Un ghid complet pentru jetoanele nefungibile (NFT)

Jetoanele nefungibile sunt un tip special de jetoane care reprezintă un bun unic.

Majoritatea dintre noi am auzit despre numerar digital în acest moment. Creșterea Bitcoin a făcut ca criptomonedele să fie tradiționale, Bloomberg și CNBC raportând în mod regulat pe piețele criptomonedelor și prețurile acestor monede digitale. Cu toate acestea, moneda este doar o aplicație a tehnologiei blockchain de bază. Cele mai interesante oportunități din blockchain vin atunci când utilizați jetoane nefungibile pentru a certifica și asigura unicitatea și identitatea. Ce sunt jetoanele nefungibile? În acest ghid complet, vom face o scufundare profundă în lumea non-fungibilității și ce înseamnă crearea de active digitale unice pe blockchain.

NFT-urile au aplicații peste tot, de la jocuri video la artă plastică până la bilete la filme. Acestea ar putea fi coloana vertebrală a unei noi economii digitale bazate pe blockchain. Pe lângă omologii lor fungibili, asemănători cu numerarul, jetoanele nefungibile deschid ușa digitalizării activelor și datelor. Rezultatul este că noi piețe interesante s-ar putea deschide pentru bunuri digitale (și din lumea reală) pe care încă nu ni le putem imagina încă.

Un manual pentru Fungibilitate

Înainte de a intra în jetoane nefungibile (NFT), trebuie să ne adresăm elefantului din cameră. Avem nevoie de o bună definiție a fungibilității înainte de a putea vorbi despre ceva care nu este fungibil. De fapt, dacă ați folosit vreodată bani înainte, știți intuitiv ce este fungibilitatea, este posibil să nu cunoașteți vocabularul folosit pentru a-l descrie.

Fungibilitatea se referă la capacitatea unei monede de a menține o valoare standard și o acceptare uniformă. În general, înseamnă că istoricul unei monede nu îi afectează valoarea și fiecare piesă a acelei monede are o valoare egală cu orice altă piesă. Factura de 20 de dolari din buzunar este la fel de valoroasă ca cea de 20 de dolari din a mea. Dacă le ducem la magazin, proprietarul magazinului le va accepta în mod egal, chiar dacă a ta a fost tipărită în 2018 și a mea în 1980. Chiar dacă factura ta de 20 USD a fost folosită într-un acord de droguri înainte de a o primi sau de a veni de la Satan însuși, factura este încă valoroasă la magazin. Aceasta este puterea fungibilității.

O monedă fără fungibilitate este instabilă și probabil să se prăbușească. Imaginați-vă dacă ar trebui să investigați istoria fiecărei bancnote de dolari înainte de a o accepta. Sau luați în considerare o lume în care unele facturi de 20 USD sunt mai valoroase decât altele. Aceasta ar fi o nebunie și irealizabilă din punct de vedere economic. Fungibilitatea este esențială pentru orice monedă, fie ea dolar sau Bitcoin.

De ce aș folosi un indicativ nefungibil (NFT)?

Jetoanele nefungibile sunt active blockchain care sunt concepute să nu fie egale. S-ar putea să credeți că acest lucru nu are prea mult sens și, dacă am vorbi despre monede, ați avea dreptate. Cu toate acestea, jetoanele blockchain pot reprezenta mai mult decât simpla monedă. De fapt, posibilitățile activelor blockchain sunt aproape nelimitate.

licitație cryptokitties

CryptoKitties de vânzare!

NFT-urile funcționează în esență ca o intrare în baza de date pentru orice tip de bun. Poate cel mai ușor exemplu este cel mai popular NFT din istoria blockchain-ului, CryptoKitties. Există mii de CryptoKitties în existență, dar nu sunt create egale. Fiecare este unic, are propriul nume, culoarea ochilor, culoarea blănii, modelul blănii, expresia feței și caracteristici speciale. Când cumpărați un CryptoKitty, câștigați dreptul de proprietate asupra unui jeton nefungibil care corespunde cu acel pisoi. Unele pisici sunt mai valoroase decât altele și puteți cumpăra și vinde NFT-urile dvs. CryptoKitty pentru cantități diferite de jetoane fungibile precum Ether, în funcție de raritatea NFT-ului dvs..

Pentru a înțelege puterea jetoanelor nefungibile pentru securitatea activelor și identității bazate pe blockchain, este util să ne gândim la câteva exemple despre modul în care funcționează NFT-urile.

1. Obiecte de colecție

Am analizat deja un exemplu de colecționare securizat de un NFT, CryptoKitties. Dar piața colecțiilor se extinde în tot felul de direcții. O cale principală este colecționarea de artă. Picturile și sculpturile ar putea fi verificate și autentificate de experți înainte de a crea un simbol ne-fungibil pentru o anumită piesă de artă. Când proprietarul dorește să vândă opera de artă, poate pur și simplu să înscrie jetonul nefungibil la o licitație ca dovadă că activul este real și că este adevăratul proprietar.

Acest tip de certificare digitalizează procesul de proveniență și previne falsificarea și frauda în lumea artei, deoarece proprietatea asupra bunurilor de artă există pe blockchain. La fel s-ar putea face și pentru cărți de baseball, timbre, bijuterii, chitare autografate sau orice obiect de colecție pe care ți l-ai putea imagina. Securitatea blockchain-ului garantează legitimitatea tranzacției.

