Pe măsură ce trecem în 2019, pare un moment bun să ne uităm înapoi la evoluțiile din anul precedent. În 2018 am văzut lansarea EOS și Tron, adăugând ecosistemului existent de platforme, inclusiv Ethereum, Lisk și Cardano. Există multe discuții despre diferitele avantaje ale acestor platforme de aplicații distribuite, inclusiv securitate și scalabilitate. Cu toate acestea, este, de asemenea, interesant să luați în considerare utilizarea acestor platforme ca bază pentru dezvoltarea de aplicații distribuite.

Aici, ne uităm la cele mai populare cazuri de utilizare a aplicațiilor distribuite până acum. Am apreciat popularitatea atât în ​​funcție de volumul utilizatorilor, cât și de un număr de cazuri ale fiecărui caz de utilizare pe platformele majore, așa cum se arată pe site-uri precum Radar Dapp și Starea DApps. Întrucât cifrele și evaluările sunt deseori de acord unul cu celălalt pe diferite site-uri, aceasta este o imagine de ansamblu la nivel înalt, mai degrabă decât științifică.

Cazuri de utilizare a aplicațiilor distribuite

1. Jocuri și jocuri de noroc

Jocurile și jocurile de noroc sunt de departe unul dintre cele mai populare cazuri de utilizare a aplicațiilor distribuite și este o categorie largă. Include aplicații ca jocuri pure, dintre care multe profită de capacitatea blockchain-ului de a stoca active digitale sub formă de colecții în siguranță. Cryptokitties a fost primul care a folosit jetoanele ERC-721 non-fungibile ale Ethereum. Cu toate acestea, jocurile de colecție blockchain includ acum și EOS Knights și Etheremon.

EOS Knights a distribuit jocul de aplicații

Pagina de pornire EOS Knights

Jocurile de noroc sunt, de asemenea, populare. Jocurile cu zaruri, cum ar fi dice2win și Endless Dice, apar frecvent ca unele dintre cele mai bine utilizate.

În plus față de jocurile cu aplicații distribuite pure, există și câteva platforme de jocuri care încep să intre pe primele mese. FunFair este unul, o platformă de cazinou online care permite oricui să se configureze ca operator de joc prin jetoane FUN. Decentraland este un alt univers de realitate virtuală descentralizat, în care poți cumpăra terenuri și îți poți construi propriile companii alimentate de simbolul MANA al sistemului.

2. Schimburi descentralizate

Schimburile descentralizate devin din ce în ce mai populare. Această creștere se datorează în mare parte problemelor de securitate în curs cu schimburi centralizate și vulnerabilității lor față de hackeri. Coincheck heist este una dintre cele mai mari vreodată și s-a întâmplat abia anul acesta. Așadar, nu este surprinzător faptul că comunitatea se îndreaptă spre schimburi descentralizate, fără custodie, ca o alternativă mai sigură.

IDEX este până acum unul dintre cele mai bine utilizate schimburi descentralizate, suportând peste 200 de jetoane ERC-20. ForkDelta (inițial EtherDelta) este un altul care se află în clasament.

Deși nu este din punct de vedere tehnic un schimb descentralizat, ci un protocol de conversie, Bancor se găsește frecvent și în listele de aplicații distribuite de top.

Aplicație distribuită Bancor

Pagina principală Bancor

3. Finanțe

Deși schimburile merită propria lor categorie de aplicații distribuite, în zona mai largă a finanțelor există mai multe cazuri de utilizare populare. Stablecoin MakerDAO se numără printre aplicațiile financiare de top. Poate că nu este surprinzător faptul că stablecoinele devin atât de populare, având în vedere piața ursului în curs de desfășurare.

Platforma descentralizată de împrumut peer-to-peer Ethlend este o altă aplicație de finanțare constantă, care poate reflecta lipsa de dorință a investitorilor cripto de a-și vinde pozițiile în timp ce piața este încă în jos.

4. Utilități

O altă categorie largă, dar care are câteva cazuri de utilizare a aplicațiilor distribuite cu adevărat inovatoare, care merg în centrul a ceea ce poate face blockchain-ul. Utilitățile includ descentralizarea resurselor de calcul, așa că aici vedem proiecte precum Golem. Platforma bazată pe Ethereum își propune să creeze un supercomputer descentralizat care poate alimenta algoritmi AI și procese de redare grafică. Într-un mod similar, este furnizorul de stocare cloud descentralizat, Storj, acum alimentat și de Ethereum.

O altă aplicație distribuită de tip utilitar este Origin Protocol. Destinat economiei de partajare, acest proiect le permite dezvoltatorilor să își creeze propriile piețe pentru partajarea resurselor precum autoturisme, cazare sau forță de muncă.

5. Predicții

Poate, de asemenea, legate de piață, aplicațiile de predicție formează categoria finală pe lista noastră. Se pare că entuziaștii cripto sunt dornici să privească în viitor, așteptând cu anticipare momentul în care memele Lambo vor avea din nou un context.

Aplicațiile Ethereum fac din nou locurile de top. Gnosis și Augur sunt cele mai populare două platforme de predicție din tabelele de clasare. Ambele folosesc mecanisme similare de înțelepciune crowdsourcing despre evenimentele viitoare.

Perspective

În mod deliberat nu am enumerat niciun număr greu aici. În primul rând, așa cum s-a menționat deja, există diverse site-uri de clasare și o consistență redusă între numerele de utilizatori sau volume. Cel puțin parțial, acest lucru se poate datora faptului că nu toate conțin aceleași dapps.

De exemplu, Dapp Radar arată că există mai mult de 1500 dapps listate, cu 91.000 de utilizatori zilnici.

Radar Dapp

Un fragment care arată statisticile Dapp Radar

Starea Dapps listează aproape 2400 dapps, dar cu doar aproximativ 60k utilizatori.

Statistica statisticilor Dapps

Un fragment care arată statisticile statisticilor Dapps

Deci, găsirea unei surse de adevăr este oarecum dificilă.

Un lucru care surprinde această listă este că atât de multe exemple de aplicații distribuite pe care le-am extras din listele de top sunt construite pe Ethereum. Putem presupune doar că acest lucru se datorează faptului că Ethereum există din 2014, în timp ce platformele precum EOS sunt mult mai noi. Acest lucru a oferit dezvoltatorilor de aplicații distribuite mai mult timp pentru a-și crea și rafina produsul. De asemenea, au avut mai mult timp pentru eforturile de marketing și pentru construirea comunităților de utilizatori.

În timp, este probabil ca dezvoltatorii să înceapă să utilizeze platformele care depășesc provocările Ethereum, cum ar fi scalabilitatea. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, dap-urile de pe alte platforme vor începe să crească în popularitate.

Credit de imagine recomandat: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me