David Chaum

David Chaum / Chaum.com

Când majoritatea oamenilor se gândesc la originile criptomonedelor, mintea lor se îndreaptă spre cartea albă din 2008 și apariția Bitcoin în anul următor. În timp ce nimeni nu știe cu siguranță cine este adevăratul creator al Bitcoin și au existat o mulțime de teorii, numele Satoshi Nakamoto evocă imagini ale unui informatician japonez.

Dar, deși nimeni nu cunoaște fața, nu există o persoană din industrie care să nu fi auzit numele. Ceva care este probabil exact opusul lui David Chaum. Poate că nu ați auzit de el, dar dacă l-ați fi văzut vorbind sau făcând turul în circuitul conferinței, nu i-ați uita niciodată chipul sau invenția..

Cine este David Chaum? CEO și fondator al Elixxir și inventatorul numerarului digital (care, apropo, merge mult mai înapoi decât 2008).

Mai mare decât viața, imposibil de înalt, cu o barbă lungă albă și o prezență incontestabilă, l-am prins pe David la Web Summit la Lisabona pentru a afla mai multe despre algoritmul său orbitor, de ce s-a simțit obligat să-l inventeze și care sunt planurile sale în continuare.

David Chaum a inventat algoritmul orbitor în anii 1980

Epuizat și dezordonat după un zbor lung din Los Angeles și având nevoie disperată de o cafea, el și-a cerut scuze pentru răspunsurile sale lente și uneori rătăcitoare. Satul media de la Summit a fost, de asemenea, plin și zgomotos, iar diversele distrageri de la colegi jurnaliști, intervievați, organizatori și delegați pierduți care pur și simplu căutau toaleta nu au ajutat nici ei. Am început oricum.

Mulți oameni cred că criptomoneda a început cu Bitcoin, dar să vorbim despre algoritmul tău orbitor. De ce și cum ai venit cu ideea asta??

„Ei bine”, se oprește o clipă și își mângâie barba, „vedeți, la începutul anilor ’80, singurul mod în care sistemele de plată a consumatorilor ar putea funcționa a fost folosind computere și bănci masive, dispozitive POS și acest tip de infrastructură. Am vrut să găsesc o modalitate de a permite oamenilor să-și păstreze banii în așa fel încât să nu poată fi luați de la ei și să poată plăti cu acesta în așa fel încât să nu poată fi legate de acele plăți.

Așa că am inventat această noțiune de semnătură oarbă. Gândiți-vă la el ca la un bancomat în care dvs., în calitate de consumator, ați putea să scoateți bani din mașină, dar numai dvs. ați cunoaște numărul de serie al notelor.

Acest lucru a funcționat printr-o orbire criptografică a numărului de serie, unde banca ar avea o versiune semnată a propriului număr de serie, dar nu ar ști ce număr de serie ați ales. Doar tu ai putut elimina orbirea. Apoi, ai putea decide când vrei să-l cheltuiți și ei nu ar ști că acesta este banul pe care l-ai retras. “

Algoritm orbitor

Blinding Algorithm, Scientific American

De ce crezi că era nevoie de asta??

Există o pauză uriașă înainte de a răspunde. De fapt, reportofonul meu înregistrează aproximativ 25 de secunde de spațiu gol, salvează chit-chat în fundal. Orice jurnalist va înțelege cât de dureroasă poate fi o perioadă lungă de tăcere. Dar și ochii lui sunt închiși. Nu sunt sigur dacă are un gând profund sau un somn profund sau dacă este potrivit să rupi tăcerea. În cele din urmă, el revine la viață spunând:

“Pentru că oamenii trebuie să-și controleze propria viață informațională foarte general, iar fructul cu agățare redusă este cel mai evident punct cheie de atingere. Cel mai clar și mai simplu caz de utilizare sunt plățile și de aceea mi-am concentrat atenția asupra acestui lucru. Cu toate acestea, dacă vă uitați la articolul meu Scientific American din anii 90, veți vedea că totul a făcut parte dintr-o abordare mai amplă și cuprinzătoare pentru a restabili controlul vieții informaționale individului “.

El continuă: „Știți, înțelegerea oamenilor despre complexitatea și puterea tehnologiei informației, mai ales în acele vremuri, a fost foarte limitat. A trebuit să găsesc o modalitate de a limita focalizarea la ceva care era suficient de curat, simplu și important, care să rezoneze cu adevărat la oameni, așa că am vorbit despre banii electronici. Dar pentru mine a fost întotdeauna vorba de un control mult mai general al vieții informaționale.

Confidențialitatea ține de control, singura modalitate de a vă controla viața informațională este prin intimitate și odată ce informațiile sunt disponibile, nu aveți nicio posibilitate de a le controla ”.

Prevăzând problemele datelor în mâinile greșite

În august 1992, articolul lui David Realizarea confidențialității electronice a fost publicat în Scientific American. Este aproape ciudat cât de avansat era. Paragraful de deschidere spune:

„De fiecare dată când efectuați un apel telefonic, cumpărați bunuri folosind un card de credit, vă abonați la o revistă sau vă plătiți impozitele, aceste informații intră undeva într-o bază de date. În plus, toate aceste înregistrări pot fi legate astfel încât să constituie, de fapt, un singur dosar asupra vieții tale. ”

David a dorit să readucă controlul informațiilor personale individului. Și când luați în considerare cele mai recente încălcări ale vieții private și a apei calde, companiile mari de tehnologie intră în mod constant în ultimul timp, se pare că viziunea sa a fost corectă. Am trasat în mod eficient calea către propriul nostru destin permițând oamenilor să compileze aceste dosare în viața noastră fără a face nimic pentru a-l opri..

