Hver gang du plasserer en ny Bitcoin-handel, blir du motivert av kraftige interne trossystemer. Når du trykker på kjøp eller selg-knappen, snakker den volum om dine ønsker og egenvurdering av egenverd.

Når du hører hausse (bearish) nyheter, kan din interne økonomiske og selvtillitsbetingelse til og med overreagere, noe som får deg til å handle for aggressivt eller redd. En grunnleggende forståelse av bitcoin-handelspsykologi kan bidra til å holde handels- og investeringsregimet på en jevn kjøl.

Hva er handelspsykologi uansett?

Handelspsykologi er din interne tilstand av selvbevissthet, selvdisiplin, egenverd, rasjonalitet og ansvarlighet som påvirker alle dine handels- og investeringsoppgaver og beslutninger, for eksempel:

 • Markedsanalyse (teknisk og / eller grunnleggende)
 • Posisjonsstørrelse og kontoerisiko
 • Tapskontroll
 • Fortjeneste
 • Evaluering av handelsresultater

Dype psykologiske problemer forårsaker kaos

Hvis du har uløste psykologiske problemer, vil hver av de ovennevnte komponentene i handelssystemet bli påvirket negativt på en eller annen måte. For eksempel kan du filtrere kartanalysen din gjennom linsen til din dårlige selvtillit. Dette kan føre til at du tar det ene dårlige handelsoppsettet etter det andre, og dermed bekrefter ditt interne bilde av verdiløshet.

Et behov for å forsørge familien din kan føre til at du driver med handler som er tre ganger større enn forsiktig risikokontroll tilsier. Kanskje du sliter med alvorlige, uløste psykologiske problemer som kan forårsake kaos på din langsiktige Bitcoin-handelsplan og forårsake upassende handelsbeslutninger som koster deg penger.

For eksempel, kanskje du konsekvent ikke klarer å ta store, uventede fortjenester. I stedet for å bestille en 10, 20 eller til og med 50 prosent Bitcoin-gevinst, kan du la fortjenesten gli bort i håp om at prisene fortsetter å øke. Du kan til og med ri en stor vinner ned i takrennen og tjene et skjemmende, unødvendig tap.

Hjelp er tilgjengelig

Hvis din Bitcoin-handel lider av slike selvsaboterende handlinger, må du slutte å handle og komme til roten til problemet. Din suksess som Bitcoin-handelsmann avhenger av å holde følelsene dine av frykt og grådighet under kontroll. Hvilken som helst annen psykologiske problemer som får deg til å avvike fra det gjennomtenkte handelsregimet, må også adresseres. Det er faktiske handelspsykologer som kan hjelpe deg via en rekke bøker, nettressurser og individuell rådgivning.

Noen handelsmenn er faktisk gamblere, som folk som spiller på de betting nettsteder ikke på gamstop uten muligheten til å stoppe, men de kan ikke eller vil ikke innrømme det for seg selv. Selv når ektefellen eller vennene forteller dem at de har et alvorlig problem, vil de benekte virkeligheten. Vis dem et diagram over deres virkelige Bitcoin-aksjekurve (vanligvis en negativ vinkelhelling på 45 grader, eller verre), og de vil gi deg hundre grunner til at ting ikke er så ille. Deres neste store vinner kommer snart. Ikke engang å nevne noe om Bitcoin-handelspsykologi til en gambler. Spar pusten.

Spillere i Bitcoin eller andre markeder mister vanligvis alt før de innrømmer at de trenger hjelp.

bitcoin trading psykologi

Bitcoin-suksess begynner med sunn handelspsykologi. Ta tak i uløste følelsesmessige problemer før de kan sabotere handelsprestasjonen. Bilde: geralt på Pixabay.com

Selvdisiplin og Bitcoin-suksess

Bitcoin er et ekstremt volatilt marked. Markedsvolatiliteten er et stort uttrykk for frykt og / eller grådighet blant handelsmenn. Hvis du har liten kontroll over følelsene dine, vil du sannsynligvis ta irrasjonelle handelsbeslutninger. Og du vil sannsynligvis gjøre dem til de mest upassende tider.

For eksempel, fra 14. november til 15. desember 2018, stupte Bitcoin med 50 prosent. Økonomiske nyhetsoverskrifter bidro til å forsterke smertene forårsaket av Bitcoins alvorlige bjørnemarked. La oss si at du var i kontanter den 15. og hverken hadde et nytt kjøps- eller salgssortsignal som blinket. Mest av tiden hadde du selvdisiplinen som trengs for å holde deg til handelssignalene og mestre handelsplanen. Det rasjonelle valget ville ha vært å tålmodig vente på et nytt, gyldig handelssignal.

