Rezistența la cenzură

Una dintre cele mai mari caracteristici ale unui blockchain descentralizat este rezistența la cenzură. Cu banii din contul dvs. bancar, o terță parte are controlul asupra locului și momentului în care îl puteți trimite. Cu Bitcoin, puteți trimite bani la orice adresă doriți, fără teama de interferența guvernului. Cu toate acestea, libertatea nu este ordinea naturală a lumii. Lupta împotriva opresiunii și cenzurii este o luptă constantă. În timp ce Bitcoin are o istorie importantă de eludare a cenzurii, ne vom uita la amenințările omniprezente împotriva criptomonedei și la nivelul său de rezistență..

Wikileaks

În 2010, guvernul SUA a făcut presiuni asupra procesatorilor de plăți precum Visa și Mastercard pentru a bloca plățile către Wikileaks. Ca răspuns, Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a dorit să accepte în schimb plățile Bitcoin. Cu toate acestea, la acea vreme, Satoshi Nakamoto nu dorea ca Wikileaks să folosească rețeaua Bitcoin. Satoshi a spus că „proiectul trebuie să crească treptat, astfel încât software-ul să poată fi consolidat pe parcurs. Fac acest apel către Wikileaks să nu încerce să folosească bitcoin. Bitcoin este o mică comunitate beta la începuturi. ”

Assange a fost de acord să nu folosească Bitcoin în acel moment, dar donațiile s-au deschis în cele din urmă în 2011

WikiLeaks acceptă acum donații Bitcoin anonime pe 1HB5XMLmzFVj8ALj6mfBsbifRoD4miY36v

– WikiLeaks (@wikileaks) 14 iunie 2011

Wikileaks a ajuns să primească peste 4000 de Bitcoins spre consternarea guvernului american. Având în vedere creșterea prețului din 2011, interdicția de procesare a cardului de credit împotriva Wikileaks a avut, fără îndoială, efectul opus. Assange a fost cu siguranță mulțumit de rezultat, mulțumind guvernului SUA.

Cele mai profunde mulțumiri guvernului SUA, senatorului McCain și senatorului Lieberman pentru că au împins Visa, MasterCard, Payal, AmEx, Mooneybookers și colab., Să ridice o blocadă bancară ilegală împotriva @WikiLeaks începând din 2010. Ne-a determinat să investim în Bitcoin – cu > 50000% randament. pic.twitter.com/9i8D69yxLC

– Julian Assange ⌛ (@JulianAssange) 14 octombrie 2017

Wikileaks și Coinbase

În 2018, Coinbase a blocat magazinul Wikileaks cont de la efectuarea de tranzacții pe bursa de criptomonede. Coinbase a declarat că sunt „obligați din punct de vedere legal să implementeze mecanisme de conformitate cu reglementările”. Coinbase a mai spus că Wikileaks încalcă termenii noștri de serviciu și regretăm că vă informăm că nu vă mai putem oferi acces la serviciul nostru ”.

S-a spus că Coinbase va contribui la distrugerea cenzurării companiilor de plăți, nu la aderarea la acestea. Aduceți echilibrul rezistenței la cenzură, nu lăsați-l în întuneric. Însă Wikileaks simte că are terenul moral ridicat, solicitând săptămâna viitoare o „blocadă globală a Coinbase ca membru nepotrivit al comunității criptografice”. Ironia de aici este uluitoare, deoarece Wikileaks, un site web care a popularizat Bitcoin este atacat de Coinbase, o companie popularizat de Bitcoin.

Capacitatea Coinbase de a interzice o anumită companie este doar unul dintre numeroasele atacuri posibile împotriva Bitcoin. În timp ce Wikileaks acceptă în continuare donații în Bitcoin, Litecoin, Zcash, Monero și Ethereum, se pare că vor trebui să caute în altă parte pentru lichidarea activelor criptomonede.

Bancomat Bitcoin

Dacă sunteți blocat să nu utilizați schimburi, puteți apela întotdeauna la cel mai apropiat bancomat Bitcoin. Deși nu este ideal pentru sume mari de bani, nimeni nu vă poate împiedica să primiți Bitcoin și să vă îndreptați către un bancomat Bitcoin pentru a transforma monedele în numerar. În acest fel, Bitcoin luptă împotriva cenzurii, permițând plăți care altfel ar putea fi imposibile.

Din păcate, până când nu există o concurență mai mare pe piața bancomatului Bitcoin, mașinile au adesea problema comisioanelor rapace și a ratelor de schimb mai slabe decât rata pieței..

