O varietate de piețe de capital joacă un rol vital în economia modernă. Câteva exemple includ pensiile, asigurările de viață și bursele de valori. Fără îndoială, diverse piețe de capital vor continua să evolueze în timp, împreună cu inovația tehnică. Iată cum blockchain-ul începe să îmbunătățească modul în care funcționează piețele de capital.

Decontarea tranzacțiilor internaționale între bănci

Gestionarea decontărilor comerciale a fost una dintre cele mai mari provocări tehnice pentru băncile tradiționale online din ultimele două decenii. Procesul este departe de a fi raționalizat. De exemplu, băncile americane trebuie adesea să tranzacționeze contracte swap cu bănci europene (și invers). Acest proces nu pare o sarcină majoră în economia fiat. Cu toate acestea, este de fapt destul de dificil de realizat cu tehnologiile tradiționale. Acest lucru se datorează în principal riscurilor de reglementare.

De exemplu, tranzacționarea în oglindă prezintă o provocare extraordinară de reglementare. Un exemplu din lumea reală a avut loc între 2012 și 2015, când Deutsche Bank accidental permise meserii rusești în oglindă, permițând clienților să spele bani și să se sustragă controlului capitalului rus. Drept urmare, Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie a amendat Deutsche Bank cu 163 milioane de lire sterline (204 milioane de dolari) pentru că nu are un cadru adecvat de control AML.

Tehnologia blockchain ar fi putut preveni acest lucru cu totul. În acest scenariu, cele două bănci ar fi putut utiliza tehnologii precum registre mari și contracte inteligente pentru a identifica mai ușor problemele prin urmărirea fluxului de numerar. Mai mult, blockchain-ul de pe această piață de capital adaugă transparență și poate fi chiar combinat cu tehnologii de detectare și prevenire a AML pentru a servi ca o soluție completă end-to-end. În cele din urmă, acest lucru ar salva instituțiile financiare de a participa, fără să știe, la infracțiuni financiare.

Mai puține încălcări ale limitelor comerciale

Băncile mari trebuie, de asemenea, să fie conștiente de alte potențiale încălcări ale reglementărilor, precum limitele comerciale. Chiar și în cazul tranzacțiilor care sunt superioare, diferitele guverne au cerințe legale privind anumite categorii de tranzacționare (adică limite de dimensiune a poziției). London Whale Trade din 2012 este un exemplu excelent de scenariu în care blockchain ar fi putut preveni o încălcare a limitei de comerț.

Acest eveniment a costat JP Morgan Chase Pierderi de tranzacționare de 6,2 miliarde de dolari. Deși banca a înregistrat încă un record de 21,3 miliarde de dolari în 2012, cu siguranță a simțit impactul imediat după aceea. Acest lucru a fost evident mai ales în 2013, cu costuri legale de 7,2 miliarde de dolari, inclusiv o decontare de 100 de milioane de dolari cu Comisia pentru tranzacționare pe viitor a mărfurilor (CFTC). De asemenea, prețurile acțiunilor JP Morgan Chase au scăzut de la 45 USD la 31 USD direct după acest incident. Deși banca și-a revenit în cele din urmă, acest eveniment a provocat daune pe termen scurt.

JPMorgan Chase

JP Morgan Chase începe să adopte tehnologii blockchain.

Bănci care utilizează Blockchain pe piețele de capital

Principalul motiv pentru care Deutsche Bank, JP Morgan Chase și alte instituții financiare nu au adoptat soluții blockchain în momentul acestor evenimente este pur și simplu faptul că tehnologia nu era la fel de avansată cu câțiva ani în urmă. Chiar și pentru întreprinderile mari, logistica implementării unor astfel de tehnologii necesită timp. Trecem la 2019 și începem să vedem cum încep să prindă contur soluțiile teoretice de acum câțiva ani. Soluțiile blockchain din lumea reală sunt acum utilizate în finanțele tradiționale.

