Când ne gândim la industriile stabilite pentru întreruperea blockchain-ului, probabil că construcțiile nu sunt în topul listei. La urma urmei, imaginea tradițională a unui șantier pare îndepărtată de cripto, codare și hackathon. Dar există potențialuri enorme de a pune cap la cap blockchain-ul și construcția.

Acest articol va completa câteva dintre posibilele cazuri de utilizare pentru blockchain în industria construcțiilor.

Blockchain și lanțuri de aprovizionare pentru construcții

Un muncitor rău dă vina pe uneltele sale, nu? Poate că e cam dur, totuși. La urma urmei, industria construcțiilor este dependentă de disponibilitatea consumabilelor și instrumentelor de calitate, la momentul și locul potrivit. Având în vedere că sectorul este foarte fragmentat, cu mulți jucători diferiți, mari și mici, lanțurile de aprovizionare sunt o problemă importantă.

Instrumente

Nu atât de inocenți pe cât arată …

Comenzile de cumpărare, notele de livrare și facturile sunt adesea încă pe suport de hârtie. Firmele nu știu adesea dacă proviziile de care au nevoie sunt în stoc atunci când încep un proiect, ceea ce duce la întârzieri și implică costuri.

Acestea nu sunt nici măcar cele mai grave consecințe. Contractul guvernamental britanic Carillion sa prăbușit la începutul anului 2018, afectând locuri de muncă de aproximativ 43.000 de oameni ca rezultat. Surse a arătat spre slaba sa gestionare a lanțului de aprovizionare ca fiind un factor critic în prăbușire, prin gestionarea urâtă a creditelor și lipsa de vizibilitate asupra proiectelor și a aprovizionărilor necesare.

Blockchain-ul își demonstrează deja capacitatea de a transforma lanțurile de aprovizionare, într-un caz prin parteneriatul dintre Walmart și IBM. Utilizarea blockchain-ului pentru gestionarea lanțurilor de aprovizionare pentru construcții ar putea crea o singură sursă de adevăr în ceea ce privește disponibilitatea și proveniența materialelor pentru construcții, precum și urmărirea plăților.

Industria observă acest caz de utilizare pentru blockchain și construcții. Anunțuri recente au confirmat acum că Probuild, una dintre cele mai mari firme de construcții din Australia, a colaborat cu inovatorul american de construcții blockchain Brickschain pentru gestionarea lanțului său global de aprovizionare. Anunțul confirmă că „Probuild are viziunea că Blockchain, IoT și Big Data pot revoluționa lanțul de aprovizionare pentru construcții”.

Captură de ecran Brickschain

Pagina de pornire Brickschain

Managementul proiectelor de blockchain și construcții

Proiectele de construcții se bazează pe diferite părți pentru a lucra împreună pentru a finaliza o clădire bazată pe specificații predefinite. Fiecare parte se așteaptă la plata în funcție de munca depusă. Prin urmare, conectivitatea peer-to-peer a blockchain-ului, combinată cu funcționalitatea contractului inteligent, aduce oportunități excelente de eficientizare a managementului proiectelor de construcții.

Un studiu în ceea ce privește potențialul blockchain-ului în managementul proiectelor de construcții, a constatat că „[o] n blockchain-ul șantierului poate îmbunătăți fiabilitatea și încrederea jurnalelor de construcții, a lucrărilor efectuate și a cantităților de materiale înregistrate”.

Publicație din industrie Manager de construcții (nu se încurcă cu nume pufoase și ambigue în această afacere) a raportat, de asemenea, despre dezvoltare a două aplicații prototip care combină blockchain-ul și construcția.

TraderTransferTrust este un sistem de plată construit pe blockchain care declanșează plata doar la finalizarea lucrărilor efectuate. Dovadă fizică a muncii, dacă vreți. ConstructCoin este un alt proiect al aceleiași echipe de dezvoltare. Acesta își propune să creeze o piață de informații cu privire la industria construcțiilor.

Reduceți litigiile

Consorțiul Blockchain pentru construcții (CBC) este un grup industrial creat de membrii săi pentru a investiga potențialul pentru modul în care blockchain-ul și construcția ar putea juca împreună. În timp ce cazurile de utilizare de mai sus sunt transformative, CBC subliniază câteva schimbări culturale care pot apărea în industrie ca urmare a utilizării blockchain-ului.

