Ce este Zilliqa?

Zilliqa este primul blockchain public conceput pentru a implementa sharding, permițând scalarea liniară pe măsură ce blockchain crește în dimensiune.

Până în prezent, scalabilitatea a fost o problemă pentru tehnologiile blockchain existente.

În acest moment, Bitcoin nu poate procesa toată cererea pentru rețeaua sa, iar taxele de tranzacție au crescut în consecință. Același lucru este valabil și pentru Ethereum, în cazul în care randamentul limitat înseamnă că contractele inteligente pot deveni consumatoare de gaze. De exemplu, popularitatea Crypto Kitties a încetinit semnificativ Ethereum, arătând limitele rețelei.

Zilliqa schimbă fundamental modul în care un blockchain ajunge la consens. Soluția lor de partajare se adaptează la dimensiunea rețelei. Teoretic, nu există nicio limită a numărului de tranzacții pe care Zilliqa le-ar putea procesa pe secundă. Cu toate acestea, practic, în funcție de numărul de noduri din rețea, Zilliqa ar putea procesa zeci sau sute de mii de tranzacții pe secundă.

Zilliqa promite, de asemenea, să sprijine contractele inteligente. Derularea de contracte inteligente pe o rețea fragmentată este o provocare tehnică majoră pentru Zilliqa.

În acest ghid vom acoperi:

Cum funcționează Zilliqa

Rezolvarea problemei de scalabilitate

Blockchain are o problemă inerentă de scalabilitate. Cu cât aveți mai multe noduri într-o rețea, cu atât este mai greu să ajungeți la un consens.

Pentru a ilustra acest punct, este util să ne gândim la scalarea consensului în termeni de oameni:

  • Cu un grup mic de prieteni apropiați, este simplu să luați decizii. Poate că nu ești întotdeauna de acord, dar este simplu să vezi cum se simte toată lumea.
  • Pentru un grup mai mare de oameni, precum un auditoriu plin de oameni, ai putea să-i faci pe oameni să ridice mâinile pentru a vota rapid. Dar devine mai greu de numărat și nu poți fi sigur că toată lumea acționează sincer.
  • Cu grupuri de mii sau milioane de persoane, veți avea nevoie de un sistem de votare mai complex, care să ia mai multă energie. De asemenea, nu poți fi sigur că oamenii acționează cu bună credință și este greu să obții finalitatea – sensul că toată lumea a votat și există un răspuns clar.

Deși analogia nu este perfectă, puteți vedea cum consensul devine mai complicat cu cât rețeaua dvs. este mai mare. Viteza / calitatea consensului și dimensiunea rețelei sunt invers legate. Când unul urcă, celălalt coboară.

Alte soluții la problema de scalabilitate a blockchain-ului se concentrează pe mutarea unor informații în afara lanțului. Sau încearcă să crească dimensiunea blocului, stabilind în mod eficient consensul cu privire la mai multe tranzacții cu fiecare rundă de consens. Aceste soluții pot funcționa ca un punct de reținere, dar nu rezolvă în mod fundamental problema scalabilității.

Pentru a remedia problema, ar trebui să schimbați arhitectura întregului sistem, astfel încât viteza consensului și dimensiunea rețelei să fie corelate pozitiv.

Răspunsul de scalabilitate al lui Zilliqa

Zilliqa a găsit o modalitate de a procesa mai multe tranzacții pe măsură ce mai multe noduri se alătură rețelei. Implică reimaginarea blockchain-ului de la zero. Noul lor model implementează un protocol consens hibrid pentru a crește randamentul rețelei la fiecare ~ 600 de noduri noi care se alătură.

În teorie, la fiecare 600 de noduri noi, randamentul Zilliqa crește prin împărțirea lucrării. În practică, există probleme cu difuzarea dacă rețeaua devine foarte mare (peste un milion de noduri). Totuși, un milion de noduri este o limită superioară la care nu suntem nicăieri aproape de atingere. Începând cu această scriere, Bitcoin are ~ 11.000 de noduri in operatie.

