Criptomonedele și blockchain-ul au fost odată un interes de nișă, protejate și propagate de o legiune hardcore a adoptatorilor timpurii. Acum, vremurile au trecut. Tehnologia blockchain a captat atenția lumii. Un raport estimează că numărul de utilizatori de portofele blockchain crește cu peste 1,5 milioane în fiecare lună. Încurajați de hype asupra prețului Bitcoin, mulți investitori intră pe piață în speranța de a obține randamente peste medie din monedele digitale.

Nu doar creșterea investitorilor este nouă. Mii de ICO-uri au fost ținute, majoritatea doar în ultimii doi ani. Au fost făcute comparații între balonul dotcom și actualul hype blockchain. Dacă aceste comparații sunt corecte, atunci câteva dintre startup-urile blockchain de astăzi ar putea fi Google sau Amazon de mâine. Prin aceeași logică, este posibil ca majoritatea dintre ei să eșueze. În calitate de investitori, obiectivul nostru este să găsim o modalitate de a determina care companii sunt cele mai puțin susceptibile de a eșua, deoarece acestea sunt cel mai bun pariu pentru cele mai mari și cele mai lungi rentabilități..

Ce pot învăța investitorii blockchain de astăzi din era Dotcom?

Pe o piață ICO atât de aglomerată, poate fi o provocare să încerci să prezici succesele sau eșecurile viitoare. Balonul dotcom a devenit un balon din acest motiv exact. Banii s-au turnat pe piață pe baza a nimic mai mult decât speculații. Aceiași bani s-au pierdut ulterior când mii de proiecte noi nu au reușit să livreze.

Cu toate acestea, era dotcom a avut un impact extraordinar asupra pieței tradiționale de acțiuni, precum și apariția de noi companii de tehnologie. Schimbările aduse de internet au ucis multe companii publice de lungă durată cu modele de afaceri care anterior avuseseră succes. Alte companii au reușit să supraviețuiască și chiar să prospere, adaptându-se și mutându-se odată cu vremurile.

Există exemple clare ale victimelor din acea epocă care pot fi contrastate cu poveștile de supraviețuire ale concurenților lor direcți. De exemplu, Borders Books a ales să ignore tendința în creștere a cărților electronice și a lichidării, în timp ce Barnes & Noble a îmbrățișat trecerea la digital și este încă în afaceri astăzi. În mod similar, succesul Nikon ca brand de fotografie a continuat neîntrerupt de zeci de ani, deoarece compania și-a adaptat strategia și produsele în conformitate cu trecerea la fotografia digitală. Kodak nu a reușit și încă se luptă să se recupereze după un proces de faliment din 2012.

Așadar, putem vedea o temă: companiile preexistente care au supraviețuit erei dotcom sunt cele care au reușit să țină pasul cu evoluțiile tehnologice. Au învățat să își adapteze modelele de afaceri la vremurile în schimbare.

Unde Blockchain face diferența

Succesele și eșecurile prezentate mai sus ne oferă o lentilă prin care putem examina piețele actuale. Având în vedere ce industrii sunt pregătite să se clatine cu revoluția blockchain în curs, putem arunca o privire asupra companiilor existente care se poziționează pentru succes în tranziția către noile tehnologii.

Sectoarele care depind de intermediari și stabilirea încrederii sunt cele care vor obține cele mai multe beneficii din blockchain. Prin urmare, companiile din aceste sectoare care încep să îmbrățișeze blockchain sunt cele care au cele mai mari șanse de a face față furtunii tehnologice actuale. Finanțele sunt un exemplu evident, Bitcoin fiind primul caz de utilizare pentru blockchain, dar există și alte piețe care merită urmărite.

Aici, oferim câteva exemple ilustrate de sectoare care sunt coapte pentru întreruperi prin blockchain, împreună cu exemple de jucători cheie din industrie care se străduiesc deja să țină pasul cu schimbările tehnologice. În unele cazuri, startup-urile inteligente blockchain au văzut, de asemenea, potențialul în aceste sectoare și caută să valorifice cu propriile soluții.