Anonimat

Un bancomat Bitcoin utilizat anonim ajută la rezistența cenzurii Bitcoin. Dacă creați un portofel fără a furniza informații personale, ar trebui să puteți trimite și primi Bitcoins în timp ce vă ascundeți adevărata identitate. Cu toate acestea, dacă achiziționați Bitcoin pe un schimb care urmează KYC, puteți fi sigur că guvernele pot urmări toate tranzacțiile dvs. pe blockchain.

În comparație cu Monero și Zcash, Bitcoin pune mult mai puțin accent pe tranzacțiile anonime, deschizând posibilitatea unei cenzuri mai mari. În timp ce guvernele nu pot opri tranzacțiile Bitcoin, ele pot veni cu siguranță după dvs. după finalizarea tranzacției.

Model de guvernare

O altă modalitate de a cenzura potențial o criptomonedă este prin guvernare. Actualizarea software-ului, schimbarea regulilor sau bifurcarea unui blockchain sunt toate modalități de a controla tranzacțiile. Dispariția lui Satoshi oferă un avantaj masiv pentru Bitcoin în acest domeniu. Dezvoltatorii și minerii trebuie să ajungă la un consens copleșitor înainte de a putea face modificări la protocolul Bitcoin. În timp ce echipele de dezvoltare centralizate implementează rapid actualizări, aceasta implică un cost de cenzură, potențial sub forma unui hard fork..

Criptomonedele rezistente la cenzură ar trebui să posede un blockchain imuabil. Spre deosebire de Ethereum, care a derulat tranzacțiile cu un hard fork, istoria Bitcoin este ferm scrisă în blockchain-ul său. Dacă o furcă poate inversa tranzacțiile dvs., deschide ușa cenzurii.

Minerit

Datorită mineritului ASIC, nivelul de centralizare în mineritul Bitcoin nu este ideal. Cu jucătorii mari care înființează ferme miniere scumpe, mai puțini oameni participă la procesul minier. Cu toate acestea, pe măsură ce mineritul devine mai centralizat, crește posibilitatea coluziunii și a unui atac de 51%. În prezent, minerii nu au niciun motiv să colaboreze și să atace blockchain-ul din cauza profiturilor obținute prin simpla extragere a Bitcoin. Cu toate acestea, pentru rezistența la cenzură, Bitcoin ar dori să fie într-o poziție în care nu poate ceda logistic unei puteri copleșitoare.

Un exemplu de monedă cu rezistență mai mică la cenzură ar fi Bitcoin Cash. Deoarece folosește același algoritm de minerit ca Bitcoin, grupurile miniere mari de Bitcoin ar putea, teoretic, să atace Bitcoin Cash. Cu toate acestea, scopul principal al unei ferme miniere mari este de a genera profit. Atacarea Bitcoin Cash, deși este fezabilă, ar fi în cele din urmă o pierdere semnificativă de bani. Minerii nu au niciun stimulent să folosească timpul și energia pentru a distruge Bitcoin Cash. Deși din perspectiva rezistenței la cenzură, Bitcoin Cash eșuează din cauza vulnerabilității sale.

Taxe

Ce se întâmplă dacă taxele pentru utilizarea rețelei Bitcoin devin costisitoare pentru mulți utilizatori? Este o formă de cenzură pentru a preveni plățile de la cei cu bani mai puțini? Când taxele de rețea Bitcoin au crescut la vârf de popularitate, mulți oameni au început să schimbe Bitcoin pentru Litecoin pentru a muta banii. Cu toate acestea, o astfel de tranzacție ar cauza o dată împotriva utilizării unei terțe părți, învingând scopul rezistenței la cenzură. Bitcoin va trebui cu siguranță să continue să exploreze modalități de a scala tranzacțiile în rețea, păstrând în același timp taxele mici. Rețeaua de fulgere este în prezent cel mai bun pariu. Din păcate, există și îngrijorări cu privire la centralizare și cenzură cu fulgere.

Concluzie

În comparație cu alte criptomonede pe fondul rezistenței la cenzură, Bitcoin iese înainte. Nicio altă monedă nu poate pretinde același nivel de fiabilitate și descentralizare ca Bitcoin. Modelul de guvernanță, blocul imuabil și capacitatea de lichidare prin bancomate contribuie la nivelul de libertate pe care Bitcoin îl oferă. Cu toate acestea, mai este de lucru. Schimburile terților, minerii, taxele și guvernele încearcă să emită presiuni asupra Bitcoin. Cu toate acestea, în ciuda tuturor amenințărilor potențiale, moneda continuă să se conecteze de-a lungul unui bloc odată, fără întrerupere și fără ca terții să-ți cenzureze tranzacția..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me