Există o mulțime de speculații cu privire la Internetul obiectelor (IoT) și tehnologia blockchain. Este un meci făcut în cer? Își întăresc reciproc punctele forte sau tehnologiile se ciocnesc? Ar trebui să ocupe lumi separate care nu se suprapun? Și ce este exact Internetul obiectelor oricum?

Când dinozaurii au cutreierat Pământul

În timpul revoluției computerelor personale din anii 1980, companiile de tehnologie s-au străduit să construiască o lume în care fiecare desktop deținea un computer personal. Destul de sigur de spus misiunea îndeplinită.

calculator

Primele computere care ne-au lovit desktopurile

Internetul a introdus o lume în care toată lumea se putea conecta online. Și apoi telefoanele mobile au conectat pe toată lumea cu oricine altcineva, indiferent unde se aflau la un moment dat. În cele din urmă, lucrurile au început să devină interesante cu un computer din fiecare mașină.

Internetul obiectelor mijloace exact ce spune fraza. Fiecare lucru – dispozitiv, aparat, instrument, vehicul, mașină, orice – conține un computer și acel computer se conectează la o rețea pentru a transmite și a primi informații.

Un exemplu de Internet al obiectelor

Luați exemplul mașinii dvs. de uz casnic. Mașina dvs. calculează, recoltează date, stochează date, analizează datele, transmite date, primește date, ia decizii și comunică mesaje.

Aceste calcule oferă un serviciu pentru dvs., clientul. Aveți GPS pentru a vă ajuta să luați decizii de călătorie, iar divertismentul este transmis în flux pentru a vă face călătoria mai confortabilă.

Informațiile despre condițiile de trafic vă ajută să luați decizii optime cu privire la rute, iar sistemul vă spune informații de diagnosticare dacă vehiculul dvs. are o problemă pe care trebuie să o abordați.

Compania auto beneficiază și în mai multe moduri. Colectând date de la toate vehiculele clienților, compania află dacă apare o problemă specifică dintr-o clasă generală de produse. Compania identifică sursa problemei și răspunde pentru a vă oferi dvs. și celorlalți clienți produse și servicii de cea mai înaltă calitate.

Deci, ce zici de Blockchain?

Chiar de pe cap, vedem câteva incompatibilități fundamentale între IoT și blockchain. Blockchain-ul a luat naștere ca o tehnologie descentralizată, iar participanții tranzacționează afaceri fără a fi nevoie să se încreadă unul în celălalt.

Tehnologia Internetului obiectelor gravitează spre centralizare. Și folosind exemplul de mașină de mai sus, vehiculul comunică cu producătorul mașinii respective. Mașina nu comunică cu o rețea descentralizată de noduri pe care oamenii aleg să ruleze pe propriile sisteme.

noduri complete bitcoin

La prima vedere, natura descentralizată a blockchain-ului pare incompatibilă cu tehnologia IoT.

Producătorul deține expertiza asupra vehiculului respectiv și consensul descentralizat nu reușește să abordeze problemele vitale ale serviciilor. Cum ar funcționa asta? Nodul A spune „nicio problemă” flăcărilor care ies din capota unui vehicul în timp ce conducea pe o autostradă. Nodul B votează pentru a spune că este o urgență și, în cele din urmă, Nodul C se abține, deoarece este offline și își va actualiza lanțul după ce blocul a fost adăugat.

Imaginați-vă doar posibilitățile distractive cu semafoarele IoT bazate pe blockchain.

Scalare

Blockchain necesită timp pentru a ajunge la un consens, iar această încetinire definește starea actuală a tehnologiei blockchain. Ulterior, tehnologia blockchain se află în prezent în cercetări majore cu privire la modul de scalare a acesteia pentru a gestiona mai multe tranzacții mai rapid.

Cu toate acestea, la fel ca în exemplul mașinii computerizate, clienții au nevoie de service în timp util. Rețeaua Bitcoin durează zece minute pentru a obține consensul, iar unele probleme legate de vehicule necesită atenție imediat.

Considerații de securitate

Blockchain impune securitatea prin criptografie asimetrică. Utilizatorul menține o cheie privată care creează semnături digitale care dovedesc proprietatea asupra activelor de pe blockchain și, dacă cineva, în afară de dvs., vă accesează cheia privată, deține practic proprietatea dvs..