Logistică și transport maritim

Blockchainul ca mijloc de urmărire a mișcărilor activelor între părți creează un caz de utilizare convingător în industria globală de transport și logistică, care se estimează că va crește până la 15,5 trilioane de dolari până în 2023. Industria este în prezent foarte complexă, cu multe transferuri între diferiți jucători dintr-un singur lanț de aprovizionare. Acest lucru creează ineficiențe, multe părți urmărind aceleași active. Relatează McKinsey că, în unele cazuri, mai mult de jumătate din costurile totale ale lanțului de aprovizionare ale unei companii sunt consumate de procese ineficiente. Aceste costuri au un impact direct asupra rezultatului, reducând ulterior potențialul de rentabilitate a acționarilor sănătoși.

În sectorul logistic se dezvoltă acum primii factori de mutare în blockchain. IBM și gigantul global de transport maritim Maersk anunțat la începutul lunii august că soluția lor blockchain dezvoltată în comun pentru managementul logisticii la nivel mondial, Tradelens, este acum activă. Nouăzeci și patru de organizații sunt la bord prin programul său de adoptare timpurie.

Sistemul este utilizat pentru a partaja în siguranță documentația de expediere și pentru a urmări mișcările containerelor de-a lungul lanțului de aprovizionare. Până în prezent, Tradelens a captat peste 150 de milioane de mișcări prin porturi, linii de transport maritim și autorități vamale. S-a dovedit că reduce timpul de livrare cu până la 40%.

Startup-urile blockchain au descoperit, de asemenea, potențialul ridicat de perturbare în lanțul global de aprovizionare și industriile logistice. În prezent, una dintre cele mai mari din punct de vedere al capitalizării pieței este VeChain (VET), care combină blockchain-ul cu tehnologia Internet of Things (IoT) pentru a oferi o soluție scalabilă și flexibilă a lanțului de aprovizionare. Waltonchain (WTC) au intrat în joc puțin mai târziu, dar au dezvoltat o soluție similară IoT. Ambele merită luate în considerare pentru oricine are în vedere investițiile în viitorul managementului logistic bazat pe blockchain.

Rețeaua Morpheus (MRPH) este în prezent unul dintre jucătorii mai mici din acest sector. Cu toate acestea, este demn de menționat, având în vedere că a fost ocupat să dobândească anumite acreditări impresionante pentru sine. Compania are un fost director executiv al DHL în consiliul său consultativ și este membru al Blockchain în Transport Alliance, un consorțiu de companii care numără FedEx și UPS printre membrii săi.

de fabricație

În aprilie 2018, un pasager al Southwest Airlines a fost rănit fatal după ce unul dintre motoarele sale a eșuat. O lamă a ventilatorului s-a rupt, iar fragmente au spart o fereastră a aeronavei. Reuters a raportat ulterior că nu toate companiile aeriene înregistrează istoria tuturor pieselor motorului și că blockchain-ul a fost o soluție potențială pentru capacitățile de urmărire și urmărire în cadrul procesului de fabricație a aeronavelor. Utilizarea blockchain-ului în acest mod înseamnă că verificările de siguranță după un accident ar putea fi efectuate mai rapid.

Același raport a afirmat că producătorul de motoare, Rolls Royce, a lucrat cu dezvoltatorii de blockchain pentru a investiga posibilitățile blockchain-ului în procesul său de lanț de aprovizionare..

Fabricarea aditivă (imprimarea 3D) este un alt domeniu în care blockchain-ul adaugă valoare. Fabricarea aditivă se realizează în mai multe etape, cu transferuri între diferite părți, fiecare etapă necesită verificare, astfel încât următoarea etapă să poată fi începută. Blockchain poate fi, prin urmare, utilizat pentru a crea un lanț de custodie imuabil și de încredere pentru fiecare etapă a procesului de fabricație aditivă.

General Electric (GE) a avut recent a depus un brevet pentru utilizarea blockchain-ului în verificarea pieselor 3D realizate de filiala sa, GE Additive. În acest fel, companiile care achiziționează piese fabricate de GE Additive își vor putea verifica proveniența pe blockchain, asigurând asigurarea calității și protecția împotriva falsificărilor. Moog Aircraft Group este întreprinderea unui proiect similar pentru piesele de aeronave pe care le furnizează.