Rețelele Bitcoin și Ethereum de zeci de mii de noduri pot fi procesate doar în continuare 3-15 tranzacții pe secunda. În contrast, teste pe testnet privat (Testul virtual AWS) au arătat că rețeaua Zilliqa are un randament de 1.218 tx / s atunci când funcționează 1.800 de noduri. Măriți numărul de noduri la 3.600, iar rețeaua Zilliqa se ridică la 2.488 tx / s.

zilliqa throughput

Cu cât sunt mai multe noduri pe Zilliqa, cu atât este mai mare randamentul.

Fragmentare: împărțirea muncii în rețea

Cum realizează Zilliqa această scalabilitate? Ei folosesc o soluție cunoscută sub numele de sharding. Protocolul Zilliqa împarte numărul de noduri miniere din rețea în grupuri de 600 de noduri. Fiecare grup este cunoscut sub numele de ciob.

De exemplu, în exemplele testnet de mai sus, atunci când funcționează cu 1.800 de noduri, testnet-ul s-a împărțit în 3 cioburi. Când operați cu 3.600 de noduri, existau 6 cioburi. Pe măsură ce mai multe noduri se alătură rețelei, Zilliqa poate împărți în continuare rețeaua, creând mai multe cioburi.

Aceste fragmente procesează fiecare o parte fracțională a tranzacțiilor rețelei. În termeni simplificați, dacă există șase fragmente, fiecare fragment ar procesa aproximativ 1/6 din tranzacțiile rețelei. Cu cât sunt mai multe cioburi, cu atât mai mult rețeaua împarte sarcina de consens între cioburi, menținând cerințele de calcul relativ stabile.

zilliqa sharding

Zilliqa sharding folosește un diviza și cuceri strategie.

Fiecare fragment își procesează tranzacțiile atribuite într-un microbloc în paralel cu celelalte fragmente. La sfârșitul perioadei de procesare paralelă, cunoscută sub numele de „epoca DS”, acele microblocuri sunt combinate într-un bloc complet care este adăugat la blockchain.

Comitetul DS: Gestionarea fragmentelor

Pentru fiecare epocă DS, sunt selectate aleatoriu mai multe noduri pentru a gestiona diferitele fragmente. Acest comitet de gestionare, cunoscut sub numele de „comitetul DS”, conduce rețeaua. Ei decid ce noduri sunt atribuite cărui fragment. Când sosesc noi cereri de tranzacție, comitetul DS atribuie tranzacțiile unui fragment pentru procesare. La sfârșitul epocii DS, comitetul DS asamblează blocul complet din microblocurile create de cioburi.

Găsirea consensului: PoW + BFT

Zilliqa folosește un mecanism de consens hibrid. Când începeți mineritul pentru prima dată, va trebui să completați o dovadă de lucru (PoW) hash. PoW necesită o putere de calcul care garantează că o mașină poate funcționa doar un singur nod. Ca atare, PoW îl ajută pe Zilliqa să stabilească identitatea. Este dificil pentru un actor rău să creeze identități multiple pentru a copleși rețeaua în ceea ce este cunoscut sub numele de Atac Sybil. Cu toate acestea, rețeaua nu folosește dovada muncii pentru consens.

După ce un nod și-a dovedit identitatea, acesta este atribuit unui fragment. În cadrul cioburilor, Zilliqa folosește consensul practic privind toleranța la defecțiuni bizantine. Acesta este un mecanism de consens cu un randament mai ridicat, care are finalitate. Finalitatea înseamnă că majoritatea nodurilor din fragment trebuie să fie de acord cu miniblocul. Odată ce un bloc este confirmat de cioburi și comitetul DS, acesta este singurul bloc care poate face referire la blocul dinaintea acestuia. Nu există bifurcare într-un mecanism de consens cu finalitate.

Zilliqa nu este primul registru distribuit care implementează BFT. NEO, Tendermint și Hyperledger utilizează și versiuni ale mecanismului de consens BFT dovedit.

Contracte de flux de date & Fragmentare de stat

Tranzacționarea tranzacțiilor este destul de simplă. Puteți atribui cu ușurință verificări ale tranzacțiilor pentru diferite cioburi, iar fiecare verificare se desfășoară singură. Nu ar trebui să fie nevoie de multă comunicare între cioburi.

