Este rețeaua Mesh Viitorul conectivității online?

Pe măsură ce ne gândim la blockchain-uri și la comunicarea fără supraveghere, administrația actuală pare să preia controlul. Legile privind neutralitatea rețelei expiră luna viitoare, iar furnizorii de servicii de internet vor avea un cuvânt total de spus cu privire la modul în care oamenii din SUA accesează internetul. Acest lucru ridică întrebări cheie despre viitorul conectivității online și dacă rețeaua mesh poate fi o soluție.

Ce sunt legile privind neutralitatea rețelei?

Legile privind neutralitatea rețelei au fost aplicate în SUA în epoca Obama în 2015. Ele au fost concepute pentru a asigura un internet deschis și gratuit în care consumatorii au acces egal la conținutul web. Legile privind neutralitatea rețelei împiedică ISP-urile să blocheze conținutul, să-și favorizeze propriul conținut sau să supraîncărce consumatorii.

Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, FCC a abrogat aceste reguli de „internet deschis”. Expirând pe 11 iunie, legile privind neutralitatea rețelei vor fi înlocuite cu puternic criticat reglementări care furnizează toată puterea furnizorilor de servicii de internet.

Noile reguli impun ISP-urilor să informeze consumatorii dacă vor bloca sau încetini anumite conținuturi sau vor percepe o primă pentru acces mai rapid. Și mulți oameni se tem că prețurile internetului vor crește drept urmare. Până acum, AT&T, Verizon și Comcast Corp au jurat să nu blocheze sau să discrimineze conținutul după expirarea regulilor. Dar nu s-a menționat încă dacă vor oferi „benzi rapide” plătite încă.

Diviziunea politică

Abrogarea legilor privind neutralitatea rețelei este cea mai recentă încercare a administrației actuale de a anula actele administrației anterioare. În urma închiderii acordurilor climatice de la Paris și a celor 180 de acorduri nucleare din Iran. De asemenea, creează o pană mai profundă între partidele republicane și democratice și poporul american.

“Abrogarea neutralității rețelei ar permite furnizorilor de servicii de internet să își pună profiturile în fața consumatorilor pe care îi deservesc și să controleze ceea ce vedem, facem și spunem online”, a avertizat procurorul general în funcție al democratului din New York, Barbara Underwood.

Republicanii susțin că abrogarea legilor privind neutralitatea rețelei va deschide concurența și va încuraja investițiile. „Efectul acestui lucru va fi un acces mai bun, mai rapid, mai ieftin la internet și internetul gratuit și deschis pe care îl avem de mulți, mulți ani”, a declarat președintele republican FCC Ajit Pai.

Până în prezent, 22 de state, conduse de New York, protestează împotriva legislației. Există încă posibilitatea unei respingeri a abrogării din decembrie, care constituie un câștig imens pentru furnizorii de servicii Internet, dar se opune puternic firmelor de internet, inclusiv Alphabet Inc. și Facebook.

Indiferent de înclinațiile dvs. politice, probabil că veți înțelege de ce perceperea unei prime pentru accesul la internet nu este bine pentru mulți oameni. De fapt, democrații cred că această problemă va influența alegerile de la jumătatea perioadei din noiembrie, în special în cazul votanților milenari cu experiență pe internet.

Acces la Internet pentru câțiva privilegiați?

În această eră a internetului de mare viteză, ne-am obișnuit să accesăm conținut ori de câte ori dorim, oriunde dorim, chiar din palmele noastre. Informațiile sunt gratuite și puternice. Genul de putere pentru care oamenii ar trebui să plătească în curând mulți bani.

Unii furnizori de internet au vorbit deja despre oferirea de „benzi rapide plătite” sau „prioritizare plătită”. Acest lucru ne pune pe o cale periculoasă. Accesul elitei la internet merge împotriva unui ecosistem deschis și egal pentru toți și contrastează puternic cu viziunile utopice ale majorității startup-urilor blockchain.

Deși abrogarea nu este încă completă, intrând în vigoare luna viitoare, dacă prețurile internetului cresc în SUA, iar populația generală nu mai are acces egal, rețeaua cu rețea poate fi soluția.

Ce este Mesh Networking?

Rețea de topologie a rețelei

Ilustrație a unei rețele mesh parțiale https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NetworkTopology-Mesh.svg

Rețeaua Mesh permite nodurilor să se conecteze direct și să coopereze între ele pentru a direcționa datele către și de la clienți. Este descentralizat, deoarece nu există dependență de un singur nod și toate nodurile participă la transmiterea informațiilor.

Deoarece rețelele mesh se pot autoconfigura, rețeaua este tolerantă la erori și oferă o soluție mai ieftină și mai eficientă pentru a oferi acces la un internet necenzurat – care nu este legat de infrastructura ISP (Internet Service Provider)..

Pe scurt? Rețeaua Mesh oferă posibilitatea de a urca pe internetul și datele altor persoane. Dar, pentru a crește ecosistemul rețelei mesh, oamenii trebuie să fie stimulați.

În cele din urmă, de ce ar trebui să împărtășiți conectivitatea altcuiva? Aici intervine protocolul de rețea cu rețea mobilă descentralizată, utilizând tehnologia blockchain și tokenizarea.

Conectivitate tokenizantă

Companii ca RightMesh și Grădină deschisă conectează conectivitatea folosind telefoane Android pentru a forma infrastructura de rețea. Aceștia realizează conectivitate peer-to-peer utilizând funcțiile WIFI și Bluetooth care sunt inerente telefoanelor mobile.

Când un client și un hotspot se conectează, creează o rețea nouă pentru ca oamenii să se alăture, iar rețeaua crește de acolo. Fiecare nod are un ID Ethereum și un cont care recompensează utilizatorii cu jetoane.

Acest model descentralizat de ISP își propune să permită oamenilor înșiși să devină ISP. Luând puterea marilor corporații și punându-o înapoi în mâinile oamenilor, oricine își poate partaja internetul și poate câștiga criptomonede pentru că o face.

Până în prezent, Open Garden a activat rutarea mesajelor în afara rețelei și a creat prima aplicație de mesagerie care permite oamenilor să comunice fără o conexiune la internet.

Permițând o conexiune constantă

Rețeaua Mesh este de asemenea utilizată în întreaga lume pentru a asigura conectivitate neîntreruptă. În locuri greu accesibile, cu topografie complexă și comunități rurale vaste, miliarde de oameni încă nu au acces la internet.

Rețeaua Mesh se dovedește a fi o eficace și cu costuri reduse soluție pentru a răspândi beneficiile conexiunii, inclusiv incluziunea socială și economică. Și în caz de dezastre naturale, în care conexiunile la internet scad, rețeaua de rețea poate asigura că oamenii sunt în continuare capabili să comunice și să trimită mesaje.

Red Hook WIFI, de exemplu, a apărut după ce o furtună puternică a lovit New York-ul și a împiedicat oamenii să fie online. Acum organizația își propune să închidă decalajul digital și să permită oportunități economice egale în Red Hook, Brooklyn, utilizând rețeaua mesh.

Cu ajutorul întreprinderilor locale și al comunității, aceștia pot oferi rezidenților acces continuu gratuit.

Conectivitate în viitor

În timp ce abrogarea neutralității rețelei încă nu a intrat în vigoare, chiar și cu acces la internet cu preț redus, problemele de cenzură sau întreruperea serviciului ridică adesea capul..

Rețeaua Mesh ar putea fi o alternativă reală, viabilă, nu numai pentru conectivitatea de ultimul kilometru, ci și pentru fiecare zi, o comunicare îmbunătățită fără probleme de supraveghere sau ISP.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me