Votul blockchain face ca democrația să fie mai transparentă

Există un motiv pentru care trebuie să mergem la un loc de votare pentru a completa buletinele de vot pentru alegerile noastre. Buletinele de vot anonime reprezintă cel mai simplu mod de a proteja integritatea votului, protejând în același timp intimitatea alegătorilor. Votarea digitală a fost o provocare dificilă, deoarece este greu să verifici dacă fiecare buletin de vot este valid, păstrându-le, de asemenea, anonime. Votul blockchain ar putea schimba acest lucru cu criptografia sa.

locul de votare

De fapt, votul blockchain schimbă deja unele alegeri. În acest moment, militarii din Virginia de Vest, SUA, care slujesc în străinătate, pot vota la alegerile de acasă folosind telefoanele lor mobile. O combinație de criptare și registru blockchain mărește aceste voturi. Alte țări precum Brazilia, Danemarca, Coreea de Sud și Elveția explorează votul blockchain. Cu toate acestea, de departe, Estonia este în frunte. Cetățenii lor au cărți de identitate unice care le permit să voteze rapid și în siguranță pe blockchain.

Digitalizarea celei mai esențiale părți a democrației ar putea avea un impact profund și durabil asupra guvernanței globale. Cetățenii pot lua decizii mult mai rapid, iar referendumul public este o opțiune fezabilă. Democrația reprezentativă ar putea fi marginalizată pentru democrație directă de către oameni. Dar asta nu este tot. Un alt rezultat este că trucarea alegerilor ar putea deveni mai dificilă, aproape imposibilă. Acest articol explorează modul în care funcționează votul blockchain și implicațiile sale pentru lume.

Bazele votului blockchain

Votul blockchain este similar cu votul analog cu care suntem obișnuiți. Se aplică aceleași concepte și procese. Pentru a vota un vot digital, un cetățean ar trebui să se înregistreze și să-și dovedească cetățenia într-o anumită jurisdicție. Apoi am putea înregistra acea identitate și cetățenie pe blockchain-ul asociat cu cheia acelui utilizator.

Apoi, un cetățean are nevoie de un buletin de vot pentru a vota. În blockchain, acest lucru ar lua probabil forma unui jeton de vot special care ar fi depus în contul utilizatorului. Acest simbol ar avea, de asemenea, o limită de timp în care ar putea fi folosit pentru a vota, după care s-ar arde prin contract inteligent sau ar deveni inutil..

Votul asupra blockchain-ului ar implica trimiterea jetonului de vot (buletinul de vot) la o anumită adresă. Alegătorii ar ști care adresă se aliniază la ce candidat sau referendum. Trimiterea unui jeton la adresa respectivă ar reprezenta un vot.

Din punct de vedere tehnic, sună suficient de simplu. Votul se înregistrează pe blockchain acolo unde este imuabil, verificabil și transparent. Putem număra cu ușurință voturile pentru a declara un câștigător la alegeri. În plus, putem construi interfețe de utilizator frumoase care automatizează și ascund procesul de trimitere a unui jeton la o anumită adresă. În schimb, alegătorii ar vedea o interfață online simplă pentru a selecta un candidat sau o propunere și vor da clic pe trimitere.

Verificarea identității alegătorului

identitate

Dacă prima explicație a sunat simplă și vă întrebați de ce nu votăm deja blockchain-ul, țineți-vă. De fapt, este mult mai complicat de atât. Există o mulțime de probleme care necesită mai întâi o rezoluție.

O problemă majoră este verificarea identității alegătorului. Pentru ca votul blockchain să funcționeze, avem nevoie de un sistem care să împiedice oamenii să voteze de mai multe ori sau să voteze la alegeri în care nu sunt cetățeni. Acest lucru devine complicat pentru blockchain, deoarece se bazează pe o autoritate centrală pentru a verifica documentația privind cetățenia sau rezidența.

O soluție blockchain s-ar baza probabil pe trimiterea scanărilor pașaportului sau permisului de conducere. Apoi, identitatea respectivă ar putea fi conectată cu un dispozitiv mobil printr-o parolă și autentificare cu doi factori sau biometrie (cum ar fi o amprentă digitală). Ideea este de a verifica dacă persoana care a depus documentele de cetățenie este aceeași persoană care se află în mod activ la computer sau smartphone în momentul votului.

Menținerea anonimatului & votul secret

Cu toate acestea, după ce am verificat identitatea și eligibilitatea pentru a vota, trebuie să o separăm de buletinul de vot în sine. Important, una dintre părțile cheie ale democrației este votul secret. Nimeni nu ar trebui să știe cum ați votat, astfel încât să nu vă poată influența în niciun fel votul.

