ATM-hacking-opplæring, kokainenergidrikker og krystallmet av høy kvalitet – disse tingene består av en kort liste av en mye mer omfattende varelager som en gang var tilgjengelig på Silk Road. Helvete, du kan til og med ansette en hitman hvis du hadde dype nok lommer.

Det som startet som en frihetsdrøm, endte med arrestasjoner, men det betyr ikke at Silk Road ikke klarte å etterlate seg noen form for positiv innvirkning på verden. Tvilsom etikk til side, Silk Road var sentral for adopsjon av kryptovaluta, spesielt Bitcoin, og bidro til å bane vei for hele bransjen.

Flere år etter arrestasjonen (og påfølgende taushet) nådde Silk Road-grunnlegger Ross Ulbricht nylig ut av fengselet gjennom en Twitter regnskap. Han kommenterer den “merkelige reisen” i livet og takker de som har støttet ham. Hvis du kjente Ulbricht før Silk Road-dagene, ville det sannsynligvis være et sjokk å se ham bak lås og slå.

Hei, dette er Ross! Jeg håper å finne stemmen min etter alle disse årene med stillhet. Det har vært en merkelig reise, men jeg er så takknemlig for alle de som har vist kjærlighet og støtte og holdt meg oppe gjennom de vanskelige tidene. Du gir meg styrke. https://t.co/x4m6J3lgha

– Ross Ulbricht (@RealRossU) 19. juli 2018

La oss ta et skritt tilbake, da, og gå gjennom den “rare reisen” som førte Ulbricht dit han er i dag.

Begynnelsene

Ulbricht var innfødt i Austin i Texas en mye annen karrierevei før du starter Silk Road. Han forsøkte å daghandle aksjer og dannet et videospillfirma før han til slutt jobbet med naboen Donny Palmertree om Good Wagon Books, en e-handelsvirksomhet for brukte bøker. Til slutt flyttet Palmertree til Dallas og satte Ulbricht i spissen. Hans tid ved roret var imidlertid kortvarig. Noen måneder senere kollapset Good Wagon boklager og tok selskapet med seg.

Uten en bedrift å administrere, var Ulbricht fri til å jobbe med et etterlengtet lidenskapsprosjekt av ham, Silk Road. Som libertarian ønsket Ulbricht å bygge et virkelig fritt marked utenfor rekkevidden til enhver regjeringsenhet.

Silk Road var en online markedsplass som bodde i det mørke nettet. Ved å bruke Tor kunne du bla gjennom markedet anonymt, og bitcoin fungerte som den pseudo-anonyme valutaen for å kjøpe det du ønsket..

Skjermbilde av Silk Road via Business Insider

Skjermbilde av Silk Road via Business Insider

Det var bare noen få regler på plass: ingen barneporno, ingen svindel og ikke noe salg av noe som kunne skade noen andre. Annet enn det var det et åpent marked. Selv om det startet med gode intensjoner, utviklet nettstedet seg raskt til noe større enn folk flest kunne forestille seg.

Ulbricht kalt markedsplassen etter de historiske handelsrutene som strakte seg fra Europa til Afrika og Øst-Asia. Han opererte under pseudonymet “Dread Pirate Roberts”, og drev nettstedet alene i flere måneder mens han holdt anonymiteten.

Gawker-sprengningen

Han var i stand til å opprettholde denne solooperasjonen i ganske lang tid. Nettstedet gjorde det bra fra begynnelsen, og ga Ulbricht nok midler til å bo komfortabelt i Australia med søsteren. Det var imidlertid ikke så overveldende populært som å frarøve ham en sunn balanse mellom arbeid og privatliv. I juni 2011 endret det seg imidlertid.

Den sommeren oppdaget en Gawker-reporter nettstedet og kjørte en historie om det. Artikkelen, som nå har mer enn tre millioner visninger, skyver Silk Road i søkelyset. På sitt høydepunkt hadde nettstedet nesten en million brukerkontoer med transaksjonsestimater hvor som helst fra $ 2 millioner til $ 7 millioner en måned.

Fra tidspunktet for lanseringen av Silk Road til den ble stengt i 2013, steg bitcoin-prisen nedenfra $ 1 til høyre rundt $ 130. Gawker-artikkelen alene fikk mynten til nesten dobbelt i verdi fra $ 18 til mer enn $ 30.

Pris på Bitcoin under Silk Road-operasjoner

Pris på Bitcoin under Silk Road Operations

Drevet av en massiv stigning i trafikken, gjorde Ulbricht flere forbedringer av plattformen og fikk med seg en liten stab. Han flyttet nettstedet til en mer skalerbar server, bygget inn en sperretjeneste og forbedret vurderingssystemet blant kjøpere og selgere. Han anstrengte seg også for å bygge opp samfunnet med grupper som en bokklubb for å diskutere kjerneidealer.

