Descentralizarea are multe implicații pentru industrii și oameni din întreaga lume. Reducerea taxelor, creșterea eficienței, eliminarea intereselor nealiniate și a straturilor de corupție și lăcomie. Dar este deosebit de interesant atunci când vine vorba de o piață descentralizată, deoarece pionierii „economiei partajate” se află acum în centrul atenției.

Ce este o piață descentralizată?

O piață descentralizată permite tranzacții cu adevărat peer-to-peer fără ca autoritățile centralizate să își asume taxele. Acest lucru este posibil prin tehnologia blockchain și prin contracte inteligente. Nu mai avem nevoie de o terță parte de încredere care să verifice vânzătorii și să asigure plăți. Avem o tehnologie care să facă asta pentru noi acum.

Deci, știți când Airbnb și Uber au inaugurat o nouă eră care le permite oamenilor să închirieze și să genereze bani de la articole? Sau eBay și Etsy au permis oamenilor să vândă produse online, iar Upwork și Fiverr i-au ajutat să vândă servicii? Ei bine, acum blockchain-ul bate la ușile lor pentru a le arăta ce înseamnă de la egal la egal.

O piață descentralizată Blockchain

Majoritatea piețelor descentralizate mai robuste de până acum au fost construite pe blockchain-ul Ethereum, cu excepția notabilă a OpenBazaar, care utilizează contracte ricardiene pentru a asigura autenticitatea datelor și Escrow pentru soluționarea litigiilor de plată.

Ethereum face astăzi o alegere logică, deoarece permite utilizarea contractelor inteligente pentru a stabili încrederea și a se asigura că tranzacțiile au loc. De asemenea, are cea mai mare comunitate de dezvoltatori și companii de accelerare precum ConsenSys, care susțin proiecte noi și DApp-uri interesante.

Există piețe alternative descentralizate care sunt construite pe blockchain-ul NEO, precum și pe DAG. Ambele structuri permit mii (și potențial milioane) de tranzacții să aibă loc simultan. Pe măsură ce tot mai mulți utilizatori se alătură piețelor descentralizate, scalabilitatea va fi o problemă. În prezent, Ethereum gestionează doar 15 tranzacții pe secundă.

Unele protocoale interesante apar pentru companii și persoane fizice pentru a le ajuta să își construiască piața descentralizată mai ușor. Ai putea să te gândești la ele ca la WordPress-ul piețelor blockchain. Acestea includ Origine, Rețeaua Origami, și SysCoin.

Ambele sunt protocoale bazate pe Ethereum. SysCoin folosește Z-DAG pentru o viteză mai mare, scalabilitate și un strat de nod principal pentru un model hibrid de dovadă a muncii / dovadă a mizei. Deci, dacă doriți să începeți propriul TaskRabbit, Etsy sau HomeAway, puteți utiliza oricare dintre acestea ca bază.

O mulțime de start-up-uri promițătoare construiesc deja piețe descentralizate de generația următoare pe blockchain. Dar trebuie remarcat faptul că încă nu există nimeni care să poată lua singur jucătorii în funcție.

Preferința dvs. va depinde în mod evident de ceea ce faceți pe piață. Dar să aruncăm o privire la unele dintre piețele descentralizate de top care utilizează tehnologia blockchain de astăzi.

Comerț electronic general

OpenBazaar

Pagina principală a OpenBazaar.

Pagina principală a OpenBazaar

Probabil cea mai cunoscută piață descentralizată pentru cumpărarea și vânzarea online este OpenBazaar. Puteți enumera orice doriți și plăti în peste 50 de criptomonede diferite (inițial, aceștia acceptau doar Bitcoin) fără taxe de tranzacție. Va trebui să descărcați un program pe computer pentru al utiliza, deoarece acest lucru face ca OpenBazaar să fie cât mai liber posibil de corpurile centralizate.

OpenBazaar a fost inițial conceput pentru a fi o piață întunecată, câștigând Toronto 2014 Hackathon. Dar a ajuns să fie bifurcat pentru a deveni un loc în care oricine poate interacționa, nu doar cei familiarizați cu protocoalele web întunecate.

Așadar, gândiți-vă la haine, lucrări de artă, mobilier și chiar listări BnB. Pentru a evita escrocii și disputele, OpenBazaar folosește funcția Escrow cu mai multe semnături Bitcoin. Acest lucru permite cumpărătorilor și vânzătorilor să convină asupra unui terț neutru, de încredere reciprocă, înainte de a începe o tranzacție.

Cumpărătorul își trimite Bitcoin (sau criptomoneda preferată), dar este eliberat numai atunci când două dintre cele trei părți sunt de acord. Deoarece o piață descentralizată este lipsită de autorități centralizate pentru soluționarea litigiilor, sistemul terț de escrow are sens.

