Zilliqa este o platformă blockchain sigură și scalabilă pentru găzduirea de aplicații descentralizate, cu câteva caracteristici deosebite în comparație cu alte platforme dapp. În primul rând, folosește sharding pentru a asigura un randament extrem de ridicat, cu aproximativ două sute mai multe tranzacții pe secundă decât majoritatea platformelor actuale.

În al doilea rând, echipa și-a dezvoltat propriul limbaj de programare a contractelor inteligente pentru utilizare pe platforma Zilliqa. Se numește Scilla și l-au conceput pentru a fi mai sigur decât limbajele de programare existente ale contractelor inteligente, cum ar fi Solidity, care au deseori vulnerabilități, lăsând contractul inteligent deschis exploatării.

Echipa Zilliqa își va lansa rețeaua principală în primul trimestru al acestui an. Am avut ocazia să ne așezăm cu CEO-ul și cofondatorul Xinshu Dong (XD) și cu directorul de marketing Yiling Ding (YD) pentru a afla toate ultimele știri și evoluții..

Echipa Zilliqa Xinshu Dong, CEO și Yiling Ding, CMO

Xinshu Dong, CEO și Yiling Ding, CMO

Dezvoltatorii Blockchain continuă să se confrunte cu probleme de scalabilitate. Cum credeți că scalabilitatea a influențat sustenabilitatea jocurilor blockchain? Cum ajută jocurile să facă față provocării scalabilității?

YD: Jocurile sunt o industrie în care limitarea scalabilității blockchain-ului se prezintă clar și imediat dezvoltatorilor și utilizatorilor. O modalitate sigură de a măsura succesul unui joc este prin popularitatea sa.

Având în vedere că platformele blockchain de astăzi se luptă deja pentru a găzdui 1.000 de utilizatori activi zilnici (DAU), pe măsură ce un joc devine mai de succes și baza sa de utilizatori crește, realitatea este că ar fi aproape imposibil să îl rulezi în continuare pe blockchain. Deși mutarea majorității tranzacțiilor unui joc în afara lanțului este o posibilitate, acest lucru învinge doar scopul de a avea un joc bazat pe blockchain, pentru început.

Aceste provocări de scalabilitate contribuie inevitabil la o experiență slabă a utilizatorului (UX), deoarece împiedică un joc susținut – rețeaua se luptă să finalizeze tranzacțiile în timp util și utilizatorii sunt obligați să aștepte câteva minute pentru fiecare tranzacție.

Deși inovația și avansarea tehnică sunt de obicei sărbătorite, problemele legate de finalitatea tranzacției nu se regăsesc în mod normal în jocurile digitale. Această experiență slabă va descuraja, în consecință, atât jucătorii potențiali, cât și dezvoltatorii de jocuri din jocurile blockchain.

Având în vedere acest lucru, industria jocurilor oferă platformelor blockchain provocări reale și specifice cu care să lucreze și, în timp, potențial depășite. Dezvoltând soluții de scalare care vizează în mod specific probleme cum ar fi tranzacțiile de pe piață în joc, proiectele vor putea privi dincolo de mentalitatea „scalabilității de dragul scalabilității” și vor dezvolta soluții care să prezinte în schimb modul în care blockchain-ul poate îmbunătăți proiectele, platformele și aplicații.

Ce părere aveți despre impactul activelor nefungibile asupra jocurilor? Ce înseamnă acest lucru pentru un jucător obișnuit, mai ales când auzim despre copii că hacking jocuri precum Fortnite pentru a vinde conturi online?

YD: Există două avantaje principale ale activelor nefungibile – siguranță și securitate sporite în schimbul de active în joc și capacitatea de a le păstra și proteja cu adevărat.

Multă vreme, comunitatea de jocuri a căutat modalități de monetizare a activelor din joc, rezultând în crearea unor piețe negre neoficiale în care utilizatorii tranzacționează articole, indiferent dacă sunt skin-uri sau conturi cu personaje de nivel înalt într-un MMORPG precum Fortnite. Aceste canale neoficiale prezintă riscuri mari pentru jucătorii care achiziționează active deoarece devin susceptibili la fraude și furt de informații.

Alternativele tokenizate oferă un strat suplimentar de siguranță atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători – vânzătorii vor trebui să demonstreze că dețin proprietatea asupra articolului care este schimbat și, întrucât tranzacția are loc pe o platformă descentralizată, informațiile de identificare personală nu vor trebui distribuite.

Aceste jetoane sunt, de asemenea, caracterizate de adevărata permanență și proprietate, prin care jucătorii sunt siguri că activele lor sunt cu adevărat ale lor și rămân tranzacționabile. În schimb, dezvoltatorii care își găzduiesc platformele pe un server centralizat ar putea să închidă cu ușurință sau să facă modificări pe piețele lor, ceea ce va duce la pierderea activelor de către jucători.

