Criptomonedele obișnuite precum Bitcoin și Ethereum sunt unele dintre cele mai transparente metode de plată existente. Aceste blockchains înregistrează permanent totul, de la adrese la sumele tranzacțiilor. Confidențialitatea a fost un principiu central al mișcării cypherpunk care a ajutat să deschidă calea către criptomonede. Din păcate, monedele majore actuale oferă un anonimat minim. Pentru utilizatorii care își apreciază confidențialitatea, trebuie să caute în altă parte.

Monero și Zcash sunt cele mai cunoscute două monede de confidențialitate, dar tehnologia care le conduce anonimatul este foarte distinctă. Vom evalua nivelul de confidențialitate și cazul de utilizare adecvat pentru ambele monede.

Confidențialitate Blockchain

Confidențialitatea blockchain se referă la caracteristici care ofuscă datele de pe blockchain, cum ar fi adresele și sumele tranzacțiilor. Acesta este cel mai important nivel de securitate a confidențialității, fără de care utilizatorii pot fi identificați relativ ușor.

Monero

Monero se bazează pe semnături de apel, apelează tranzacții confidențiale (RingCT) și adrese stealth pentru a ascunde datele tranzacțiilor. Aceste date includ expeditorul, destinatarul și sumele. RingCT ascunde sumele și ruta tranzacției. Adrese stealth apoi permiteți destinatarilor să publice o singură adresă, dar să primească plăți prin mai multe adrese neconectate. Aceasta înseamnă că numai expeditorul și destinatarul dintr-o tranzacție au cunoștințe specifice despre plată.

Monero

Monero utilizează semnături de apel, RingCT și adrese stealth pentru a ascunde datele tranzacțiilor. Imagine oferită de Descryptive

Din păcate, cercetătorii au identificat defecte de confidențialitate cu Monero. Un studiu cuprinzător din aprilie 2017 a exprimat îngrijorări majore cu privire la semnăturile inelului Monero, despre care a afirmat că ar putea fi dezanonimizate „Analiza reacției în lanț”. Din fericire, potrivit echipei de dezvoltatori Monero, îngrijorările ziarului nu se mai aplică, deoarece blockchain-ul este foarte îmbunătățit datorită integrării adreselor RingCT și stealth.

Zcash

Zcash atinge un nivel similar de confidențialitate la nivel de blockchain printr-o caracteristică diferită, zk-snarks. Zk-snarks se extinde pe un concept mult mai vechi numit dovezi de cunoaștere zero. Acestea vă permit să demonstrați ceva, dezvăluind doar o cantitate minimă de informații. Ca urmare, puteți păstra toate datele tranzacției complet ascunse. Important, însă, tranzacțiile stealth sunt opționale cu Zcash.

Zcash

Tranzacțiile stealth Zcash sunt opționale. Imagine oferită de Descryptive

Zcash a suferit și încălcări ale vieții private în trecut. A studiu în mai 2018 a constatat că 69 la sută din tranzacțiile protejate ar putea fi legate fie de fondatori, fie de mineri. Această problemă continuă să-l rănească pe Zcash, în principal din cauza numărului mic de utilizatori care folosesc tranzacții stealth în rețea. Modificările viitoare încearcă să remedieze acest lucru.

Confidențialitatea rețelei

Confidențialitatea rețelei se referă la caracteristici precum rețelele Tor și I2P. Aceste caracteristici vizează anonimizarea activității utilizatorilor în rețea prin ascunderea informațiilor, cum ar fi adresele IP. Funcții de acest gen pot fi încorporate sau opționale.

Monero

Monero dezvoltă în prezent ceva numit Kovri. Aceasta este o versiune C ++ a rețelei I2P curente și este concepută pentru a disocia adresele IP de tranzacții și ascundeți geolocațiile. În prezent, în ciuda faptului că Monero ascunde datele blockchain-ului, spectatorii pot identifica în continuare utilizatorii prin scurgerea adreselor IP. Kovri își propune să oprească această vulnerabilitate.

Va fi deosebit de valoros pentru utilizatorii care operează în țări ostile blockchain-urilor centrate pe confidențialitate, cum ar fi Monero. Proiectul este în prezent în alfa, dar nu are încă o dată de lansare pentru implementarea completă. Deci, până atunci, utilizatorii Monero trebuie să gestioneze propria protecție a rețelei.

Zcash

În prezent, nu există funcții de confidențialitate în rețea încorporate pentru Zcash. Cu toate acestea, utilizatorii pot alege să funcționeze deasupra rețelei Tor. Deși la fel ca confidențialitatea la nivel de blockchain, aceasta este opțională.

Confidențialitate obligatorie

Funcțiile de confidențialitate pot fi opționale sau obligatorii. Confidențialitatea opțională vă oferă mai multă flexibilitate, deoarece vă puteți deplasa între tranzacțiile private și publice. Cu toate acestea, acest lucru are potențialul de a submina confidențialitatea altor utilizatori, ceea ce previne confidențialitatea obligatorie.

