Sharding er en teknologi som det ofte blir snakket om i kryptovaluta-samfunnet. Selv om skjæring har vært en viktig del av tradisjonelle databaseteknologier i mange år nå, blir det endelig ikke bare diskutert, men også implementert av noen få prosjekter som en løsning for blockchain-skalerbarhet..

I denne artikkelen vil vi diskutere fremveksten av sharding til dags dato, dets nåværende implementeringer og hvordan nøyaktig implementeringen kan endre fremtiden for betalingsskalerbarhet..

Konseptet med skjæring

Sharding er en type databasepartisjonering som skiller større databaser i mindre, raskere, lettere administrerte deler som kalles dataskår. Ofte kan det være relativt enkelt å dele data. Et enkelt eksempel kan være å plassere informasjon relatert til forskjellige kunder på forskjellige servere basert på hver brukeres geografiske beliggenhet.

Sharding-implementering i blockchain-teknologi er imidlertid mye mer kompleks. Dette er fordi tradisjonelle blokkjeder krever at alle noder bærer all data på blockchain. En av de største grunnene til at de fleste blockchain-prosjekter fortsatt er avhengige av denne modellen, er at den anses å være en veldig sikker måte å sikre at transaksjoner blir validert med nøyaktighet..

For å forstå det praktiske og begrensningene ved skjæring, er det best å ha en generell forståelse av konsensusalgoritmer. Som nevnt i denne artikkelen, Proof-of-Work (PoW) algoritmer brukes spesielt av sikkerhetsmessige årsaker. Generelt er PoW mye dyrere å angripe sammenlignet med Proof-of-Stake (PoS). Imidlertid er en stor feil med PoW at dens tekniske design generelt gjør større blokkjeder veldig ineffektive for å fullføre transaksjoner i tide..

Sharing av Ethereum

Kjente begrensninger

I 2018 virker det i det minste vanskelig (eller i utgangspunktet umulig) å bruke skjæring i en 100% PoW-algoritme. Selv om det fremdeles er ukjent om skjæring til slutt kan fungere med PoW eller ikke, har noen få prosjekter vist at skjæring er mulig med PoS. Spesielt for blokkeringer som må verifisere et stort antall transaksjoner, foreslår sharding å forbedre skalerbarheten på grunn av det faktum at hver node bare trenger å bære en del data for å fullføre en transaksjon.

Selv om effektiviteten til sharding-teknologien drastisk reduserer gjennomføringstidene for transaksjoner, har den største hindringen for implementering av sharding i realiteten vært dens potensielle sikkerhetsproblemer. En annen faktor å vurdere er at mange av de største blockchain-prosjektene på markedet i 2018 fortsatt bruker PoW. Prosessen med å endre konsensusalgoritmer kan være ganske vanskelig for ethvert prosjekt og krever litt tid. Til syvende og sist er målet med å lage en splittet blockchain en av hovedårsakene til at prosjekter som Ethereum overgår mot større adopsjon av PoS-algoritmer..

Som forklart i Ethereum’s Sharding FAQ Github-dokument, en grunnleggende design av en splittet blockchain kan inkludere noen forskjellige nivåer av noder som spiller forskjellige roller i blockchain. Disse kan inkludere superfylte noder helt ned til lysnoder. I Ethereum-dokumentet kan du også finne flere korte, men svært tekniske forklaringer på kjente problemer / utfordringer som må tas i betraktning når du lager en splittet blockchain.

sortering

Nåværende implementeringer

Foreløpig er det noen få nøkkelprosjekter som jobber med skjæringsteknologi, Ethereum er det mest bemerkelsesverdige prosjektet (når det gjelder markedsrangeringen). Som Vitalik Buterin antydet i en tweet 30. april 2018, “Sharding is coming”. Ethereum ga ut et bevis på konseptet tidligere i 2018, og Buterin har bemerket at prosjektgruppen har gjort store fremskritt med å utvikle teknologien..

Det er likevel uklart hvor mye skjæring som vil øke antallet mulige transaksjoner per sekund. Selv om mange tall har blitt kastet rundt, har Buterin og andre blockchain-eksperter uttalt at 1 million transaksjoner per sekund (tps) er svært sannsynlig..

Når vi undersøker markedsrangeringen, er det også noen få andre høyt rangerte prosjekter som ønsker å skape grunnlaget for større skalerbarhet via skjæringsteknologi. Zilliqa, for eksempel, demonstrerte 2400 tps ved hjelp av 3600 noder i sin utgivelse av testnet i april 2018 og har som mål å gi ut mainnet en gang i 3. kvartal 2018.

En vellykket lansering av mainnet med et høyt antall tps kan gi mer støtte til prosjektet på kort sikt, men det vil til og med være viktig å se hvilket prosjekt som til slutt kan nå mer tps enn Visa i den virkelige verden. Selv når denne milepælen er nådd, er det fortsatt uklart om Zilliqa, Ethereum eller et annet prosjekt kan hevde å være den øverste skjærte blockchain i denne pågående konkurransen..

Andre skalerbarhetsløsninger

Det er også verdt å merke seg at skjæring ikke er den eneste skalerbarhetsteknologien som mange store prosjekter har som mål å implementere. I tillegg betyr en forpliktelse til å implementere skjæring ikke en avvisning av andre nye teknologier. For nå ser det ut til at de fleste prosjekter er åpne for å implementere en kombinasjon av skalerbarhetsløsninger. For eksempel er off-chain-protokoller som Lightning og Plasma, samt sidekjedeprotokoller som den som er foreslått av Loom Network, også en stor del av den større bevegelsen mot forbedringer i gjennomstrømningseffektivitet.

I mange tilfeller innen andre teknologisektorer er utviklingen av nyere teknologier svært konkurransedyktig, og utviklingen blir sjelden avslørt blant ulike prosjektgrupper. Imidlertid, med blockchain-teknologi, har samarbeid på tvers av bransjen vært ganske vanlig. Hvis denne trenden fortsetter, kan en rekke blockchain-prosjekter til slutt bruke sharding-løsninger.

Hva kan skjæring realistisk bli i fremtiden?

Sharding er lovende for både de tekniske fremskrittene i blokkjeder samt adopsjonen av kryptovalutaer. I dag ser det ut til å være vanskelige å løse komplekse problemer som kommunikasjon mellom skjær og generell sikkerhet for skjærte blokkeringer.

For øyeblikket er det fortsatt for tidlig å fortelle nøyaktig når blockchains vil implementere skjæring. Evnen til å nå 1 million tps vil lett plassere ethvert blockchain-prosjekt foran betalingsbehandlere av fiat-valuta (dvs. Visa, Mastercard, etc.).

Konkurransen om å nå slike nivåer av skalerbarhet i den virkelige verden med skjæring er (og andre løsninger) godt i gang. Uansett hvilket prosjekt som er i stand til å oppnå denne bragden først, vil det være interessant å se hvordan målet med det vil forme landskapet for samarbeid og konkurranse i hele bransjen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me