Site-uri de lucru independente

beBee

Pagina principală beBee

Pagina de pornire beBee

beBee este construit folosind protocolul Origin și este conceput pentru a fi o platformă de branding personală și profesională. Dacă aveți nevoie de un punct de referință, gândiți-vă la beBee ca la LinkedIn al blockchain-ului. Este o rețea cu mii de utilizatori deja, inclusiv persoane fizice și companii de perspectivă, precum Deloitte, Hubspot și Oracle.

beBee le permite utilizatorilor să partajeze și să-și prezinte mărcile și portofoliile personale. În acest fel, aceștia își pot comercializa angajatorii, clienții și clienții, precum și mass-media și furnizorii – folosind o strategie de marketing mai degrabă decât push.

utilizatorii beBee se pot conecta în rețea și se pot uni prin interese profesionale și personale, „stupi” pentru a conecta membrii rețelei (cum ar fi grupuri, de exemplu, vânzători sau specialiști în marketing) și există o mulțime de posturi de locuri de muncă.

Rețeaua Bounties

Bounties Network seamănă mai degrabă cu un TaskRabbit sau un Fiverr pentru blockchain, doar cu o viziune mult mai puternică. Fondatorul Bounties Network consideră că, într-un viitor nu prea îndepărtat, vom putea descompune orice sarcină posibilă.

Au o bază de utilizatori actuală în mii și în prezent, recompensele includ conținut și lucrări de proiectare, traducere și programare. Însă, echipa lucrează în prezent pentru ca companiile să poată recompensa procese și departamente întregi. Spuneți recrutare, publicitate sau programare, de exemplu.

Toți utilizatorii plătesc și primesc recompense în ETH, cu portofelul preîncărcat mai întâi. Deci, spre deosebire de unele site-uri de lucru independente de astăzi, profesioniștii independenți pot fi siguri că plata este sigură. Descărcați Metamask în browserul dvs. pentru a utiliza Bounties și pentru a vedea ce se oferă.

Piețe de conținut

Pagina principală a lui Steemit

Pagina de pornire a lui Steemit

Cu rețelele sociale care implodează în sine și utilizatorii se apropie de platformele tradiționale cum ar fi Facebook și Twitter în masă, a existat o creștere a piețelor de socializare descentralizate.

Site-uri precum Mintile, XTRABYTES, Verasity, Rețea POP, și Steemit toate oferă o variantă a aceleiași idei. În prezent, creatorii de conținut sunt adesea ultimii care beneficiază de munca lor. Aceste site-uri schimbă echilibrul.

YouTube, de exemplu, necesită cel puțin 1.000 de vizionări înainte de a plăti 1 USD, iar aprecierile și distribuirile nu oferă creatorului de conținut nimic mai mult decât un sentiment cald și neclar în interior.

Prin utilizarea criptomonedelor pentru a permite microplăți (până la fracțiuni de bănuți), artiștii sunt recompensați pentru fiecare implicare cu munca lor – și sunt motivați să producă mai mult conținut de înaltă calitate. În unele dintre aceste platforme, spectatorii sunt, de asemenea, jetoane recompensate pentru a viziona conținut, ceea ce înseamnă că agenții de publicitate pot viza clienții mai ușor și mai puțin evaziv.

Alte

Ecosistemul INS creează o platformă pentru perturbarea pieței alimentare (evaluată în miliarde de dolari). Planul este de a deschide piața globală și de a elimina intermediarii pentru a reduce costurile și a îmbunătăți eficiența.

Deci, în loc să vă cumpărați produsele alimentare de la un comerciant cu amănuntul cunoscut care marchează prețurile, nu mai există intermediari, iar consumatorii se pot ocupa direct de mărci.

Pagina principală INS

Pagina principală a INS

Companiile devin creative cu blockchain-ul în multe moduri și la nivel B2B. ModuleTrade, de exemplu, construiește o piață descentralizată pentru a permite comerțul global pentru întreprinderi de toate dimensiunile.

În mod tradițional, o întreprindere foarte costisitoare, cu băncile care iau până la 15 la sută comisioane pentru a acționa ca intermediar de încredere, ModulTrade va folosi contracte inteligente pentru a le înlocui, reducând atât timpul, cât și costurile.

Înfășurându-l

Când ne uităm la succesul economiei de partajare și la popularele piețe centralizate implicate în ea, pare logic că blockchain-ul să ne ducă la nivelul următor pe măsură ce ne îndreptăm spre Web 3.0.

Piațele descentralizate nu sunt perfecte astăzi. Mulți dau recompense doar în criptomoneda lor nativă și sunt departe de adoptarea pe scară largă. Cu toate acestea, ele cresc în vigoare și, odată ce oamenii își dau seama că nu mai avem nevoie de companiile centralizate din mijloc, ar putea fi cazul cu cât sunt mai mari, cu atât cad mai greu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me