Dat fiind Crede Deloitte că blockchain-ul oferă „potențial unic” procesului de fabricație aditivă, startup-urile de tehnologie blockchain au încetinit să se întoarcă asupra acestuia. Dacă vizualizarea Deloitte este corectă, orice proiecte blockchain care încep în această zonă merită vizionate. Token 3D cu sediul în Italia (3DT) este unul dintre primii motori notabili, iar compania a câștigat 2,5 milioane de euro (2,9 milioane de dolari) în finanțare europeană, conform site-ului său web.

Kabuni este un proiect similar, care a semnat recent, de asemenea, un Memorandum de înțelegere cu bursa canadiană de valori mobiliare pentru a oferi simbolul său ca titlu listat. Atât 3D Token, cât și Kabuni își propun să își folosească soluțiile blockchain pentru a eficientiza procesul complex, în mai multe etape, al fabricației aditive la scară largă..

Legal

Contractele inteligente sunt încă la început. Cu toate acestea, oamenii cu multă perspectivă în profesia de avocat tradițional sunt deja încântat despre potențialele aplicații. Executarea automată a acordurilor legale ar putea reduce incidența proceselor.

În plus, legea depinde în mare măsură de partajarea documentației care trebuie, de asemenea, să fie de încredere și rezistentă la manipulare. Un sistem bazat pe blockchain oferă firmelor de avocatură un mod de încredere de a partaja dosarele de caz și alte documente legale. AI este o altă tehnologie care oferă potențial în aplicațiile legale, deoarece mașinile de AI ar putea înlocui munca banală, cum ar fi examinarea cazurilor istorice pentru a găsi informații relevante.

Până în prezent, firmele de avocatură au adoptat lent funcționalitatea blockchain. in orice caz, K&L Gates face primii pași, prin implementarea propriului blockchain intern autorizat pentru a investiga utilizarea contractelor inteligente pentru clienții săi. Anul acesta Hackathon juridic global a raportat o concentrare grea cu privire la aplicarea blockchain-ului, care prezintă semne promițătoare pe care alții le pot urma în pașii lui K&L Gates.

Pe de altă parte, comunitatea blockchain a fost entuziast în afirmațiile sale că contractele inteligente bazate pe blockchain ar putea în cele din urmă să elimine în totalitate avocații. Deși acest lucru s-ar putea să nu se dovedească a fi cazul, există inițiative blockchain în spațiul legal. IntegraLedger este un blockchain privat și primul proiect al Consorțiul Global Blockchain Legal. Una dintre creațiile lor sunt documente inteligente: documente de contract electronice care permit înregistrarea în siguranță și imuabil a tranzacțiilor ulterioare pe care se bazează pe blockchain.

La fel ca sectorul financiar, serviciile juridice sunt supuse unor cerințe stricte de confidențialitate. Majoritatea blockchain-urilor publice funcționează pe baza pseudonimității, astfel că blockchain-urile private sunt probabil direcția viitoare a legislației contractuale bazate pe blockchain. Cu toate acestea, există oportunități de investiții simbolice în alte domenii ale dreptului. Gestionarea drepturilor digitale este un exemplu remarcabil, întrucât tehnologia de criptare a cheilor publice folosită de blockchains le permite deținătorilor drepturilor de autor posibilitatea de a gestiona utilizarea operelor lor digitale. Microsoft și EY au anunțat anterior propria lor platformă blockchain pentru protecția drepturilor de autor.

Pentru investitorul simbolic, SingularDTV (SNGLS) este în prezent unul dintre cei mai consacrați jucători, utilizând blockchain pentru a gestiona licențierea și distribuirea videoclipurilor. A existat din 2016 și, de asemenea, permite utilizatorilor săi să utilizeze blockchain pentru crowdfunding propriile proiecte video. În mod similar cu Netflix, SingularDTV își creează și propriul conținut original.

Concensum (CEN, anterior Copytrack, tranzacționat sub marcatorul CPY) a fost lansat abia anul acesta și cu un domeniu de utilizare mai larg decât SingularDTV. Compania a mutat recent operațiunile de la fratele său Copytrack din Berlin la Concensum din Singapore. Acest lucru a dus la un swap de simboluri, provocând o scădere inițială a valorii la mijlocul lunii septembrie. Cu toate acestea, având în vedere fluctuațiile puternice de pe piața globală a criptomonedelor din acest an, schimbarea a fost cu greu semnificativă. Alături de Bitcoin, valoarea CEN a înregistrat creșteri în ultimele câteva săptămâni.

