Monedele orientate spre confidențialitate și anonimat devin un subiect omniprezent și adesea controversat. Drept urmare, multe personalități din mass-media și guvern au aruncat un ochi neîncrezător asupra unor astfel de protocoale, temându-se de un nou mediu pentru activități ilicite și ilegale. Între timp, iubitorii de libertate aplaudă aceste noi evoluții ca o evoluție fără precedent a tehnologiei, dar și a libertății financiare fără stat.

Un argument solid pe care l-am întâlnit în favoarea confidențialității a fost din cartea albă Zerocash care a declarat:

„Garanțiile de confidențialitate sunt concepute în beneficiul utilizatorilor legitimi care nu doresc ca detaliile lor financiare să fie făcute publice. Există, ca întotdeauna, îngrijorarea că plățile anonime descentralizate vor facilita spălarea fondurilor nepreluate de către utilizatorii criminali … totuși [monedele de confidențialitate] abia afectează status quo-ul utilizatorilor criminali, care au deja stimulente puternice pentru a-și ascunde activitatea în timp ce oferă beneficii notabile utilizatorilor legitimi. ”

De ce avem nevoie de confidențialitate?

Bitcoin utilizează criptografia pentru a masca identitățile și are un registru public transparent. Pe de o parte, aceasta este o construcție uimitoare, dar trebuie să luăm în considerare implicațiile. Portofelele publice sunt vizibile de oricine și includ nu numai soldul portofelului, ci și câți bani au fost primiți și plătiți (inclusiv adresele portofelului public ale expeditorilor și receptorilor).

Sigur, acest lucru ar putea fi excelent pentru o entitate non-profit sau o altă entitate transparentă public …dar vrem cu adevărat ca oricine și toată lumea să vadă ce avem și cui le trimitem?

Întreprinderile pot avea secrete comerciale sau o listă de clienți și furnizori pe care îi doresc ascunși. Ca utilizator, apare o problemă de siguranță, deoarece hackerii ar putea găsi și viza cu ușurință deținătorii mari.

Introducerea monedelor de confidențialitate.

Aceste monede sunt menite să ofere utilizatorilor un anumit grad de anonimat într-un mod robust și descentralizat.

Acest ghid evidențiază tehnologia, echipele și scopul între monedele de confidențialitate, inclusiv Monero, Zcash, Dash, Verge, PIVX și Hush.

Deși există și alte monede care abordează aceleași cazuri de utilizare, am optat pentru reducerea la cele mai populare monede bazate pe tehnologie, capitalizare de piață, adoptare și conștientizare a mărcii.

Monero

Logo Monero

Lansat inițial în aprilie 2014 sub numele de BitMonero, Monero (simbol XMR), înseamnă bani în esperanto. Monero este o furculiță a Bytecoin și este o monedă privată sigură, care nu poate fi urmărită.

Un scurt istoric de pe site-ul lor web prezintă modul în care am ajuns la echipa actuală: „Fondatorul, thankful_for_today, a propus câteva schimbări controversate cu care comunitatea nu a fost de acord. A urmat o consecință, iar echipa de bază Monero a furnizat proiectul împreună cu comunitatea în urma acestei noi echipe de bază. Această echipă de bază a asigurat supravegherea de atunci. ”

Monero folosește tehnologia CryptoNote, precum și semnături de apel, tranzacții confidențiale de apel și adrese stealth.

Ce este CryptoNote?

CryptoNote este un protocol open source care permite creșterea confidențialității în tranzacțiile cu criptomonede. Majoritatea criptomonedelor tradiționale folosesc semnături neschimbate pentru a verifica transferurile, în timp ce CryptoNote folosește semnătura inelară.

Semnături de sonerie: acoperirea expeditorului

Semnăturile inelare sunt o semnătură digitală de tip în care un grup de semnatari este reunit pentru a semna o tranzacție formând un inel. Acest lucru este similar cu un cont bancar comun, dar semnatarul real este necunoscut.

Expeditorul real generează o cheie de cheltuieli unică, iar destinatarul este singura parte care poate detecta și cheltui fondurile pe baza acelei chei. Deoarece toate rezultatele nu pot fi deconectate, este asigurată confidențialitatea destinatarului.