În cazul votului blockchain, informațiile care se înregistrează pe blockchain nu ar trebui să includă informații de identificare. Aceasta înseamnă că informațiile despre expeditorul jetonului de vot trebuie ascunse. Există diferite moduri de a realiza acest lucru, inclusiv dovezi de cunoaștere zero, tranzacții inelare sau diverse metode de criptare. Fiecare are avantajele, dezavantajele și provocările sale tehnice. Adevăratul anonimat în același timp cu identitatea verificată este marea provocare a votului blockchain.

În general, experții în securitate cibernetică sunt de acord că blockchain-urile sunt imposibil de accesat (cu dimensiunea corectă a rețelei și algoritmul de consens). Dovezile logice și statisticile indică faptul că devine din ce în ce mai puțin probabil ca un bloc să poată fi compromis după ce rețeaua îl confirmă. Cu toate acestea, anonimatul necesar pentru vot este mai greu de asigurat și este sigur că nu va fi compromis.

Implicații posibile

Votul blockchain are implicații uriașe dacă crește în popularitate și utilizare pentru publicul larg. Ar putea schimba fundamental modul în care funcționează democrația.

1. Transparență sporită în procesul de votare

Cel mai mare beneficiu al votului blockchain este transparența sporită. Chiar acum, odată ce v-ați exprimat votul, nu știți cu adevărat ce s-a întâmplat cu el. Aveți încredere în lucrătorii de la sondaj să o numere corect. Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a fi sigur că votul dvs. a contat.

Pe blockchain ar putea fi posibil să vă urmăriți votul și să vedeți că a ajuns la locul potrivit. Chiar dacă informațiile dvs. nu ar fi legate de ele, votul dvs. ar exista pe blockchain pentru toată istoria.

2. Frauda redusă & Trucuri electorale

Un efect secundar al transparenței sporite este reducerea fraudei. Devine mai greu să înșeli sistemul sau să votezi într-o jurisdicție greșită cu verificarea identității blockchain. Mai mult, în țările în care dictatorii organizează alegeri, blockchain-ul ar putea aduce o adevărată democrație. Desigur, inițierea unui sistem de vot blockchain necesită un buy-in de la actualul guvern. Cu toate acestea, în timp blockchain-ul ar putea deveni un standard internațional de vot, comunitatea mondială pledând pentru guvernarea blockchain-ului în toate națiunile.

3. Votarea zilnică în timp real

Dacă blockchainul face ca votul să fie transparent, atunci putem urmări și contoriza voturile în timp real. Aceasta înseamnă că alegerile pot avea loc într-un interval de timp mult mai scurt. În plus, dacă sunt digitale, necesită mai puține investiții în infrastructura de votare. Drept urmare, alegerile ar putea avea loc cu un timp scurt pentru a vota rapid la un referendum.

Acest lucru ar putea schimba complet viața de zi cu zi. Imaginați-vă dacă ați putea vota pe telefonul dvs. despre modul în care traficul din orașul dvs. ar fi direcționat astăzi sau dacă veți crește taxele pentru a plăti un nou parc în comunitatea dvs. Votarea ar putea deveni foarte vizată, chiar și specifică cartierului. Ar fi puține cheltuieli generale pentru a vota mai des, făcând posibil ca votul să fie un eveniment zilnic.

4. Guvernanță corporativă & Organizații Autonome

Guvernele nu sunt singurele instituții care ar putea beneficia de votul blockchain. Angajații sau acționarii ar putea vota pentru inițiative în cadrul unei companii. Este posibil să ne imaginăm chiar întreprinderi fără proprietari în care fiecare decizie este un vot deschis al acționarilor.

5. Implicarea mai mare a alegătorilor

Un mare avantaj al votului blockchain ar putea fi angajamentul sporit. Dacă blockchain face posibilă votarea digitală de pe smartphone-ul sau computerul dvs., votul devine la fel de ușor ca autentificarea și votarea în doar câteva minute. Acest lucru ar crește probabil participarea la vot în mod drastic, ducând la o democrație mai directă. Alternativ, ar putea duce la oboseala votului, în cazul în care alegătorii își dau seama că le place să-și aleagă reprezentanți să se îngrijoreze de politica lor.

Concluzie

Votul blockchain încă nu este perfect sau gata pentru primetime. Cu toate acestea, probabil că va fi o schimbare masivă a democrației odată ce va ajunge la legitimitate. Facerea votului mai ușoară și mai transparentă va crea un electorat mai implicat. De asemenea, ne poate aminti de ce reprezentanții există să se gândească la politici cu normă întreagă și să ia decizii înțelepte cu privire la lucrurile pe care publicul larg nu le poate cerceta pe deplin.

Există mai multe organizații care explorează în prezent votul pe blockchain. Votarea mai ușoară ar putea însemna alegeri reprezentative mai frecvente sau referendumuri în desfășurare pentru conducerea noastră. Chiar și asta ar fi o mare schimbare pentru democrație.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me