Ce este analiza tehnică?

Analiza tehnică este un instrument puternic de evaluare care poate fi utilizat de orice investitor înainte de a lua orice decizie de investiție. Fie că tranzacționați Bitcoin, Ethereum sau orice altă monedă, ar trebui să luați în considerare adăugarea acestuia la strategia dvs. de investiții. Angajată de investitori pentru a interpreta semnale de impuls produse de piață, analiza tehnică îi ajută pe comercianți să prognozeze mișcările de preț ale unui activ.

Deși analiza tehnică nu poate înlocui analiza fundamentală, toți investitorii pot beneficia foarte mult de utilizarea acesteia pentru a îmbunătăți calendarul investițiilor lor.

Diagrama analizei tehnice

Analiză fundamentală vs tehnică

Investitorii prudenți folosesc o combinație de analize fundamentale și tehnice pentru a lua decizii educate. Analiza fundamentală și tehnică diferă atât prin tipurile de informații pe care le consideră, cât și prin lungimea generală a tendințelor pe care le prezic.

In timp ce analiză fundamentală este centrat pe calcularea valorii de bază a monedei, analiza tehnica nu este preocupat în cea mai mare parte de valoarea intrinsecă a unei monede. În schimb, analiza tehnică încearcă să prezică mișcarea viitoare a prețului unui activ bazat exclusiv pe datele de tranzacționare din trecut și pe sentimentul pieței.

Analiza fundamentală este de obicei mai utilă în prezicerea tendințelor pe termen lung în mișcare mai lentă a unei monede. Pe de altă parte, analiza tehnică tinde să fie mai utilă în determinarea mișcărilor rapide pe termen scurt ale prețurilor unei monede.

Bazele analizei tehnice

Pe baza principiului că mișcările de preț pe termen scurt nu sunt cu adevărat aleatorii, analiza tehnică afirmă că toate informațiile disponibile public despre un activ ar trebui să se reflecte deja în prețul de piață al activului respectiv..

Cu alte cuvinte, analiza tehnică susține că datele de tranzacționare anterioare ale unui activ sunt un indicator mai bun al viitoarelor mișcări ale prețurilor pe termen scurt decât valoarea intrinsecă a monedei.

Tendințe direcționale

O tendință este o prejudecată direcțională observabilă în mișcarea prețului. În timpul unei tendințe, prețul unui activ se deplasează într-o direcție specifică care se așteaptă să continue. Tendințele sunt de obicei clasificate în trei direcții: în sus, în jos sau lateral.

Tendințele ascendente sunt uneori denumite alcista. În același mod, tendințele descendente sunt reduse. Aceste adjective sunt derivate din felul în care fiecare animal tinde să lupte; un urs glisează în mod obișnuit cu gheare, între timp, un taur de obicei împinge cu coarnele.

Tendințe bullish vs bearish

Analiza tehnică Origini

Analiza tehnică a fost inițiată de Charles Dow, care a scris deseori despre acest subiect în editorialele sale de pe Wall Street Journal de-a lungul secolului al XIX-lea. Scrierile lui Dow au început să fie cunoscute sub numele de Dow Theory.

Deși Teoria Dow a fost rafinată de mai mulți scriitori în ultimul secol, scrierile lui Dow oferă încă baza analizei tehnice moderne. Principiile principale ale teoriei Dow sunt enumerate mai jos:

Principiile principale ale teoriei Dow

 1. Prețul de piață al unui activ ia în considerare deja fiecare factor care poate influența prețul activului.
 2. Mișcările de preț ale unui activ nu sunt pur aleatorii. În schimb, prețurile tind să se deplaseze în modele și tendințe observabile care se repetă în timp.
 3. Mișcarea volumului confirmă în mod normal tendințele. O tendință a prețurilor este confirmată de o creștere a volumului; la fel, o scădere a volumului, indică faptul că o tendință slăbește.
 4. Tendințele continuă până când apare o inversare clară. Dow Theory îi avertizează pe investitori să nu confunde tendințele prețurilor primare pe termen mai lung cu tendințele secundare corecționale pe termen mai scurt.

