Web-ul descentralizat sau distribuit (DWeb) este considerat a fi o evoluție naturală a web-ului, datorită potențialului său de a recupera puterea de la entitățile centralizate care domină în prezent peisajul internetului și ni-l returnează nouă – utilizatorilor.

O schimbare recentă de paradigmă a văzut utilizatorii care cer controlul datelor lor, în timp ce o creștere incredibilă a dezvoltărilor open-source a dat naștere unui amestec de tehnologii precum Tor, BitTorrent și blockchain, pe care mulți îl văd drept elementele fundamentale ale DWeb.

Pentru a înțelege mai bine starea actuală a acestui set de tehnologii care se dezvoltă rapid, noi de la Fluence am preluat sarcina de a supraveghea peste 600 de persoane, dintre care două treimi au menționat o experiență tehnologică directă, iar 231 lucrau activ la proiecte DWeb. Din aceste răspunsuri, am distilat câteva idei și opinii interesante și uneori îngrijorătoare despre stările actuale ale DWeb.

Notă editorului: Următorul articol este un post de invitat de la Evgeny Ponomarev de la Fluence Network și Polygrowth.io. Articolul face referire frecvent la Raport de dezvoltare web descentralizată 2020 de Fluence Network.

Obstacolele majore rămân

Ca și în cazul multor tehnologii potențial perturbatoare, o mare parte a muncii trebuie de obicei să intre în construirea unei varietăți de alți precursori, iar tehnologiile sinergice înainte ca capacitățile complete ale unei tehnologii mai noi să fie pe deplin clarificate..

Sursa: Raport web descentralizat Fluence 2020

Sursa: Raport web descentralizat Fluence 2020

Acesta este, fără îndoială, cazul DWeb, care va fi probabil format dintr-o gamă largă de tehnologii accesorii, care ar putea include protocoale de comunicații P2P, rețele axate pe confidențialitate și DNS descentralizat, printre altele. Cu toate acestea, multe dintre acestea se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, în timp ce unele provocări tehnice semnificative pentru DWeb nu au fost încă rezolvate..

studiu dweb

Mai mult de jumătate dintre respondenții la sondaj au fost de acord că partajarea fișierelor P2P, stocarea adresabilă prin conținut și protocoalele de comunicare P2P ar fi necesare pentru realizarea DWeb. În schimb, această cifră scade la doar 40,5% pentru protocoalele de proprietate a datelor precum Solid și 35% pentru blockchain.

În ciuda acestui fapt, similar cu rezultatele noastre Sondaj Dapp 2019, aproape jumătate (44%) dintre cei din sfera DWeb evidențiază lipsa de documentare și resurse de învățare ca fiind cel mai frustrant lucru despre tehnologia DWeb. Acest lucru a fost urmat îndeaproape de dificultățile implicate în aplicarea (42%) și integrarea (40%) a tehnologiei. În mod curios, o mică minoritate de respondenți (11%) consideră că tehnologia pur și simplu nu funcționează.

Cu toate acestea, unele proiecte actuale open-source DWeb au reușit să câștige o tracțiune semnificativă în rândul respondenților – dintre aceștia, IPFS și Ethereum sunt folosite de 36% și respectiv 25% dintre respondenți, în timp ce Dat (14%), ActivityPub (13%), WebTorrent (12%) și Libp2p (12%) se remarcă, de asemenea, ca platforme și protocoale populare pentru dezvoltarea DWeb.

În general, la fel ca multe inovații emergente, provocările tehnice combinate cu simpla fragmentare a resurselor și informațiilor constituie majoritatea problemelor cu care se confruntă dezvoltatorii DWeb.

Bariere pentru adoptare

Deși provocările tehnice sunt un obstacol semnificativ în calea dezvoltării și dezvoltării DWeb, aproximativ 70% dintre respondenți consideră că lipsa generală de înțelegere a utilizatorilor este un alt obstacol semnificativ. Comparativ, 49% consideră că imaturitatea tehnologiei este unul dintre cele mai mari obstacole, în timp ce 42% au menționat rezistența giganților tehnologici drept unul dintre cele mai mari obstacole care se îndreaptă spre DWeb..

web descentralizat

Scalând mai departe, am întrebat proiectele despre provocările lor în realizarea adoptării în masă a utilizatorilor, la care 59% au menționat lipsa de maturitate, 35,5% au considerat că este dificil să se integreze și să educe noi utilizatori, iar 24% consideră că numărul scăzut de utilizatori DWeb total este un factor semnificativ. Un respondent spune:

„Cea mai mare barieră în calea adoptării este simplificarea utilizării tehnologiei. În acest moment, pentru persoanele care nu sunt tehnice, este dificil chiar să înțelegem ce este DWeb, darămite să folosim tehnologia ”.

