ASIC Mining: Early Days

ianuarie 2013 a marcat începutul unei noi ere pentru extragerea criptomonedelor: creșterea minerilor ASIC. În jurul acestei date generale, platformele miniere ASIC au început să intre pe piața de consum. Înainte de ianuarie 2013, cei mai mulți mineri de criptomonede foloseau platforme relativ simple, mult mai ieftine de extracție a GPU-urilor sau CPU pentru a extrage criptomonede. Aceste operații au făcut mai ușor câștigătorii individuali pentru a câștiga criptomonede, susținând algoritmi de consens pentru dovada muncii.

Creșterea platformelor miniere ASIC nu numai că a sporit bariera în calea intrării pe piață a minerilor pasionați, dar a și făcut-o mult mai ușoară pentru întreprinderilor să lanseze operațiuni miniere masive.

Impactul ASIC-urilor asupra proiectelor de criptomonede

Din perspectiva unui proiect de criptomonedă, această avansare în tehnologia minieră a prezentat atât avantaje cât și dezavantaje clare.

Un avantaj al platformelor miniere ASIC a fost acela că criptomonedele bazate pe algoritmul consensului Proof-of-Work au reușit să exploateze la rate de hash mult mai rapide, făcând timpii de procesare a tranzacțiilor mult mai rapizi ca niciodată. Prin reducerea timpilor de verificare a tranzacțiilor, plățile cu criptomonede P2P au devenit puțin mai practice decât zilele miniere GPU și CPU.

În timp ce viteza mai mare a tranzacțiilor a ajutat criptomoneda să câștige mai multă adoptare pe piața reală, ASIC-urile au adus și un dezavantaj major: centralizarea mineritului. Deoarece a fost posibil să se desfășoare operațiuni miniere ASIC la scară largă, mineritul a devenit o modalitate pentru câteva grupuri mici de oameni de a controla în esență oferta monetară a diferitelor criptomonede..

Impactul ASIC-urilor asupra adoptatorilor de criptomonede

Faptul că mineritul a devenit mai centralizat odată cu creșterea platformelor ASIC a devenit o preocupare majoră printre primii adoptatori de criptomonede. La urma urmei, majoritatea oamenilor care adoptaseră inițial monede precum BTC au făcut acest lucru pentru că inițial au promis un nou sistem monetar descentralizat. Platformele miniere ASIC au fost privite de mulți adoptatori timpurii de criptocurrency ca o amenințare la principiile de bază ale blockchain-ului și criptomonedelor.

Chiar dacă unii oameni afaceri create în jurul mineritului ASIC și a investit cantități mari de timp, energie și bani în cumpărarea platformelor miniere ASIC, un segment mare de utilizatori de criptomonede a început să se întrebe dacă ar trebui permisă exploatarea ASIC datorită centralizării crescânde a ofertei monetare creată de apariția mineritului ASIC operațiuni.

Jocul Pisica și Șoricelul

De la începutul erei miniere ASIC în jurul lunii ianuarie 2013, proiectele criptomonedelor bazate pe PoW au abordat modificările tehnologiei miniere într-o varietate de moduri. De exemplu, proiecte precum Bitcoin (BTC) au continuat să ignore această problemă.

În esență, comunitatea Bitcoin (și multe alte proiecte criptografice) a fost împărțită cu privire la modul exact de a face față ascensiunii miniere ASIC. Pentru comunitatea Bitcoin, acest lucru a dus la crearea furcii BTC numită Bitcoin Gold (BCG) în 2017, care folosește sloganul Donald Trump-esque „faceți Bitcoin din nou descentralizat”.

Cum au încercat BCG și alte proiecte majore de criptomonede să oprească mineritul ASIC? Mai multe proiecte au început să utilizeze algoritmi de consens PoW rezistente la ASIC, care au marcat practic orice încercare de exploatare cu platforme ASIC ca spam. Acest lucru a creat un joc de pisică și șoarece. Proiectele care nu și-au schimbat algoritmii pentru a fi supuse controlului feței rezistente la ASIC din comunitățile lor.

Pentru proiectele care se tem de centralizarea aprovizionării lor monetare din cauza exploatării miniere pe scară largă, modificările algoritmilor au consumat mult timp. De asemenea, s-au mutat către noi algoritmi în speranța de a opri mineritul ASIC a creat o mulțime de tensiune între producătorii de platforme miniere și echipele de proiecte de criptomonede. Această ruptură a devenit pe deplin evidentă în scuipa Monero-Bitmain care a avut loc în martie 2018. O preocupare și mai mare este faptul că minerii vor crea noi hardware de minare și software de minare care ocolesc algoritmi mai noi rezistenți la ASIC, făcând posibilă din nou centralizarea mineritului și depunând eforturile depuse de echipele de proiect pentru criptomonede, în esență, totul pentru nimic.

Ce se va întâmpla cu ASIC Mining în 2018 și dincolo?

Bitmain și alți producători de platforme miniere vor continua să producă platforme miniere pentru minerii care doresc să exploateze criptomonede. Cu toate acestea, încă nu este clar cine va ieși în fruntea dezbaterii ASIC / miniere pe scară largă. Chiar și cofondatorul Bitcoin.org și Bitcointalk au scris o scrisoare deschisă în februarie 2018 care pledează pentru un algoritm rezistent la ASIC pentru BTC. Pe măsură ce mai multe echipe de proiect continuă să-și actualizeze algoritmii, iar producătorii de platforme miniere se adaptează la aceste schimbări, întreaga industrie este probabil să vadă schimbări perpetue și mai multe din același joc cu pisici și șoareci..

Exploatarea cu GPU și CPU ar putea deveni singurele opțiuni pentru minerit, dar cu rentabilitatea ridicată a echipamentelor de exploatare și a exploatării pe scară largă, este mai probabil ca producătorii de platforme de exploatare să continue să încerce să țină pasul cu modificările algoritmului. Chiar și o mutare de la PoW la PoS nu se poate face rapid. Este nevoie de timp și de planificare, așa cum a arătat echipa de proiect Ethereum. Deocamdată, se pare că dezbaterea cu privire la centralizarea mineritului va continua să dea drumul.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me