Categorii de analize tehnice

Analiza tehnică utilizează adesea o combinație de tipare de diagrame, indicatori și alte informații statistice de tranzacționare pentru a determina tendința viitoare a prețului unei monede.

Analiza tehnică poate fi împărțită în două categorii principale de tipare și indicatori ai graficelor.

Modele de diagrame

Modelele grafice sunt formațiuni distincte create de mișcările prețurilor unei valori mobiliare în timp pe o diagramă. Se crede că modelele grafice distincte se repetă datorită psihologiei pieței și a investitorilor.

Definițiile modelelor de tranzacționare pot fi destul de subiective, deoarece diferiții comercianți pot avea opinii diferite cu privire la ceea ce constituie în mod specific un model de recunoaștere. De asemenea, este important să rețineți că unele tipare de diagrame sunt mai precise decât altele.

Deoarece niciun model de diagramă nu este perfect corect, un investitor ar trebui să le utilizeze în combinație cu alți indicatori tehnici pentru a reduce eroarea statistică a predicțiilor.

Modelele de diagrame pot fi împărțite în două categorii principale de modele de continuare și de inversare.

Modele de diagramă de continuare

Tiparele de continuare indică faptul că tendința principală va continua probabil după finalizarea tiparului. De exemplu, dacă un activ se află în prezent în mijlocul unei tendințe ascendente, un model de tranzacționare continuă ar semnala că mișcarea ascendentă va continua probabil după finalizarea modelului.

Modele comune de diagrame de continuare

 • Triunghiuri
 • Steaguri
 • Fanioane
 • Dreptunghiuri

Setcoins Rectangle Bullish

Modele de diagramă de inversare

Tiparele de inversare indică faptul că tendința principală este probabil să se inverseze după finalizarea tiparului. De exemplu, dacă un activ se află în prezent în mijlocul unei tendințe descendente, un model de tranzacționare inversat ar semnala sfârșitul probabil al tendinței descendente primare și începutul unei tendințe ascendente generale după finalizarea modelului.

Modele comune de diagrame de inversare

 • Cap si umeri
 • Capul și umerii inversi
 • Top dublu
 • Dublu fund

Modelul Setcoins Double Bottom

Indicatori

Indicatorii sunt calcule matematice bazate în mod normal pe prețul sau volumul unui activ, utilizate de investitori pentru a prezice mișcarea viitoare a prețului activului.

Tipuri de indicatori

Cel mai comun tip de indicator se numește oscilator. Oscilatoarele sunt delimitate într-un interval de numere setat, cel mai frecvent de la 0 la 100. În plus față de oscilatoare, unii indicatori sunt nelimitați.

Indicatorii pot fi împărțiți în principal în două categorii de lindicatori de citire și indicatori de întârziere în funcție de momentul în care semnalizează.

Indicatori principali

Crearea de semnale de impuls înainte de mișcările prețurilor, indicatorii principali sunt utilizați atât de investitori, cât și de comercianți, pentru a ajuta la determinarea viitoarei mișcări a prețului unei monede.

Indicatorii de vârf sunt cei mai utili în perioadele de tendințe laterale sau perioadele fără tendințe. Acestea îi ajută pe comercianți să stabilească momentele în care prețul unui activ se va defecta în cea mai mare parte sau se va defecta într-o nouă tendință.

Doi dintre cei mai frecvent utilizați indicatori principali sunt Indicele de rezistență relativă (RSI) și oscilatorul stochastic.

Indicele puterii relative (RSI)

De la 0 la 100, RSI este un indicator de impuls care compară dimensiunile câștigurilor și pierderilor recente în timpul specificat pentru a măsura schimbarea prețului unui titlu..