Aceste provocări ar putea explica de ce multe produse DWeb nu au reușit să obțină adoptarea semnificativă a utilizatorilor, doar 2% din 228 de respondenți spunând că proiectul lor are între 10.000 și 100.000 de utilizatori lunari. În comparație, 35% nu au lansat încă și aproximativ 21% au sub 100 de utilizatori lunari.

Deși durerile de creștere sunt de așteptat cu noile tehnologii, provocările rezultate din experiențele complicate ale utilizatorilor și concurența dură din partea opțiunilor centralizate mai concretizate s-au dovedit a fi obstacole semnificative în calea creșterii.

Blockchain Promițător, dar fără glonț de argint: Blockchain Internet are o lovitură?

În timp ce o soluție unică pentru toate provocările dezvoltării DWeb ar fi, fără îndoială, o dezvoltare binevenită, problemele sunt atât de multiple încât este puțin probabil să fie cazul.

În schimb, sondajul nostru indică faptul că 75,5% dintre respondenți consideră că problemele de suveranitate a datelor cu implementarea web actuală ar trebui abordate mai întâi. În comparație, confidențialitatea datelor (59%), reziliența tehnologică și rezistența la întrerupere (56%) și problemele de securitate (51%) au fost, de asemenea, alegeri populare pentru primele linii de dezvoltare.

Aceste rezultate se potrivesc ferm cu narațiunea în plină expansiune a utilizatorilor care caută din ce în ce mai mult să își ia intimitatea și securitatea în propriile mâini, evitând minele de date și hub-urile centralizate care stau la baza multor dintre cele mai mari înțelegeri ale actualului web – cum ar fi cenzura, generarea de bani sub acoperire și abuzul de confidențialitate.

Deși blockchain-urile reprezintă probabil cel mai versatil sistem peer-to-peer în utilizarea curentă și sunt deseori susținute ca soluție la problemele de confidențialitate, interferență și centralizare a datelor suferite de multe sisteme, majoritatea respondenților la sondaj (58%) consideră că tehnologia nu este o soluție glonț de argint la provocările asociate cu DWeb.

web descentralizat

Opiniile blockchain-ului din studiu.

Cu toate acestea, am constatat că mulți respondenți cred că blockchain-ul își folosește, întrucât 54% au fost de acord că este util pentru moneda descentralizată, 36% au spus că este util pentru aplicații de identitate descentralizate și 33% consideră că tehnologia are o varietate de cazuri de utilizare legate de DWeb. 14% credeau că blockchain-ul este o „pierdere de timp”.

Acest lucru ne spune că există încă o puternică diviziune în ceea ce privește potențialul blockchain – o tehnologie care rămâne nedovedită în multe aspecte, dar încă apreciată pe scară largă ca viitorul multor industrii. Două citate pe care le-am primit rezumă perfect opiniile extrem de contrastante ale respondenților noștri.

„Soluție interesantă, dar nu practică datorită nevoilor sale enorme de energie. De asemenea, nu mărește! ” a spus un respondent. „Posibil de util pentru sistemele P2P în care oamenii pot contribui cu resurse (de ex. Stocare) la un pool sau pot plăti pentru a-l utiliza”, a spus un altul.

Modelele de afaceri trebuie clarificate

Am constatat că modelele de afaceri din jurul DWeb rămân unul dintre obstacolele majore pentru dezvoltatori, dintre care mulți s-au străduit să identifice o modalitate viabilă de a-și genera bani din proiectele lor..

web descentralizat

Raport web descentralizat

În general, doar 15% dintre respondenți au menționat că proiectul lor include un produs plătit, în timp ce doar 1% reușește să obțină venituri din publicitate – semnificativ diferit de cel observat de metodele centralizate de generare de bani. În schimb, un procent de 30% nu extrage deloc bani din proiectul lor și încă 22,5% intenționează să-și dea seama de generarea de bani la o dată ulterioară..

În consecință, mai mult de jumătate din aceste proiecte web descentralizate sunt autofinanțate, în timp ce aproape o cincime sunt finanțate VC / Angel.

Toate-în-toate, deși este clar că există o mare nevoie de tehnologii DWeb și un sprijin semnificativ în așteptare, o serie de obstacole tehnice, provocări UX și blocaje vor trebui abordate pentru a concura cu adevărat cu simplitatea și funcționalitatea oferite de modelele centralizate în uz popular astăzi. Cu toate acestea, viziunea DWeb este cu siguranță una demnă de urmărit, iar bazele sunt încet, dar cu siguranță sunt puse astăzi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me