gevinst som sjelden mistet verdien. Det var til og med en periode i 2017 da noen fellesskapsmedlemmer trodde at Ethereum ville trone Bitcoin som den øverste kryptovalutaen.

Cardano-handel

Cardano har opplevd et mye hardere fall fra storhet enn Ethereum. ADA-prisen har falt til mindre enn en sjettedel av toppen på nesten $ 1,30. Det ser ut til å hvile komfortabelt på et gulv på ~ $ 0,12. Siden teamet ikke har lansert en dapp-klar plattform ennå, er mye av denne prisingen spekulativ.

Ethereum vs Cardano – La oss sammenligne

Per nå har Ethereum en av de største og mest aktive (hvis ikke de største og mest aktive) utviklermiljøer i krypto. Det er det beste valget for første mynttilbud (ICO) og mange av de tokens du kjenner og elsker, kjører på Ethereum-nettverket. Så lenge Ethereum opprettholder denne populariteten, bør prisen fortsette å stige.

Cardano har kanskje ikke støtten som Ethereum gjør, men det har fortsatt et sunt samfunn. Den virkelige testen kommer når Cardano er klar for dApp-utvikling. Den etterlengtede utgivelsen kan føre til at Cardano trenger for å få prisen til å bevege seg positivt igjen.

Ethereum vs Cardano – Hva er neste?

Begge plattformene har aktive utviklingsteam med fullpakket veikart fremover. Ethereum jobber for å bli en mer skalerbar dApp-plattform gjennom implementering av Casper (PoS), Plasma og sharding. Cardano vil snart gi ut Shelley, en oppdatering som inkluderer menneskevennlige adresser, åpen Ouroboros-delegasjon og multisig-transaksjoner blant annet.

Det kan være klisje, men å sammenligne disse to prosjektene er egentlig som å sammenligne epler med appelsiner. Begge er frukt (dApp-plattformer) med sine egne sett med fordeler og ulemper. Noen fellesskapsmedlemmer foretrekker hverandre, mens andre liker dem begge. Og noen mennesker foretrekker begge mislyktes.

Til slutt er Ethereum og Cardano begge respektable prosjekter som burde ha en betydelig innvirkning på verden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me