Bitcoin-futures er en relativt nylig utvikling etter godkjenning fra myndighetene på slutten av 2018. De tillater handel mot den fremtidige verdien av Bitcoin, men uten å bruke børser. Innføringen av bitcoin-futures har gitt noen interessante utviklinger i løpet av dette året. Her tar vi deg gjennom en kort historie med bitcoin-futures siden introduksjonen, og ser på hva som kommer videre.

Hva er Bitcoin Futures?

For det første, til fordel for alle som kan være disige på økonomiske vilkår, hva er en bitcoin-fremtid?

I en futures-kontrakt er to parter enige om å handle en vare til en avtalt pris på en fremtidig dato. Tenk for eksempel på en bonde som selger kornavlinger i begynnelsen av vekstsesongen. Hvis kornprisen synker mellom nå og når han høster, er han ute av lommen.

Kjøperne av kornet hans er i samme posisjon, men på den andre siden av ligningen. Hvis kornprisen går opp, kan de finne at produktene deres selger med tap.

Futures er en måte å beskytte mot disse svingningene på. Kjøper og selger er enige om å gjøre en bestemt handel for en avtalt pris og fast dato i fremtiden. Avtalen er en juridisk bindende kontrakt der partene må inngå kjøpet uavhengig av vinnere eller tapere.

Finansielle handelsmenn bruker futures som en måte å spekulere på den fremtidige prisen på en eiendel. Hvis de tror at prisene vil stige, kan kjøp av eiendeler til en fast fremtidig pris tillate en næringsdrivende å selge disse eiendelene, eller futureskontrakten i seg selv, til en høyere pris når markedsrentene går opp. Det er en risikofylt virksomhet og å tjene penger er avhengig av en grundig forståelse av markedssvingninger.

Bitcoin futures fungerer på en lignende måte. Ved å kjøpe og selge bitcoin-futureskontrakter, kan investorer spekulere i den fremtidige verdien av bitcoin uten noen gang å måtte eie eiendelen.

En kort historie om Bitcoin Futures

Ved lansering

Bitcoin-futures hadde eksistert en stund før 2018, men handlet bare på kryptobørs som uregulerte eiendeler. Regulerte bitcoin-futures ble introdusert i slutten av 2017. I løpet av en uke i desember begynte to fremtredende futures-børser, Chicago Board Options Exchange (Cboe) og Chicago Mercantile Exchange (CME), begge å handle futures basert på bitcoin.

Det bredere økonomiske samfunnet ønsket velkommen introduksjonen av bitcoin-futures. Det var den første muligheten til å bli involvert i å handle bitcoin uten nødvendigvis å måtte eie noe. Det tilbød også beskyttende sikkerhet og legitimitet ved regulering.

I tillegg har handel med bitcoin-futures en fordel for investorer i de landene som har forbudt bitcoin-handel. Dette er fordi handel med futures ikke betyr å handle bitcoin selv.

Kryptosamfunnet hadde også en bølge av innledende spenning ved introduksjonen av bitcoin-futures. Man trodde at markedet kunne se økt likviditet fra tilstrømningen av nye investeringer.

Prisen på bitcoin hadde økt jevnt og trutt før disse hendelsene, Cboe-nettstedet krasjet samme dag som handel med bitcoin-futures åpnet seg, og prisen på bitcoin økte med 10 prosent.

Bitcoin futures gjennomsnittlige daglige volum i 2. kvartal økte med 93% i forhold til forrige kvartal, mens åpen rente overgikk 2400 kontrakter, en økning på 58%. Lær mer om handel #Bitcoin futures: https://t.co/adjWVWXBPQ pic.twitter.com/UQWC3nGGrI

– CMEGroup (@CMEGroup) 20. juli 2018

Da CME åpnet bitcoin-futureshandel en uke senere, slo bitcoin sin høyeste pris på over $ 20k USD. Selv om dette ikke varte, som vi alle vet.

Så kom bjørnene

Prisen på bitcoin dyppet jevnt og trutt de første månedene av 2018. Da den stupte begynte nyhetsbutikker å spekulere i om introduksjonen av bitcoin-futures hadde gjort mer skade enn godt. De WSJ ga ut en analyse i januar som indikerte mens mindre investorer var bullish på prisen på bitcoin, var institusjonelle investorer som handlet med bitcoin-futures bearish, og satte prisen ned.

I mai Federal Reserve Bank of San Francisco ga ut et brev noe som tyder på at den raske inflasjonen av bitcoin hadde blitt drevet av optimistiske investorer som var overbevist om at markedet kunne fortsette å vokse. Brevet fortsatte med å påpeke at introduksjonen av bitcoin-futures hadde gitt pessimistiske investorer et middel til å forkorte markedet for bitcoin. Et slikt middel for kortslutning hadde ikke eksistert tidligere.

Selv om det er fullt mulig at innføringen av regulerte bitcoin-futures forårsaket et fall i markedsprisen, handler ikke handelsvolumene nødvendigvis opp til denne teorien. CME Group twitret i juli at deres handelsstatistikk for andre kvartal viste en gjennomsnittlig daglig volumøkning på 93 prosent i løpet av første kvartal.

Hvis Feds teori er riktig, burde en så kraftig økning i bitcoin futures trading ha påvirket Bitcoin-verdien mer betydelig i andre kvartal 2018 enn det første. Spesielt hvis kortslutning er trenden. Imidlertid viser Bitcoin-prisdiagrammet for 2018 tydelig de bratteste markedssvingningene i første kvartal.

BTC-prisdiagram

Det første kvartalet i 2018 var tydeligvis mer volatilt for Bitcoin enn det andre.

I tillegg har handelsvolumene av bitcoin-futures samlet sett blitt sett på som treg, selv helt fra starten av lanseringen i desember. Det er et stort sprang å anta at et så lite transaksjonsvolum kan tvinge et betydelig prisfall.

Fremtiden for Bitcoin Futures: Physical Settlement muliggjør en Bitcoin ETF?

CME og Cboe introduserte kontantoppgjorte bitcoin-futures basert på prisen på bitcoin på kryptobørser. Imidlertid forblir kryptoutvekslinger uregulert. Den neste store utviklingen i bitcoin futures-reisen er innføringen av regulerte, fysisk avregnede futureskontrakter.

Intercontinental Exchange (ICE) som eier NYSE, har dannet en oppstart kalt Bakkt, som vil lansere futures som avgjør med faktisk bitcoin. Dette er en videre utvikling i bitcoin-futures som bedre oppfyller kravene til regulatorer. Bakkt har kunngjort det vil lansere sitt bitcoin futures-tilbud i desember i år.

I seg selv kan dette være et skritt som tiltrekker seg ytterligere institusjonelle investeringer til bitcoinmarkedet. Imidlertid er det spekulasjoner om at innføring av fysisk avgjort futures kan hjelpe US SEC med å godkjenne en Bitcoin ETF. Under tidligere avvisninger har den SEC sitert avhengigheten av krypto på uregulerte børser og den totale størrelsen på bitcoinmarkedet som grunner til å avvise bitcoin-ETFer. Fysisk avgjort futures kan også injisere likviditet i markedet, noe som betyr at Bakkt bryter ned barrierer for en SEC-godkjenning.

Siste tanker

2018 har vært det første året med regulerte bitcoin-futures, og historien er langt fra over. Innføringen av bitcoin-futures kan godt være starten på en overbevisende historisk historie. I fremtidige år kunne deres utvikling beskrive hvordan bitcoin og andre digitale valutaer til slutt ble omfavnet av vanlige finansmarkeder.

Utvalgt bilde med tillatelse fra Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me