Cum se previne cheltuielile duble

Dacă ieșirile expeditorului sunt împiedicate să fie văzute, ce ar împiedica ieșirile să fie cheltuite de două ori? De asemenea, cum s-ar putea verifica o tranzacție? Ei bine, este timpul să cunoașteți imagini cheie.

O imagine cheie este o cheie criptografică derivată dintr-o ieșire cheltuită care face parte din fiecare tranzacție de semnătură inelară. Poate exista o singură imagine cheie pentru fiecare ieșire din blockchain.

Pe baza proprietăților sale criptografice, nu este posibil să se determine ce ieșire a creat ce imagine cheie. O listă a imaginilor cheie generate anterior este păstrată în blockchain, permițând minerilor să verifice dacă rezultatele nu au fost cheltuite de două ori.

În cele din urmă, imaginile cheie permit autentificarea ieșirilor fără a le conecta la adresa portofelului.

Sunați tranzacțiile confidențiale (RCT): mascare a sumelor de fonduri

Începând din ianuarie 2017, tranzacțiile confidențiale inelare au fost activate opțional în cadrul protocolului. Acum, este o parte obligatorie a protocolului începând cu septembrie 2017.

Înainte de RingCT, tranzacțiile trebuiau împărțite în sume multiple. (De exemplu, dacă ați trimite 10 monero, acesta va fi împărțit în sume precum 2, 1,5, 3 și 3,5) Dezavantajul este că sumele ar putea fi văzute în continuare, indiferent că au fost rupte.

Astăzi, cu RingCT monero nou creat, se află mai întâi în ieșiri care au cantități vizibile. Cu toate acestea, când noul monero este transferat pentru prima dată, sunt generate sume mascate RingCT.

De exemplu, dacă John are 12 Monero și trimite 2 la Bill, John va trimite 12 și va primi 10 înapoi (12 – 2 pentru Bill) ca „schimbare”. Pentru a demonstra că Monero nu a fost fabricat în mod fraudulos în tranzacție, suma intrărilor tranzacției trebuie să fie egală cu suma rezultatelor

Datorită proprietăților criptografice ale RingCT, John este obligat să se angajeze în cantitatea de ieșire care dezvăluie suficiente informații pentru ca rețeaua (minerii) să confirme tranzacția, fără a dezvălui public suma totală pe care o cheltuie..

Deși angajamentele arată ca numere aleatorii, minerii pot confirma că suma trimisă este aceeași cu un număr de fonduri disponibile.

Adrese Stealth: Ascunderea receptorului

În fiecare tranzacție, o adresă stealth (cunoscută și sub numele de o cheie publică unică) este generată automat pentru tranzacție pentru a indica cine poate cheltui fonduri într-o tranzacție ulterioară.

Un observator extern nu poate spune dacă fondurile se mută de la unul la altul sau dacă leagă adrese de portofel împreună.

Fondurile care merg către receptor nu sunt conectate cu portofelul lor, cu toate acestea, cheia unică (adresa stealth) poate fi validată de o terță parte pentru a dovedi că tranzacția a avut loc.

Receptorul poate găsi ieșirea destinată acestora scanând blockchain-ul cu cheia de vizionare privată a portofelelor. Odată ce ieșirea este detectată și recuperată de portofel, receptorul va putea calcula o cheie privată care corespunde cheii publice unice a expeditorului.

Receptorul ar putea apoi să cheltuiască rezultatele relevante cu portofelele de cheltuială. Tot acest proces are loc fără ca portofelul destinatarilor să fie legat public de nicio tranzacție.

Inutil să spun că Monero este o forță care trebuie luată în calcul nu numai cu solidaritatea comunității și dezvoltatorilor, ci și cu o tehnologie destul de unică care abordează o mulțime de probleme nerezolvate anterior cu alte criptomonede..

Dash

siglă liniuță

Dash (cunoscut anterior ca Darkcoin și XCoin) este o criptomonedă open source peer-to-peer inițial furnizată de Bitcoin. Dash oferă aceleași caracteristici ca Bitcoin, dar are capacități îmbunătățite, inclusiv tranzacții instantanee și private.

