Căsătoria dintre AI și blockchain pare să fie una de durată. Anul acesta, există un potop de proiecte AI blockchain care izbucnesc pe piață, convergând cele două tehnologii într-o varietate de moduri inovatoare..

Poate fi problematic să desenați categorii clare pentru toate aceste cazuri de utilizare, darămite să țineți pasul cu fiecare proiect. Cu toate acestea, acest articol va explora unele dintre problemele pe care AI și blockchain le pot combina pentru a le rezolva – și va analiza exemple de soluții de blockchain AI în curs de dezvoltare..

De ce converge Blockchain și AI?

Mai simplu spus, blockchain poate servi ca facilitator pentru tehnologiile AI. AI consumă o cantitate mare de putere de calcul, suportând costuri considerabile pentru a rula pe servere centralizate.

Din această cauză, IA centralizată a fost aproape exclusiv sub controlul unor companii mari precum Google sau IBM, care au bugetele pentru a investi în tehnologie. Descentralizarea puterii de calcul pe mai multe noduri dintr-o rețea aduce posibilitatea dezvoltării AI pentru startup-uri mai mici.

Blockchain aduce, de asemenea, transparență și beneficii de securitate pentru AI. Deciziile și rezultatele învățării automate sunt opace atunci când au loc în cadrul unei companii centralizate. Dacă o mașină AI ia o decizie sau o acțiune „proastă”, s-ar putea dovedi dificil ca oamenii să aibă încredere din nou în ea.

Și mai rău, compania responsabilă de dispozitiv ar putea încerca să manipuleze datele ca o acoperire. Blockchain poate înregistra deciziile AI și datele utilizate pentru a le conduce, în siguranță și transparent. Această transparență va contribui la creșterea încrederii în mașinile AI.

Clasificări ale proiectelor Blockchain AI

Să ne uităm la patru mari clasificări ale proiectelor AI blockchain: informații descentralizate, tranzacționare, chatbots / conversație și predicții. Clasificarea nu este o știință exactă și există potențial multe alte clasificări. Cu toate acestea, aceste patru au în prezent câteva proiecte demne în curs de dezvoltare.

Servicii de informații descentralizate

Există doi jucători remarcabili în acest joc – SingularityNET și DeepBrainChain.

SingularityNET este o piață descentralizată de AI care permite oricărui startup tehnologic să creeze și să monetizeze servicii AI la scară largă. În esență, creează o modalitate prin care mașinile AI pot vorbi între ele, împărtășesc procesul de învățare automată și devin auto-dezvoltate.

Unirea în comun a informațiilor depășește problemele de scalabilitate cu care se confruntă în prezent AI. În starea actuală, un robot AI îndeplinește în general o sarcină, care nu optimizează procesul de învățare pe diferite mașini.

Compania este creată de Ben Goertzel, care a fost implicat în dezvoltarea robotului AI Sophia. Sophia va fi unul dintre primele cazuri de utilizare a SingularityNET. Robotul va învăța de la celelalte mașini conectate la rețea în timp ce își împărtășește propria învățare și inteligență.

(Ar trebui să fie „învățarea și inteligența sa”? Cu adevărat trebuie să stabilim niște pronume corecte pentru un robot AI!).

Dacă încă nu ați văzut-o pe Sophia în acțiune, consultați acest interviu cu CNBC:

DeepBrainChain se află într-o misiune conexă. Compania creează o rețea cloud AI care are un scop clar – să descentralizeze puterea de procesare necesară pentru AI. Descentralizarea reduce costurile pentru noii jucători care intră pe piață cu până la 70%.

DeepBrainChain și SingularityNET a anunțat recent un parteneriat, permițând schimbul de date între ambele platforme pentru a exploata toate avantajele AI descentralizate.

Credeți sau nu, puteți urmări și Sophia pe Instagram.

Sophia Robot Instagram

Sophia are propriul ei cont Instagram

AI și tranzacționare

Auton.io și AiX sunt două proiecte blockchain AI care vizează pătrunderea în spațiul de tranzacționare, dar în moduri foarte diferite.

Auton.io este un bot de tranzacționare descentralizat, bazat pe AI, care permite traderilor de cripto-frecvență înaltă să configureze algoritmi de tranzacționare. Software-ul AI monitorizează piețele criptografice și realizează tranzacții automate pe baza condițiilor definite de utilizator.

