Energisektoren gjennomgår et enormt skifte, ettersom verden begynner å innse skaden forårsaket av fossile brensler. Flere land enn noen gang tidligere ser etter fornybar energi, og måter å redusere avhengigheten av begrensede ressurser som olje. Samtidig gjennomgår planeten en global vannkrise, med risikoen for at etterspørselen overstiger tilbudet de neste tiårene. Er blockchain-verktøy løsningen? Her pakker vi ut hvert verktøymarked for å se hvor og hvordan blockchain gjør en forskjell.

Blockchain Utilities in Energy Markets – Electricity and Gas

Vekstprognosene for blockchain-verktøymarkedet er betydelige. ResearchandMarkets nylig lagt til “Blockchain in Energy Markets” til sitt rapporttilbud, som anslår at sektoren vil øke med 59% CAGR til over 3 milliarder dollar innen 2024.

Elektrisitet og fornybar energi

Potensialet til blockchain som muliggjør peer-to-peer-energimarkeder er godt dokumentert. Prosjekter som Powerledger skaper et desentralisert nettverk av enheter som produserer og handler sin egen energi fra fornybare kilder. Ved å åpne markedene på denne måten kunne vi se drastiske reduksjoner i energikostnadene.

Imidlertid kommer en slik tilnærming med iboende infrastrukturutfordringer. Elektrisitet går gjennom ledninger og stolper, så for at en P2P-energimarked skal bli en realitet, trenger hele systemet en fysisk overhaling. Derfor, selv om P2P-energimarkeder er en overbevisende brukssak, kan det ta litt tid før de når sitt fulle potensial.

Sertifikater for fornybar energi

Det er imidlertid mer umiddelbare brukssaker for blockchain-verktøy. Fornybare energisertifikater (REC) er en vare som handles separat fra strøm. De bekrefter at kjøperen har kjøpt energi fra en fornybar kilde. Foreløpig utstedes REC-er utelukkende basert på prognoser og estimater. For øyeblikket er det ingen måte å spore nøyaktig hvilken energi i et gitt kraftnett som kommer fra en fornybar kilde..

Solcellepaneler

Blockchain kan hjelpe REC-utstedere å vite at kraften kom fra solcellepaneler i stedet for ikke-fornybare kilder. (Bildekreditt: Pixabay)

Nå bruker selskaper blockchain for å spore bidrag fra fornybar energi, slik at REC-er kan utstedes basert på nøyaktig informasjon. Så et bestemt solcellepanel eller vindturbin vil bli koblet til en blockchain. Hver megawatt-time (MWh) fornybar elektrisitet som den genererer blir registrert uforanderlig på blockchain og mottar sin egen REC.

Spania bruker allerede blockchain for utstedelse av REC, med sin nasjonale strømleverandør Iberdrola ved hjelp av blockchain-plattformen levert av Energy Web Foundation. EWF har utviklet Energy Web, en tilpasset plattform for bruk i energiindustrien. Stiftelsen ser også på andre muligheter innen blockchain-verktøy.

Energy Web Foundation

Hjemmeside til Energy Web Foundation

Olje og gass

Utvinningsprosessen kan sannsynligvis ikke tjene mye på fremveksten av blockchain-verktøy. Imidlertid handles både olje og gass som varer, og handelsfinansiering er en enorm utfordring i råvaresektoren.

Hovedproblemet er at det generelt er forskjellige parter involvert i hver transaksjon, inkludert banker og meglere. Alle parter må godta handelen, som innebærer utstedelse og godkjenning av kredittbrev før en pengeoverføring kan finne sted.

Ved å bruke en blockchain-løsning kan du utstede kredittbrev og finansiering, med full åpenhet mellom partene i handelen. Mens bosetningene kan ta dager eller lenger i dagens landskap, muliggjør blockchain sanntidsoppgjør. Dette reduserer tiden som varer bruker i havner, noe som igjen også koster penger for eieren.

Vann

Blockchain-verktøy har bredere applikasjoner utover energisektoren. Selv om den utviklede verden har en tendens til å ta tilgjengeligheten av vann for gitt, er vi midt i en global vannkrise.

I følge World Economic Forum, mer enn halvparten av verdens befolkning – 4,5 milliarder mennesker – mangler tilgang til grunnleggende sanitærtjenester. Og mennesker i utviklingsland trenger ikke tro at dette aldri vil påvirke dem. WEF spår også et gap på 40 prosent i den globale tilgangen og etterspørselen etter vann innen 2050.

En av de største utfordringene i vannsektoren er å styre forsyningen. Vannsystemer er ofte avhengig av eldre infrastruktur, som er lekk og ineffektiv.

Videre kontrollerer et lite antall store aktører som opererer innenfor sorte bokser mye av vannforsyningen. Av denne grunn aner vi ikke om vann fordeles rettferdig.

Blockchain har makten til å snu verdens vannkrise. Ved å bruke et sammenkoblet nettverk av IoT-sensorer er det mulig at vannforsyningen kan styres bedre på mikro- eller makronivå. Registrering av sensordata på blockchain gir gjennomsiktighet langt utover det som er tilgjengelig i dagens vannindustri.

Dette er målet for et prosjekt som heter Blockchain Water. Det samler andre blockchain-prosjekter, inkludert Golem, IOTA, Filecoin og Siacoin for å administrere verdens vanninfrastruktur. Blockchain Water vil også integrere kunstig intelligens. AI kan raskt analysere forskjellige simuleringer for å prøve å sikre bruk av optimale vannhåndteringsløsninger.

Blockchain vann

Områder med vannforvaltning innen Blockchain Water-plattformen

Et ytterligere vann blockchain-prosjekt eksisterer, kalt Vannkjede. Denne utnytter imidlertid crowdfunding-funksjonene til blockchain. Finansiering er til oppstart og prosjekter som tar sikte på å takle utfordringene i vannforvaltningen.

Sammendrag

Energi og vann er grunnleggende for livene våre, men begge er i en krisesituasjon. Energisektoren må utnytte fornybare energikilder bedre for å avverge klimaendringene. Alt som truer tilgjengeligheten av vann setter menneskeliv i fare.

Blockchain kan bidra til å redusere vannulikhet og sikre at vannforsyning forvaltes bærekraftig og gjennomsiktig. Det kan også skape nye veier for å levere og spore fornybar energi. Blockchain-verktøy er fremdeles veldig mye de første dagene av adopsjonen, men det er stort potensiale i dette området for å beskytte planeten for fremtidige generasjoner.

Utvalgt bilde med tillatelse fra Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me