Fondată inițial în ianuarie 2014, Dash folosește o arhitectură pe două niveluri pentru a-și alimenta rețeaua. Primul nivel constă în mineri care securizează rețeaua și scriu tranzacții în blockchain. Al doilea nivel constă din masternode care gestionează trimiterea instantanee și private a tranzacțiilor și guvernarea descentralizată.

Principalele caracteristici ale Dash includ:

  • InstantSend – Tranzacții imediate cu capacitatea de a gestiona volume mari
  • PrivateSend – Un serviciu de amestecare a monedelor bazat pe o implementare descentralizată CoinJoin
  • Guvernare descentralizată prin Blockchain (DGBB) – Un mecanism de gestionare a finanțării și dezvoltării viitoare printr-o comunitate de auto-guvernare

InstantSend

Denumită inițial InstantX și redenumită în iunie 2016 ca InstantSend, această componentă facilitează tranzacțiile aproape instantanee. Folosind acest sistem, intrările pot fi blocate la anumite tranzacții și verificate de rețeaua masternode. În plus, ar putea concura potențial cu Bitcoin și chiar cu randamentul Visa cu capacități de tranzacție 500-1000 pe secundă.

PrivateSend

PrivateSend este un serviciu descentralizat de amestecare a monedelor bazat pe CoinJoin. Aceasta include utilizarea masternode în locul unui singur gateway, înlănțuirea prin amestecare cu mai multe masternodes, restricționarea amestecării să accepte numai anumite denumiri (de exemplu: 0,01 DASH, 0,1 DASH, 1 DASH și 10 DASH etc.)

Principala problemă cu CoinJoin este că utilizatorii nu pot negocia tranzacții în cadrul protocolului Bitcoin obligându-i pe utilizatori să își trimită fondurile în afara rețelei Bitcoin către servicii centralizate..

Dash a urmărit să creeze o construcție descentralizată CoinJoin în cadrul protocolului prin noduri complete care gestionează serviciul de amestecare intern între nodurile selectate aleatoriu.

O critică a acestei abordări este un atac Sybil în care părțile rău intenționate creează mii de noduri pentru a controla o majoritate% din rețea. Acest lucru ar putea conduce la controlul centralizat al tranzacțiilor utilizatorilor, în cele din urmă deanonimizându-le.

Pentru a remedia acest lucru, Dash a creat o abordare a nodului colateralizat numită Masternodes care necesită 1000 Dash pentru a rula un Masternode. În plus. Masternodes sunt recompensați (similar cu minerii) pentru furnizarea onestă a serviciului de amestecare.

Guvernare descentralizată (DGBB)

Dash este o organizație autonomă descentralizată alimentată de un sistem de guvernanță descentralizată și de finanțare Sybil, denumit Decentralized Governance by Blockchain (DGBB). De asemenea, denumit „sistemul de trezorerie”, DGBB este un mecanism de consens privind dezvoltarea rețelei și finanțarea ecosistemului Dash. 10% din recompensele de bloc se îndreaptă către această trezorerie.

În plus, fiecare operator masternode primește un vot. MN votează asupra propunerilor transmise prin forumurile dash.org și alte site-uri web bazate pe comunitate, cum ar fi DashCentral. Solicitanții de propuneri oferă de obicei mai multe proiecte și fac lobby pentru sprijinul comunității înainte de a-și partaja proiectul cu rețeaua pentru vot. După ce propunerea este acceptată, rețeaua plătește automat fondurile din următorul super bloc, care are loc lunar.

Dash a evoluat foarte mult de la începuturile sale ca Darkcoin și, în cele din urmă, s-a dovedit a fi un jucător supraviețuind și bazându-se pe codul și proiectul original. în plus, abordând problemele care nu au fost rezolvate de Bitcoin, a adăugat cu adevărat funcționalitate și a redus frecarea ecosistemului în ansamblu.

ZCash

sigla zcash

ZeroCoin – Catalizatorul pentru ZCash

Înainte de a intra în Zcash, este important să înțelegem protocolul care l-a precedat.

Zerocoin este un protocol valutar criptografic creat de Ian Miers, Christina Garman, Matthew Green și Aviel D. Rubin în 2013. Următoarea iterație a fost numită Zerocash, care a reprezentat o îmbunătățire a protocolului care a inclus echipa originală și Eran Tromer și Madars Virza în 2014.

