Kryptovaluta i Øst-Europa er historie i bevegelse.

Du kan bli overrasket over hvor aktive østeuropeiske land er i kryptovalutaområdet. I følge Statista forskning, Polen, Latvia, Georgia, Estland og Litauen, alle rangert blant de 15 beste landene etter den totale verdien av alternative finansmarkedstransaksjoner i Europa i 2018. Samme år var finansiering per innbygger for alternative online finansieringstransaksjoner høyest i Storbritannia, men etterfulgt av Latvia og Estland.

Dette er ikke det eneste beviset på at Øst-Europa utforsker økonomiske paradigmer utenfor tradisjonelle kanaler som sentralbank. Man kan bli overrasket over å høre at Georgia er verdens nest største gruvedrift etter Kina, Moldova har legalisert kryptokurvedrift, og Hviterussland er spådd å bli det europeiske Hong Kong?

Denne artikkelen blir brakt til deg av Solomon Brown, PR-sjef i Freewallet, for å gi deg en ide om hvilke land som favoriserer Bitcoin og andre kryptovalutaer, og hvilke som strengt forbyr dem. Få det fulle bildet av det plutselig varme kryptoøkosystemet i Øst-Europa.

Regulering av kryptovaluta i Øst-Europa

De fleste land i Øst-Europa er delt på kryptovaluta: enten pro eller con. Her er et diagram som viser hvor krypto og gruvedrift er lovlig (+), ikke lovlig (-) eller uregulert (0).

Land Kryptovaluta Gruvedrift
Republikken Hviterussland + +

Georgia 0 +
Tsjekkisk Republikk 0 0
Russland
Bulgaria 0 0
Ungarn 0 0
Slovakia 0 0
Polen + +
Moldova 0
Ukraina 0

+ Republikken Hviterussland og Cryptocurrency

La oss starte med det faktum at Hviterussland har sin egen Silicon Valley som opererer etter ekstraterritorialitetsprinsippet. Hi-Tech Park (HTP) er en hviterussisk skatte- og juridisk sone, som letter IT-utvikling og er hjemsted for 450 selskaper som jobber med programvareutvikling.

I 2017 mottok kryptovaluteaktivitetene til innbyggerne i HTP full omfattende lovgivningsstøtte fra regjeringen. Administrasjonen av HTP, sammen med National Bank, Department of Financial Monitoring of the State Control Committee, internasjonale eksperter og andre organer, samlet og signerte alle nødvendige dokumenter.

For eksempel, Dekret nr. 8 “Om utviklingen av den digitale økonomien” legaliserte krypto-børser og kryptovaluta-utvekslingsoperatører, gruvedrift, smarte kontrakter, blockchain, tokens osv..

Fra det øyeblikket vedtaket ble vedtatt, ble alle transaksjoner med poletter (gruvedrift, lagring av krypto, kjøp, bytte) fritatt for inntektsskatt og moms til 1. januar 2023. Reglene som regulerer driften av selskaper som er involvert i kryptosfæren har blitt akseptert HTP, og den fulle lovlige reguleringen av kryptovalutaer i Hviterussland er etablert. Det er verdt å merke seg at bare enheter som er registrert som innbyggere i Hi-Tech Park har lov til å utføre aktiviteter relatert til kryptovalutaer. Hvis du er interessert i dette emnet, er det en annen artikkel om Vanlige kryptovaluta cyber-angrep vektorer som du kanskje synes er interessant.

– Georgia’s Powerful Mining Pools

I 2019 FNs statistikk publikasjoner, Georgia er tildelt Vest-Asia, ikke Øst-Europa. Men geografisk tilhører det Øst-Europa og er medlem av Europarådet. Vi har bestemt oss for å ta det med ikke på grunn av gunstig kryptolovgivning, men på grunn av triumfer i gruvedrift.

Et dokument fra Finansdepartementet bemerker at hver enhet av en krypto-eiendel har en markedsverdi, den kan utstedes, den kan ha en eier, dens eiendomsrett kan overføres til en annen og deles i deler, og den kan kjøpes og solgt. Samtidig sier notatet at, i samsvar med lovgivningen i Georgia, er en krypto eiendel ikke et lovlig betalingsmiddel eller elektroniske penger.

Likevel opplever landet en vanndrevet Bitcoin-boom. I følge BBC, det faktum at kryptovalutautvinning “suger kraftnettet tørt”, spiller ingen rolle på grunn av Georgias enorme reserver fornybar vannkraft. Sannsynligvis har denne grunnen og mangelen på regelverk oppmuntret hjemmearbeidere og tiltrukket utenlandske virksomheter. I følge NPR, de fleste av de georgiske gruvedriftene tilhører det amerikanske selskapet Bitfury.