Alternativ, într-un scenariu Internet of Things, vehiculul computerizat, frigiderul, ceasul deșteptător sau dispozitivul computerizat dat tranzacționează singuri. Niciun om nu intervine în interacțiunea dintre dispozitiv și rețea.

Deci, dispozitivele dvs. accesează și stochează cheile dvs. private în cipurile lor interne? Fiecare dispozitiv IoT pe care îl utilizați deține cheile dvs. private? Când hackerii intră în dispozitivele dvs. IoT (ceea ce este notoriu ușor de făcut), ei dețin și cheile dvs. private.

Pentru a-l parafraza pe Danny DeVito din Bijuteria Nilului, „Nici un chip nu este sigur în seara asta!”

Posibilități și speranță

Există unele scenarii în care blockchain-ul avantajează IoT. Deoarece națiunile individuale nu reușesc să-și servească cetățenii în cel mai bun mod posibil, natura fără granițe a blockchain-ului câștigă un apel mai mare. În mod similar, pe măsură ce oamenii devin obstacole în eficiență, reducerea interacțiunilor umane câștigă atracție.

Prin urmare, fenomenul IoT al mașinilor fără șofer capătă un interes din ce în ce mai mare.

Unde mergi tu în mașina ta strălucitoare în noapte?

Imaginați acest caz de utilizare. O mașină neocupată și fără șofer ridică un pachet pentru livrare de la un robot, iar după ridicare, vehiculul își dă seama că trebuie să realimenteze. Acesta caută cea mai apropiată stație de alimentare, iar un robot alimentează vehiculul. Vehiculul plătește tranzacția cu jetoane criptomonede. Mașina finalizează călătoria și lasă pachetul la o unitate de primire.

mașină fără șofer

Mașinile fără șofer sunt doar un exemplu de blockchain și IoT care funcționează în armonie.

Nicăieri de-a lungul liniei nu era necesară interacțiunea umană.

Blockchain excelează la procesarea tranzacțională între părțile care trebuie să aibă încredere reciprocă, iar mașinile, prin natura lor, nu au niciun sentiment de încredere. Oferirea și primirea pachetului necesită autorizare, iar achiziționarea combustibilului definește cel mai simplu caz de utilizare pentru criptomonedă.

Nevoia de oameni apare doar în nevoia de a proiecta și întreține sistemul.

Alte posibilități: grafic aciclic direcționat (DAG)

Dincolo de blockchain ca structură de date, structura graficului aciclic direcționat (DAG) sugerează posibilități. În special, rețeaua IOTA Tangle este construită ca DAG.

În domeniul matematicii discrete, un grafic definește un set de obiecte cunoscute sub numele de noduri (numite și vârfuri sau puncte), iar nodurile se raportează prin margini (cunoscute și ca arcuri sau linii).

Într-un grafic direcționat, muchiile arată direcția, ceea ce înseamnă că marginea care merge de la nodul X la nodul Y este diferită de marginea care merge de la nodul Y la nodul X. Natura aciclică a unui DAG înseamnă că parcurgerea graficului este necirculară – de urmărind marginile de la nod la nod, nu vizitați niciodată același nod de două ori.

Structura unui DAG pare să se împrumute în mod natural provocărilor IoT cu vasta sa rețea de tranzacții de la mașină la mașină; și teoretic, un DAG depășește ineficiențele consensului, ratele tranzacțiilor lente și oligarhia minerilor.

Din păcate, fără adevărul imuabil al blockchain-ului construit pe tranzacțiile de încredere ale consensului, este posibil ca un DAG să nu ofere nimic altceva decât o topologie de rețea alternativă interesantă.

Cum ar proteja un DAG securitatea unei tranzacții și ar împiedica deturnarea acelei tranzacții? Și fără imuabilitatea blockchain-ului, cum auditați un DAG și aveți încredere în el ca o înregistrare a adevărului nealterată?

Gânduri de încheiere

Tehnologia IoT și blockchain au apărut pe scenă aproximativ în același timp. Au apărut împreună, dar vor converge împreună? Ambele tehnologii continuă să evolueze, iar cercetarea și dezvoltarea continuă în ambele tărâmuri, dar rămâne de văzut dacă blockchain-ul va găsi un loc productiv în lumea IoT.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me