Bitcoin funcționează într-un mod transparent prin difuzarea și verificarea tranzacțiilor de plată pe un registru public. Zerocash diferă în modul în care aceste tranzacții de plată sunt asamblate și apoi verificate, oferind în cele din urmă un anonimat sporit utilizatorului.

Este interesant de observat că toți oamenii de știință din spatele Zerocash sunt membri ai echipei Zcash, indicând că acest protocol va avea sprijinul fondatorilor. În plus, au investitori atât de remarcabili precum Roger Ver și Erik Voorhees.

ZCash – Prima aplicație pe scară largă a Zerocash

Zcash este o implementare a protocolului Zerocash bazat pe zk-SNARK (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge). ZEC este codul monedei pentru moneda Zcash și ⓩ este simbolul monedei.

Un protocol de cunoaștere zero este o modalitate prin care o parte poate demonstra unei alte părți că o declarație dată este adevărată, fără a transmite altceva decât afirmația este într-adevăr adevărată.

imaginea tipurilor de cheltuieli ZEC de bază

Tipuri de cheltuieli Zcash

Fondurile din Zcash sunt fie transparente (publice), fie protejate. Valoarea transparentă este aceeași ca Bitcoin și are aceleași caracteristici de confidențialitate. Valoarea ecranată folosește note care detaliază suma și includ o cheie de plată care face parte din adresa de plată și este o destinație către care pot fi trimise note. Aceasta este legată de o cheie privată care poate cheltui note trimise la adresa numită și cheie de cheltuieli

O adresă de plată include două chei publice: o cheie de plată asociată cu notele trimise la adresă și o cheie de transmisie care funcționează similar cu cheia de vizualizare, accesibilă doar deținătorului cheii private aferente.

Pe scurt, un expeditor poate trimite note de ieșire criptate pe blockchain către un receptor care folosește cheia de transmisie (vizualizare) pentru a scana blockchain-ul pentru notele adresate acestora și apoi decripta acele note.

Caracteristicile principale de confidențialitate ale Zcash sunt atunci când se cheltuiește o notă, cheltuitorul dovedind un angajament pentru că a fost dezvăluit, fără a dezvălui care. Aceasta înseamnă că o notă cheltuită nu poate fi conectată la tranzacția în care a fost creată.

Zcash este unul dintre acele proiecte interesante care, deși furnizat de Bitcoin, a încorporat și a inovat o tehnologie cu adevărat originală, care nu este întotdeauna cazul cu diferite „monede” care ajung pe piață. Cu investitori legendari precum Erik Voorhees și chiar interesul de la JP Morgan, Zcash este o altă unitate de putere în devenire.

Sigla HUSH

Tăcere

Hush este o implementare privată a protocolului Zerocash furnizat de Zcash.

Hush are o configurație de încredere, urmând aceeași metodologie ca echipa Zcash, care a inclus o ardere ceremonială de chei private care ar putea accesa rețeaua.

Care este diferența dintre Hush și ZCash?

După cum se menționează în anunțul Hush bitcointalk: „Activele din lanț la care ZcashCo lucrează la Zcash propriu-zis nu sunt la fel de puternice ca activele de contrapartidă și nu urmăresc adăugarea directă a EVM la Zcash. Echipele de dezvoltare Zclassic și Zen sunt în prezent în continuă schimbare și, deși unele dintre caracteristicile promise ale ZEN sunt similare cu cele pentru HUSH, credem că avem și vom continua să avem un palmares mai bun al lansărilor de gustări. ”

Hush și echipa sa, în timp ce împărtășesc asemănări aproape exacte cu Zcash, au făcut un efort pentru a umple golurile care nu vor fi umplute cu siguranță, precum și pentru a face o distribuție incluzivă și echitabilă a jetoanelor pentru păsările timpurii care s-ar putea să fi ratat Zcash barca devreme. Ca urmare, Hush este unul care trebuie să păstreze pe radar pentru viitor.

PIVX

Sigla PIVX

Private Instant Verified Transaction, cunoscut și sub numele de PIVX, este o criptomonedă de confidențialitate open-source descentralizată, lansată pe 1 februarie 2016, sub denumirea de Darknet (DNET), înainte ca aceasta să fie reproiectată profesional la PIVX. PIVX rulează pe protocolul Blackcoin PoS 2.0 și se bazează pe un fork Bitcoin (la fel ca Dash).

