Criptarea cheilor se află în centrul criptomonedelor. Este chiar în nume – partea criptografică a criptomonedei. Interesul pentru moneda digitală este la un nivel maxim, așa că până acum, chiar și cel mai neobișnuit investitor Bitcoin poate vorbi probabil prin elementele de bază ale registrelor distribuite. Cu toate acestea, dacă sunteți cineva care s-ar lupta să explice cum funcționează criptarea cheilor, totul este pe cale să se schimbe cu explicatorul nostru util.

Toți cei care au criptomonedă au o cheie privată și o cheie publică. Fiecare cheie este pur și simplu un șir de litere și numere care sunt legate criptografic. Dacă toată moneda dvs. este schimbată, este posibil să nu vă cunoașteți cheile, dar acestea există totuși. Cu toate acestea, dacă toate monedele dvs. sunt schimbate, trebuie să le remediați și să le transferați într-un portofel sigur.

Deținând un portofel digital, dețineți cheile publice și private. Aceste taste sunt doar șiruri lungi de litere și cifre. Deși vă partajați în mod deschis publicul, trebuie să vă păstrați cheia privată în siguranță. Să anunți pe cineva cheia ta privată echivalează cu predarea stocului tău. Dar o cheie publică este doar asta – publică. Cineva care vă cunoaște cheia publică nu le acordă nicio licență pentru a obține labele lipicioase pe moneda dvs. digitală.

Criptografie simetrică

Criptografia simetrică este similară cu o încuietoare obișnuită pe care o folosim în viața reală. Există o cheie care va funcționa atât pentru deschidere, cât și pentru blocare.

Acum, imaginează-ți că Alice îi trimite lui Bob un pachet secret de date. Alice generează un cifru pentru a cripta datele în siguranță. Când Bob primește pachetul de la Alice, ea îi dă cifrul folosit pentru a cripta datele, iar acesta îl folosește pentru a decripta datele..

Aceasta este cunoscută sub numele de criptografie simetrică. Înseamnă că utilizează aceeași cheie pentru a cripta și decripta datele care sunt trimise în formă digitală.

Principalul dezavantaj al utilizării criptografiei simetrice este că este nevoie de un strat suplimentar de securitate pentru a trimite și primi cifrul. În caz contrar, există riscul ca oricine să poată intercepta cifrul, iar pachetul de date să nu mai fie privat.

Criptografie asimetrică

Folosind criptarea cheii publice, putem depăși problema necesității unor straturi suplimentare de securitate. O cheie publică și o cheie privată care funcționează ca o pereche înseamnă că cheia privată nu trebuie împărtășită niciodată cu nimeni. Cum lucrează împreună?

Alice și Bob au acum amândouă propriile chei publice și private. Știu fiecare cheile publice ale celuilalt, dar cheile lor private sunt private. Alice vrea să îi trimită lui Bob un pachet de date, așa că o criptează folosind cheia publică a lui Bob. Deoarece a folosit cheia publică a lui Bob, numai Bob însuși poate decripta pachetul, folosind cheia sa privată.

Criptarea cheii publice implică mai multe calcule, deci nu este potrivită pentru trimiterea unor cantități mari de date. Cu toate acestea, îl puteți utiliza și pentru a cripta o cheie simetrică, care poate conține date suplimentare.

Criptare cheie privată și semnături digitale

Nu ați dori niciodată să trimiteți date private folosind cheia dvs. privată pentru criptare, deoarece oricine are cheia publică ar putea să le decripteze. Cu toate acestea, o cheie privată poate servi și ca semnătură digitală, deoarece este unică pentru o persoană.

Semnătură

Semnăturile digitale înlocuiesc necesitatea semnăturilor fizice.

Să presupunem că Alice primește un pachet de date, dar nu știe cine a trimis-o. Cu toate acestea, ea are cheile publice ale tuturor prietenilor ei, așa că cifrele unuia dintre ei trebuie să le fi trimis. Ea trece și încearcă în mod sistematic să decripteze datele până când, în cele din urmă, cheia lui Bob este singura care le decriptează. Alice știe atunci că numai Bob ar fi putut trimite acele date, deoarece numai cheia privată a lui Bob ar fi putut să le cripteze.

Securitate cheie privată

Acest explicator servește pentru a demonstra importanța păstrării cheii private în siguranță. Blockchain-ul original, Bitcoin, stochează toate tranzacțiile ireversibil. Odată ce ați introdus cheia privată, tranzacția este procesată și nu va fi niciodată anulată. Prin urmare, cei cărora li s-au piratat cheile private și le-au furat Bitcoin-urile nu le vor recupera niciodată.

Stocarea cheilor private este una dintre cele mai fundamentale probleme ale criptomonedelor. În timp ce portofelele de stocare la rece rămân cel mai sigur mijloc de a ține monedele digitale, acestea depind de faptul că un utilizator își păstrează cheia privată în siguranță. Portofelele precum Trezor sau Ledger Nano S utilizează un PIN și un sistem de recuperare a semințelor. Cu toate acestea, va trebui să stocați codul PIN și recuperarea semințelor într-un loc sigur.

Ledger Nano S

Ledger Nano S se numără printre alegerile noastre de top din portofele hardware

În mod ideal, undeva în siguranță înseamnă și offline. Anul trecut, a fost raportat că programul malware Cryptoshuffler a furat Bitcoin în valoare de 150.000 USD. Programul se ascundea pe computerul unui utilizator și aștepta până când ceva care semăna cu o cheie Bitcoin ateriza pe clipboard. Cu aceste informații, creatorul de programe malware ar putea scurge cu ușurință fondurile țintei.

În mod ironic, cel mai sigur mod de a stoca cheile private sau semințele de recuperare este în continuare prin notarea lor pe o bucată de hârtie; totuși, acest lucru nu este, de asemenea, infailibil dacă hârtia ajunge în mâini greșite.

Gânduri finale

Deși oricine poate tranzacționa criptomonede fără să știe nimic despre criptarea cheilor, în acest caz, cunoașterea este putere. Oamenii care înțeleg ce pot face o cheie privată și o cheie publică au mai multe șanse să aibă grijă corespunzătoare pentru a se asigura că cheia lor privată rămâne privată. Cu toate acestea, problemele legate de securitatea cheii, criptarea cheilor este în sine o utilizare elegantă a criptografiei pentru a menține securizate tranzacțiile noastre cu monede digitale.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me