Utfordringene med cloud computing blir lett overskygget av det faktum at markedet går gjennom en enorm boom akkurat nå. Cloud computing-sektoren domineres av et lite antall store teknologibedrifter, inkludert Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure og IBM. AWS leder pakken i markedsandeler, men alle disse selskapene er under svimlende vekst. AWS rapporterte 49 prosent omsetningsvekst i første kvartal 2018, mens Microsoft sa at Azure-inntektene økte med 93 prosent.

Høres ut som gode nyheter? Kanskje, men selv i et blomstrende marked, bør utfordringene med cloud computing ikke undervurderes. Her ser vi på hvordan de store teknologibedriftene sliter med å holde tritt med etterspørselen, og hvordan desentralisering kan være en av de viktigste faktorene for fremtidens cloud computing.

Hvorfor er Cloud Computing i en slik enorm vekst?

En årsak er utviklingen av kunstig intelligens (AI). AI-algoritmer er avhengige av store datamengder. Inntil for noen år siden var det bare ikke den tilgjengelige datakraften som trengs for å kjøre AI-programmer. Nå betyr bedre maskinvare at AI-utvikling spiser opp datakraft så fort den blir tilgjengelig. En analyse viste at strømforbruket til AI har doblet hver tredje og en halv måned siden 2012. Sammenlign det med Moores lov, som hadde en 18-måneders fordoblingsperiode.

kunstig intelligens

Grådige AI-roboter spiste alle datamaskinkakene. Bilde med tillatelse fra Pixabay.

I lys av AIs glupske appetitt for data og derfor datakraft, er de største utfordringene for cloud computing i dag tilbud og etterspørsel. Så når etterspørselen øker, må cloud computing-leverandører finne måter å enten øke tilbudet eller styre prisene for å prøve å dempe etterspørselen. De gjør begge deler.

Utfordringer med Cloud Computing nr. 1: Administrere tilbud og etterspørsel med eksisterende serverkapasitet

Skyleverandører som AWS opererer med trinnvis pris. Denne modellen lar kundene velge hvilken type datakraft de trenger for bestemte jobber. AWS selger premium-prisede tjenester på forespørsel som alltid er på for kunder som trenger kontinuerlig service. Det selger også spotforekomster av cloud computing til variable priser. Disse fungerer for klienter som kan stille jobber til det er tilgjengelig serverkapasitet, slik at de kan bruke mindre.

Så forestill deg et programvareselskap som har ett produkt i gang, og som er i ferd med å utvikle et annet. For det levende produktet driver selskapet en nettbasert chatbot for kundene sine. For produktet under utvikling, må de kjøre noen tester, men de er ganske fleksible når testene kan kjøres, da de bare kan stille dem i kø for å kjøre over natten hvis det er nødvendig.

Dette selskapet kjøper en on-demand-tjeneste for sin chatbot, så boten er alltid tilgjengelig for sine kunder. For utviklingsproduktet, budde de på spot-forekomster. De fastsetter maksimumsgrensen de skal betale for serverkapasiteten. Deres leverandør av cloud computing priser servertilgjengeligheten i henhold til sanntidsbehov. Når prisen på datakraft faller under terskelverdien programvareselskapet vårt har satt, begynner testjobbene å løpe. Hvis etterspørselen går opp delvis gjennom en jobb, øker prisen igjen, og leverandøren avfører kraften andre steder.

Kunden sparer opptil 90 prosent av premien på forespørsel ved å bruke spotforekomster for fleksible jobber. Imidlertid er ikke alle klienter i stand til å være så fleksible med deres databehandlingsbehov. I tillegg håndterer denne løsningen bare eksisterende etterspørsel, den adresserer ikke den enorme veksten i etterspørsel.

Utfordringer med Cloud Computing # 2: Økende kapasitet med flere datasentre

Cloud computing-leverandører kjører på datasentre. Så for å løse kapasitetsutfordringene ved cloud computing, kan en leverandør bare bygge flere datasentre?

Det kan de, men datasentre krever enorme energiforsyninger. Én rapport fra 2016 anslått at verdens datasentre hadde brukt mer energi enn hele Storbritannia året før. Det fremhevet også en japansk studie som anslår at datasentre i landet vil forbruke hele den nasjonale strømforsyningen innen 2030 hvis veksten fortsetter uavbrutt.

Så bare å bygge flere datasentre kan ikke være den eneste løsningen.

Fremtidsutsikter: Desentralisering

Desentralisering kan tilby en løsning. Distribuerte nettverk av datamaskiner kan samarbeide om å gi ledig kapasitet til de i nettverket som er forberedt på å betale for det. Så si at du eier en GPU for gruvedrift av kryptovalutaer, men at du ikke bruker den akkurat nå. Kanskje Bitcoin-gruvedrift har blitt ulønnsom i dypet av en prisnedgang. Du kan bruke den GPUen på et distribuert datanettverk. Noen vil betale deg i digitale tokens, slik at de kan bruke GPU-kraften din til å bidra til å teste AI-utvikling.

DeepBrain Chain er et av blockchain-prosjektene som tar sikte på å oppnå dette og er rettet direkte mot det voksende markedet for AI-datakraft. I DeepBrain Chain kan alle tjene tokens ved å bidra med sin inaktiv datakapasitet, som selges videre til AI-utviklere.

Tatau er et lignende, men nyere blockchain-prosjekt som bruker dette konseptet med desentralisert datakraft for AI.

Desentralisering gir en reell løsning på problemet med overutvikling av datasenter, da det ikke krever innføring av ny maskinvare. Det er også mer fleksibelt for å håndtere svingninger i kapasitet, siden det er mange mindre operatører i nettverket. Når et datasenter er bygget, må det brukes for å være effektivt, mens et desentralisert datanettverk har mer motstandskraft mot tomgangskapasitet.

Dette er bare ett scenario. Selv om det kan være mange andre muligheter for blockchain og cloud computing i fremtiden.

Quantum Computing

Quantum computing gir en ytterligere mulighet til å løse utfordringene med cloud computing. Disse datamaskinene utnytter evnen til subatomære partikler til å eksistere i flere tilstander samtidig. En standard bit av data kan bare eksistere i en tilstand om gangen, enten 1 eller 0. En kvantebit, eller qubit, kan eksistere i to tilstander samtidig. Denne dobbelte tilstanden lar dem holde langt mer data enn en tradisjonell bit.

Kvantecomputer

Kvantumaskiner kan være skyens fremtid

Quantum computing er fortsatt i sine tidlige dager. To av skyleverandørene, IBM og Alibaba, har imidlertid nå lansert sine egne kvantecomputere. En oppstart, Rigetti, jobber mot å lansere sine egne Quantum Cloud Services. Så, kvante cloud computing kan være her raskere enn vi skjønner.

Konklusjon

Cloud computing er definitivt kommet for å bli. Utfordringene med cloud computing vil imidlertid snart veie for de eksisterende operatørene hvis de prøver å opprettholde status quo. Av scenariene som er oppført her, vil fremtiden trolig inkludere en hybrid av forskjellige modeller, inkludert eksisterende infrastruktur, desentraliserte nettverk og kvantecomputere i det minste en stund. Med AI som stiller stadig økende krav til skyen, trenger vi disse alternativene snarere enn senere.

Utvalgt bilde med tillatelse fra Pixabay.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me