2. Jocuri online

NFT-urile revoluționează lumea jocurilor. Adesea, personajele din jocuri dobândesc obiecte tranzacționabile precum arme, îmbrăcăminte și chiar proprietăți. Crearea de jetoane nefungibile pentru aceste active le face tranzacționabile pentru jetoane în joc sau chiar bani din lumea reală. Ca urmare, au apărut întregi economii digitale online pentru bunuri fictive. Decentraland este proiectul cel mai apropiat de vârf al economiilor blockchain în joc și testează un joc complet construit în jurul blockchain, AI și interacțiune 3D cu o lume digitală.

captură de ecran decentraland

decentraland este un joc de pionierat în blockchain

Jocurile video tradiționale multiplayer și chiar și cazinourile intră și în nebunia de jetoane nefungibile. Ei își dau seama că jetoanele blockchain permit jucătorilor (și companiilor) să extragă valoarea reală din jocul online. Acest lucru face ca economia să fie puternică, deoarece piața conținutului pentru jocuri continuă să se extindă.

3. Bilete

bilet la beatles

Bilete gestionate digital pe blockchain

Dacă am un bilet pentru a vedea Barcelona jucând Manchester United și aveți un bilet pentru jocul local de baschet din liceu, ambele sunt articole similare, dar au valori extrem de diferite. Ambii vor acorda admiterea la un eveniment la un anumit moment și loc, dar sunt greu de transferat. Aceasta este esența unui NFT. Standardizează proprietatea asupra unei anumite categorii de active, dar activele din această categorie pot avea valori de piață foarte diferite. Vânzarea de bilete este o oportunitate excelentă pentru NFT-uri de a revoluționa o industrie.

4. Identitate & Certificare

Lucrurile încep să devină cu adevărat interesante atunci când luăm în considerare identitatea și rolul pe care NFT-urile îl pot juca în verificarea personalității. Ați putea primi un jeton digital netransmisibil ca certificat de naștere, ca pașaport și ca permis de conducere. Desigur, nu ați putea tranzacționa aceste jetoane, dar acestea ar putea interacționa și verifica cu autoritățile corespunzătoare. De asemenea, ați putea partaja aceste informații în mod voluntar cu angajatorii, medicii sau cu oricine altcineva care are nevoie de informațiile dvs. personale.

Poate ați putea primi diploma universitară ca jeton digital. Alternativ, puteți solicita să consultați NFT verificat de medicul dvs. că a absolvit școala medicală, examene și rezidențiat. În plus, datele pe care companiile le-ar colecta în mod normal despre dvs., cum ar fi istoricul dvs. de navigare sau preferințele de cumpărături, ar putea fi simbolizate și apoi păstrate private sau vândute la licitație pentru a câștiga bani din datele economice personale pe care le creați.

ERC-721: Standardul pentru unicitate

De departe, cel mai popular tip de NFT se bazează pe standardul de jetoane ERC-721 al Ethereum. Standardul codifică crearea unui jeton nefungibil și ghidează dezvoltatorii prin procesul de configurare a contractului inteligent care îl alimentează. Un standard este important, deoarece înseamnă că jetoanele joacă frumos între ele și cu rețeaua Ethereum. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de transferuri și crearea de piețe pentru cumpărarea, vânzarea și tranzacționarea NFT-urilor. Crearea de jetoane ERC-721 a explodat în ultimul an, odată cu uriașul val de colecții digitale și active bazate pe jocuri, care au venit online.

ERC-721 este cel mai popular, dar nu este singurul tip de NFT. Contrapartea permite, de asemenea, crearea de jetoane nefungibile, dar alimentate de codul sursă Bitcoin blockchain în loc de Ethereum. Există alte proiecte mai mici și servicii conexe care lucrează alături de Ethereum sau Counterparty pentru a crea active unice în nișe specifice, cum ar fi Codex pentru artă plastică sau Bitcrystals pentru jocuri.

Cum să tranzacționați NFT-uri & Unde să stocați NFT-urile

Cumpărarea și deținerea de NFT-uri nu sunt ca tranzacționarea tipică cu criptomonede. Pentru a achiziționa un bun digital de colectat sau tokenizat, probabil veți avea nevoie de o monedă digitală precum Ether, deși vânzătorii individuali pot accepta numerar sau tranzacționa.

De asemenea, veți avea nevoie de cineva cu care să tranzacționați. Deoarece fiecare simbol este unic, nu există schimburi pentru NFT-uri. În schimb, există piețe care conectează cumpărătorii individuali cu vânzătorii individuali. Va trebui să stabiliți un preț cu persoana care vinde simbolul. Apoi, îl puteți achiziționa direct de la ei.

Dacă cumpărați un jeton ERC-721, acesta va merge la adresa portofelului dvs. Ethereum la fel ca un jeton ERC-20. Cu toate acestea, vizualizarea acestuia într-un client portofel nu vă va spune nimic despre valoarea acestuia, ci doar că îl dețineți. Valoarea sa provine din orice sistem face parte din simbol. Deci, un CryptoKitty NFT este legat de un desen al unei pisici cu anumite atribute și pisica respectivă poate fi listată pe piața liberă dacă alegeți să vindeți.

Viitorul cu jeton nefungibil

Odată ce începeți să vă gândiți la posibilitățile activelor nefungibile, este dificil să găsiți o limită teoretică a lucrurilor pe care NFT le-ar putea digitaliza. Identitatea dvs., calificările, proprietatea din lumea reală și colecțiile digitale ar putea exista toate pe blockchain. Acestea ar fi jetoane pe care le puteți păstra, arăta, distribui sau vinde.

Înseamnă că ai putea face afaceri instantanee cu oricine din lume, iar companiile pot gestiona inventare întregi folosind jetoane digitale. NFT-urile sunt fundamentul viitoarei economii, având în vedere câțiva ani și o mulțime de muncă pentru dezvoltarea ecosistemului.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me