Deși multe dintre detaliile despre moneda JPM recent anunțată sunt necunoscute, este posibil să vedem cum ar putea fi aplicată piețelor de capital. Această criptomonedă, de exemplu, ar putea rula pe un blockchain care poate preveni mai bine probleme precum tranzacționarea în oglindă sau încălcarea limitei de tranzacționare. Dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător, astfel de soluții ar putea ajuta instituțiile financiare tradiționale să economisească milioane (sau chiar miliarde) anual cu penalități și costuri legale.

Fondul de pensii

Încă nu s-a adoptat mult în utilizarea directă a tehnologiei blockchain pentru piețele de capital ale fondurilor de pensii. Cu toate acestea, blockchain-ul a câștigat încă un impuls indirect ca parte a alocărilor viitoare ale fondurilor de pensii. În februarie 2019, două fonduri de pensii din statul Virginia a decis să investească în criptomonedă și tehnologie blockchain. Suma a fost destul de mare, la 21 de milioane de dolari. Cu toate acestea, aceste investiții reprezintă doar 0,3% și 0,8% din activele totale respective ale acestor fonduri. Chiar dacă această investiție ar putea fi o mișcare riscantă pe piața actuală de urs, ar putea fi benefică și pe termen lung.

Morgan Creek Capital, firma care conduce această inițiativă, a declarat că suma ar putea ajunge până la 15% din activele totale ale fondurilor. Morgan Creek a mai spus că va folosi fondul pentru a investi în companii blockchain. Coinbase și Bakkt sunt două astfel de exemple. Cu această cale, succesul sau eșecul investiției criptografice a fondului de pensii nu este direct legat de prețurile criptografice. În schimb, este mai probabil să fie atașat la lucruri precum câștigurile din schimburi din comisioanele de tranzacționare.

Captură de ecran de pe site-ul Morgan Creek

Morgan Creek investește în criptografie ca parte a gestionării pensiilor a două fonduri din Virginia.

Managementul riscului de credit

Evaluarea riscului de credit este o parte importantă a procesului de emitere a împrumutului. Scorul de credit al unei persoane afectează diferite aspecte, cum ar fi eligibilitatea, ratele dobânzii și multe altele. În multe cazuri, poate fi dificil să se determine care ar trebui să fie parametrii. În plus, comunicarea între diverse companii sau în cadrul unei singure companii din această industrie necesită mai mulți pași. În multe scenarii, nu există o modalitate simplificată de a partaja informații între ofițerii cu risc de credit de la bancă și echipa de credit de la biroul de tranzacționare. În consecință, procesul de obținere a unei linii de credit este costisitor pentru instituția financiară și lung pentru client.

Utilizarea blockchain-ului pe această piață de capital specifică ar putea aborda ineficiențele actuale. Prin utilizarea unui registru comun care rămâne actualizat, instituțiile financiare și agențiile de credit ar putea îmbunătăți procesele de afaceri. În primul rând, combinația blockchain (bază de date imuabilă) și învățarea automată (evaluarea automată a riscurilor) servește ca o bază tehnică potențială pentru îmbunătățirea acurateței punctării riscului de credit. În plus, o soluție blockchain ar putea oferi persoanelor fizice posibilitatea de a accesa aceste informații în timp real. De asemenea, clientul ar putea decide părțile relevante să împărtășească aceste date, îmbunătățind protecția confidențialității.

Concluzie

Tehnologia blockchain necesară pentru îmbunătățirea eficienței diferitelor piețe de capital este deja în mare parte în vigoare. În următorii ani, va exista probabil o scalabilitate crescută a blockchain-ului și îmbunătățiri în designul UI / UX al produselor bazate pe blockchain. Acest lucru are potențialul de a atrage noi utilizatori (atât persoane fizice, cât și întreprinderi mari).

Deși această adopție este încă la început, se pare că câteva piețe de capital au început să se adapteze la această schimbare de tehnologie. Ca rezultat, acest lucru creează oportunități pentru întreprinderi de a îmbunătăți vechile procese operaționale, reducând totodată costurile.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me