Og selv om lovgivningen i Georgia ikke regulerer aktiviteter relatert til virtuell valuta, og kryptovaluta i landet ikke utgjør et lovlig betalingsmiddel, gjøres det likevel transaksjoner med virtuelle penger mellom enkeltpersoner. Imidlertid har regjeringen i Georgia tatt det første skrittet mot å regulere kryptovirksomheten. Flere gruvebassenger som vil bruke tjenestene til mellommenn som er registrert i Georgia, vil bli pålagt en merverdiavgift på 18%.

+ Tsjekkia Pioneers Bitcoin Regulations

Tsjekkia var et av de første europeiske landene som var åpne for operasjoner med Bitcoin, allerede før markedet for kryptovalutamarkedet i 2017. I april 2015 utstedte den tsjekkiske nasjonalbanken en dokument som tydeliggjorde holdningen til staten mot kryptokurver kalt “Sikkerhet ved online betaling og virtuell valuta fra Tsjekkisk nasjonalbank synspunkt.” I følge dette dokumentet var operasjoner med kryptokurver ikke begrenset av loven i landet, bare normene i EU-loven gjaldt dem.

Senere, i 2017, bestemte Tsjekkia seg for å overholde EUs krav til hvitvasking av penger og innførte endringene i loven om utvalgte tiltak mot lovliggjøring av inntekt fra kriminalitet og finansiering av terrorisme. I henhold til den nye loven må alle børser, inkludert banker, verifisere klient-ID for krypto til fiat-transaksjoner på € 1000 og mer.

– Russland og Cryptocurrency

16. mars 2020 kunngjorde det lokale nyhetsuttaket Vesti.ru at produksjon og sirkulasjon av kryptovaluta ville være utestengt i Russland. Utstedelse og sirkulasjon av kryptovaluta i Russland bærer en uberettiget risiko, ifølge regning på “Digital Financial Assets”.

Lovforslaget påla et forbud mot utstedelse og sirkulasjon av kryptovaluta i Russland, og etablerte sanksjoner for brudd på forbudet. Likevel har ikke myndighetene til hensikt å forby eierskap til digitale valutaer.

+ Bulgaria’s Prized Stash på nesten $ 2B Bitcoin

En Bitcoin-forhandler oppdaget på gatene i Bulgaria (via Reddit)

Den bulgarske regjeringen ser på kryptovalutaer som en finansiell eiendel (og eier 213 519 BTC konfiskert fra kriminelle, noe som er mer enn Bulgariens BNP). Denne staten har verken anerkjent legitimiteten til Bitcoin eller erklært det å være ulovlig. Hovedbetingelsen for bruk av kryptovaluta i Bulgaria er betaling av en skatt på 10% av byttet eller salget.

– Ungarn og kryptovalutaavgifter

Kryptovaluta betraktes ikke som et lovlig betalingsmiddel i landet. I følge det lokale nyhetsuttaket Portefølje (begrenset tilgang), har regjeringen opprettet en spesiell gruppe av Ungarns sentralbank, Finansdepartementet, og skatteetaten som studerer bransjen for å utvikle et juridisk rammeverk. Alle kryptovaluta-transaksjoner er arkivert under “annen inntekt” og skattlagt under ungarsk koden for kapitalgevinstskatt, som inneholder 15% kapitalgevinstskatt og 19,5% helsebidrag som kalles som (EHO).

+ Slovakia overvåker kryptovalutatransaksjoner

Slovakia er på listen over land som offisielt har anerkjent Bitcoin og andre kryptovalutaer. Imidlertid strammet myndighetene inn i 2018 sin holdning til digital virksomhet. Etter initiativ fra en nasjonal regulator – den slovakiske nasjonalbanken – begynte alle banker å lukke kontoer til selskaper tilknyttet kryptovalutaer. En lignende fiendtlig reaksjon fra det eksisterende finansielle systemet til digitale valutaer ble observert i Tsjekkia og Bulgaria.

Til tross for de restriktive tiltakene er ikke-fiat-valutaer på noen måte regulert i slovakisk lovgivning, og deres utveksling, gruvedrift og andre operasjoner er ikke utenfor de juridiske rammene. I likhet med resten av EU anerkjenner Slovakia at kryptovalutatransaksjoner bør overvåkes og skattlegges.