Nu același lucru este valabil și pentru executarea contractelor inteligente și a aplicațiilor descentralizate (DApps) pe un blockchain fragmentat. Problema este că acțiunile contractuale inteligente se bazează adesea pe verificarea altor stări, variabile și funcții. Acest lucru ar necesita o mulțime de comunicare între cioburi. Aceste mesaje înainte și înapoi ar necesita lățime de bandă și putere de procesare care ar nega beneficiile partajării.

Ca atare, contractele Zilliqa se concentrează doar asupra fluxului de date și programării funcționale. Nu permit verificarea, stocarea sau schimbarea stărilor. Cel puțin nu încă.

Până în prezent, consensul este că nu există un sistem de partajare a statului care să fie sigur și eficient. Dacă permiteți contractelor să se execute separat în diferite state fragmentate, ar putea exista tot felul de atacuri potențiale, provocări la reconciliere și comunicare excesivă între fragmente.

Cu toate acestea, Ethereum lucrează în prezent la un soluție de împărțire a statului. Nu este clar cât de departe a avansat această inițiativă în dezvoltarea sa.

Acestea fiind spuse, Zilliqa poate fi încă utilizat pentru DApp-uri care necesită un randament ridicat. Orice DApp care are nevoie de rate de tranzacționare dincolo de ceea ce este posibil în prezent pe alte blockchains ar putea găsi o casă pe Zilliqa.

Un nou limbaj de programare

Cu scopul de a face programarea funcțională mai standardizată și mai sigură, echipa Zilliqa a dezvoltat un nou limbaj de programare cunoscut sub numele de Scilla.

Scilla se separă starea și funcția. Este un limbaj de programare funcțional care face o distincție între aspectele de comunicare ale unui contract – transferul de fonduri sau apelarea unui alt contract – și munca de calcul efectivă pe care o face contractul.

Noua limbă nu este completă Turing. Aceasta înseamnă că nu acceptă aplicații care necesită anumite tipuri de bucle sau instrucțiuni condiționate. Cu toate acestea, incompletitudinea sa îi permite să fie supus unor dovezi logice formale. Acest lucru este important din motive de securitate. Dovezirea contractelor le permite utilizatorilor să știe că un contract este sigur într-un mod verificabil înainte de al utiliza.

Scilla ajută la trasarea distincției dintre contractele funcționale, acceptate de Zilliqa și contractele dependente de stat pe care Zilliqa nu le poate susține încă.

Aprovizionare cu monede

Zilliqa are un simbol pentru ecosistemul său. Similar cu alte platforme DApps, cum ar fi Ethereum sau NEO, simbolul ZIL servește drept stimulent pentru minerit, gaz pentru executarea contractului și licitație pentru plata taxelor de tranzacție..

Inițial, ZIL era un simbol ERC-20 bazat pe blockchain-ul Ethereum. Rețeaua principală Zilliqa a fost lansată la sfârșitul lunii ianuarie 2019. Odată cu această lansare, jetoanele ERC-20 ZIL se schimbă pentru jetoanele native Zilliqa.

Există 12,6 miliarde de jetoane ZIL în total, cu puțin peste 8 miliarde în circulație în ianuarie 2019.

Foaie de parcurs și echipă

Zilliqa a strâns echivalentul a 12 milioane de dolari în ETH într-o rundă de finanțare privată aproape de sfârșitul anului 2017. După runda privată, creșterea prețului ETH a însemnat că finanțarea privată inițial în valoare de 12 milioane de dolari a fost în curând evaluată la limita maximă a proiectului de 20 de milioane de dolari..

După ce și-a lovit capacul, Zilliqa a spus comunității că nu mai are nevoie de o vânzare publică. Cu toate acestea, din cauza interesului comunității, Zilliqa alocat 4445 ETH la o vânzare publică în ianuarie 2018.

De atunci, limbajul de programare Scilla smart contract a fost lansat în mai 2018. În noiembrie, testnet-ul a fost lansat, astfel încât proiectul a invitat minerii și dezvoltatorii să participe la testarea platformei..

