Când oamenii se gândesc la dezvoltarea Bitcoin, în mod obișnuit imaginează voluntari distribuiți în întreaga lume colaborând sub un interes comun. Cu toate acestea, de câțiva ani acum o mare parte din dezvoltare a fost realizată de compania privată Blockstream. Blockstream este o companie de dezvoltare și infrastructură blockchain axată în principal pe Bitcoin.

Fondată în 2014 de Dr. Adam Back, creatorul HashCash (care este utilizat în algoritmul de extragere a Bitcoin) și alți dezvoltatori Bitcoin, Blockstream a dezvoltat o gamă de tehnologii și produse comerciale pentru ecosistemul Bitcoin.

Vom arunca o privire asupra acestor evoluții diferite și a ceea ce înseamnă pentru viitorul Bitcoin.

Tehnologie de bază

Elemente

Elements este un protocol open-source blockchain pe care oamenii îl pot folosi fie ca blockchain independent, fie ca lanț lateral. Lanțurile laterale sunt în esență blockchain-uri separate care rulează paralel cu un blockchain original, cum ar fi Bitcoin. Scopul acestui lucru este de a delega caracteristici către lanțul lateral, cum ar fi capabilități mai complexe de contractare inteligentă sau debit mai mare pe care nu sunteți pregătit să îl integrați în blockchain-ul original.

Elements oferă trei avantaje principale: active emise, tranzacții confidențiale și interoperabilitate tranzacțională. Activele emise permit emiterea și tranzacționarea mai multor active digitale distincte. De exemplu, ați putea avea Bitcoin, Ether și o monedă fiat tokenizată care operează pe blockchain-ul Elements.

Tranzacțiile confidențiale sunt o caracteristică de confidențialitate care ascunde suma tranzacției, precum și care este activul digital. Ascunzând identitatea activului digital, este imposibil să se facă distincția între Bitcoin, Ether și moneda fiat tokenizată pe care o utilizați. Aspectul interoperabil al Elementelor este foarte promițător. Permite utilizatorilor să tranzacționeze active către și între alte blockchain-uri, printr-un lucru numit un cârlig bidirecțional.

Blockstream a folosit baza de cod Bitcoin pentru a dezvolta Elements. Întrucât este încă foarte asemănător, Elements oferă un loc de joacă excelent pentru a testa mai multe tehnologii de ultimă generație care s-ar putea să-și găsească într-o bună zi intrarea în Bitcoin. De exemplu, echipa intenționează să implementeze semnături Schnorr pe elemente înainte ca echipa Bitcoin Core să o implementeze pe Bitcoin. Semnăturile Schnorr sunt propuse pentru a înlocui actuala schemă de semnături ECDSA utilizată pe Bitcoin și ar crește randamentul și ar deschide calea pentru diferite îmbunătățiri ale confidențialității.

Limitările elementelor

Elementele nu utilizează mineritul sau dovada muncii (PoW) ca Bitcoin, ci în schimb folosește o schemă de federație de semnături. Este în esență o dovadă a modelului de autoritate, prin care părțile menționate ca bsemnăturile încuietorii creați și semnați blocurile. În ciuda acestui model de consens diferit, Blockstream afirmă că este prevenită coluziunea dintre semnatarii blocurilor, deoarece toți au fonduri blocate în rețea.

c-Fulger

Probabil că ați auzit de Rețeaua Lightning. Acesta este un protocol în al doilea strat, care oferă tranzacții și microtransacțiuni cu viteză foarte mare și costuri reduse, susținut de securitatea blockchain-ului Bitcoin. Rețeaua folosește o formă de contracte inteligente numite canale de plată.

În prezent, există trei versiuni principale ale rețelei Lightning: și anume Daemon Lightning Labs, Eclair ACINQ și c-Lightning Blockstream.

c-Fulger, spre deosebire de Daemon, este comercializat de Blockstream pentru utilizarea la nivel de întreprindere mai mult decât orice altceva. În aprilie 2018, Christian Decker, cercetător Blockstream, a publicat o actualizare a lui Lightning numită eltoo. Acest lucru promite să facă rețeaua mai sigură și oferă un nou tip de contracte inteligente în afara lanțului, numite fabrici de canale. c-Lightning este în prezent în etapa Beta și nu suntem conștienți de date pentru care ar putea fi pe deplin live.

