[Notă editorului: acest articol a fost actualizat la 7.9.2018 pentru a reflecta actualizările proiectului.]

Ce este Bitcoin Gold?

La doar câteva luni după forțarea dură a Bitcoin Cash, blockchain-ul Bitcoin a experimentat altul furcă dură condusă de comunitate cunoscut sub numele de Bitcoin Gold (BTG).

Bitcoin Gold speră să schimbe paradigma în jurul mineritului pe blockchain-ul Bitcoin. Potrivit fondatorilor, blockchain-ul Bitcoin a devenit prea centralizat. Companiile mari cu bănci uriașe de calculatoare miniere acum exploatează marea majoritate a Bitcoin. Pentru fondatorii Bitcoin Gold, faptul că marile companii controlează rețeaua Bitcoin învinge scopul unui registru descentralizat și al monedelor peer-to-peer.

Ca răspuns, au inițializat proiectul Bitcoin Gold. Este o alternativă a blockchain-ului Bitcoin care implementează modificări care fac mineritul mai echitabil. Scopul Bitcoin Gold este de a crea o rețea în care oricine poate deveni miner cu doar hardware de bază. Drept urmare, mineritul Bitcoin Gold s-ar răspândi printre mulți mineri, în loc de câteva companii mari.

În acest ghid, acoperim toate lucrurile Bitcoin Gold, cum ar fi:

Descentralizarea Bitcoin Blockchain

În primele zile ale Bitcoin, computerele obișnuite au verificat și completat dovada muncii necesare pentru alimentarea blockchain-ului Bitcoin. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a înregistrat o dezvoltare rapidă a hardware-ului folosit pentru extragerea Bitcoin.

Ceea ce a început ca computere normale din rețeaua Bitcoin originală a ajuns în curând la platforme specializate cu unități de procesare grafică (GPU-uri) instalate pentru a hash dovada de lucru mai rapid.

Astăzi, hardware-ul a avansat și mai mult. Circuitele integrate specifice aplicației (ASIC) efectuează acum aproape toate activitățile miniere pe blockchain-ul Bitcoin. Acestea sunt dispozitive construite special pentru mineritul Bitcoin, care sunt de 1.000.000 de ori mai bune la minerit decât computerul dvs. de acasă. Cumpărarea, instalarea și rularea ASIC-urilor are un cost ridicat de pornire, ceea ce face dificilă implicarea utilizatorului mediu.

[Notă editorului: cu cât devine mai scump mineritul, cu atât mai puțini oameni o pot face. Aceasta înseamnă că rețeaua minieră devine mult mai centralizată. Argumentul pe care dorește să îl facă Bitcoin Gold este să facă din mineritul Bitcoin ceva ce poate face toată lumea, prin urmare menținând mineritul cât mai descentralizat posibil.]

În plus, cele mai reușite operațiuni miniere Bitcoin implică astăzi camere întregi sau depozite pline de ASIC care rulează 24/7. Minerii de timp mic pur și simplu nu pot concura.

Ferma minieră

Ferma minieră. Fotografie de Marco Krohn – Creative Commons

Motto-ul lui Bitcoin Gold, „Faceți Bitcoin să se descentralizeze din nou”, este o referință de-a dreptul la sloganul campaniei electorale a lui Donald Trump. Cu toate acestea, face trimitere și la viziunea originală a lui Satoshi pentru Bitcoin despre o rețea peer-to-peer în care oricine ar putea participa la procesul de extracție. Pentru a schimba mineritul Bitcoin în ceva mai echitabil, Bitcoin Gold propune schimbarea blockchain-ului pentru a elimina mineritul ASIC.

SHA-256 vs Equihash

Schimbarea fundamentală în Bitcoin Gold este alegerea unui alt algoritm de hash care face mai dificilă dovada muncii pentru ASIC. Acest lucru se realizează atunci când un algoritm de hash necesită mai multă memorie (RAM) pentru a finaliza. Deoarece ASIC-urile sunt despre puterea de procesare pură, necesită mai multe blocaje de memorie capacitatea lor de procesare. Acest lucru face din nou competitivitatea exploatării minime pe GPU-uri.