+ Polen Forwardinging Finance

Republikken Polen er 36. i verden når det gjelder befolkning. Det står klart at et så stort europeisk land er fremoverlent når det gjelder økonomi. Holdningen til lokale finansregulatorer overfor investering i kryptovaluta er ganske positiv. Landets sentrale statistikkontor (GUS) har anerkjent handel og utvinning av virtuelle valutaer som en offisiell økonomisk aktivitet. I en uttalelse fra 2016 uttalte departementet at til tross for at virtuelle valutaer ikke er underlagt noen separate regler under polsk lovgivning, er de fullt lovlige og underlagt inntektsskatt.

Sammen med det støtter regjeringen blockchain-oppstart. I januar 2019 ga for eksempel den økonomiske og budsjettmessige tilsynstjenesten i Polen (KNF) statslisenser til blockchain-oppstart Coinquista og Bitclude.

+ Ukrainas tilnærming til digitale penger

Verkhovna Rada har registrert et lovforslag som foreslår å legalisere kryptovaluta. Planer for dette ble kunngjort tilbake i 2017, men da våget ikke myndighetene å ta et slikt skritt. Og nå kan “digitale penger” anerkjennes som lovlige eiendeler. Dokumentet med tittelen “Om endring av avgiftskode og andre lover i Ukraina angående beskatning av operasjoner med kryptoaktiva” ble utviklet av representanter for blockchain-samfunnet, valgfrie representanter for interaksjoner, Office of Effective Regulation of BRDO og Ministry of Digital Transformasjon.

Sammen med det har ikke nylige introduksjoner til lovgivningsstrukturen vært så positive. De lov “Om endring av visse lovgivningsakter i Ukraina for å sikre effektiviteten av den institusjonelle mekanismen for å forhindre korrupsjon” Nr. 140-IX, som trådte i kraft 18. oktober 2019, gjorde endringer i loven “On Prevention of Corruption” og fastslår behovet for å erklære kryptovaluta som en immateriell eiendel.

– Moldovas Legal Mining

Transaksjoner med kryptovaluta er ikke legalisert i landet, men ifølge lokale medierapporter er digitale penger populære i Moldova. I sentrum av Chisinau er det flere punkter som godtar digitale penger som betalingsmiddel.

I mai 2018 introduserte foreningen for digitale og distribuerte teknologier i landet sin egen kryptokursutveksling som godtar fiat som Moldovan Leu, den russiske rubelen, den amerikanske dollaren og euroen, samt alle de ti beste kryptovalutaene. Selv om National Bank of Moldova ikke offisielt har tillatt å gjøre transaksjoner med krypto, sendte den et brev til Drachmae Market, den første lokale kryptobørs i Moldova, som indirekte tillater det å drive bank.

Videre var dette lille landet i 2018 vert for sin første konferanse om blockchain og kryptovalutaer kalt World Blockchain and Cryptocurrency Summit Chisinau – WBCSummit. Rapportering om konferansen, Crуptovest bemerket at “sentralbanken anerkjente potensialet i blockchain for det finansielle systemet og avslørte at den vurderte implementeringen av teknologi via lokale banker.” Lovgivning om kryptovaluta kan være i horisonten i Moldova, da gruvedrift allerede er lovlig her.

Cryptocurrency Mining i Øst-Europa

Den transdnestriske moldaviske republikken (DMR) vedtok en lov om utvikling av informasjonsteknologi, som teknisk sett gjør gruvedrift av cryptocurrency lovlig. Ifølge presidenten for DMR vil loven bidra til utviklingen av informasjonsteknologiindustrien og tiltrekke investeringer fra enheter som opererer innen blockchain-teknologier. DMR kan bli et paradis for gruvearbeidere.

Loven foreskriver opprettelse av en målrettet frihandelssone, der utenlandske selskaper og enkeltpersoner kan bli juridiske enheter uten ytterligere byråkratiske prosedyrer. Dermed blir landet en relativt attraktiv region for investeringer. Lokale myndigheter har garantert avgiftsfri import og eksport av gruveutstyr til innbyggere og spesielle elektrisitetstariffer for gruvearbeidere. Presidenten lovet at energiforsyningen til gruvebruk vil bli levert av Dubossary vannkraftverk og tre termiske kraftverk.

Hvem hadde trodd at et så lite land som Georgia kunne bli verdensledende innen kryptokurvedrift? EN studere av Cambridge Alternative Finance Center (CCAF), som ble utgitt i 2018, indikerte at Georgia er nummer to i verden når det gjelder gruvevolum etter Kina. Minst 60 MW elektrisitet ble offisielt brukt på gruvedrift av virtuell valuta i landet.

