Cloud computing-ul a permis multor companii să-și externalizeze o mare parte din operațiunile IT. Acest lucru elimină necesitatea ca întreprinderile să își ruleze propriile servere, software și baze de date. Infrastructura este o nevoie fundamentală, iar în zilele noastre multe organizații folosesc cloud computing-ul pentru a externaliza toată infrastructura IT. Acest lucru este cunoscut sub numele de infrastructură ca serviciu sau IaaS.

În prezent, câteva companii mari domină sectorul. Cu toate acestea, blockchain oferă noi modalități de gestionare a infrastructurii ca un serviciu care s-ar putea dovedi perturbator pentru cât de multe dintre marile firme de tehnologie operează astăzi.

Ce este infrastructura ca serviciu (IaaS)?

Infrastructura ca serviciu este, de asemenea, numită hardware ca serviciu, ceea ce este probabil un mod mai bun de a-l explica. Întreprinderile au nevoie de hardware-ul necesar, cum ar fi servere, stocare sau componente pentru a rula o rețea de computere.

Pe vremuri, organizațiile trebuiau să ruleze centre de date interne care găzduiau acest tip de hardware. Cu toate acestea, apariția cloud computing-ului înseamnă acum că o organizație își poate externaliza cerințele de infrastructură către un furnizor extern. Furnizorul de infrastructură ca serviciu găzduiește un centru de date și permite clienților săi să acceseze infrastructura de la distanță. Acest lucru se percepe de obicei pe un model de plată.

Pentru întreprinderile cu sarcini de lucru fluctuante, utilizarea unui furnizor de cloud IaaS poate funcționa mult mai eficient din punct de vedere al costurilor și mai flexibil decât infrastructura auto-găzduită. Luați în considerare o companie care dezvoltă un nou software. În timp ce software-ul este în curs de dezvoltare, compania are nevoie de resurse de calcul suplimentare care vor fi redundante odată ce software-ul va fi pus în funcțiune. Deci, folosește infrastructura ca serviciu pentru a procura resursele necesare atunci când este necesar.

Unele companii de tehnologie bine-cunoscute oferă IaaS, inclusiv Amazon AWS, Microsoft Azure și IBM. Alți furnizori sunt specializați numai în cloud computing, cum ar fi Digital Ocean sau Cloudstack.

Provocările infrastructurii ca serviciu

În ciuda faptului că devine un model mai popular, există unele provocări pentru utilizatorii IaaS. Lățimea de bandă este o problemă obișnuită. Un furnizor de infrastructură ca serviciu închiriază propriul hardware doar pentru a fi utilizat de mai mulți clienți. Prin urmare, dacă un client are o creștere bruscă a volumului de muncă care utilizează mai multe resurse, acest lucru poate afecta negativ alți clienți. În mod similar, o întrerupere a hardware-ului la furnizor poate afecta mulți sau toți clienții.

Un utilizator IaaS nu are neapărat informații despre infrastructura furnizorului său, așa că nu este posibil să înțelegeți ce se află în spatele unei încetiniri bruste sau întreruperi. Această lipsă de vizibilitate înseamnă, de asemenea, că utilizatorii nu pot monitoriza și gestiona sistemele așa cum ar folosi propriul centru de date intern.

Server

Serverele se pot bloca și, cu IaaS, de obicei nu este clar de ce. Imagine oferită de Pixabay

Facturarea este o altă problemă, deoarece furnizorii IaaS tind să factureze totul la un nivel foarte granular, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot fi deseori surprinși de utilizarea lor reală atunci când factura intră.

Unde intră Blockchain?

Deși blockchain-ul nu a preluat încă infrastructura ca serviciu într-un mod semnificativ, s-ar putea întâmpla. În sine, un blockchain este o formă de infrastructură de sistem partajată, deoarece multe mașini lucrează împreună pentru a menține un blockchain în funcțiune. Prin urmare, este posibil ca, în viitor, un serviciu de cloud computing să utilizeze capacitatea inactivă a oricărui număr de CPU și GPU care funcționează ca parte a unei rețele descentralizate.

Acest lucru s-ar putea aplica diferitelor elemente de infrastructură. Cloud computing-ul poate beneficia de puterea de calcul descentralizată în sine, în același mod în care un centru de date centralizat închiriază capacitatea în modelele de cloud computing de astăzi. Memoria și stocarea datelor ar putea fi, de asemenea, descentralizate într-un mod similar.

Deci, imaginați-vă o rețea descentralizată de computere. Unii din rețea vor lucra la anumite sarcini, luând puterea de calcul și stocarea de la alții din rețea. Aceasta nu este o relație parazitară. Aranjamentul poate fi monetizat, astfel încât acele mașini care utilizează putere peste capacitatea lor plătesc în jetoane digitale celor care își închiriază capacitatea inactivă.

arendă putere gpu

Ați putea câștiga bani leasingul puterii GPU de rezervă. Imagine oferită de Pixabay

Va însemna asta mari companii tehnologice IaaS să devină depășite?

Este tentant să ne imaginăm rețelele descentralizate „lipindu-le de om” și preluând modelele centralizate actuale. Dar marile firme de tehnologie precum AWS sau Microsoft ar putea beneficia de fapt de acest tip de ecosistem informatic descentralizat.

Luați în considerare faptul că o infrastructură centralizată în calitate de furnizor de servicii trebuie să încerce să dețină hardware suficient pentru a satisface nevoile în schimbare ale clienților săi. În același timp, trebuie să dețină un astfel de exces de capacitate care să stea inactiv prea mult timp.

Un furnizor proeminent ar putea participa de fapt la o rețea de infrastructură descentralizată și arenda orice supracapacitate de a rămâne profitabilă. De asemenea, pot utiliza această rețea plătind pentru infrastructură suplimentară dacă clientul lor are nevoie să depășească brusc capacitatea lor disponibilă. Este o situație de câștig-câștig.

Există deja câteva proiecte blockchain care funcționează în acest spațiu. Deși niciunul dintre ei nu se comercializează în prezent ca o infrastructură completă ca furnizor de servicii, atât Golem, cât și DeepBrainChain conțin elemente ale IaaS. Acest lucru este mai evident atunci când considerați că ambele proiecte își propun să ofere putere de calcul pentru AI, iar dezvoltatorii de AI sunt în prezent unul dintre cei mai mari factori de creștere pentru IaaS și furnizorii de cloud computing..

Storj oferă un serviciu similar, dar pentru spațiu de memorie descentralizat pe hard disk. MaidSAFE este probabil unul dintre singurele proiecte blockchain cu ambiții de a furniza mai multe elemente ale IaaS, întrucât urmărește în cele din urmă să acopere atât puterea de calcul descentralizată, cât și stocarea.

Concluzie

Infrastructura ca serviciu este o piață în creștere, deci există o mulțime de oportunități pentru proiectele blockchain de a se implica. Proiectele numite aici sunt încă tinere în comparație cu marile firme de tehnologie consacrate. De asemenea, blockchain continuă să lupte cu probleme de scalabilitate și rezistență. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că niciunul dintre ei nu s-a dovedit încă un rival semnificativ pentru AWS sau Microsoft Azure. Cu toate acestea, este încă posibil să vedem în curând o schimbare, în care infrastructura ca serviciu depinde parțial sau chiar total de rețelele descentralizate.

Imagine prezentată prin amabilitatea Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me