Principala diferență dintre PIVX și Dash este că PIVX este 100% dovadă a mizei. Aceasta înseamnă că PIVX nu se bazează pe mineri, ci recompensează deținătorii printr-un mecanism de dovadă a mizei (POS). Această schimbare pune, de asemenea, mai multă putere în mâinile Masternodilor care verifică tranzacțiile în loc de mineri.

O altă diferență este mecanismul de recompensă pe care PIVX îl folosește pentru a distribui recompensele blocului. 90% din recompense se îndreaptă către Masternodes și Dovada mizelor, 10% către proiecte comunitare.

Similar cu HUSH, PIVX oferă, de asemenea, oportunități proaspete și la parter pentru noii oameni care au simțit că au pierdut trenul Dash. Folosind tehnologia dovedită a Dash cu propriile ajustări și asistență comunitară, PIVX este un jucător solid în spațiul de confidențialitate.

Verge

Sigla Verge

Verge este o criptomonedă de confidențialitate axată pe comunicare prin protocoale precum I2p și Tor care au acceptat și integrări cu platforma cu suport Android.

Verge are 5 algoritmi Proof-of-Work care rulează pe blockchain-ul său, inclusiv Scrypt, X17, Lyra2rev2, myr-groestl și blake2s. Fiecare algoritm are un timp de blocare țintă de 30 de secunde. Dificultatea este influențată doar de rata hash a algoritmilor. Aceasta permite securitate și protecție îmbunătățite împotriva atacurilor de 51%.

Alte caracteristici remarcabile includ suportul tranzacțiilor P2P pentru Telegram și Discord, care este în prezent în curs de dezvoltare și urmează să fie lansat în curând. Cu Telegram ceas 100 de milioane de utilizatori și Discord cu 40, există un public destul de mare în fața căruia vor fi.

În cele din urmă, există o dezvoltare viitoare pentru a încorpora Rootstock (RSK): „RSK, este un lanț lateral bidirecțional care încorporează funcționalitatea contractului inteligent în rețeaua Verge. De asemenea, introduce un protocol off-chain pentru plăți aproape instantanee. RSK este un blockchain independent care nu are propriul simbol, ci se bazează pe jetoanele existente (cum ar fi Verge). RSK este capabil să facă acest lucru prin legarea (sau potrivirea) jetonului său inteligent cu Verge, astfel încât valoarea unui jeton RSK să fie exact aceea a unui jeton Verge. Utilizatorii au capacitatea de a-și muta liber jetoanele înainte și înapoi între cele două lanțuri. ”

Deși este mai mult un integrator al diferitelor construcții preexistente, cum ar fi I2p și Tor, precum și încorporările Discord / Telegram și Rootstock îmi spun că Verge vrea ca lucrurile lor să funcționeze și să funcționeze bine. Cu accent pe comunicații și canale deja utilizate de piața lor țintă, acest simbol de confidențialitate va menține industria pe picioare oferind un produs de calitate.

Concluzii

Sperăm că v-a plăcut această călătorie în Crypto. După cum puteți vedea, lumea criptomonedelor de confidențialitate este foarte complexă, cu o varietate de tehnologii subiacente și cazuri de utilizare.

Rețineți că, deși multe monede împărtășesc abordări și caracteristici similare, ele nu sunt în niciun caz „la fel”. Chiar și furculițele și variantele la aceleași baze de coduri pot fi clonate, modificate și modificate în conținutul inimii unui dezvoltator, creând implementări foarte diferite de cele originale.

Aceste modificări și moduri se bazează adesea nu doar pe idei noi despre cum să faci lucrurile, ci pe noi abordări de scalare care ar putea să nu funcționeze în rețeaua originală din care a fost derivat proiectul. (Așa cum a fost cazul cu Zcash și Dash în raport cu Bitcoin)

Acesta este motivul pentru care fiecare monedă, în special cele menționate mai sus, inovează continuu și găsesc modalități de a-și menține avantajul competitiv și propunerile de valoare unice. Numai timpul va spune cine va câștiga această bătălie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me