Adoptarea blockchain-ului HSBC a parcurs un drum lung din 2015. În ceea ce pare a fi o trezire grosolană a unui gigant adormit, banca britanică și-a schimbat poziția de la prudentă la pionieră. Și astăzi, aceștia apar ca lideri în blockchain și spațiul financiar. Deci, cum a devenit HSBC un lider în cursa tehnologiei blockchain?

Doar acum trei ani, Eforturile blockchain-ului HSBC nu au mers mai departe decât căutarea întâmplătoare a stagiarilor care „au înțeles” Bitcoin. Au rămas în mod mizerabil în urma concurenților precum Barclays Bank, care finanțase deja 45 de experimente diferite și Citigroup lucra deja la propriul lor blockchain.

Chiar și astăzi, spre deosebire de alte bănci gigantice, inclusiv BBVA, Banco Santander, Bank of America și BNP, HSBC nu pare să se implice în blockchain brevetează războiul. Cu toate acestea, își unesc forțele cu ING și IBM pentru a accelera adoptarea blockchain-ului HSBC. Și, în 2017, un articol pe blogul companiei a descris modul în care blockchain-ul ar putea „trage comerțul în era digitală”.

Tehnologia Blockchain va revoluționa comerțul

Potrivit HSBC, comerțul este un domeniu special care poate beneficia de tehnologia blockchain. Și, de fapt, acesta este locul în care banca și-a concentrat până în prezent principalul accent. Ei cred că companiile de toate dimensiunile vor putea tranzacționa mai rapid, mai ieftin și mai eficient la nivel mondial.

În ciuda faptului că trăiește într-o eră digitală, comerțul global rămâne un proces greoi. Este adesea plin de întârzieri, birocrație și un număr mare de documente pe hârtie. Lanțul de aprovizionare din majoritatea industriilor este plin de ineficiențe, erori umane și corupție. În multe cazuri, bunurile lipsesc sau se deteriorează, sunt necesare mai multe semnături, iar cerințele diferite din diferite jurisdicții provoacă întârzieri.

urmarirea containerelor

Urmărirea containerelor este un coșmar logistic.

După cum a spus CEO-ul Smart Containers, Richard Ettl, într-un interviu acordat CoinCentral, „Când expediați un pachet în întreaga lume, acest lucru necesită aproximativ 200 de comunicări ale diferitelor părți din lanțul de aprovizionare”.

În mod clar, există mult spațiu pentru îmbunătățiri. Un document cheie care oprește adesea progresul este Scrisoarea de credit. Peste Comerț cu 2 trilioane de dolari depinde de schimbul lor fizic. Băncile emit scrisori de credit pentru ca importatorii și exportatorii să acționeze ca un mijloc de încredere. Acestea reduc riscurile asociate comerțului, oferind în același timp securitate la plată.

HSBC susține că digitalizarea acestor documente ar reduce birocrația și marja de eroare. Acest lucru ar face comerțul mai profitabil pentru toate părțile implicate.

Ștergerea birocrației cu digitalizarea

În timp ce eforturile HSBC blockchain sunt în centrul atenției astăzi, banca a realizat un schimb electronic de scrisoare de credit cu Reliance Industries din India încă din Noiembrie 2016–Fără utilizarea tehnologiei blockchain. HSBC a declarat într-o declarație de la acea vreme, „acest lucru deschide calea pentru o soluționare mai rapidă și mai rentabilă a comerțului transfrontalier”.

Prin digitalizarea Scrisorii de credit, au reușit să stabilească tranzacția într-o singură zi. Acest lucru este comparat cu documentația tradițională pe hârtie, care durează de obicei aproximativ 15 zile pentru a se stabili. Deci, dacă HSBC ar putea realiza o astfel de tranzacție fără a utiliza blockchain, de ce este nevoie de una?

În afară de a fi cel mai mare cuvânt cheie al anului, tehnologia blockchain are și multe alte avantaje, și anume eliberarea de informații simultan tuturor părților implicate. Efectuarea unei tranzacții digital între o bancă și o companie este un lucru. Permiterea ca același schimb să fie public și global este un alt lucru.

Cu toate acestea, deși natura transparentă a blockchain-urilor publice poate fi utilă în anumite cazuri, băncile și alte companii care se ocupă de informații sensibile trebuie să fie siguri că au acces doar persoanele potrivite. Aceasta înseamnă că trebuie să utilizeze blockchain-uri private sau permise, cum ar fi IBM Hyperledger. Aceste blockchain-uri permit rețele închise în care tranzacțiile sunt vizibile doar de părțile necesare.

ING și HSBC Blockchain Breakthrough

HSBC a colaborat cu ING bank pentru a efectua ceea ce a numit „prima tranzacție comercială viabilă din lume” cu tehnologie blockchain. Aceștia au emis o scrisoare de credit către creditorul olandez ING pentru un transport de soia din Argentina în America de Sud în Malaezia în Asia de Sud-Est pentru compania americană Cargill.

Folosind platforma Corda dezvoltată de pornire blockchain R3, care lucrează cu un consorțiu de bănci, „nevoia de reconciliere a hârtiei [a fost] eliminată deoarece toate părțile sunt conectate pe platformă și actualizările sunt instantanee”, a spus Vivek Ramachandran, șef de creștere și inovare la HSBC.

blockchain

Blockchain Breakthrough

Potrivit atât ING, cât și HSBC, schimbul a avut loc în doar 24 de ore. Acest lucru are loc între patru și zece zile de la ceea ce este de obicei necesar pentru o astfel de acțiune. Deși au apărut multe dovezi de concept pentru tehnologia blockchain și teorii despre potențialul său de la asistență medicală la finanțare, schimbul de blockchain HSBC pare a fi unul dintre primele cazuri de utilizare concrete.

Investiții în inovație

Se pare că gigantul bancar britanic a dobândit gustul pentru tehnologiile inovatoare, fără a-și limita experimentele la blockchain. De fapt, în iulie a acestui an, we.trade, o platformă europeană de tranzacționare în blockchain, a finalizat și prima sa operațiune live. We.trade este alimentat de Hyperledger de la IBM și include 20 de organizații proeminente și cinci bănci mari.

HSBC a anunțat și anul acesta că au cheltuit 2,3 miliarde de dolari despre noile tehnologii, inclusiv AI și blockchain, pentru a ajunge la clienți „pricepuți în tehnologie”. Banca care părea foarte țestoasa din cursă s-a alăturat chiar și gigantului chinez WeChat pentru a comunica cu clienții săi.

Exact ce beneficii vor fi disponibile pentru clienții băncii nu sunt încă complet clare, dar așa cum am văzut de la alte bănci importante și instituții de servicii financiare, concurența în acest sector este acerbă. Și asta nu poate fi decât un lucru bun pentru clienți.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me