Lucrarea a concluzionat:

„Alegerea între păstrarea informațiilor în mâinile persoanelor fizice sau a organizațiilor se face de fiecare dată când un guvern sau o companie decide să automatizeze un alt set de tranzacții. Într-o direcție se află controlul și controlul fără precedent al vieții oamenilor, în cealaltă, paritatea sigură între indivizi și organizații. Forma societății din secolul următor poate depinde de abordarea care predomină. ”

Ideea că plățile private reprezintă o amenințare pentru societate este absurdă

Deci, ați prevăzut o mulțime de probleme care urmau să vină cu atâtea date acolo și în controlul persoanelor greșite …

„Am anticipat acest conflict tactic natural între cei care vor să avanseze puterea statului. Și dacă te uiți la ceea ce se întâmplă acum … afirmând că există toată această activitate criminală care este facilitată de criptomonedă, vreau să spun cu adevărat, trei sferturi din bancnotele în dolari americani nu se află în SUA și nimeni nu știe unde sunt exact sau ce criminal activitate pentru care sunt folosiți.

Ideea că confidențialitatea unor plăți ar putea fi extrem de dăunătoare societății sau că confidențialitatea consumatorilor este în contradicție cu interesul societății este cu adevărat o farsă. Există atât de multe moduri în care cantități mari de bani sunt transferate în mod ilicit prin scheme de proprietate, fundații, entități offshore, diamante netăiate care zboară în jurul lumii, este ridicol să spunem că plățile personale ale mamei mele în fiecare zi ar putea avea un impact asupra securității naționale. Este o prostie. “

În acest moment, asistenta lui David își bate ceasul și face gestul de expirare, iar un alt jurnalist mă privește cu ochi buni. Trebuie să eliminăm lucrurile, chiar dacă am zgâriet doar suprafața uneia dintre cele mai terifiante și relevante conversații din societate de astăzi. Fără mai mult timp pentru a explora trecutul, îl întreb pe David despre viitor.

El se află în circuitul conferinței de ceva timp (de fapt, m-am lovit de el cu câteva luni mai devreme la Londra) și se pare că a avut tot timpul un motiv ulterior. Lucrase la un blockchain propriu, Elixxir, pe care l-a dezvăluit la Consensus din Singapore spunând că este mai rapid și mai bun decât Bitcoin.

OK, atât de repede, ne puteți spune puțin despre Elixxir?

“Da!” Ochii i se luminează. Cred că am atins cuvântul magic. „De aceea am revenit în spațiu”, recunoaște el.

elixxir

elixxir.io

„Mi-am dat seama că, în prezent, plățile electronice nu erau într-adevăr capabile să răspundă nevoilor consumatorilor. Nu au oferit cu adevărat confidențialitate la scară largă, nu există nicio componentă de mesagerie în blockchain, întreaga problemă de confidențialitate a metadatelor este ignorată. Chiar dacă, în spațiul consumatorilor, oamenii devin foarte conștienți de cine vorbesc [aproape două decenii după avertismentul lui David].

… Deci, acest lucru nu este abordat în blockchain. Blanțul de blocare nu numai că lipsea din punct de vedere tehnic abilitatea de a scala, dar îi lipsea și conceptul de aspecte care ar fi necesare pentru adoptarea pe scară largă a consumatorilor, pentru intimitate și scalare semnificative – pentru intimitate la scară.

Există unele tehnologii bazate pe blockchain care oferă un anumit nivel de confidențialitate, dar acestea sunt cele care par a fi cele mai puțin scalabile și, știi, au unele asociații proaste, iar acesta este un lucru diferit. Dar dacă doriți un produs de larg consum, nu puteți pune în mod transparent și imuabil plățile oamenilor online.

Tu au nevoie de confidențialitate la scară și un nivel de securitate care ar fi acceptabil pentru țări pentru că nu doresc ca alte țări să se încurce cu sistemul lor de plată sau să își urmărească macroeconomia și cetățenii și, eventual, să le poată perturba sau dezactiva economiile și așa mai departe.

Aveți nevoie de un nivel diferit de securitate și, în plus, toate acestea trebuie să funcționeze într-un mod la fel de rapid pe cât se așteaptă consumatorii pe platforma smartphone-ului fără a arde o încărcătură de plan de date și baterie și, de asemenea, izolându-i de orice cunoștințe despre platforma de bază . ”

Și cât de departe ești?

„Ei bine, funcționează și se află în Alpha de câteva luni. L-am folosit intern pentru mesagerie și pentru dezvoltatori și am testat totul. Puteți vedea, de fapt, o demonstrație de explorare a blocurilor pe site-ul nostru și ce se întâmplă. Nu suntem gata să-l lansăm încă, dar vom fi gata să îl lansăm în perioada următoare. “

Asistentul său pare foarte nervos acum și simt literalmente vibrațiile de ură care radiază de la colegul meu care așteaptă standul. Va trebui să reluăm această conversație de altă dată – „poate la Macau sau Dumnezeu știe unde”, râde David. Aceasta este cu siguranță o posibilitate.

Deci, în sfârșit, atunci, care este cel mai important lucru pe care îl putem face cu tehnologia blockchain?

„Cel mai important lucru pe care blockchain-ul îl poate aduce lumii este un teren de joc global descentralizat și sigur pentru toate tipurile de tranzacții financiare și comunicare și noi utilizări creative ale computerului. ”

Va trebui să așteptăm încă câteva luni pentru a vedea ce poate face Elixxir și dacă va oferi viteza, confidențialitatea și securitatea pe care David le promite. Și dacă moștenirea sa va fi inventatorul numerarului digital sau pionierul pentru adoptarea pe scară largă a blockchain-ului.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me