Un DEX este un schimb descentralizat și este în esență un nou tip de potrivire a perechilor care permite oamenilor să plaseze comenzi și să tranzacționeze criptomonede fără ca o instituție intermediară să gestioneze registrul sau să controleze fondurile utilizatorilor.

Criptomonedele au entuziasmat o mulțime de oameni, deoarece au creat o modalitate de a tranzacționa valoare fără a fi nevoie de intermediari. Tehnologia blockchain le permite străinilor să aibă încredere reciprocă fără a fi nevoie de o instituție centrală. Este o tehnologie uimitoare cu potențialul de a schimba modul în care ne structurăm economia și modul în care gândim despre comerț.

Desigur, provocarea constă în a intra în ecosistem, trebuie să achiziționați o criptomonedă folosind o monedă pe care o aveți deja (dolari, euro etc.). În mod obișnuit, veți face acest lucru la unul dintre principalele schimburi, cum ar fi Coinbase sau Kraken. Cu toate acestea, ambele sunt instituții centralizate.

Vă iau informațiile, vă gestionează conturile și sunt vulnerabili la încetiniri sau atacuri directe. Utilizarea schimburilor centralizate pentru a cumpăra criptomonede este o experiență ironică. Pentru a intra într-un ecosistem descentralizat și fără încredere, trebuie să aveți încredere într-o instituție centralizată.

DEX-urile încearcă să schimbe această experiență, oferind utilizatorilor modalități de a se găsi reciproc și de a tranzacționa direct în lanț. Niciun DEX major nu are un gateway fiat până acum, dar mulți concurenți au construit schimburi descentralizate care permit tranzacționarea cripto-la-criptă. În acest ghid cuprinzător, vom examina ce este un DEX, avantajele și dezavantajele unei astfel de abordări și cine sunt principalii jucători în cursa pentru a construi platforme DEX viabile.

Custodial vs. Non-Custodial, centralizat vs. descentralizat

Pentru a înțelege DEX-urile, este important să ne dăm seama că schimburile de criptomonede există pe două axe de bază: custodia și centralizarea.

custodie vs centralizare

Custodie

Custodia se referă la cine deține cheile conturilor la bursă. Când cumpărați un Bitcoin pe Coinbase, de exemplu, acesta apare în contul dvs. Coinbase, dar nu dețineți și nu controlați încă Bitcoinul respectiv. Trebuie să solicitați un transfer de pe Coinbase la o adresă de portofel extern pe care o controlați înainte ca Bitcoin să fie cu adevărat al dvs. Dacă Coinbase este atacat, încetinit sau are probleme tehnice, nu aveți recurs pentru a vă securiza Bitcoin-ul. Aceasta a fost o problemă atât de des cu multe schimburi încât „fondurile sunt în siguranță” a devenit un meme în comunitate în timp ce operatorii de schimb încearcă să-i liniștească pe utilizatori în urma problemelor de sistem.

fondurile sunt meme safufondurile sunt safu tweet

Un schimb fără custodie lasă toate fondurile în portofelele private ale utilizatorilor săi. Utilizatorii pot apoi să trimită și să confirme tranzacțiile pe cont propriu din portofelele lor personale, utilizând în esență schimbul ca serviciu de potrivire. O soluție intermediară implică utilizatorii care trimit fonduri către contracte inteligente open source, verificate, care se execută atunci când se face o potrivire și care pot fi anulate în orice moment. Acest lucru are avantajul securității și automatizării, dar există o perioadă de timp în care fondurile nu se află în portofelele utilizatorilor. Dacă există o problemă cu contractul, fondurile ar putea dispărea.

Centralizare

Centralizarea se referă la locul în care are loc potrivirea comenzii, rutare și execuție. Într-o centrală centralizată, există un registru de comenzi proprietar care examinează toate comenzile primite și creează potriviri între utilizatori. Software-ul și serverele de schimb execută apoi tranzacția.

Schimburile descentralizate funcționează pe o rețea de computere. Unele funcționează direct în lanț prin utilizarea contractelor inteligente. Alții se bazează pe rețele de nivel secundar de noduri de încredere, cunoscute sub numele de relee, pentru a găsi și a face potriviri de ordine.

DEX vs volum centralizat

Schimburile centralizate au mult mai mult volum decât DEX-urile

Conform Tom Goldenberg scriind la CoinDesk, 99% din volumul tranzacționării are loc pe bursele centralizate. Dintre acestea, 73 la sută sunt custodiale. Implicația, aici, este marea majoritate a tranzacționării criptografice are loc prin instituții centralizate. Pentru unii, acesta este un neajuns enorm al spațiului criptomonedelor, construind viitorul descentralizat deasupra furnizorilor de schimb centralizat.

