I kunstens tidlige dager hadde et maleri verdi fordi det var det eneste bildet av sitt slag i verden. Hvis du ønsket å replikere et bilde, måtte du ansette en maler for å gjenskape originalen, og selv da ville det ikke være det samme. Men med kameraets komme og nå digital bildebehandling har kopiering av kunst blitt trivielt. Et nytt nivå av forfalskning eksisterer også. Dette gjør blockchain kunstherkomst til et lovende felt.

I den digitale tidsalderen er utfordringen for kunst kopiering. Først gjorde kameraet det mulig å reprodusere utskrifter av hvilket som helst maleri. Nå har internett tatt dette til et nytt nivå. Det er trivielt å gjøre et Google-bildesøk og ha en høyoppløselig versjon av favorittmaleriet eller fotografiet ditt uten å betale kunstneren en krone. Selv fysisk kunst, som et maleri, kan omhyggelig reproduseres fra bilder online.

For samlere er dette problematisk når de vil kjøpe et nytt kunstverk. Hvordan kan de være sikre på at kunsten er original? Blockchain kunstherkomst lover å symbolisere kunst eierskap, noe som gjør det mulig å bekrefte at du er den gyldige eieren av et kunstverk. Du kan også overføre sertifikat-token når du selger stykket, noe som betyr at den nye eieren nå er eneste innehaver av det originale kunstverket.

Dette trenger ikke bare å gjelde tradisjonell kunst. Blockchain åpner også dører innen digital kunst og fotografering der kunstnere lager verk som er ment å vises på en skjerm. I digital kunst er kopiering og piratkopiering voldsomt. Imidlertid kan en digital kunstner selge tokenisert, sertifisert kunst for å redusere effekten av forfalskning og bevise de sanne eierne av originale, kunstner-sanksjonerte stykker..

Blockchain Art Provenance

mona lisaHerkomst refererer til forvaringskjeden for et kunstverk. Tradisjonelt opprettholder eieren herkomst fra stykket, eller forskjellige auksjonshus holder sine egne poster. Ideen er å spore kunsten, salg etter salg, tilbake til kunstneren.

Problemet er at denne herkomstdokumentasjonen kan forfalskes eller forfalskes ganske enkelt, spesielt i fravær av en sentral delt rekord. Når auksjonshus ønsker å verifisere ektheten til et kunstverk, forsker de på opprinnelsesdokumentasjonen. De bestiller også vanligvis en ekstern ekspertvurderer for å evaluere ektheten av stykket. Falske kunst har lurt takstmenn mange ganger.

Blockchain kunstherkomst har som mål å løse dette problemet. I dag jobber flere selskaper med å lage en digital database med verdens kunst og eiere. Disse eierne har da offentlige og private nøkler for å bevise eierskap til et originalverk.

Blockchain kunstherkomst kan fundamentalt endre måten kunstverdenen fungerer på, noe som gjør det lettere å sertifisere at et stykke er den virkelige avtalen. Videre vil du kunne spore eierens historikk over stykket over tid på en gjennomsiktig offentlig reskontro.

Digital kunst

Sjeldne Pepes og Cryptokitties har blitt sitert som de første delene av blockchain-kunst. Mens noen kanskje vurderer disse samleobjektene langt fra kunst, bærer de noen av egenskapene til digitalt kunstverk. De er unike, interessante og derfor verdifulle.

kryptokitties

Den samme tokeniserte blockchain-teknologien bak Cryptokitties og Rare Pepes kunne drive lignende digital kunst eierskap. En kunstner kan selge en ekte, sertifisert kopi av kunstverket til en kjøper som deretter kan bevise at filen hans er originalen. Alternativt kan en kunstner lage et begrenset antall trykk, og lage for eksempel bare 100 sertifiserte eksemplarer.

Dette er en spillveksler for digital kunst, en bransje der det er notorisk vanskelig å kontrollere formidlingen av filer og bilder.

Blockchain & Fotografering

En annen type digital kunst er fotografering. Igjen her kan blockchain-kunstovergangen vise seg å være nyttig på mange av de samme måtene som den gjelder digital kunst. Tross alt begynner og slutter det meste fotografering allerede digitalt. Vi skriver sjelden ut fotografier lenger. Fotografering er også et flatt medium som egner seg godt til visning på en skjerm. Med nye HD-skjermer og skjermer er det ikke lenger så annerledes å se en HD-utskrift kontra å se det samme på en HD-skjerm..

En potensiell anvendelse av blockchain er å bruke innholdet i kunst eierskap token for å kryptere bildefilen. Deretter vil token fungere som nøkkelen for å få tilgang til filen. Mist symbolet, og du kan ikke dekryptere filen. Så snart du tar et skjermbilde eller skriver ut filen, gjelder selvfølgelig ikke reglene for tokenisert sertifisering lenger for selve filen. Imidlertid vil du fremdeles eie det digitale tokenet som sertifiserer filen din som original.

Tokenisering & Sertifisering

Utfordringen med blockchain kunstmarkedet er dobbelt.

For det første er de tekniske hindringene ikke så vanskelige å overvinne. Du trenger et spesialdesignet token for kunstverkene, men du kan lage det som en ERC-20-mynt. Det token ville da være lett omsettelig. Når noen kjøper et kunstverk, overfører du symbolet til den offentlige adressen, og effektivt overfører eierskapet til stykket.

For det andre er spørsmålet om hvem som kan sertifisere et kunstverk som legitimt, vanskeligere. Åpenbart bør kunstnere kunne sertifisere sine egne stykker. Hvis du imidlertid ønsker å sertifisere alle tidligere kunstverk i blockchain-databasen din, må du etablere grunnregler for når et kunstverk er sertifisert..

Blockchain kunstbedrifter

Det er et par selskaper som allerede jobber med utfordringen med blockchain-kunst.

verisart blockchain kunst herkomst

Verisart’s Målet er å sertifisere og verifisere fysisk kunst. De har vært i drift i flere år nå med en sertifiseringsløsning for eksisterende kunstverk og nye kunstverk fra kunstnere.

DADA.nyc tillater brukere å kjøpe digitale kunstverk i begrenset opplag med IP-beskyttelse og bevis på eierskap. De jobber direkte med kunstnere for å liste opp digital kunst for kjøp direkte på nettstedet deres.

Skriv til jobber med kunstnere for å tildele hvert stykke en unik kryptografisk ID. Den komplette historikken er tilgjengelig på blockchain for å spore tilskrivning og hvor kunstverket sprer seg.

Monegraph gjelder generelt for “kreative verk”. Artister sender inn URL-en til sine digitale kreasjoner, og informasjonen blir lagret på Bitcoin blockchain.

Archetype.mx er fokusert på meme-økonomien, men alle kan bruke den til å tokenisere alle typer kunst eller eiendeler. De har ikke lansert ennå.

Folk anser Cryptokitties eller Rare Pepes som kunst. I det minste demonstrerer de muligheten for sertifisering og etterspørselen etter unike digitale eiendeler.

Konklusjon

Om kunst betyr Mona Lisa eller Rare Pepes for deg, betyr ikke noe. Den større historien er at blockchain muliggjør sertifisering og tokenisering av unike digitale eiendeler. Som et resultat blir disse eiendelene lettere å spore og handle. Derfor går vi inn i en ny epoke med kunst hvor hva kunst er og hva som gjør et stykke verdifullt, vil være et åpent spørsmål for debatt de neste årene..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me