Indicatorul RSI este utilizat în principal pentru a identifica dacă o garanție este supra-cumpărată sau supra-vândută. O citire de peste 70 înseamnă că o garanție este supracumpărată, în timp ce o citire sub 30 indică faptul că o garanție este supravândută.

Setcoins Relative Strength Index RSI

Oscilator stochastic

0scillator stochastic este un indicator de impuls pe două linii care compară prețul de închidere al unui activ cu o gamă de prețuri pe o perioadă de timp specificată. Oscilatorul stochastic folosește în mod normal ultimele 14 zile de tranzacționare a datelor pentru a-și calcula scorul.

Similar cu RSI, oscilatorul stocastic variază de la 0 la 100..

Oscilatorul stochastic este format din două linii,% K și% D. % K măsoară impulsul activului în timp ce% D măsoară media mobilă simplă de trei zile de% K. Semnalele de cumpărare și vânzare sunt create atunci când linia% K încrucișează peste linia% D.

Setcoins Oscilator stochastic

Indicatori de întârziere

Venind după o mișcare a prețurilor, așa cum s-a produs deja, indicatorii cu întârziere acționează în principal ca un instrument de confirmare utilizat de investitori pentru a determina dacă tendința prețurilor va continua sau va slăbi. Spre deosebire de indicatorii de vârf, indicatorii cu întârziere sunt cei mai perspicace în perioadele de prețuri tendente și produc mai puține semnale reale de cumpărare sau vânzare în comparație cu indicatorii de vârf.

Doi dintre cei mai frecvent utilizați indicatori de întârziere sunt mediile mobile și benzile Bollinger.

Medii mobile

În analiza tehnică sunt utilizate mai multe medii mobile diferite:

 • Medie mobilă simplă (SMA) – Media mobilă simplă este pur și simplu suma tuturor prețurilor de închidere trecute pe o perioadă specificată împărțită la numărul de zile din perioadă. De exemplu, o medie mobilă simplă de 20 de zile ar fi suma ultimelor 20 de prețuri de închidere a unui activ împărțit la 20.
 • Media mobilă exponențială (EMA) – Media mobilă exponențială este calculată în mod similar cu media mobilă simplă, dar se acordă o pondere mai mare prețurilor de închidere recente față de prețurile de închidere anterioare.
 • Divergența de convergență medie mobilă (MACD) – MACD se calculează scăzând media mobilă exponențială de 26 de zile din media mobilă exponențială de 12 zile. MACD indică direcția impulsului mai degrabă decât direcția prețului unui activ. Când este pozitiv, MACD indică faptul că impulsul se deplasează în sus; în mod negativ, MACD indică faptul că impulsul se deplasează în jos.

Trupe Bollinger

Plotate două abateri standard distanță de media mobilă simplă a unui titlu, benzile Bollinger oferă investitorilor mai multe indicii despre volatilitatea prețurilor unui titlu..

Se consideră că lățimea benzilor Bollinger descrie volatilitatea estimată a prețului unui activ. Pe măsură ce benzile Bollinger se extind, sunt indicate perioadele de volatilitate ridicată. Pe măsură ce benzile Bollinger sunt înguste, sunt indicate perioade de volatilitate scăzută.

În plus, cu cât media mobilă simplă se apropie de banda superioară, cu atât securitatea este mai mult cumpărată. În mod similar, cu cât media simplă se apropie mai mult de banda inferioară, cu atât se consideră că este mai mult vândută securitatea.

Trupe Bollinger

Concluzie

Deși nu este un înlocuitor pentru analiza fundamentală, analiza tehnică este un instrument important de evaluare care poate ajuta un investitor în momentul oricărei decizii de investiții.

Spre deosebire de analiza fundamentală, analiza tehnică nu ia în considerare valoarea intrinsecă a monedei atunci când încearcă să prezică mișcările viitoare ale prețurilor. În schimb, analiza tehnică speră să prognozeze momentele prețurilor pe termen scurt bazate exclusiv pe datele de tranzacționare din trecut și pe sentimentul pieței.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me