Ethereum vs. EOS

Det er knapt noen andre kryptovalutaer med en rivalisering som er så anspent som Ethereum og EOS. Kommer inn som desentraliserte app (dapp) plattformer nummer én og nummer to etter markedsverdi, polariserer begge kryptovalutaer kryptoentusiaster når det gjelder deres preferanser.

Ethereum var den første i det smarte kontraktsområdet og har et sterkt fellesskap. Imidlertid mener fans av EOS at det forbedrer nok av Ethereums mangler til å kalle det “Ethereum-drapsmannen.”

Plattformene deler mange likheter; imidlertid, i kjernen, er de forskjellige i metodikk for å overvinne skalerbarhetstrilemma.

Hva er skalerbarhetstrilemmaet?

Skalerbarhetstrilemmaet er et iboende problem i blockchain-teknologi som ingen ennå har løst. Det heter at hver blokkjede har tre hovedegenskaper:

  • Sikkerhet. Blockchain-evnen til å forbli uforanderlig og tåle nettverksangrep som et bysantinsk eller 51% angrep.
  • Desentralisering. Nivået på sensurmotstand og antall deltakere som kan produsere blokker.
  • Skalerbarhet. Antall transaksjoner til enhver tid som nettverket kan behandle.

Blokkjeder møter avveininger mellom disse egenskapene. De kan maksimalt ha høye nivåer av to av de tre. Enhver økning i for eksempel skalerbarhet vil føre til mer sentralisering, mindre sikkerhet eller begge deler.

Ethereum- og EOS-samfunnene nærmer seg trilemmaet på to fundamentalt forskjellige måter.

Ethereum – desentralisering

Ethereum-tilhengere verdsetter desentralisering fremfor alt annet. Plattformen bruker for tiden en Proof-of-Work (PoW) konsensusalgoritme der gruvearbeidere produserer nye blokker. Imidlertid er det planer om å bytte til Proof-of-Stake (PoS) i løpet av de neste årene.

Uansett konsensusmekanismen, er det klart at Ethereum er og vil være desentralisert i overskuelig fremtid. Akkurat nå kan alle kjøpe en gruverigg og begynne å bidra til å blokkere produksjonen. Og med byttet til PoS, så lenge du setter eteren du holder på, blir du en potensiell blokkprodusent. Nettverket begrenser ikke antall blokkprodusenter.

Dette desentraliseringsnivået har imidlertid noen ulemper. Ethereum har hatt en betydelig vanskelig skalering under dagens forhold. Akkurat nå behandler nettverket maksimalt femten transaksjoner per sekund (TPS). Å sammenligne dette med VISAs 24.000 TPS demonstrerer en massiv veisperring for betydelig adopsjon.

Faktisk, i 2017, forårsaket ett enkelt spill, CryptoKitties, så mye trafikk på blockchain at nettverket ble overbelastet, noe som forårsaket langsommere transaksjonstider og høyere avgifter.

Ethereum-utviklermiljøet er imidlertid ikke uten løsninger. Bortsett fra å bytte til PoS via Casper-protokollen, implementerer de også skalering av andre lag, spesielt Plasma. Plasma er beslektet med Bitcoins Lightning Network ved at endringene ikke direkte påvirker root blockchain.

For å forbedre skaleringen ytterligere, bruker utviklerne også skjæring på blockchain. Sharding deler effektivt blockchain-tilstanden i “shards”, slik at noder når konsensus samtidig i stedet for på den lineære måten de gjør for øyeblikket.

EOS – Skalerbarhet

De som favoriserer EOS, er i orden med noe sentraliseringsnivå for forbedret skalerbarhet. Nettverket fungerer ved hjelp av Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Med denne mekanismen, 21 noder produserer nye blokker – intet mer, intet mindre.

Som innehaver av EOS-token satser du på tokens for å stemme på hvem du vil være en blokkprodusent. Allerede er denne konfigurasjonen mye mer sentralisert enn den for Ethereum.

EOS inneholder også en konstitusjon som styrer aktivitet på nettverket. Bryter du en konstitusjonell retningslinje, risikerer du ikke å få tilgang til midlene dine. Selv om EOS ble lansert akkurat i år, har det allerede vært flere tilfeller av frosne kontoer.

