Ce este un schimb atomic?

Un swap atomic este o tranzacție cu criptomonede care poate fi executată instantaneu fără a fi nevoie de un serviciu terță parte pentru a facilita schimbul. Este o altă etapă în evoluția schimbului descentralizat, o încercare de a face tranzacționarea mai sigură, mai eficientă și mai lipsită de încredere.

„Așteptați, așa că nu pot avea încredere în swap-urile atomice?” Nu, nu, nu la asta ne referim atunci când spunem neîncrezători – de fapt, dimpotrivă. În mod ironic, un schimb de încredere este mai de încredere decât unul de încredere. De exemplu, atunci când utilizați un schimb centralizat cum ar fi Binance, vă implicați într-o tranzacție de încredere. Și anume, ai încredere în Binance cu fondurile tale. Renunțați la cheile private ale schimbului cu convingerea că operatorii săi nu le vor folosi în mod abuziv și, în schimb, vi se oferă acces la platforma de tranzacționare Binance.

Pentru a da un alt exemplu, să presupunem că Molly și Steve au vrut să schimbe valute. Molly are 57 de LTC, dar vrea să dețină 1 BTC pentru a ști cum se simte. Se pare că Steve are 1 BTC și vrea 57 LTC, așa că Molly și Steve decid să facă tranzacția. Dar nici unul dintre ei nu vrea să trimită fondurile celuilalt mai întâi, de teamă că ar putea fi înșelat. De asemenea, nu vor să treacă printr-un serviciu de escrow (un alt exemplu de intermediar de încredere, terță parte) pentru a executa tranzacția pentru ei.

Din fericire, ei pot folosi swap-uri atomice pentru aceasta. Cu un swap atomic, Molly și Steve ar putea efectua tranzacția fără a fi nevoie să treacă printr-o terță parte, cum ar fi Binance sau un serviciu de escrow, și fără a fi nevoie să se îngrijoreze că vor fi înșelați de celălalt..

diagramă de schimb atomic

Sursa: Streams.Lykke

Magic, nu? Ei bine, dacă continuați să citiți, vom accesa mai multe detalii mai jos.

Swap-uri atomice: cum funcționează

După cum probabil v-ați dat seama, swap-urile atomice sunt proiectate având în vedere două monede diferite. Acestea sunt o metodă prin care puteți tranzacționa monede direct în lanț fără a trece printr-un schimb. În plus, swap-urile atomice pot fi realizate în lanț sau în afara lanțului, dar mai multe despre acest lucru după ce am analizat modul în care funcționează.

La fel ca unele tranzacții ale rețelei Lightning, un swap atomic folosește un contract de blocare a timpului (HTLC) pentru a se asigura că ambele părți își mențin capetele negocierii. Aceste contracte utilizează un sistem de tranzacții cu mai multe semnături care îi responsabilizează pe ambii traderi pentru ca un swap să aibă succes. Pentru a face acest lucru posibil, un hashlock folosește un algoritm criptografic care permite utilizatorilor să acceseze fonduri numai după ce ambele părți au semnat tranzacțiile lor respective, iar un timelock este ca o poliță de asigurare care asigură că ambii utilizatori vor avea fondurile returnate dacă tranzacția nu are succes într-un anumit interval de timp.

exemplu de schimb atomic

Sursa: Hacker Noon

Deci, în practică, un swap atomic ar scădea astfel:

Molly și Steve își deschid reciproc canale de plată pentru a schimba 57 LTC ​​cu 1 BTC. Instigatorul tranzacției trebuie să facă apoi o adresă contractuală. În acest exemplu, Molly este instigatorul – înaintează așa – așa că creează o adresă contractuală.

Adresa contractului funcționează ca un seif pentru fonduri. În crearea adresei, Molly își depune 57 LTC ​​și produce o valoare pentru a merge cu ea (un șir secret de date care funcționează ca o cheie). În esență, hashul este ca o încuietoare pentru siguranță, în timp ce valoarea este cheia. Pentru a facilita tranzacția, Molly îi trimite hash-ul lui Steve.

Steve primește hash-ul și produce o adresă de contract similară cu acesta. În crearea propriei adrese contractuale, Steve își depune 1 BTC într-un seif (adresă contractuală) care are aceeași cheie ca a lui Molly. Astfel, pentru ca Molly să-și recupereze 1 BTC, va trebui să semneze o tranzacție pentru adresa contractului lui Steve, iar pentru ca Steve să își recupereze 57 LTC, va trebui să semneze o tranzacție pentru adresa contractului lui Molly.

Pentru a face acest lucru, Molly semnează adresa contractului lui Steve cu valoarea (cheia) care a fost utilizată pentru a produce hash-ul pe care Steve l-a folosit pentru adresa sa de contract. Procedând astfel, Molly deblochează seiful care îi revine fondurilor dezvăluind în același timp această cheie lui Steve. Așadar, acum, când Steve are această cheie, poate să semneze tranzacția pentru adresa contractului lui Molly și să-și recupereze 1 BTC, iar toată lumea este fericită.