Det første, og kanskje viktigste, som tiltrekker gruveelskere til Georgia, er billig strøm. Og det er mye av det siden, etter Sovjetunionens sammenbrudd, arvet lille Georgia 20 vannkraftverk fra den nedlagte sovjetstaten. Landet var ment å bli et slags energihub i Kaukasus. Åpenbart er så mye strøm for et land med en befolkning på 3,7 millioner mennesker mye. Som et resultat er kostnadene for strøm i Georgia blant de laveste i verden.

Pr. Mai 2019 var prisen på 1 kW i Tbilisi omtrent 6 cent. Men det er fremdeles fjellområder hvor strøm er billigere eller til og med gratis (på grunn av statlige tilskudd) og gratis industriområder (hvor kostnadene for strøm er 18% lavere på grunn av fravær av moms).

Hviterussland er en annen sterk østeuropeisk aktør innen gruvedrift. Som du allerede vet, er en kryptovennlig økonomisk politikk og opprettelsen av sin egen Silicon Valley en del av landets strategi om å bli et globalt IT-senter. Selv om gruvedrift har mistet terreng etter at Bitcoin halveres, er Hviterussland klar til å investere sin ganske billige energi for å få fortjeneste fra BTC-gruvedrift.

I 2019, under et møte med representanter for IT-sektoren i Hi-Tech Park, sa Alexander Lukashenko at han kom til å ansette et nytt hviterussisk atomkraftverk for å utvinne Bitcoins. Presidenten forklarte at han ønsket å bruke overskudd av elektrisk kraft for å sikre driften av gruvebruk. “Jeg har til og med spesielt forlatt et sted der! La oss bygge gårder og utvinne denne Bitcoin (…) Hvis det er Bitcoin, kan du alltid selge den ”- Lukashenko kommenterte.

Kryptovaluta i Øst-Europa: Hvor kan jeg kjøpe og hvordan du bruker?

For å kjøpe kryptovalutaer bruker mange land i den såkalte “andre verdenen” en av de største kryptobørsene, Exmo. Denne handelsplattformen støtter 183 handelspar med mange ledende kryptovalutaer og lokale fiat-valutaer som euro, russisk rubel, ukrainsk hryvnia, polsk zloty. Nettstedet er tilgjengelig på russisk, ukrainsk, rumensk og andre språk. Brukere kan kjøpe krypto med kredittkort, SEPA-overføring, Yandex Money, Qiwi og Payeer.

Tidligere sovjetiske land som ikke er EU, som Russland og Ukraina, bruker Bestchange.ru. Tjenesten gir strukturert informasjon om automatiske og manuelle utvekslere av krypto- og elektroniske valutaer, og støtter også rubelen og hryvnia.

Østeuropeiske land er hjemsted for mange av FreewalletSine faste kunder med Tsjekkia, Ungarn, Slovakia, Romania, Polen, Russland, Ukraina, Bulgaria, Hviterussland og Moldova som utgjør omtrent 10% av brukerbasen vår. Fra familien vår med enkle og sikre lommebøker, går disse landene ofte for Freewallet: Crypto Wallet, som støtter BTC, ETH og 100+ andre kryptovalutaer, og vår Bitcoin Wallet. Freewallet-apper er høyt rangert for deres innebygde utveksling og avgiftsfrie transaksjoner i økosystemet.

I Georgia dukket den første minibanken som lar deg bytte fiat-penger til kryptovaluta i mars 2018 på New York Burger-kafeen. Noen måneder senere ble en annen installert i Tbilisi. Per november 2019 opererer det 14 kryptomater i landet.

Polen er et av de største landene i Europa som ønsker utvikling av blockchain-teknologi velkommen. I 2018 dukket de første Bitcoin-minibankene med BTC, LTC og ETH opp i Gdansk og Bialystok.

Den største polske matleveringstjenesten Pyszne.pl begynte å akseptere kryptovaluta i 2017. Denne innovasjonen fant sted etter kjøpet av tjenesten av nederlandske investorer. For tiden betjener Pyszne.pl mer enn åtte tusen cateringvirksomheter. Gjennomsnittlig antall kunder er 955 tusen og 7% av brukerne betaler i krypto.

Tsjekkia kan være lite, likevel er det sjette i verden i antall kryptominomaskiner. Globalt er det nesten fem tusen minibanker, og i Tsjekkia er det omtrent 70. De fleste av dem ligger i Praha. Bitcoin-minibanker finnes ikke bare i store kjøpesentre og elektronikkbutikker, men også i kiosker på t-banestasjoner, sammen med trykte materialer, sigaretter og billetter.

Antall tsjekkiske selskaper og organisasjoner som godtar Bitcoins som betaling øker, og ikke alle er relatert til IT-feltet. På listen finner du den største elektronikkbutikken Alza.cz, en kaffebar i Paralelni Polis (i tillegg til BTC godtar de også Litecoin, Dash og Monero) og Paper Hub-samarbeidsbyrået knyttet til samme prosjekt.