Samtidig som den underjordiske verden oppdaget Silk Road, fikk også figurer på den andre siden av mynten en piff..

Stikket

Etter Gawker-publisiteten, Senator Charles Schumer oppfordret narkotikahåndteringsbyrået (DEA) og justisdepartementet (DOJ) offentlig til å stenge Silk Road. Flere byråer tok affære. Homeland Security, IRS, en FBI cybersquad og flere grener av DEA ønsket alle et stykke.

Den “utopiske” markedsplassen begynte først å rase med fangsten av Curtis Green, en eldre morman fra Utah som var medvirkende til å hjelpe Ulbricht med å drive virksomheten. Green ble fanget av spesialagent Carl Mark Force IV i DEA. Force hadde posert undercover som en narkotikasmugler kalt “Nob” som steg høyt i rekkene av Silk Road’s operasjoner.

Mens Greens fangst og avhør fant sted, gikk en FBI cybersquad fremover med å identifisere Silk Road-serveren. EN Reddit tråd tipset teamet om en potensiell IP-adresselekkasje, og avslørte serverens plassering på Island. Derfra begynte cybersquad å spore den sno veien tilbake til Ulbricht sin datamaskin.

Søket deres førte dem til en kafé i San Francisco, byen der Ulbricht hadde slått seg ned for å fortsette å kjøre showet. Men de hadde ikke nok data til å finne ut hvem Dread Pirate Roberts var ennå, eller hvor han bodde nøyaktig.

Uten å kjenne sitt alter ego, var hjemmevernsagenter innom Ulbrichtts bolig i San Fran for å undersøke en bunke falske ID-er de konfiskerte ved den kanadiske grensen. Falske ID-er som skulle komme til adressen hans. Etter å ha intervjuet ham, reiste agentene, men arresterte ikke.

The Bust

Til slutt oppdaget FBI cybersquad en rekke foruminnlegg relatert til Silk Road-informasjon som førte til Ulbrichtts personlige e-post. Et raskt søk gjennom den føderale databasen avslørte Homeland Securitys rapport om falske ID-er og Ulbricht sist kjente adresse, et halvt kvartal unna kaféplasseringen til den viktige IP-adressen.

Etterforskningsteamet fortsatte å spore Ulbricht og forsøkte å samle inn nok bevis for å stenge stedet og arrestere. 1. oktober 2013 hadde de saken sin.

FBI-teammedlemmer fulgte Ulbricht til et San Francisco-bibliotek der de snappet den bærbare datamaskinen hans, søkte ham og arresterte. Han var logget inn som Silk Road-administrator på den tiden – den avgjørende puslespillet.

ross ulbricht

Ross Ulbricht

Dommen

Ulbricht var funnet skyldig på syv anklager inkludert hvitvasking av penger, distribusjon av narkotika og sammensvergelse om å drive en “fortsatt kriminell virksomhet.” Han soner for øyeblikket to livstidsdommer uten mulighet for prøveløslatelse.

Som kongen av underverdenen utgjorde Ulbricht i gjennomsnitt millioner dollar i transaksjoner per måned netting nesten 80 millioner dollar i løpet av hans periode. Han ble også påstått å ha bestilt flere treff på motstandere, men mottok aldri anklager.

FBI beslaglagt 144 000 bitcoins på tidspunktet for arrestasjonen. Stashen var verdt $ 28,5 millioner på den tiden, men har en nåverdi på over en milliard dollar. Av det totale auksjonerte US Marshals Service omtrent en tredjedel med en person, Tim Draper, og kjøpte dem alle.

Nå fungerer Ulbricht som martyr for noen av dem i libertarian og kryptovaluta bevegelser. Men ikke alle har det slik. Mange mener at han er ansvarlig for noen av de mest alvorlige handlingene i menneskets historie, mens andre ser på ham som en frelser for menneskeheten.

Uansett hvilken måte du lener deg, er omfanget av hans innvirkning på verden utvilsomt. Og uten hans stoffdrivende basar, har Bitcoin og resten av blockchain-teknologien kanskje ikke kommet dit den er i dag.

28. juni 2018 nektet Høyesterett Ulbrichtts endelige anke for at de skulle gjennomgå og revurdere dommene. Ulbrichtts mor har siden startet en begjæring om at han skal få vennlighet fra presidenten. For mer informasjon om Free Ross-kampanjen, kan du sjekke ut kampanjes nettsted eller hans begjæring om vennlighet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me