Actualul blockchain Bitcoin bazat pe ASIC folosește un algoritm de hashing cunoscut sub numele de SHA-256 pentru dovada sa de lucru. Fondatorii Bitcoin Gold folosesc în schimb un alt algoritm cunoscut sub numele de Equihash. Alex Biryukov și Dmitry Khovratovich au dezvoltat Equihash ca un algoritm rezistent la ASIC și a văzut deja succesul alimentând alte criptomonede, dintre care cel mai faimos este Zcash.

În cele din urmă, schimbarea la Equihash ar face ca mineritul Bitcoin să fie mai distribuit și aceasta este într-adevăr singura modificare pe care Bitcoin Gold o propune pentru rețea. În timp ce centralizarea minieră este o problemă în blockchain-ul Bitcoin, minerii înscriind pe lista neagră unii utilizatori sau acordând preferință anumitor tranzacții, există o limită a cantității de putere pe care acești mineri centrali o pot avea. Nu este clar că centralizarea minieră a avut un impact excesiv negativ asupra Bitcoin.

Dacă ar fi făcut-o vreodată, dezvoltatorii de bază Bitcoin ar putea implementa ei înșiși Equihash, concediind în mod esențial pe toți minerii ASIC actuali pe blockchain-ul Bitcoin. Perspectiva de a pierde sutele de mii de dolari pe care au investit-o în hardware-ul lor de minerit cu o schimbare de algoritm este suficientă pentru a menține cinstiți cei mai mulți mineri din rețea.

Cine a primit Bitcoin Gold?

Deoarece Bitcoin Gold este o furcă a blockchain-ului original Bitcoin, toți cei care dețineau BTC înainte de furcă au primit aceeași cantitate de BTG, la un raport de 1: 1. Nu a trebuit să faceți nimic special pentru a primi BTG-ul, dar susținând că s-a îngreunat în funcție de modul în care ați configurat portofelul..

Puteți tranzacționa BTG aproape 20 de schimburi. Cele mai populare opțiuni sunt HitBTC, OKEx, Bitfinex și Binance.

Cum se extrage Bitcoin Gold

Dacă vă interesează cum să extrageți Bitcoin Gold, avem vești bune. Procesul de configurare este relativ simplu, iar dvs. îl folosiți doar cu un GPU – nu sunt necesare ASIC-uri.

Mai întâi, trebuie alăturați-vă unui grup minier. Aveți peste zece dintre care să alegeți piscina.gold ca una dintre cele mai populare opțiuni. Apoi, descărcați software-ul de minerit din piscina la care v-ați alăturat. Pool.gold are software pentru minerit disponibil pentru NVIDIA și Radeon.

Dacă nu aveți un portofel BTG, configurați unul. Opțiunile dvs. includ BTGWallet.online, Portofel Bitcoin Gold Core, sau orice schimb care acceptă BTG.

Continuând cu pool.gold ca exemplu, aveți instrucțiuni separate bazate pe GPU:

  • NVIDIA: Editați fișierul începe.bat fișier pentru a include adresa portofelului Bitcoin Gold urmată de numele lucrătorului.
  • Radeon: Editați fișierul config.txt fișier pentru a include adresa portofelului Bitcoin Gold urmată de numele lucrătorului.

În cele din urmă, faceți dublu clic pe „start.bat” și începeți exploatarea.

Când a intrat în direct?

Furca dură Bitcoin Gold a avut loc pe 24 octombrie 2017, cu blocul 491.407 pe blockchain-ul Bitcoin. Când s-a întâmplat acest lucru, Bitcoin Gold a făcut un instantaneu al tuturor soldurilor și tranzacțiilor de pe Bitcoin până în acel moment. Noul blockchain a început de acolo.

Bitcoin Gold este un concurent al Bitcoin?

Deși Bitcoin Gold este o forță dificilă a blockchain-ului original Bitcoin, nu este într-adevăr un concurent al Bitcoin. În timp ce alte furci dure, precum Bitcoin Cash, au canibalizat unii mineri din rețeaua Bitcoin pentru a lucra la noul blockchain, algoritmul anti-ASIC al Bitcoin Gold înseamnă că practic niciunul dintre minerii actuali ai Bitcoin nu va dori să treacă la mineritul BTG.