Zilliqa folosește sharding și un protocol combinat PoW / pBFT pentru a atinge scalabilitatea pentru viteze de tranzacție de până la aproape 3.000 de tranzacții pe secundă. Ne puteți vorbi prin protocolul dvs. de consens și cum funcționează?

XD: Protocolul nostru de consens este un proces format din patru părți, care utilizează PoW și pBFT, astfel încât să permită un flux de tranzacții mai mare, permițând în același timp o securitate ridicată.

Prima fază implică o fereastră de cinci minute pentru ca toate nodurile miniere să își prezinte soluțiile PoW – PoW este limitată la această fază în care minerii își stabilesc identitatea, precum și pentru a preveni atacurile Sybil. După aceea, primul subset al acelor noduri miniere care îndeplinesc o anumită cerință de dificultate globală se poate alătura ca noduri de serviciu director sau noduri fragmentate.

Odată stabilite cioburile, aceste grupuri efectuează mai multe runde de consens pBFT, semnând noul adevăr (sau bloc de tranzacții) care urmează să fie trimis rețelei. Nodurile care au semnat blocul vor împărți recompensa blocului în mod echitabil între ele. În cadrul unei runde de PoW, mai multe blocuri pot fi scrise în lanț, procesând astfel mai multe tranzacții în paralel.

Scalabilitatea este adesea fin echilibrată împotriva rezistenței. Puteți explica modul în care Zilliqa menține securitatea rețelei, obținând în același timp beneficiile unui transfer rapid?

XD: Securitatea este o prioritate cheie pentru noi și conduce o mare parte din luarea deciziilor noastre atunci când vine vorba de protocolul nostru de consens și de crearea limbajului nostru de programare, Scilla. A fost, de asemenea, un factor cheie pe care l-am luat în considerare atunci când ne-am uitat la soluții de scalare.

Prin urmare, deși există multe soluții propuse pentru scalarea blockchain-urilor, am constatat că sharding-ul este o soluție viabilă pe lanț care ne permite să păstrăm descentralizarea, scalabilitatea și securitatea.

Optând pentru scalarea pe lanț, fragmentarea poate avea loc în siguranță, deoarece blockchain-ul funcționează cu garanția completă de securitate oferită de el însuși. Descentralizarea joacă, de asemenea, un rol important în menținerea securității, consensul asupra nodurilor opt-in publice și rezistența cenzurii terță parte a tranzacțiilor sunt imperative pentru asigurarea blockchain-ului nostru.

Tranzacții pe secundă

Tranzacții pe secundă

Puteți explica puțin mai mult de ce ați luat decizia de a dezvolta Scilla, un limbaj de programare inteligent separat, mai degrabă decât să adoptați alte limbaje de programare precum Javascript sau Solidity? Cum diferă Scilla de aceste limbi?

XD: Când ne-am proiectat contractele inteligente, am luat decizia conștientă de a acorda prioritate securității față de alte aspecte ale contractelor inteligente, deoarece credem că securitatea este esențială pentru promovarea adoptării generale a tehnologiei contractelor inteligente. Deși am avut opțiunea de a lucra cu limbaje de programare preexistente, cum ar fi Solidity și JavaScript, evaluările noastre tehnice au constatat că este foarte dificil să le luăm în considerare datorită sintaxei și gramaticii existente..

Diferențele cheie ale Scilla față de Solidity și JavaScript sunt securitatea ridicată și ușurința utilizării – acestea sunt principiile sale de proiectare care stau la baza. Scilla are capacitatea de a verifica în mod formal (matematic) securitatea și corectitudinea contractelor inteligente, ceea ce a eliminat mai multe vulnerabilități de securitate comune la nivel de limbă, cum ar fi apelurile reentrante la contracte inteligente și depășirea / debordarea întregului.

Cazurile de utilizare ale Zilliqa sunt listate ca jocuri, publicitate digitală și plăți. De ce aceste trei cazuri folosesc în mod specific? Ar exista limitări în utilizarea Zilliqa ca platformă pentru alte tipuri de dap-uri, cum ar fi schimburile?

YD: Deoarece Zilliqa este o platformă publică și deschisă, nu există limitări la ceea ce poate fi construit pe blockchain-ul nostru. Una dintre colaborările noastre actuale este cu BOLT Global, un sistem de divertisment mobil bazat pe blockchain care nu se potrivește acestor trei categorii.

Acestea fiind spuse, jocurile, publicitatea digitală și plățile sunt sectoare în care vedem nevoia imediată de soluții blockchain cu randament ridicat, deci acestea sunt domeniile noastre actuale de concentrare în ceea ce privește parteneriatele, cercetarea și dezvoltarea.

În jocuri, am văzut că scalabilitatea a fost un blocaj clar pentru jocurile blockchain. De exemplu, Etheremon a trebuit să-și mute cea mai mare parte a jocului în afara lanțului, deoarece Ethereum era prea aglomerat și taxele de tranzacție erau prea mari, afectând jocul general.