Puteți utiliza acest software în tranzacții pe multe burse existente, inclusiv Kraken și Bittrex. Compania își creează, de asemenea, propriul schimb descentralizat nativ.

AiX vizează utilizarea AI și blockchain pentru a înlocui unul dintre rolurile intermediare în arena complexă a tranzacționării tradiționale – brokerul inter-dealer (BID). Acest rol oferă informații despre piața financiară, cum ar fi prețul și lichiditatea, pentru tranzacțiile dintre bănci în care nu există un schimb formal.

Desigur, eliminarea nevoii unui intermediar este ceea ce face cel mai bine blockchain-ul. AiX consideră că expertiza învățării automate pe blockchain poate înlocui rolul BID. Compania estimează că poate reduce comisioanele luate de IDB-urile tradiționale cu până la 50%, ceea ce nu este o schimbare mică pe o piață pe care AiX spune că valorează peste 6,5 miliarde de dolari.

Chatbot și AI de conversație

Talla este o companie care oferă chatbot-uri alimentate cu AI și baze de cunoștințe pentru utilizare în funcții de back office precum IT. Compania a văzut potențialul blockchain-ului pentru a deschide „cutia neagră” a procesului decizional AI și ca atare dezvoltă Botchain.

Exemplu de chatbot

Dacă ați folosit vreodată una dintre aceste casete de chat pop-up, ați vorbit cu un chatbot.

Botchain este o platformă bazată pe Ethereum care permite audibilitatea conversațiilor bazate pe bot. Descentralizarea creează, de asemenea, posibilitatea ca diferiți chatbots să colaboreze. Colaborarea servește la îmbunătățirea ofertei de bază Talla a bazelor de cunoștințe, deoarece roboții pot împărtăși inteligența obținută din diferite interacțiuni cu oamenii.

Indors este un alt exemplu. Compania creează o platformă blockchain care are ca scop descentralizarea economiei competențelor. Gândiți-vă la LinkedIn, pe blockchain. Membrii își pot crește scorul de reputație și pot câștiga jetoane adăugându-și abilitățile și proiectele și susținându-le pe ale altora.

Indors prevede că chatbots-urile ar putea fi utilizate pentru a verifica abilitățile. De exemplu, un chatbot ar putea cere unei persoane cu abilități de dezvoltator să ofere câteva linii de cod care s-ar aplica într-un anumit scenariu. Învățarea automată și procesarea limbajului natural vor îmbunătăți acuratețea chatboturilor pentru a determina abilitățile în timp.

AI pentru predicții

În cele din urmă, sunt două proiecte de blockchain AI care vizează generarea de predicții și prognoze stil de minge de cristal Endor și Senno. Cele două proiecte au unele diferențe – Senno este construit pe blockchain-ul NEO, în timp ce Endor are propriul lanț. Cu toate acestea, ambele au o viziune similară – pentru a permite utilizatorilor să adreseze orice întrebare predictivă și să obțină un răspuns precis bazat pe înțelepciunea mulțimii.

Anterior, înțelepciunea mulțimii (sau „fizica socială” în limba lui Endor) era disponibilă numai marilor companii precum Facebook. Astfel de companii au acces la cantități mari de date despre sentimentul utilizatorilor, împreună cu bugetele pentru a finanța puterea de procesare necesară.

Cu toate acestea, companiile de IA intenționează să exploateze celălalt element al descentralizării – distribuția datelor – puterea de strivire pe mai multe noduri. Combinați acest lucru cu trăsături AI, cum ar fi procesarea limbajului natural și învățarea automată, iar sistemele pot procesa cantități mari de date despre utilizatori într-un mod care creează un motor de predicție puternic.

Tehnologie futuristă

Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte AI blockchain. Există mulți alți noi participanți care folosesc, de asemenea, această combinație de noi tehnologii pentru a inova ideile lor. Reunirea blockchain-ului și AI creează ceva mult mai mare decât suma părților sale.

Combinarea AI cu alte tehnologii noi, cum ar fi Internetul obiectelor, poate aduce evoluții și mai semnificative în viitor. Aceste convergențe sunt extrem de avansate ale tehnologiei futuriste, făcându-l un moment interesant chiar și pentru cei mai casual observatori.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me