În schimb, Bitcoin Gold concurează cu alte criptomonede anti-ASIC precum Ethereum pentru puterea minieră. Exploatarea minieră pe astfel de rețele vine sub forma exploatării GPU la scară mai mică. Problema pentru Bitcoin Gold este că alte criptomonede anti-ASIC au o istorie mai lungă și sunt mai previzibile pentru mineri. Nu este clar de ce un miner ar dori să treacă la BTG, cu excepția cazului în care prețul pe BTG crește.

Singurul avantaj pe care îl are Bitcoin Gold este dispersia largă. Toată lumea din rețeaua Bitcoin primită va primi BTG, deci există un potențial de adoptare pe scară largă.

Bitcoin Gold vs Bitcoin, Bitcoin Cash, & SegWit2x

Cu atât de multe furci pe blockchain-ul Bitcoin într-o succesiune atât de rapidă, poate fi confuz să țineți evidența diferențelor. Iată un tabel pentru a vă ajuta:

Bitcoin Bitcoin Gold Bitcoin Cash SegWit2x (anulat)
Tip PoW ASIC Rezistent la ASIC (GPU) ASIC ASIC
Blocați timpul ~ 10 minute ~ 10 minute ~ 10 minute ~ 10 minute
Reglarea dificultății ~ 2 săptămâni Fiecare bloc ~ 2 săptămâni ~ 2 săptămâni
SegWit da da Nu da
Replay Protection da da Nu
Aprovizionare totală de monede 21 de milioane 21 de milioane 21 de milioane 21 de milioane

Bitcoin Gold este singura furcă Bitcoin până în prezent pentru a implementa un nou algoritm de rezistență ASIC rezistent la lucru. Împreună cu acel nou algoritm de hash, Bitcoin Gold implementează o nouă ajustare a dificultății cu fiecare bloc, crescând treptat dificultatea pe baza timpilor de blocare anteriori. În cele din urmă, Bitcoin Gold este una dintre singurele furci Bitcoin care acceptă atât tehnologia Segregated Witness (SegWit), cât și protecția împotriva redării. SegWit mărește numărul de tranzacții posibile pe bloc și protecția de redare împiedică tranzacțiile paralele frauduloase pe două furci.

Replay Protection After a Fork

furculita tare

O furculiță tare.

Protecția împotriva redării este esențială atunci când implementați un fork al unui blockchain existent. Adresele de cod și portofel partajate între BTC și BTG fac posibilă implementarea unui atac de redare. Practic, dacă doriți să efectuați o tranzacție atât pe BTC cât și pe BTG în același timp, sunteți bine. Cu toate acestea, dacă doriți să plătiți pe cineva din BTC și să vă păstrați BTG-ul, sunteți deschis la un atac. Un atacator ar putea trimite un semnal fals între furculițe care vă determină să pierdeți ambele valute atunci când ați intenționat să trimiteți una.

Oferte Bitcoin Gold protecție completă de reluare pe BTG pentru a preveni astfel de atacuri. Soluția implică un mecanism SIGHASH_FORK_ID care reface tranzacțiile, ceea ce înseamnă că nu pot fi transferate de la BTC la BTG.

Ce spun oamenii despre Bitcoin Gold

Majoritatea criptomonedelor noi implică algoritmi de hash rezistente la ASIC și devine un standard al industriei pentru a promova descentralizarea. În această privință, Bitcoin Gold are multe de entuziasmat. În esență, este vorba de tranziția rețelei Bitcoin către minerit mai descentralizat.

Cu toate acestea, așa cum am văzut mai sus, nu există prea multe dovezi că actualul sistem de minare Bitcoin este defect. Au existat câteva reclamații mici și nu este ideal ca rețeaua să fie atât de centralizată. Cu toate acestea, minerii de pe Bitcoin au multe de pierdut dacă își exercită puterea prea agresiv. Există, de asemenea noi intrați către comunitatea minieră Bitcoin care descentralizează controlul de la câteva ferme cheie ASIC.

Consensul general din Experți în Bitcoin nu există suficiente noutăți în Bitcoin Gold pentru a garanta o investiție independentă? Deși cu siguranță nu strică să țineți BTG-ul gratuit pe care îl primiți ca urmare a furcii (dacă ați deținut Bitcoin înainte de 24 octombrie), așteptați până când praful se stinge înainte de a decide dacă cumpărați mai mult.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me