Grupurile de pompare și depozitare sunt o problemă în creștere în arena blockchain. Recent studiu realizată de cercetători de la Rețeaua de cercetare în științe sociale (SSRN) a identificat aproximativ 4.818 scheme de pompare și descărcare criptografice în perioada de șase luni cuprinsă între jumătatea lunii ianuarie și începutul lunii iulie 2018. Colaborarea a inclus cercetări de la universități din SUA, Mexic și din zonele îndepărtate ca Israel.

Cercetătorii au folosit un proces cuprinzător de colectare a datelor, care s-a concentrat exclusiv pe Telegram și Discord. Escrocii folosesc aceste două aplicații populare de mesagerie socială pentru a atrage în mod regulat mii de investitori bănuiți. Ziarul a continuat să arate că monedele obscure și cu capac scăzut au obținut un profit mediu de 23 la sută prin Discord. Comparați acest lucru cu un mizerabil 3,5 la sută atunci când utilizați una dintre cele mai bune 75 de monede.

Ce sunt pompele și depozitele și cum funcționează?

Pompa și haldele nu sunt endemice pentru cripto. Ele apar de obicei pe orice piață care începe să atragă cantități mari de capital. Au câștigat tracțiune pe primele piețe de acțiuni de la începutul anilor 1600 și pot fi chiar găsite în stocuri de penny ale piețelor bursiere majore actuale.

Pompele și depozitele sunt inițiate de comercianți puternici care promovează sau pompa monede / acțiuni / active specifice în speranța de a genera hype și de a crește temporar prețul. Hype este un ingredient esențial în a-i determina pe cumpărători să sară la bord sau să riște #FOMO. Acest lucru este mult mai ușor de făcut astăzi cu creșterea platformelor de socializare și relativul anonimat pe care îl aduc.

În majoritatea cazurilor, acești marketeri cumpără moneda înainte de a o promova pentru a se asigura că intră la un preț bun. Pompa și depozitele funcționează deosebit de bine cu monedele cu capital scăzut, deoarece este mult mai ușor să împingeți prețul în jur. Recompensele sunt, de asemenea, în mod clar mai bune. Odată ce au atras suficienți investitori (fraieri) în grup, este timpul să inițieze operațiunea „să schimbăm prețul!”

Cântărețul de noapte de acțiuni care vinde acțiuni pe străzi în timpul Bubblei de la Marea de Sud.

„Cântărețul de noapte al acțiunilor” care vinde acțiuni pe străzi în timpul bulei Mării Sudului. Amsterdam 1720.

Fondatorii comunică că este timpul să începeți să cumpărați și că presiunea de cumpărare combinată crește rapid prețurile. În acest moment, cei din interior încep deja să scape de monedele lor fără a informa utilizatorii despre așa-numitul grup de persoane din interior sau VIP. Multe dintre aceste grupuri au chiar îndrăzneala de a percepe o primă pentru acces, promovând în continuare ideea de exclusivitate.

Pentru a continua să obțină sprijin pentru con, ei vor scurge adesea informații către alte canale de social media, în speranța că vor atrage mai mulți fraieri. Când prețul s-a mutat semnificativ, atunci inițiază dump, vândându-și toate monedele și buzunând un profit sănătos.

Cum să rămâi în siguranță

Păstrați-vă departe de monedele cu lichiditate redusă

Unii investitori pledează pentru cumpărarea și vânzarea de monede cu capacitate redusă. Cu o reducere imensă a prețului, care poate fi, de fapt, o strategie profitabilă – dacă știi ce faci. Cu toate acestea, comercianții cu experiență vă vor spune că, în practică, este mult mai ușor să intrați în active cu volum redus decât să ieșiți. Dacă decideți să speculați cu monede cu capacitate scăzută, recunoașteți riscul ridicat și nu pariați ferma. Cum se spune:

„Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că este!”

O regulă generală este evitarea monedelor cu volume zilnice sub 100.000 USD. Bara este destul de redusă în criptare și acest număr poate fi chiar prea agresiv. Ca întotdeauna, acest lucru nu constituie sfaturi de investiții, așa că faceți și propriile dvs. cercetări. Bitcoin poate fi plictisitor în comparație cu alte monede, dar există un motiv pentru care rămâne în picioare după zece ani. Puteți găsi câteva exemple cu plafon scăzut pe urmăritorul nostru de prețuri pentru criptocurrency:

Monede cu volum zilnic redus.

Monede cu volum zilnic redus

Rămâneți departe de grupurile de pompare și descărcare

Acest lucru poate părea un sfat evident, dar investitorii continuă să fie înșelați de schemele cu profit ridicat, cum ar fi Bitconnect. În prezent, există o mulțime de oameni care încearcă să comercializeze grupuri de pompare și depozitare online. Rămâne o afacere destul de profitabilă pentru escroci. Așa cum s-a menționat în cercetare, Telegram și Discord sunt în continuare hangouturi populare pentru aceste grupuri, așa că rămâneți în alertă dacă sunteți un utilizator obișnuit. Chiar și YouTube are unii influențatori îndoielnici care încearcă să promoveze aceste canale.

Acum s-ar putea să fiți tentați în ideea de a vă antrena singur cu pompa și de a descărca. Supravegherea următorului tip sau a insiderului este o afacere riscantă. Serios, nu o faceți. Multe grupuri sunt scheme piramidale în sine. Liderii grupului oferă foarte politicos timpi de intrare și ieșire, dar nu există o modalitate fiabilă de a ști când intră și ies din fapt. S-ar putea să fiți destul de norocoși să ieșiți cu un profit, dar merită cu adevărat șansa?

Gânduri finale

Grupurile de pompare și depozitare sunt în mod clar o problemă care trebuie soluționată. Investitorii au nevoie de un nivel mai mare de siguranță dacă doresc să fie pe termen lung. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că cripto-ul este nereglementat, deși se iau măsuri pentru a soluționa acest lucru. Acestea fiind spuse, în timp ce multe monede vor ajunge la zero, elementele fundamentale din spatele proiectelor Bitcoin și a altor criptomonede rămân solide. Crypto în ansamblu nu merge nicăieri.

O mare parte din mass-media obișnuită se concentrează pe corupția pe piețele criptomonede. Acest lucru ignoră în mod convenabil faptul că există deja corupție larg răspândită în guverne, corporații și bănci centrale pe care se bazează sistemul nostru financiar actual. Așa cum afirmă Andreas Antonopolous, avocatul Bitcoin, atât de elocvent, singurul mod în care unii dintre noi vor învăța este să ne înșelăm și apoi să învățăm din greșelile noastre.

Acesta nu este un argument în favoarea grupurilor de pompare și descărcare. Dimpotrivă, autoeducarea este cel mai bun instrument al dvs. atunci când navigați în aceste ape riscante. Asigurați-vă că nu rămâneți ținând geanta sau poate mai adecvat: asigurați-vă că nu rămâneți folosind geanta ca barcă de salvare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me