Pentru alții, pare evident că un schimb ar trebui să fie centralizat. De fapt, mulți au susținut că „schimbul descentralizat” este un oximoron. La urma urmei, un schimb este un punct de adunare în care oamenii se adună pentru a face comerț. Desigur, ar trebui să fie o singură entitate care să faciliteze rapid tranzacțiile.

La fel ca în majoritatea dezbaterilor, ambele părți au merit pentru argumentele lor. Provocările de a construi un mare DEX fără custodie sunt extrem de nuanțate, dar beneficiile sunt, de asemenea, greu de negat.

Avantajele DEX-urilor

Tranzacționarea pe un DEX are multe avantaje care îl fac atractiv pentru utilizatorii de criptomonede. Cel mai important, DEX-urile dezintermediază ecosistemul de schimb, eliminând intermediarii și permițând comerțul liber și direct între părți. Acest lucru se potrivește cu filosofia descentralizatoare și misiunea cripto în general. Numai asta face ca DEX-urile să devină un strigăt de război pentru descentralizarea, cu orice preț, cu libertăți, dintre care comunitatea cripto are puțini..

Dar există și alte avantaje pentru DEX-uri pe care utilizatorul mediu le-ar putea considera atractive.

1. Anonimatul

Deoarece DEX-urile în cea mai pură formă folosesc doar informații blockchain, tot ce trebuie să partajați pentru a utiliza un DEX este o adresă publică. Majoritatea schimburilor centralizate necesită un proces complet de înscriere cu nume, e-mail și chiar informații despre cont bancar. Chiar și schimburile anonime de cripto-cripto necesită în continuare informații despre locație și alte detalii personale pentru a se conforma reglementărilor și restricțiilor guvernamentale.

Acestea fiind spuse, dacă DEX-urile vor avea o importanță mai mare, probabil că se vor confrunta cu autoritățile de reglementare. Majoritatea creatorilor DEX intenționează să spună că lansează doar software open source și nu sunt responsabili pentru ceea ce face comunitatea cu acel software, evitând astfel problemele KYC și AML. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă acest argument se menține pe termen lung din punct de vedere legal, mai ales dacă daunele rezultă dintr-un contract inteligent slab scris sau din viciul de securitate.

2. Controlul fondurilor

DEX-urile sunt, în general, dar nu neapărat, neprivative de libertate. Drept urmare, utilizatorii păstrează controlul fondurilor pe parcursul întregului proces de transfer până în momentul schimbului, când un contract inteligent execută tranzacția semnată. Nu mai există mesaje „fondurile sunt safu”. Păstrarea fondurilor în siguranță este responsabilitatea dvs. a unui DEX.

3. Hacks

atacuri asupra schimburilor

O istorie a atacurilor asupra schimburilor centralizate

Deoarece există un DEX într-o rețea de computere, devine mult mai complicat de atacat. Nu există un singur punct de intrare sau eșec. Acest lucru face DEX-urile exponențial mai sigure. De asemenea, le face mai dificile de proiectat și testat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care dezvoltarea DEX a fost lentă până în prezent.

4. Inactivitate

Deoarece nu există un singur punct de eșec într-un schimb distribuit, există mai puține șanse ca DEX să scadă. Lansările de actualizări au loc pe bază de nod. Chiar dacă nodurile individuale trebuie să coboare din cauza întreținerii sau a unui atac, nodurile rămase pot opera în continuare rețeaua de schimb.

Dezavantaje ale DEX-urilor

DEX-urile sunt inerent mai complicate decât omologii lor centralizați. Acest lucru duce la provocări în implementare și utilizare, pe care DEX-urile majore nu trebuie să le abordeze pe deplin.

1. Utilitatea

Prima și cea mai mare provocare este ușurința utilizatorului. Crearea unui cont pe un schimb centralizat major este un proces destul de simplu și funcționează la fel ca aplicațiile bancare și de brokeraj pe care utilizatorii le cunosc. Pe de altă parte, utilizarea unui DEX necesită conectarea la un DApp sau chiar instalarea unui client DEX independent.

cum funcționează un dex

În cel mai simplu caz, este posibil să fie necesar să configurați un portofel MetaMask, să finanțați acel portofel, apoi să vă conectați cu un DEX DApp bazat pe Ethereum. În cea mai complicată situație, este posibil să trebuiască să configurați un nod independent și să rămâneți online pentru perioade lungi de timp pentru a semna tranzacții.