Frykt for å gå glipp av, trenger å gjenopprette tap

Imidlertid hadde du tapt penger på de siste få Bitcoin-handler. Du ville ikke la fortjenestemuligheten som ble tilbudt (men ikke garantert) av myntens nedadgående trend komme unna uten å hoppe inn. Når alt kommer til alt, siden nyhetene var så fryktelig baisse, var det sikkert det kloke valget å gå kort? Kanskje Bitcoin ville fortsette å slippe, slik at du kan gjøre opp alle de siste tapene dine, og deretter noen. Frykten for å gå glipp av en potensiell nedgang på 10 eller 20 prosent (og uten deg ombord på turen) overveldet din helt rasjonelle frykt for å miste stort på et potensielt kortdekkende rally.

Hvis det hypotetiske scenariet beskriver ditt eget interne trossystem (frykt for å gå glipp av, behovet for å gjenopprette tap), er sjansene dine for å oppnå Bitcoin-handel og investeringssuksess liten til ingen. Ved å la følelser og psykologiske behov overstyre din rasjonelle markedsanalyse, saboterer du den ellers sunne handelsplanen. Du har kanskje det beste mekaniske handelssystemet i verden. Imidlertid, hvis du ikke kan disiplinere deg selv til å ta hver handel uten at dine psykologiske hangups kommer i veien, kan du like gjerne kalle det avsluttet nå. Du sparer deg en formue i unødvendige tap. Du kan til og med redde ekteskapet, familieøkonomien og sunn fornuft også.

Logikk og fantasi

Her er et annet eksempel på din interne tro og ønsker som forstyrrer en ordentlig handelsinnstilling. La oss si at familiens økonomi er i grov form. Du ble permittert fra en god jobb for to år siden. Du tar bare inn en tredjedel av de månedlige kontantene som trengs for å forsørge husholdningen din. Du har finansiert kryptokontoen din med $ 25 000 (det meste av sparepengene dine) og har lagt et utrolig mye håp på din evne til å lomme 100 prosent i handelsgevinster hvert år.

Hva er galt med det bildet, spør du kanskje? Vel, for det første kan det ta flere år å bli en konsekvent lønnsom Bitcoin-handelsmann. Du vil sannsynligvis tape penger i noen år før alt begynner å klikke. Selv noen profesjonelle handelsmenn innrømmer å ha sprengt flere handelskontoer før de oppnår pågående lønnsomhet. Noen kjente hedgefond (hvorav noen handler med krypto) har bare gjennomsnittlig årlig gevinst på 10-15 prosent per år.

Gjør eller dør tankesett

Og likevel planlegger du å skyte for 100 prosent gevinst. Hvorfor? Fordi du må, ellers risikere å gå konkurs når sparepengene dine fordamper. Handel er stressende nok, selv med et flott system og risikokontroll som hjelper deg å få inn baconet. Men å legge en byrde på “jeg gjøre 100 prosent handelsgevinster per år ”på skuldrene dine er ikke bare uklokt, det er også psykologisk farlig og setter deg opp for potensielt katastrofale handelstap.

Lys opp

Det er viktig å ha håp, men når håpet forvandles til fantasi, er det da en Bitcoin-handelsmann trenger litt intervensjon. Velg terapeuten din med omhu, men ikke gjør den samme feilen som foreldrene til Rodney Dangerfield:

Da jeg var ung, sendte foreldrene mine meg til en barnepsykolog. Jeg så ham i fire år. Den stakkars gutten kunne ikke hjelpe meg i det hele tatt!

bitcoin trading psykologi som lever med mindfulness

Å handle bevisst, oppmerksomt og uten handelsforstyrrelser kan åpne for en ny verden av Bitcoin-lønnsomhet for deg. Foto av Lesly Juarez på Unsplash

Å pleie en sunn Bitcoin-handelspsykologi

 • Slå av alt annet enn viktige nyheter på finansmarkedene og sosiale medier når du handler.
 • Bytt et bevist mekanisk system, og ikke varme tips eller meninger.
 • Kontroller strengt risikoen din per handel. Hold det på en eller to prosent, maksimalt.
 • Handle ett marked, ett system og bare en tidsramme for å oppnå konsistente resultater.
 • Oppretthold realistiske forventninger til Bitcoin-handelsaktivitetene dine.
 • Ikke handle i tider med personlig, familie- eller forretningskrise.
 • Finn en god handelspsykolog mentor og studer bøkene og videoene deres.
 • Søk profesjonell hjelp eller intervensjon med uløste psykologiske traumer og problemer.
 • Få rikelig med mosjon, og unngå søppelmat. Fjern om mulig tobakkbruk.
 • Hvis du har narkotika- eller alkoholproblemer, kan du slutte å handle med en gang og få øyeblikkelig hjelp.
 • Ha et tilfredsstillende liv bortsett fra handel, hold deg trygg psykologisk avstand.
 • Ikke lik handelssuksess eller fiasko med verdien din som person.

Handelspsykologi er et komplekst, svært nyansert studieretning. Ikke la det skremme deg fra å undersøke de mange gratis online psykologiske ressursene. Noen få små justeringer i ditt interne trossystem kan være alt du trenger for å heve Bitcoin-handelsytelsen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me