În publicitatea digitală, blockchain-ul ajută la abordarea problemelor precum frauda publicitară și impresiile care vor aduce beneficii companiilor media, agenților de publicitate și consumatorilor. Mai mult decât atât, este necesară o platformă cu randament ridicat pentru a susține numărul mare de campanii care apar zilnic pe schimburi publicitare.

Plățile sunt, de asemenea, un caz de utilizare evident, deoarece necesită o securitate ridicată și un randament ridicat pentru a gestiona volumul mare de tranzacții. Dincolo de asta, instrumentele financiare, cum ar fi jetoanele de securitate și ofertele de jetoane de securitate, ar beneficia, de asemenea, de o platformă de emisie foarte robustă și sigură pe care Zilliqa o poate oferi.

De curând ați fost listat pe Coinbase Pro, ceea ce reprezintă o mare realizare și care poate contribui la creșterea valorii proiectului. Ce părere aveți despre controversata declarație a lui Vitalik Buterin conform căreia schimburile centralizate ar trebui să „ardă în iad”? Dacă descentralizarea este obiectivul întregului sector blockchain sau credeți că există un rol de jucat pentru agențiile centralizate în viitorul pe termen mediu și lung?

XD: Activarea aplicațiilor descentralizate pentru și între întreprinderi și utilizatori este un obiectiv cheie al nostru și, într-adevăr, forța noastră motrice. În același timp, recunoaștem că platformele centralizate oferă beneficii complementare sistemelor complet descentralizate în ceea ce privește performanța și latența.

Fără a uita, de asemenea, că securitatea și rezistența blockchain-ului se bazează pe redundanța integrată într-un fel sau altul – aceasta are impact asupra performanței, dar este rezultatul naturii distribuite în mod inerent a blockchain-ului..

Zilliqa are o mulțime de recunoaștere în Asia ca bază, dar are planuri de extindere europeană – înțelegem că ați deschis un birou la Londra acum câteva luni. Ce altceva ați mai planificat în ceea ce privește expansiunea dincolo de Asia?

YD: Ne extindem în Europa din mai multe motive, dar o forță motrice majoră este comunitatea dezvoltatoare înfloritoare. Există focare pentru dezvoltatori răspândite pe tot continentul, cum ar fi Estonia, Bulgaria și România, unde am organizat recent un atelier pentru dezvoltatori.

Continuăm să colaborăm cu comunitatea dezvoltatorilor din întreaga Europă și anumite regiuni continuă să ne intereseze. De exemplu, Franța este cunoscută pentru programatorii săi funcționali, care ne oferă o mare oportunitate de a profita de aceste talente pentru a stimula conștientizarea și a încuraja utilizarea Scilla, un limbaj de programare funcțional..

Folosim noua noastră bază din Londra, care se dezvoltă ca un lider european blockchain, precum și un centru financiar de lungă durată, urmărind parteneriate educaționale locale pentru a stimula educația blockchain și o mai mare conștientizare a Zilliqa în rândul studenților. Un astfel de parteneriat este competiția de trei luni Future of Blockchain, care vizează universitățile de top din Marea Britanie, cum ar fi Oxford, Cambridge și Imperial.

Lansarea mainnet este stabilită pentru ianuarie. Care sunt pașii critici care duc la această lansare? Cum pot minerii să se implice în mineritul Zilliqa odată ce rețeaua principală este activă??

XD: Am lansat recent testnet-ul v3.0 complet funcțional, echipat cu toate caracteristicile care vor fi prezente pe rețeaua noastră principală. Fiind primul testnet complet din lume, după cunoștințele noastre, pentru a implementa rețeaua, tranzacțiile și distribuirea inteligentă a contractelor, este important ca minerii să poată testa riguros aceste caracteristici și, în timp ce continuă să facă acest lucru, vom fi capabil să adăugăm verificările de siguranță necesare pentru a îmbunătăți stabilitatea și securitatea blockchain-ului nostru.

Anunțul nostru public de minerit ne-a deschis și blockchain-ul pentru o comunitate de dezvoltatori mai mare, lărgind astfel grupul de dezvoltatori care testează caracteristicile rețelei noastre, astfel încât să putem continua să îmbunătățim în așteptarea lansării noastre.

De asemenea, suntem în curs de dezvoltare a unor infrastructuri la scară mai mare pentru a ajuta minerii să migreze la rețeaua noastră pentru a exploata Zilliqa odată ce lansăm sau mainnet. Deocamdată, minerii se pot referi la Github pentru a se alătura mineritului pe rețeaua noastră de testare pentru a ne ajuta să testăm infrastructura.

Vă mulțumim pentru timpul acordat și toate cele bune pentru lansarea viitoare!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me