EOSs høyere sentraliseringsnivå gir imidlertid forbedret skalering. I stedet for å vente på tusenvis av noder for å oppnå enighet, trenger blockchain bare avtale fra de 21 Block Producers. Denne forbedringen av skalerbarheten har gjort det mulig for EOS å oppnå over tusen TPS.

Motstandere hevder at EOS-mengden sentralisering ødelegger formålet med å ha en blockchain i utgangspunktet, mens andre anser det som et nødvendig onde for adopsjon.

Ethereum vs EOS – Andre forskjeller

Annet enn de tilsynelatende motsatte tilnærmingene til skalerbarhetstrilemmaet, har Ethereum og EOS også noen andre ulikheter.

Transaksjonsgebyrer

EOS har ingen transaksjonsgebyrer. I stedet for et gebyr krever utførelse av en smart kontrakt at du setter tokens som du umiddelbart mottar tilbake etter gjennomføring. Dapp-utviklere velger om det er de som setter tokens for brukerne sine, eller om brukerne må satse sine egne.

Ethereum krever at du brenner ETH (gass) når du utfører smarte kontrakter. Mengden gass du trenger å forbrenne avhenger av nettverksbelastningen, samt kompleksiteten i kontrakten.

Programmerings språk

Hvis du skriver en Ethereum-smart kontrakt, vil den mest sannsynlig være i Solidity, et kontraktsorientert språk som Ethereum-kjerneutviklerne opprettet..

De fleste EOS-utviklere bruker C ++, men hvilket som helst WebAssembly-språk vil gjøre.

Noen utviklere foretrekker å jobbe med EOS i stedet for Ethereum fordi de har erfaring med C ++, et av de mest populære programmeringsspråkene. Imidlertid har flere programmerere uttalt at Solidity ikke er vanskelig å hente. Og det viser. Ethereum har et av de største (om ikke de største) utviklermiljøene i blockchain-rommet.

Tidslinje og ICO

Ethereum har ganske forsprang på EOS. Prosjektet holdt en massesalg midt i 2014 og ble lansert 30. juli 2015. Det hevet 18,4 millioner dollar under massesalget.

EOS har en helt annen historie. Prosjektet hadde en årelang ICO, fra juni 2017 til juni 2018, hvor den samlet inn over 4 milliarder dollar. Prosjektet lanserte hovednettet i juni.

Ethereum vs. EOS – Likheter i ledelse

Selv om prosjektene spenner en fellesskapsdrevet tilnærming til beslutningstaking, har de begge en eller annen form for sentralisert ledelse. Disse lederne har kanskje ikke direkte kontroll, men de har en betydelig innflytelse på retningen til deres tilknyttede kryptovaluta.

Ethereum er “ledet” av Vitalik Buterin, en russisk-kanadisk programmerer som var en del av det grunnleggende Ethereum-utviklingsteamet. Prosjektet inneholder også Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA er en gruppe av Fortune 500-selskaper, startups, blockchain-prosjekter, etc. dedikert til å hjelpe vedtakelse av Ethereum på bedriftsnivå. Medlemmer inkluderer BP, Cisco, Consensys, Dash, EY, ING, J.P.Morgan, Microsoft og Zcash.

Block.one, et selskap ledet av Dan Larimer fra BitShares og Steem-berømmelse, opprettet EOS og har ti prosent av den totale tilgangen på tokens. Til overraskelse for noen medlemmer i samfunnet, satte Block.one disse tokens og har deltatt i Block Producer-valget. Noen motstandere hevder at denne mengden av stemmekraft gir Block. En uforholdsmessig stor kontroll over skjebnen til EOS-blockchain.

Ethereum vs. EOS – Endelige tanker

Fra DAO-hack til en mengde lanseringstidsfeil er verken kryptovaluta uten deres kontrovers. Selv om Ethereum har et forsprang, er beviset klart hvorfor noen anser EOS som Ethereum-drapsmannen. Den har ingen transaksjonsgebyrer, en bankroll på 4 milliarder dollar, og holder skalerbarhet som det mest kritiske attributtet.

Imidlertid har EOS sentralisering allerede vist seg å være noe av en hindring. Med de fleste apper som allerede opererer på Ethereum, vil det være en utfordring for EOS å trone kongen.

Over tid kan deres grunnleggende forskjeller i sentralisering og skalering lett bety overlevelse for dem begge, ettersom utviklere velger den som er best egnet for deres spesifikke brukstilfelle..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me