Industria construcțiilor a devenit extrem de litigioasă. CBC subliniază modul în care utilizarea blockchain-ului pentru a încuraja o cultură a colaborării și a proprietății ar putea contribui la reducerea incidenței părților care se dau în judecată reciprocă pentru munca proastă sau întârzieri în finalizarea proiectului. În plus, consorțiul consideră că un mediu mai puțin litigios „ar trebui să încurajeze o abordare mai puțin„ defensivă ”a procesului decizional și, prin urmare, să încurajeze inovarea”.

Achiziția de terenuri digitalizate și drepturile de construcție

În lucrarea lor despre viitorul orașelor inteligente, McKinsey subliniază actuala birocrație implicată în achiziționarea de terenuri și drepturile de construcție ca o barieră în calea construcției agile. Lucrarea explică în continuare modul în care soluțiile digitalizate vor accelera procesul de obținere a aprobărilor de terenuri și construcții.

Registrele funciare bazate pe blockchain oferă o îmbunătățire vastă față de procesele de astăzi încărcate cu hârtie. Blockchain permite aprobări mai rapide, fără pierderi de documente sau în așteptarea semnăturilor multipartite pe documentele fizice.

În plus, în țări, disputele funciare sunt prea frecvente. O înregistrare permanentă, inalterabilă a dreptului de proprietate are avantaje distincte în dovedirea dreptului de proprietate. India se numără printre țările care au încercat utilizarea blockchain-ului în înregistrările funciare.

Inspecții la clădiri

Majoritatea clădirilor sunt supuse inspecțiilor la un moment dat sau altul. Structurile utilizate de public au nevoie de verificări pentru a asigura respectarea standardelor de siguranță. Sondajele privind clădirile apar adesea în vânzările de bunuri imobiliare, deoarece relevă orice defecțiuni structurale care pot avea impact asupra evaluării.

Aceste inspecții sunt adesea efectuate într-un mod fragmentat. Un inspector sau inspector poate avea o vizibilitate limitată sau deloc a înregistrărilor din verificările anterioare. Acest lucru face ca procesul să depindă în mare măsură de inspectorul specific, motiv pentru care Recomand această companie de evaluare a proprietății. Nimic nu învinge experiența.

Inspecția clădirii

Unele clădiri necesită în mod evident o inspecție mai mult decât altele.

Blockchain oferă posibilitatea ca o bucată imobiliară să vină cu propria sa înregistrare permanentă a inspecțiilor din trecut. Datele blockchain sunt imune la orice manipulare a oricărei părți care ar putea avea interesul de a se asigura că structura trece. În mod similar, blockchain ar putea, de asemenea, să înregistreze orice lucrări structurale sau de întreținere întreprinse pe proprietate pe parcursul ciclului său de viață.

Planificare mai agilă

În prezent, există un proces îndelungat de procurare a fondurilor publice pentru investiții în infrastructură. Guvernele trebuie să justifice necesitatea de a cheltui fondurile contribuabililor pentru o anumită inițiativă. Aceasta înseamnă că investițiile în infrastructuri noi pot dura luni sau chiar ani pentru a se realiza.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre orașele inteligente ale viitorului, conectivitatea sporită și disponibilitatea informațiilor ar putea accelera semnificativ aprobările pentru investiții în infrastructură nouă. De exemplu, un organism guvernamental poate construi rapid un caz care să arate fluxuri de trafic crescute într-o anumită zonă, folosind datele senzorilor dintr-un blockchain. Acest lucru permite investiții mai rapide în construcții în îmbunătățiri rutiere, măsuri de calmare a traficului sau alte mijloace.

Orașe inteligente

Orașele inteligente vor fi mai conectate.

Cuvânt final

Blockchain și construcția pot părea parteneri improbabili la început. Cu toate acestea, la fel ca multe alte sectoare, construcția depinde de interacțiunile bazate pe încredere cu alte părți, precum și de o evidență solidă. Prin urmare, presupunând că industria se poate adapta, blockchain-ul ar putea oferi o valoare semnificativă constructorilor viitorului.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me