Et eiendomsmeglerbyrå Home Hunters har vært i offentligheten siden det avsluttet en 35-Bitcoin-avtale, som på det tidspunktet oversteg 5 millioner korunaer. Det er også steder som Krypto, en lokal bensinstasjon, FairPlayAuto, en bruktmarkedsplass, og en rekke hoteller og restauranter.

Det er en stor liste over spennende blockchain- og kryptoprosjekter ut av Øst-Europa. Vi starter med fintech-oppstarten med russiske røtter Zerion. Selskapet arbeider med investering og forvaltning av desentraliserte eiendeler. Den ble grunnlagt i 2016 av nyutdannede fra Higher School of Economics og har 15 tusen brukere. Ved utgangen av 2019 samlet oppstarten 2 millioner dollar under såingsrunden med det amerikanske venturefondet Placeholder, med Blockchain Ventures blant investorene. Nylig kjøpte Zerion kryptoplattformen MyDeFi som letter visning av kryptoporteføljer.

Ikke rart at Hviterussland er på listen over de 10 beste europeiske landene for å starte en blockchain-oppstart. Et av de lokale prosjektene du kanskje har hørt om er Raket DAO, en desentralisert crowdfunding-plattform med uavhengige ekspertvurderinger av oppstart. Disse risikokapitalistiske markedsanalytikerne samarbeider med Hi-Tech Park, Angels Band, Volat Capital, Belagroprombank, vennlige akseleratorer og utenlandske fond for å la oppstartsgrunnleggere raskt og trygt tiltrekke seg finansiering. Selskapet tilbyr oppstartsrevisjoner, mentorprogrammer og unike vurderinger. Startutdannelsesleirene deres får en gratis oppstartspakke som vanligvis koster over $ 7000.

Tsjekkia tar 27. plass i Global Innovation Index. Landet er vuggen for innovative prosjekter som Bigård hvis foreldreorganisasjon er Oracle Corporation. Grunnlagt i 2014, spesialiserer det seg på å tilby rammer og verktøy for å lage applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (APIer), inkludert Blockchain APIer som lar deg sende og motta Bitcoin, samt praktiske måter å designe moderne skyapplikasjoner på. Oppstarten tiltok $ 6,8 millioner i investeringer i en serie A i San Francisco i 2015.

Har du noen gang tenkt på sporbarhet fra mat til bord? TE-Food, en ungarsk matvarekjedeløsning, tilbyr denne tjenesten på en blockchain. Med matindustrieksperter og dyrevelferd og husdyrrådgivere i deres ledelse og FAO (The Food and Agriculture Organization) og Deloitte blant sine partnere, tar selskapet vare på logistikken og gjør informasjon om husdyr og fersk mat transparent..

Sofia, Bulgaria er vert for hovedkvarteret til Open Source University som prøver å endre utdanningsverdenen gjennom distribuert teknologi. Prosjektet forbinder utdanningsinstitusjoner, studenter og bedrifter direkte ved å eliminere mellommenn. Det hjelper organisasjoner å få innsikt i kandidatenes personlighet. Elevene kan melde seg på og spore gjennomføringen av skreddersydde pedagogiske og profesjonelle erfaringer. Firmaet bak Rechained Ltd. bestemte seg for å løse problemet med tillit utenfor institusjonelle og nasjonale grenser for ektheten av formelle vitnemål og sertifikater etter å ha skrevet en bok kalt Blockchain i utdanning.

Utsiktene til kryptovaluta i Øst-Europa

Kryptovaluta i Øst-Europa vil bli en fasett av hverdagen. Som mennesker som har opplevd økonomisk ustabilitet og skiftende politiske regimer (ofte svinger fra kommunisme til demokrati), er innbyggerne i Øst-Europa mentalt mer forberedt på kryptokurver enn vestlige.

Vesten er preget av en høyere levestandard og bedre banktjenester, samt en høyere gjennomsnittsalder for befolkningen. Øst-Europa derimot er fullt av aktive unge gründere som driver med småbedrifter og derfor er spesielt interessert i lynraske finansielle transaksjoner av bedre kvalitet og uten mellomledd.

Mange regjeringer ønsker å utnytte fordelene med blockchain. Georgia og Hviterussland drar for eksempel full nytte av de økonomiske fordelene ved gruvedrift. Forhåpentligvis vil ikke nye lover og endringer hindre utviklingen av kryptoindustrien i Øst-Europa, men heller føre til at denne regionen blir et verdens blockchain-knutepunkt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me