2. Instrumente de tranzacționare simplificate

Bursele centralizate oferă instrumente avansate precum opțiuni și tranzacționare în marjă. Acestea pur și simplu nu sunt posibile pentru DEX-urile de astăzi. Tranzacționarea pe un DEX include de obicei numai comenzi de cumpărare sau vânzare.

3. Lichiditate scăzută

DEX-urile reprezintă aproximativ un procent din volumul de tranzacționare al pieței criptomonede. Drept urmare, este posibilă doar tranzacționarea unui volum redus de monede populare. Nu există suficientă lichiditate pentru a permite tranzacționarea cu volum mare și nu există instituții centralizate care să ofere servicii de market maker.

4. Latență

Când faceți o tranzacție într-o bursă, doriți o execuție cât mai apropiată posibil. În caz contrar, ați putea pierde o schimbare de preț. Din păcate, DEX-urile au prezentat până acum anulare lentă și timpi de procesare lentă a comenzilor, deoarece toate cererile trebuie să se răspândească în rețeaua descentralizată. Ca rezultat, scăderea prețului – schimbările de preț între timpul comenzii și timpul de execuție – este obișnuită.

5. Funcționare frontală

Deoarece trebuie să vă transmiteți intențiile către întreaga rețea pentru a efectua o tranzacție, este posibil ca actorii răi din rețea cu conexiuni rapide să vă sară în față și să cumpere monede la un preț mai mic pentru a le vinde înapoi tu. Cunoscută drept front-running, această practică subminează corectitudinea schimbului. Nu există nicio modalitate reală de a vă asigura că minerii sau relee-urile dintr-o bursă descentralizată nu pot trece la coadă pentru comenzi. În prezent, creatorii DEX lucrează la soluții potențiale care implică semnături sau garanții, dar până acum nu există nicio soluție concretă.

6. Descentralizarea reală?

Unele DEX-uri necesită în continuare să predați custodia monedelor dvs. Altele implică rețele de noduri mici și centralizate de relee. Totuși, alții rulează un carnet de comenzi în afara lanțului care trebuie păstrat cumva de entități terțe. Toate aceste avertismente subminează pretențiile de descentralizare ale schimburilor.

Cele mai bune proiecte DEX

Proiecte populare DEX în acest moment

În timp ce DEX-urile reprezintă doar un procent din volumul total de tranzacționare pe piață, există încă destul de multe proiecte în spațiu.

EtherDelta și IDEX sunt două dintre cele mai stabilite schimburi descentralizate. Acestea sunt limitate la jetoane construite pe Ethereum și ambele au unele probleme de utilizare de primă generație. Participanții mai recenți, cum ar fi Bitsquare, Bitshares, Waves DEX și 0x au o flexibilitate mai mare pentru mai multe monede și caracteristici. Fiecare platformă vine cu propriile provocări în ceea ce privește utilizabilitatea, evoluțiile viitoare și lichiditatea.

Acestea sunt doar câteva dintre multele proiecte care încearcă să descentralizeze transferurile de monede. Alte proiecte lucrează la swap-uri atomice, procesare instantanee a comenzilor și integrări pentru tehnologii de nivel secundar, cum ar fi Lightning Network, pentru a face DEX-urile mai ușor de utilizat.

Viitorul schimburilor descentralizate

Există încă obstacole tehnice majore cu care se confruntă DEX-urile în mișcare, iar descentralizarea completă nu este posibilă sau chiar de dorit. Cel mai probabil, va prevala un model hibrid în cazul în care viteza și protecțiile frontale ale unui portofoliu centralizat de comenzi corespund naturii de securitate și non-custodie a soluțiilor descentralizate..

Swap-urile atomice, Lightning și alte soluții stratificate vor facilita tranziția și hibridizarea. De asemenea, este încă neclar rolul pe care îl va avea reglementarea în toate acestea și probabil că schimburile vor avea nevoie în continuare de autorități centralizate pentru a colecta informații KYC și pentru a răspunde autorităților de reglementare guvernamentale..

În cele din urmă, tehnologia din spatele DEX-urilor de astăzi va conduce un val de inovație în felul în care monedele sunt tranzacționate. Vom vedea mai puține probleme de securitate pe măsură ce schimburile își diversifică rețeaua de noduri și o custodie mai mare a monedelor pentru utilizatorii de schimb. DEX-ul perfect este probabil imaginar, dar dacă dezvoltarea continuă, ne vom apropia mult de tranzacționarea corectă, rapidă, ieftină și sigură a monedelor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me