Asigurare

Sectorul asigurărilor suferă de daune frauduloase. Numai în Europa, acesta este gândit să dea socoteală până la 10% din toate creanțele. Adăugați la aceasta o supraabundență de documente și un proces îndelungat pentru reclamanții autentici pentru a-și recupera pierderile și este clar că asigurările sunt un sector copt pentru întreruperi prin blockchain. Contractele inteligente au potențialul de a oferi plăți automate în cazul unor evenimente declanșatoare speciale, care pot fi automatizate în continuare prin convergența cu tehnologia IoT. Dacă televizorul dvs. se strică, tehnologia IoT trimite un mesaj pentru a informa asigurătorii că este stricat. Acest lucru declanșează un contract inteligent care vă rambursează automat cererea pentru unul nou.

Acesta este un exemplu simplu, iar asigurările sunt notorii de complexe. cu toate acestea, Allianz a anunțat la sfârșitul anului 2017 că a pilotat cu succes o soluție blockchain pentru gestionarea programului de autoasigurare a unuia dintre clienții săi globali. Compania a colaborat cu Citi, Ernst & Agenția tânără și digitală Ginetta va implementa un prototip pentru unul dintre clienții săi de multă vreme. Sistemul a gestionat cu succes reînnoirile de politici, plățile de primă și procesele de daune, scăzând timpii de procesare în toate cele trei domenii.

iXLedger (IXT) a fost început în 2017 și oferă asigurări companiilor blockchain. Acest lucru ajută la compensarea riscurilor investițiilor în ICO-uri, ceea ce conferă legitimitate și un element de siguranță potențialilor investitori. Compania operează, de asemenea, o piață de asigurări, menită să reducă timpul dintre transferuri, ceea ce creează ineficiențe în sectorul asigurărilor.

Autoasigurarea este un candidat primar pentru descentralizare. Companiile mai mari pot folosi autoasigurarea pentru riscuri precum accidentele angajaților în timpul călătoriilor de afaceri. Descentralizarea ar permite companiilor mai mici să facă același lucru, prin asocierea în organizații autonome descentralizate (DAO). Într-adevăr, acesta este unul dintre cazurile de utilizare pentru DAOStack (GEN), un proiect blockchain care vizează crearea unui model de guvernanță pentru DAO. DAOStack oferă alte cazuri de utilizare ambițioase și inovatoare pentru guvernarea DAO dincolo de simpla autoasigurare, iar creatorul său Matan Field este un membru respectat al comunității blockchain, deci ar putea constitui o oportunitate de investiție interesantă, în ciuda faptului că este un proiect relativ nou, cu un nivel scăzut actual capitalizare de piață.

Etherisc este o altă inițiativă de asigurare bazată pe blockchain care vizează crearea unor grupuri de asigurări colective pentru riscuri precum daune cauzate de uragane sau întârzieri de zbor. Compania este o intrare foarte nouă pe piață și abia recent și-a încheiat TGE.

Gânduri de încheiere

Aceste sectoare nu sunt în niciun caz singurele care se îndreaptă către blockchain și tehnologii mai mari distribuite. Cu toate acestea, ele reprezintă unele industrii în care primii mutori deja deschid calea, dovedind argumentul de afaceri pentru adoptarea blockchain-ului. Dezvoltarea unor startup-uri mai mici subliniază doar potențialul pe termen lung al blockchain-ului pe aceste piețe.

Desigur, nimic din toate acestea nu este un sfat de investiții și nimeni nu poate prezice viitorul. Cu toate acestea, era dotcom a arătat că acei jucători din industrie care au reușit să țină pasul cu epoca internetului au fost singurii care au putut supraviețui. În mod similar, firmele de tehnologie precum Amazon și Google, care au prosperat dincolo de buzz-ul inițial dotcom, și-au găsit locul mai întâi în sectoare care erau coapte pentru întrerupere și apoi s-au transformat în uriașii pe care i-au devenit astăzi.

Aplicarea acestor lecții din era dotcom în portofoliul nostru financiar oferă oportunitatea de a investi nu numai în noi proiecte interesante blockchain cu riscuri ridicate și cu randamente potențial ridicate. Companiile tradiționale care inovează acum cu tehnologii emergente pentru a rezolva probleme din lumea reală pot oferi, de asemenea, un echilibru sănătos unui portofoliu de investiții.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me