Monero

Monero este una dintre puținele monede de confidențialitate private în mod implicit. Această setare implicită protejează toți utilizatorii, menținând pe toți pe același standard. Totuși, un dezavantaj este că acest lucru duce la o încărcare mai mare în rețea din cauza tranzacțiilor mai grele. După cum vom vedea mai jos, totuși, echipa de dezvoltare abordează în mod activ această problemă.

Zcash

Așa cum am menționat anterior, tranzacțiile stealth Zcash sunt opționale. Pentru unii membri ai comunității, pentru unii membri ai comunității, acesta este unul dintre cele mai mari defecte ale sale. Utilizatorii migrează înainte și înapoi între o versiune publică și una privată a blockchain-ului după propria lor voință. Acest lucru poate scurge metadate care subminează anonimatul.

În plus, puțini oameni folosesc doar tranzacții stealth 13,4 la sută din totalul tranzacțiilor. Acest lucru se datorează în parte faptului că tranzacțiile sunt încă scumpe, dar și pentru că puține portofele acceptă tipul de tranzacție. Deoarece Zcash este o furcă a Bitcoin, este ușor pentru portofele să accepte utilizarea regulată a Zcash. Cu toate acestea, este mult mai complicat să integrezi suportul pentru tranzacții stealth.

În timp ce confidențialitatea Zcash este opțională, sosirea actualizării Sapling este anunțată ca o oportunitate de a deveni confidențialitate Mod implicit în viitor. Facând mai eficientă construcția zk-snarks, ar trebui, de asemenea, să facă tranzacțiile stealth mult mai ieftine.

Compromisuri privind confidențialitatea

Ambele proiecte s-au luptat cu cerințele uriașe de date ale tranzacțiilor pe care le impun caracteristicile lor de confidențialitate respective.

Monero

Deoarece confidențialitatea nu este opțională cu Monero, taxele mari și confirmările lente au fost obișnuite în comparație cu blockchain-urile transparente. Hardfork-ul din 18 octombrie a încercat totuși să atenueze aceste preocupări prin integrarea antiglonțurilor în RingCT. Această caracteristică își propune să reducă datele tranzacțiilor cu până la 80%, reducând astfel taxele și decongestionând rețeaua.

Zcash

În mod similar, puțini oameni au folosit tranzacții stealth Zcash din cauza cantității uriașe de putere de procesare de care au nevoie zk-snarks.

Actualizarea Sapling, programată pentru 28 octombrie, ar trebui să crească eficiența generației zk-snark pentru tranzacții stealth. Se va reduce Cerința RAM pentru astfel de tranzacții de la 3 GB la 40 MB, o scădere substanțială. Actualizarea ar trebui să aducă tranzacții stealth în portofelele mobile și, sperăm, să le crească dominația în rețea.

Și mai interesant, echipa Zcash lucrează la o versiune a rețelei Lightning-centrată pe confidențialitate BULT. BOLT își propune să aducă un protocol de al doilea strat, combinând un flux semnificativ cu confidențialitate de nivel superior încorporat. Acesta va proteja identitățile utilizatorilor, tranzacțiile și soldurile..

Centralizarea amenințărilor la confidențialitate

Indiferent de orice caracteristică de confidențialitate, centralizarea poate submina complet confidențialitatea și este ceva ce oamenii rareori iau în considerare.

De încredere vs.

Deși criptografia pentru zk-snarks este puternică, nu este un sistem de încredere. Acestea necesită o cheie privată permisă pentru configurare și, dacă această cheie este expusă, este confidențialitatea întregii rețele la risc. Mulți susținători ai Zcash contestă însă amploarea acestei vulnerabilități. Zk-snarks sunt cu adevărat de ultimă oră, deci au în prezent o evaluare inter pares limitată. Drept urmare, în prezent, acestea prezintă un risc mai mare decât configurația de confidențialitate a lui Monero.

Schimburi

Indiferent de caracteristicile de confidențialitate, cea mai mare amenințare la confidențialitate pentru ambele proiecte este interacțiunea cu schimburile. Cu excepția cazului în care achiziționați monedele personal, va trebui să treceți printr-un schimb. Orice achiziție cu monedă fiat necesită o verificare strictă a clientului (KYC). Achizițiile prin altă monedă, cum ar fi Bitcoin, vă vor lăsa în continuare vulnerabile datorită transparenței celeilalte monede.

Concluzie

Ar trebui să privim intimitatea pe o scară mai degrabă decât ca pe o distincție binară. Nici Monero, nici Zcash nu vor garanta vreodată absolut intimitatea cuiva. Cu toate acestea, acestea sunt cele mai bune opțiuni disponibile pe piață și continuă să construiască noi modalități de creștere a anonimatului.

Dacă sunteți în căutarea celui mai înalt nivel de confidențialitate, atunci Monero este standardul de aur. Chiar dacă taxele și viteza ar putea fi dorite, blockchain-ul său și confidențialitatea la nivel de rețea sunt cele mai bune din spațiu. Mai mult decât atât, făcând confidențialitatea implicită, nu puteți fi compromis de alții. Nu este cazul cu Zcash. Desigur, nu toată lumea necesită acest nivel de confidențialitate. Pentru cei care caută suport de portofel și schimb mai bun și flexibilitatea de a intra și ieși din tranzacțiile publice și private, atunci Zcash este o opțiune mult mai bună.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me