Cum Blockchain poate schimba lumea artei de ultimă generație

În 2016, vânzările de pe piața mondială de artă au fost estimate la 45 de miliarde de dolari. Majoritatea acestor vânzări au venit din lumea artei de ultimă generație, unde lucrările de artă se pot vinde cu milioane de dolari. Cu mize atât de mari, arta de vârf are partea sa echitabilă de bărbați și actori răi. Falsurile și falsurile nu sunt neobișnuite și, uneori, trec ca un articol autentic. În plus, finanțarea achizițiilor de artă și plata artiștilor poate fi un proces opac și costisitor. Revoluția blockchain ar putea schimba toate acestea pentru lumea artistică de ultimă generație.

Galerie de artă

Provenienţă & Fals

Un domeniu major în care blockchain-ul ar putea juca un rol important în lumea artei de ultimă generație este proveniența. Proveniența se referă la istoria proprietății unei opere de artă. Urmele proprietății sunt cele care duc până la artistul care a creat piesa inițial.

În prezent, proveniența este gestionată mai ales manual. Este responsabilitatea proprietarului să țină o evidență a persoanei care a deținut piesa înaintea lor. Anumite piese de mare valoare își au proveniența în dosar la o galerie, muzeu sau casă de licitații importante. Cu toate acestea, nu există un sistem central pentru verificarea și asigurarea provenienței.

Proveniența artei blockchain ar putea crea acea sursă unică de adevăr pentru istoria unei opere de artă. Punerea înregistrărilor pe blockchain le face imuabile și descentralizate. Un falsificator nu a putut crea înregistrări false pe blockchain într-un astfel de sistem.

În mod similar, falsificarea devine mai dificilă atunci când informațiile despre alte piese pe care le-a produs un pictor sunt disponibile gratuit. De exemplu, blockchain-ul ar putea conține informații despre calitățile chimice ale vopselei folosite sau tipul de pânză folosit de un artist. Detectarea unei falsificări devine mai ușoară cu atât mai multe informații cu care trebuie să le comparați.

Digital Scarcity & Investiții de artă de ultimă generație

Blockchain schimbă arta digitală cu capacitatea de a controla reproducerea și versiunea. O mare provocare în arta digitală este că oricine poate copia și distribui un fișier digital odată ce are acces la acesta. Cu blockchain, puteți crea versiuni de artă digitală care sunt certificate ca originale. Acest lucru creează o piață de ultimă generație pentru arta digitală, unde niciodată nu exista, deoarece acum arta digitală poate fi limitată.

Pe de altă parte, certificarea lucrărilor de artă înseamnă că proprietatea asupra unei opere de artă este divizibilă. Puteți achiziționa o piesă de artă cu un prieten și fiecare deține 50% din piesă. Aceasta se extinde și la vânzarea acțiunilor unei opere de artă. Teoretic ai putea deține o mică parte din Mona Lisa dacă muzeul Luvru ar decide să scoată la licitație acțiuni.

Aceasta este o dezvoltare non-banală, deoarece înseamnă că muzeele de artă pot finanța achiziționarea de noi opere de artă prin licitarea acțiunilor colecției lor existente. Beneficiul acestei abordări este imens, deoarece muzeele de artă plătesc în prezent rate de dobândă ridicate pentru împrumuturi pentru achiziționarea de opere de artă. Dacă blockchain-ul permite investiții în artă de ultimă generație, atunci ar putea fi un avantaj imens pentru muzeele de pretutindeni.

Prețuri transparente & Structura de plată

Un alt avantaj al utilizării blockchain-ului pentru managementul artelor de ultimă generație este că contractele inteligente fac ca prețurile și termenii să fie transparenți. În prezent, piața de artă de ultimă generație este opacă prin design. Este destinat persoanelor din interior, nu publicului. Prin urmare, poate fi confuz cât de mult primește comision o galerie, o casă de licitații sau un broker pentru vânzarea unei opere de artă. În special pentru arta nouă, este posibil ca artistul să nu obțină o parte echitabilă din încasări.

Achiziționarea de artă cu contracte inteligente ar putea rezolva aceste probleme de transparență și ar putea ajuta artiștii să fie plătiți. Ar putea însemna, de asemenea, că o comunitate de iubitori de artă își poate pune la dispoziție resursele pentru a achiziționa o piesă de artă printr-un contract inteligent, democratizând accesul pe piața artei..

Galeriile vor folosi Blockchain?

Aceasta este marea întrebare. Platformele de vânzare online de artă au indicat că sunt interesate de blockchain. Vânzările de artă online Christie’s și Sotheby’s intenționează să ofere soluții tehnologice blockchain în următorii cinci ani. Cu toate acestea, majoritatea galeriilor fizice și expozanților spun că nu au intenția de a utiliza blockchain.

Acest lucru poate părea descurajant, dar considerați că o piață de artă blockchain ar reduce considerabil profiturile pe care galeriile și expozanții le-ar putea obține, deoarece opera de artă este acum disponibilă pe o platformă descentralizată. Este logic că galeriile ar fi interesate să mențină statu quo-ul. Acestea fiind spuse, piața de artă blockchain este încă limitată în cea mai mare parte la arta digitală și încă nu a ajuns în lumea artei de ultimă generație. Lumea respectivă poate fi atât de insulară încât nu va fi niciodată.

Cea mai bună speranță pentru blockchain pe piața de artă high-end este dacă muzeele încep să o folosească pentru a verifica și chiar vinde acțiuni din piesele lor high-end. De-a lungul timpului, dacă suficiente muzee adoptă o platformă de gestionare a artei blockchain, am putea vedea că blockchainul devine treptat un standard pentru lumea artistică de ultimă generație.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me