Fie datorită reputației sale ca „ucigașul Ethereum”, ICO de patru miliarde de dolari, fie a codului buggy, EOS a făcut runde în mass-media. În calitate de observator obișnuit, este posibil ca aceste știri să vă fi lăsat mai multe întrebări decât răspunsuri. De exemplu, „Ce este un delegat EOS și de ce le menționează fiecare articol?”

Ei bine, suntem aici pentru a vă ajuta. În acest explicator, ne scufundăm în ce sunt delegații EOS și importanța lor în rețeaua criptomonedei. Înainte de a vorbi despre delegați, totuși, trebuie să acoperim mai întâi mecanismul de consens al EOS, Dovada de miză delegată (DPoS).

Dovadă de miză delegată (DPoS)

Este posibil să fi auzit de Proof-of-Work (PoW) sau chiar Proof-of-Stake (PoS), dar DPoS este relativ rar în criptomonedă. Spre deosebire de PoW sau PoS în care oricine poate verifica tranzacțiile și produce blocuri, un set selectat de noduri menține un blockchain DPoS. Participanții votează asupra acestor noduri într-un mod similar cu alegerile americane. Puteți vedea DPoS ca republica democratică a blockchain-urilor.

Deoarece nodurile alese sunt singurele care produc blocuri, sunt singurii participanți care primesc recompense pentru blocuri. Cu toate acestea, delegații din unele rețele DPoS își împart recompensele de bloc cu utilizatorii care le-au votat.

Avantajul unui blockchain DPoS este scalabilitatea sa. Aceste blockchain-uri pot ajunge în general la un consens mai rapid decât lanțurile PoW tradiționale sau PoS datorită numărului limitat de noduri de validare. Cele 21 de noduri delegate EOS, de exemplu, validează tranzacțiile mult mai eficient decât cele peste 15 mii de noduri de pe Ethereum.

Desigur, această scalabilitate îmbunătățită are dezavantaje. Mai puține noduri care mențin blockchain-ul duc la o mai mare centralizare și ar putea cauza unele riscuri de securitate.

În afară de EOS, criptomonedele DPoS populare includ Ark, Lisk, BitShares și Steem. Este demn de remarcat faptul că BitShares, Steem și EOS au fost create de aceeași persoană, Dan Larimer.

Delegații EOS – o explicație

Deținătorii de jetoane EOS votează delegații prin plasarea jetoanelor lor. Cei 21 de delegați cu cele mai multe voturi devin Producători de blocuri care întrețin efectiv rețeaua.

În calitate de deținător de jetoane, puteți schimba votul în orice moment. Deci, dacă un producător de blocuri acționează împotriva interesului superior al comunității, membrii îi votează pur și simplu.

După cum sa menționat anterior, delegații EOS sunt responsabili pentru validarea tranzacțiilor, crearea de blocuri noi și menținerea rețelei EOS. În schimbul serviciului lor, primesc recompense simbolice de la Grup de recompense pentru producătorii de blocuri.

Recompense delegate EOS

EOS are o rată anuală a inflației de cinci la sută. Douăzeci la sută din acest (sau un procent din oferta totală) intră în grupul de recompense pentru producătorii de blocuri în fiecare an. Delegații EOS primesc jetoane din acest pool proporțional cu numărul de voturi pe care le-au obținut.

Recompense pentru blocul delegat EOS

Recompense pentru blocul delegat EOS

În prezent, cel mai înalt delegat EOS, EOSLaoMao, primește 866 EOS în fiecare zi. Când este convertit în USD, acesta este un salariu zilnic de peste 5.000 USD. Nu prea ponosit.

Chiar dacă nu sunteți unul dintre cei mai buni 21 de delegați EOS, tot câștigați jetoane. Delegații din primii 72 (începând cu acest articol) în funcție de popularitate sunt producători de blocuri de așteptare. Producătorul de blocuri de așteptare cu cele mai puține voturi colectează încă 100 EOS în fiecare zi, aproximativ 500 USD pe zi la prețul actual EOS.

Cine sunt delegații EOS?

Oricine, chiar și dumneavoastră, poate deveni delegat EOS. În acest moment, există peste 400 de delegați și acest număr ar trebui să crească în continuare. Toți deținătorii de jetoane EOS pot și ar trebui să voteze pentru delegați. Cu toate acestea, până la 40% au făcut acest lucru.

Setul actual de 21 de producători de blocuri este situat în întreaga lume. Locuiesc în New York, Japonia, Suedia și Canada, printre alte locații. În ceea ce privește schimbul de lucruri, Huobi și Bitfinex au o prezență și în calitate de producători de blocuri EOS.

Controversa

Unii membri ai comunității cripto consideră că cei 21 de delegați EOS au un control mult prea mare în ceea ce se presupune că este un ecosistem descentralizat. Acești delegați nu numai că primesc o cantitate substanțială de jetoane EOS, dar pot, de asemenea, să înghețe conturile și să inverseze tranzacțiile.

Ei au făcut-o înghețate șapte conturi într-un caz deja. Și au fost supuși presiunii să ia măsuri pentru mai multe.

Unii oponenți simt, de asemenea, că schimburile nu ar trebui să se califice drept delegați. Deoarece dețin o cantitate neproporționată de jetoane, își pot exercita puterea de vot pentru a se asigura că rămân în top 21.

Ce este un delegat EOS? – TL; DR

Similar unui miner Bitcoin, un delegat EOS este responsabil pentru validarea tranzacțiilor și crearea blocurilor pentru blockchain-ul EOS. Cu toate acestea, nu există minerit.

În schimb, delegații sunt aleși de către deținătorii de jetoane printr-un mecanism de consens al probei delegate a mizei. Cei 21 de delegați cu cele mai multe voturi câștigă titlul de producător de blocuri. Producătorii de blocuri sunt responsabili pentru, ați ghicit, producerea de blocuri. În schimb, primesc jetoane EOS.

Deținătorii EOS își pot schimba votul în orice moment, astfel încât lista producătorilor de blocuri de astăzi poate fi diferită de cea de mâine.

Metoda delegatului EOS este în mare parte netestată și a adus deja critici semnificative. Totuși, nu există un blockchain care să nu aibă defecte. Sectorul blockchain este, de asemenea, suficient de nou încât comunitatea EOS să găsească o soluție viabilă pe termen lung.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me