Contribuții la confidențialitate

În afară de aceste două obiective principale, membrii echipei Blockstream contribuie activ la dezvoltarea codului Bitcoin Core și oferă diverse protocoale de îmbunătățire.

Echipa de cercetare Blockstream a participat la dezvoltarea Bulletproofs. Aceasta este o metodă pentru a comprima dimensiunea tranzacțiilor confidențiale și a le face practice pentru integrarea în orice criptomonedă. Echipa Monero a desfășurat deja Bulletproofs, iar mulți oameni din ecosistemul Bitcoin îi consideră cel mai bun și mai simplu mod de a crește confidențialitatea blockchain-ului Bitcoin pe termen scurt. Andrew Poelstra, cercetător Blockstream, a publicat și un concept numit Scriptless Scripts. Acest concept promite să crească confidențialitatea contractelor inteligente, prin urmare dezvoltatorii ar putea să-l folosească pentru a crește anonimatul tuturor utilizatorilor din rețeaua Lightning.

Aplicații și produse

Rețea prin satelit

Munca Blocksteam se extinde dincolo de software și cod. În 2017, compania a început lansarea propriei rețele de satelit, care acoperă acum întregul glob. Înainte ca acest lucru să existe, rețeaua Bitcoin se baza pe infrastructura de internet care rămânea funcțională. Dacă a existat o defecțiune a conexiunii la internet în zona dvs., ar fi imposibil să vă conectați nodul la blockchain-ul Bitcoin. Rețeaua de satelit rezolvă această problemă și oferă acces gratuit 24/7 la blockchain-ul Bitcoin pentru oricine.

Pentru a se conecta la rețea, un operator de nod are nevoie doar de o antenă de satelit și un receptor USB. În total, acest lucru ar trebui să coste mai puțin de 100 USD. Pentru cei din zonele îndepărtate cu acces intermitent la internet, această rețea ar trebui să ofere mult mai multă fiabilitate.

Lichid

Principala aplicație a Elements este propriul blockchain lichid Blockstream. Blockstream a proiectat Liquid pentru a facilita circulația rapidă și privată a lichidității între instituții. Tranzacțiile confidențiale asigură această confidențialitate.

În loc ca instituțiile să-și mute activele criptografice pe blockchain-uri separate, pot utiliza blockchain-ul Liquid pentru transferuri private mai rapide și mai rapide. În plus, teoria este că prin eliminarea necesității de a transfera Bitcoin pe blockchain-ul Bitcoin, spațiul va fi eliberat și taxele vor fi reduse pentru alți utilizatori Bitcoin. Având în vedere limita actuală de greutate a blocului de 4 MB pe Bitcoin, aplicații precum Liquid vor fi din ce în ce mai importante pentru a preveni înfundarea lanțului.

lichid

Blockchain-ul lichid Blockstream speră să crească viteza lichidității între schimburi

Deoarece lichidul se bazează pe Elements, acesta acceptă mai multe active criptografice, precum și monede fiat tokenizate, toate pe un singur lanț. În plus, Blockstream spune că acceptă și valori mobiliare tokenizate.

Flux de date

Blockstream s-a asociat cu ICE pentru a crea un flux de date cu criptomonede. Este un produs comercial și Blockstream îl vizează pe comercianți și instituții comerciale. Fluxul de date colectează și prezintă date de tranzacționare în timp real și istorice ale criptomonedelor. În prezent, utilizatorii au acces la date pentru 15 criptomonede separate și 17 monede fiat.

ICE este compania din spatele bursei foarte anticipate Bakkt și deține în prezent bursa din New York, precum și alte 11 burse din întreaga lume..

Gânduri de încheiere

Din 2014, Blockstream s-a dezvoltat într-un monstru în industria Bitcoin. În prezent, își propune în mod clar să devină un jucător cheie atât în ​​infrastructura tehnologică, cât și în cea financiară a Bitcoin.

Fondat de academicieni și dezvoltatori, nu este surprinzător că Blockstream joacă un rol activ în dezvoltarea codului. Echipa are un accent clar pe îmbunătățirea confidențialității, precum și a fungibilității; ceva vital necesar nu doar în Bitcoin, ci în majoritatea celorlalte active criptografice majore.

2019 ar trebui să fie un an major pentru companie. Suntem interesați în special de progresul implementării sale c-Lightning în rețeaua Lightning și de succesul Liquid.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me