Centra (CTR-mynt) var en av 2018s største kryptosvindler. ICO samlet inn 32 millioner dollar fra investorer, hevdet store navnepartnerskap og skryte av kjendispåtegninger, før et spektakulært fall fra nåde. Politiet arresterte grunnleggerne, og byttet omgående fjernet mynten. Selv kjendiser som godkjente CTR-mynten står nå overfor mulige rettslige skritt.

Så hva skjedde med Centra-mynten, og hva kan vi lære som kan bidra til å unngå å falle for slike svindel i fremtiden?

Hva var CTR-mynt?

Gitt at nettstedet nå er frakoblet, er det en utfordring å finne ut mye informasjon om CTR-mynt utover nyhetshistorier som dekker svindelen. Centra-mynten hevdet å være løsningen på pengeproblemet til Bitcoin og andre kryptovalutaer. Selskapet vil tilby brukerne et debet- eller kredittkort som tillot dem å bruke kryptoene sine på samme måte som vi bruker fiat ved å bruke et vanlig kreditt- eller debetkort. Høres bra ut, ikke sant?

CTR-myntens ICO-nettsted uttalte sitt mål om å bygge “verdens første debetkort med flere blokker og smart og forsikret lommebok.” Det ville også være en lommebok, knyttet til kortene, som ga forsikringsdekning for lagrede eiendeler. Lommeboken vil fungere med mer enn fem store kryptovalutaer, inkludert Bitcoin, Ethereum og Litecoin, og kan brukes i mer enn 100 land.

Selskapet hevdet å ha etablert partnerskap med Visa og Mastercard for å sikre at kortet deres kunne brukes på samme måte som et vanlig kort. Bokser Floyd Mayweather og musikkprodusent DJ Khaled støttet begge prosjektet.

CTR-mynt

CTR-myntkort – med Visa-logoen

Fallet av CTR-mynt

ICO hentet inn 32 millioner dollar i ETH fra investorer. Men allerede før noen SEC-inngrep hadde medlemmer av kryptosamfunnet begynte å legge ut bekymringer om ektheten til CTR-myntprosjektet. Fishy funn inkluderte falske profilbilder og falske Twitter-følgere. Bare betalte pressemeldinger dekket prosjektet, som grunnleggerne kommenterte som om det var organiske innlegg. I oktober 2017, New York Times uttalte at en Visa-talsperson hadde nektet ethvert engasjement med Centra-mynten.

Likevel virket det som om grunnleggerne hadde svar. De uttalte at et team av upålitelige frilansere hadde rotet til seg profilbilder og bedratt selskapets Twitter-konto. Etter NYT-artikkelen fjernet de ganske enkelt alle referanser til Visa fra selskapets nettsted.

I april 2018 hadde SEC tatt saken i egne hender. Politiet arresterte to av CTR-myntstifterne, Sohrab “Sam” Sharma, og Robert Farkas, for verdipapirbedrageri. SEC beskyldte medstifterne av Centra-mynten for å “snurre et nett av løgner”, og uttalte at de ønsket varige påbud og full refusjon av investorens penger..

Rett etterpå begynte de store børsene å fjerne mynten. Når CTR Binance-avnotering skjedde, ble mynten praktisk talt verdiløs. Senest viste Centra myntnyhetsrapporter at DJ Khaled og Floyd Mayweather begge står overfor søksmål for sine roller i å skille prosjektet. Det er likevel ingenting som garanterer at investorer har eller vil få pengene tilbake.

Hva vi kan ta bort fra CTR Coin Fiasco

Hvis du er en av investorene som er uheldig nok til å bli fanget i Centra-myntdebakel, så har du våre sympatier. Imidlertid ikke komme til oss med Twitchforks for å skrive dette, men det er noen nyttige takeaways fra disse hendelsene. Her er våre største takeaways fra Centra-myntesvindelen:

Sjekk alltid de viktigste kravene fra ethvert prosjekt

Hvis en mynt hevder å ha en partner som Visa eller PayPal om bord, så se om det er noen bekreftende pressemeldinger på selskapets nettsteder. Hvis du ikke finner noe, kan kravet ikke være ekte.

Store merker vil ofte si ifra hvis de tror at noen bruker merkenavnet sitt under falske foregivelser. Hvis du ikke finner noe på selskapets nettside, og det ikke er noe annet som indikerer om det påståtte partnerskapet er ekte, tweeter det påståtte partnerselskapet for å spørre dem. I verste fall får du ikke noe svar. I beste fall får du et svar som bekrefter eller avviser mistankene dine.

Kjendispåtegninger betyr ingenting

Bokstavelig ingenting. Floyd Mayweather kan være en god sportsmann, men hvorfor anta at han vet noe mer om krypto enn bestemoren din? Hvis uber-diva Mariah Carey kunne bli overbevist om å annonsere grungy hostel innkvartering (ja, det skjedde), er det helt innenfor mulighetene at noen kjendiser blir betalt for å skille et kryptoprosjekt.

Floyd Mayweather CTR-mynt

Hold deg til boksingen, Floyd. Bildekreditt: Twitter

Sjekk ut teamet i detalj

Se på profilene deres på LinkedIn. Google dem. Google Image søk dem. Reverse Google Image search dem. Google Nyheter søker dem. Hvis noe ikke stemmer, kan du rope til prosjektets samfunnsleder.

Hvis du kan, kan du søke etter bedriftsregistreringer. Det vil vise om grunnleggerne har hatt noe å gjøre eller hatt styreverv med andre selskaper. Disse søkene kan være vanskeligere i USA, men det er lettere i noen andre land som Storbritannia.

Les alle nyhetsartiklene du finner om selskapet

Hvis du bare finner betalte pressemeldinger eller åpenbart sponsede innlegg, er det mulig at prosjektgruppen kjøper seg inn i publikasjoner. Det er bare noen få kryptopublikasjoner som ikke kjører betalte kampanjer.

Selvfølgelig, hvis du vurderer å investere i et nytt blockchain-prosjekt, bør du gjøre en mer grundig due diligence-øvelse på det grunnleggende i prosjektet. Dette er imidlertid bare noen få av de mer åpenbare områdene der et prosjekt kan lekke ledetråder som indikerer dets ekthet.

Endelig

Svindel som CTR-mynt er designet for å suge folk inn. Deres eksistens er et tegn på umodenhet i sektoren og indikerer at regulering ikke er en dårlig ting. Imidlertid, selv med regulering, må du sørge for at du følger kontroller som er oppført ovenfor. Når du gjør det, kan du være trygg på at du tar sunn fornuftige forholdsregler for å beskytte investeringene dine.

Utvalgt bildekreditt: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me