Cea mai recentă etapă majoră a fost lansare netă principală pe 31 ianuarie 2019. Lansarea inițială este setată pentru modul bootstrap, cu recompense miniere alocate, dar nu sunt permise tranzacții. Aceasta este pentru a proteja rețeaua împotriva atacurilor timpurii. Zilliqa va permite funcționalitatea contractelor inteligente și tranzacțiile în primul trimestru al anului 2019. După aceea, va începe schimbul de jetoane către jetoanele native Zilliqa.

Echipa Zilliqa

Echipa din spatele Zilliqa este în mare parte universitari și doctoranzi în domeniul informaticii.

xinshu

Xinshu Dong (CEO)

CEO-ul, Xinshu Dong, are un doctorat. în Informatică de la Universitatea Națională din Singapore. Este expert în securitate cibernetică, responsabil pentru mai multe proiecte de securitate națională din Singapore. Cercetările sale au apărut și la conferințe de renume și în reviste.

prateek

Prateek Saxena (Consilier științific șef)

Prateek Saxena este consilierul științific șef. Are un doctorat. în Informatică de la Universitatea din California, Berkeley. Acum, este profesor de informatică la NUS.

Amrit Kumar

Amrit Kumar (șef de cercetare)

Amrit Kumar este șeful cercetării proiectului. Este cercetător la NUS. Are un doctorat. de la Université Grenoble-Alpes, Franța și o diplomă de inginer la Ecole Polytechnique, Franța.

Consiliul consultativ al Zilliqa include personalități proeminente în blockchain. Acestea includ Loi Luu, cofondator al Kyber Network; Vincent Zhou, partener fondator al FBG Capital; Nicolai Oster, partener la Bitcoin Suisse AG; și Alexander Lipton, fondator și CEO al StrongHold Labs.

Foaia de parcurs Zilliqa

Foaia de parcurs Zilliqa

Istoricul tranzacționării

ZIL a cunoscut o singură creștere majoră a prețurilor de-a lungul anului de la lansare. Aceasta a venit în mai 2018 și pare să se fi întâmplat imediat înainte de lansarea limbajului de programare Scilla. Prin urmare, un anunț al lansării a provocat probabil această creștere.

De atunci, prețul ZIL a ținut bine, având în vedere piața ursului mai profundă pe care au experimentat-o ​​Bitcoin și alte cryptos în ultimele luni ale anului 2018.

Odată cu lansarea rețelei mainnet de succes la sfârșitul lunii ianuarie, este posibil ca ZIL să aibă alte creșteri în primele luni ale anului 2019.

Concurenți

Fiind o platformă inteligentă de programare a contractelor inteligente, Zilliqa are o anumită concurență. EOS și Tron oferă ambele funcționalități similare. În plus, Aelf este o altă platformă de contract inteligentă care folosește lanțuri laterale pentru scalabilitate. De asemenea, este în curs de lansare mainnet la începutul anului 2019 și ar putea fi un concurent apropiat.

De unde să cumpărați ZIL

Jetonul ZIL este disponibil în prezent pe Binance și Huobi. Recent, Coinbase Pro (anterior GDAX) confirmat, de asemenea va începe listarea jetoanelor ZIL.

Unde se păstrează ZIL

Dacă cumpărați ZIL înainte de schimbul de jetoane în trimestrul II 2019, atunci le puteți stoca în orice portofel compatibil Ethereum ERC-20. Ca întotdeauna, vă recomandăm stocarea la rece într-un portofel hardware, cum ar fi Ledger Nano S. După schimbul de simboluri, cel mai probabil va trebui să utilizați un portofel oficial Zilliqa.

Concluzie

Scalabilitatea va continua să fie o problemă pentru tehnologiile blockchain și contabile distribuite. Spre deosebire de multe, Zilliqa este un proiect important care abordează scalabilitatea direct. Prin urmare, platforma în sine s-ar putea dovedi a fi o dezvoltare importantă în blockchain. Cu toate acestea, în linii mari, așteptați să descoperiți descoperirile open source ale Zilliqa în tehnologia de sharding pentru alte proiecte blockchain în următorii ani.

Nota editorului: acest articol a fost actualizat de Sarah Rothrie la 28 ianuarie 2019, pentru a reflecta modificările recente ale proiectului.

Resurse aditionale

Stare de nervozitate

Github

Telegramă

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me