Practic, atunci când Molly creează adresa contractului, își depune banii și creează o valoare pentru această adresă, ea îi trimite lui Steve hash-ul pentru valoare să spună: „Dacă doriți aceste 57 LTC, trebuie să reproduceți cheia hash-ului”. Așa că Steve își creează propria adresă contractuală cu acest hash pentru a spune: „Ok, dar nu pot avea cheia până nu mi-o dai, așa că folosește-o pentru a debloca 1 BTC-ul tău și atunci voi putea să o iau să-mi deblochez 57 LTC. ”

exemplu de schimb de lanțuri transversale atomice

Sursa: @ n1clker

Destul de cool, nu? Credem că da. HTLC structurează tranzacția în așa fel încât ambele părți să fie dependente de cealaltă pentru a se asigura că swap-ul este un succes. Dacă, din orice motiv, schimbul eșuează (de exemplu, eșecul rețelei sau o parte care nu își menține sfârșitul tranzacției), atunci timelock-ul returnează toate fondurile proprietarilor lor de drept – fără a face rău.

Swap-uri atomice: în lanț vs. în afara lanțului

Este important să rețineți că swap-urile atomice pot fi executate fie ca funcții în lanț, fie în afara lanțului.

Schimburi atomice în lanț, așa cum sugerează și numele, au loc pe blockchain-ul oricărei monede. În prezent, pentru ca aceste swap-uri să funcționeze, ambele valute trebuie să utilizeze același algoritm de hash și, de asemenea, trebuie să accepte HTLC. Înapoi în septembrie 2017, Litecoin și Decred au realizat un schimb atomic de succes pe lanț, primul de acest gen.

Tocmai am terminat primul $ DCR <> $ LTC swap atomic cu lanț încrucișat cu @SatoshiLite. Strigăt uriaș pentru depanare cu noi! Mai multe informații în curând ™ … pic.twitter.com/o2viQm3LTR

– Decred (@decredproject) 19 septembrie 2017

Schimburi atomice în afara lanțului permiteți, ați ghicit, schimbul în afara blocului de monede în cauză. Acest lucru are loc pe un strat secundar de noduri, iar în acest moment, swap-urile atomice în afara lanțului sunt o extensie a rețelei Bitcoin Lightning. Bitcoin și Litecoin au executat primul swap atomic în afara lanțului folosind rețeaua Lightning în noiembrie 2017.

Astăzi suntem încântați să anunțăm primul swap cu lanț încrucișat de la Bitcoin la Litecoin! ⚡️⛓️&# 128177;

Verificați codul și demonstrația aici: https://t.co/92CMslUrV4 https://t.co/hnaAUWktuN

– Lightning Labs⚡️ (@lightning) 16 noiembrie 2017

Încheierea: de ce contează schimburile atomice

Schimburile atomice ar putea aduce o securitate mai mare unei atmosfere de schimb cu riscuri, inclusiv alocarea greșită a finanțării și atacurile de hacking. Există ceva de spus despre o caracteristică de tranzacționare care vă permite să efectuați tranzacții fără a fi nevoie să treceți printr-un intermediar centralizat.

În acest punct, swap-urile atomice simplifică întregul proces de tranzacționare într-un punct de confort complet. Teoretic, swap-urile atomice ar putea fi dezvoltate pentru a oferi perechi universale de tranzacționare de la valută la valută. Doriți să tranzacționați ARK pentru LINK? Ai inteles. Ce zici de IOTA pentru DASH? Atâta timp cât utilizatorii fac cereri și oferte și creează o piață pentru aceste swapuri, puteți tranzacționa în aceste perechi. Mai mult, swap-urile atomice ar putea vedea integrarea portofelului, permițându-vă să tranzacționați valute direct din software-ul, mobilul sau portofelul web – nu mai mutați fonduri către și de la burse.

După cum am menționat mai devreme în articol, swap-urile atomice ar putea fi următoarea evoluție în tranzacționarea descentralizată. Există câteva proiecte care caută să transforme acest vis într-o realitate descentralizată. Altcoin.io, de exemplu, construiește un schimb descentralizat și un portofel cu funcții de swap atomic încorporate. În prezent, proiectul are o rețea beta de testare live pentru swap-urile sale atomice, iar echipa speră să aibă în curând o platformă complet funcțională. Komodo construiește, de asemenea, propriul schimb descentralizat cu swap-uri atomice activate în lanț, o parte integrantă a soluțiilor sale blockchain all-in-one.

Sperăm că astfel de proiecte își pot îndeplini promisiunile și pot îndeplini o soluție de tranzacționare atât de necesară în domeniul criptomonedelor. Dacă o fac, căutați swapuri atomice pentru a perturba modelul actual de schimb, deoarece probabil că vor descoperi potențialul unei revoluții complete în modul în care monedele își schimbă mâinile.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me