Har du lurt på hva Web 3.0 er?

Hvis du i det siste har hengt med tekniske venner på en konferanse, har du sannsynligvis hørt ordet “Web 3.0.” Og hvis du ikke har gjort det ennå, vil du sannsynligvis snart. Men hvis det er et av de spørsmålene du skammer deg litt over, ikke vær. Det er ikke mange som vet hva Web 3.0 er, så det er forståelig hvis du er forvirret.

På toppen av det har en veldig kortfattet beskrivelse og stram nok fortelling ennå ikke kommet fram, noe som gjør definisjonen åpen for tolkning. Eksperter krangler fremdeles om hva som gjelder Web 3.0 og hva som vil komme fremover i fremtiden.

Tilbake til grunnleggende – Web 1.0 og Web 2.0

Mens vi er om emnet Web 3.0, kan en rask oppsummering på Web 1.0 og Web 2.0 være nyttig. Folk begynner å referere til internett i forskjellige stadier ettersom dets evner og hvordan vi kommuniserer med det utvikler seg.

Tenk tilbake på de første dagene med en oppringt forbindelse der du kan lese ting på nettet og kanskje sende en e-post. Web 1.0 var enveis. Det var lite interaksjon, og informasjonen ble sendt til oss av selskaper og media.

Bedriftens nettsteder var monologer med lange produktbeskrivelser og tett bedriftsretorikk. “Om oss” -sider fylt med blide klisjéer om “å gå den ekstra milen”, og kunder som er “i sentrum for alt vi gjør.”

Internettkilder ble ikke klarert på universitetene. Du måtte fremdeles slå biblioteket for å finne bøker å referere til i oppgaven din. Copyscape eksisterte ikke. MySpace var ikke født ennå, og Y2K-feilen var en veldig stor avtale. Å få et nettsted designet var også en ekstremt lang og kostbar prosess.

Web 2.0 tok oss til et helt nytt nivå, preget av at folk interagerer med nettsteder – og hverandre – mer. Sosiale medier hersker. Peer to peer reviews er en av de viktigste kjøpsbeslutningene, med 90 prosent av kunder som leser anmeldelser på nettet før de kjøper, og 88 prosent av dem stoler like mye på dem som en personlig anbefaling.

Web 2.0 sosialt nett

Sosiale medier styrer roost

Delingsøkonomien gjør at vi kan bo i andres hus og leie ut bilene våre. Hvem som helst kan få et nettsted og laste opp stemmen sin til internett, enten det er skriftlig eller innspilling. YouTube har nesten 1,5 milliarder kroner brukere over hele verden, og fra og med 2016 var det rundt 300 millioner personlige blogger registrert. Og vi får nå tilgang til nettet fra håndholdte datamaskiner mer enn stasjonære datamaskiner.

Så, hva er Web 3.0?

Så nå vet vi alt om det, hvilke endringer kan vi forvente å se når vi beveger oss mot Web 3.0, den neste utviklingen av Internett? Begrepet Web 3.0 er laget av New York Times-reporter John Markoff i 2006, og er faktisk ikke nytt.

Web 3.0 vil gi et ytterligere skifte i hvordan vi oppretter og samhandler med nettsteder. Men er det her ennå? Og hva innebærer det egentlig?

IoT og Internett av alt

Hvis du har et smart kjøleskap, bruker Alexa, eier en babymonitor, høyttaler eller annen enhet som kobles til nettet, har du allerede brukt IoT-teknologi. Mens IoT-teknologien har gått tregt fra bakken og ikke er uten problemer (bare spør Jeep), er det en sterk egenskap ved Web 3.0. Et begrep ellers kjent som “allestedsnærværende.”

Internett vil ikke lenger bare være på skrivebordet ditt som med Web 1.0, eller smarttelefonen din, som Web 2.0. Det vil være overalt, så forbered deg på hele metningen. Faktisk kan Web 3.0 like godt kalles nettet for alt og overalt, da de fleste ting rundt deg er koblet på nettet.

Vår nåværende infrastruktur støtter imidlertid ikke helt dette ennå. Enhetene våre er for sakte og for usikre. Ingen ønsker å risikere å bli hacket inn i hjerteenheten, eller miste kontrollen over kjøretøyet sitt mens du kjører. Men det er en smakebit på hva som skal komme i Web 3.0.

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

Datamaskiner vil vise egenskaper av menneskelig intelligens

I Web 3.0 vil datamaskiner vise egenskaper av menneskelig intelligens, for eksempel beslutningstaking og læring. Bedrifter som Facebook og Google har allerede brukt AI i noen tid for å organisere Big Data og optimalisere annonsering.

Ifølge University of Maastricht, “Maskinlæringsalgoritmer er mye ansatt og møtes daglig. Eksempler er automatiske anbefalinger når du kjøper et produkt eller programvare for stemmegjenkjenning som tilpasser seg stemmen din. ”

Takket være maskinlæring blir datamaskiner mer avanserte og kan behandle og forstå informasjon på en mye mer menneskelig måte. Og hvis du vurderer eksemplet ovenfor, kan vi allerede snakke noe ganske komplisert i telefonene våre og få et akseptabelt svar tilbake. Dette vil bare bli bedre.

Og bare tenk på LinkedIn Messaging. Chatten tilbyr forutsagte svar generert av maskinlæring, basert på hva du kan svare på. Den leser språket og formulerer forslag basert på den skannede teksten. Dette viser AI som brukes hver dag. Ganske kult, ikke sant?

AI, som blockchain, kan også fjerne den menneskelige faktoren fra for eksempel nettsteder som er populære på grunn av falske anmeldelser eller manipulerte søkeresultater. Og faktisk kan blockchain-teknologi også være instrumental for Web 3.0, slik at brukere kan samhandle og fjerne tillitsproblemer gjennom smarte kontrakter.

Talk of Web 3.0 kaster ofte opp omtaler av det “semantiske nettet”, som nesten er som en utvidelse av AI. Det semantiske nettet er i utgangspunktet en måte informasjon blir kategorisert og lagret slik at en datamaskin kan forstå det så vel som et menneske. Det semantiske nettet vil lære datamaskiner hva dataene betyr, slik at AI kan bli født.

3D-grafikk

Med tanke på at dette er Web 3.0, trenger vi mer 3D-grafikk for å følge den. Her vil også andre teknologier som AR og VR spille inn – dataspill og apper som bruker 3D, for eksempel.

3D-utskrift vil også øke og bli mer tilgjengelig for alle, ikke bare store laboratorier med store budsjetter. Dette er alle komponenter i neste evolusjonsbølge på nettet.

Siste tanker

I likhet med AI og blockchain, er det mer markedsføringshype rundt Web 3.0 enn faktiske, praktiske brukstilfeller akkurat nå. Folk har til og med blitt ført til å tro at Web 3.0 vil danne virtuelle byer og 3D kjøpesentre.

Men akkurat som å utrydde fattigdom og desentralisere verden, kan disse tingene fortsatt være langt borte, kanskje knyttet til Web 4.0.

Så takeaway på Web 3.0 er: tro ikke all sprøytenarkoman. Akkurat som de mange produktene som hevder å bruke AI og bare støttes av en algoritme, er Web 3.0 ikke overalt ennå. Men det vil ikke gå for lang tid før det er det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me