În ciuda vulnerabilității continue a schimburilor, piețele criptografice centralizate continuă să înflorească. Anul acesta a fost martorul mai multor hack-uri și eșecuri de schimb notabile la Cryptopia, QuadrigaCX și, mai recent, Bitrue. Hackerii pot viza atât portofelele fierbinți ale schimburilor, fie acreditările de conectare ale utilizatorilor prin phishing. Evenimentul ProofofKeys, care a avut ca scop scoaterea activelor de pe bursă, a venit și a plecat, cu un impact redus.

La acest risc se adaugă cererile din ce în ce mai mari de către guverne asupra schimburilor centralizate (CEX). Există o presiune din ce în ce mai mare pentru prevederi mai extinse KYC și AML, precum și radierea activelor care pot fi valori mobiliare. Cel mai recent, am văzut apelurile pentru o creștere a partajării datelor între schimburi. Grupul de acțiune financiară, o organizație globală care vizează coordonarea politicii financiare naționale, declarat recent că statele naționale ar trebui să forțeze schimburile să împărtășească reciproc datele despre clienți, inclusiv nume, numere de cont și adrese.

Există în mod clar dezavantaje grave în utilizarea schimburilor centralizate atunci și totuși continuă să prospere.

Pe de altă parte, schimburile descentralizate (DEX) promit să rezolve ambele preocupări. În spiritul proprietății directe, DEX-urile permit utilizatorilor să-și păstreze controlul asupra activelor lor. Aceste servicii au fost anticipate cu căldură de câțiva ani și totuși trebuie să capteze orice cotă de piață semnificativă. DEX-urile reprezintă mai puțin de 1% din volumul total al schimbului și au arătat puține semne de a contesta supremația omologilor lor centralizați.

În acest articol, aruncăm o privire asupra motivelor care stau la baza acestei inerții și ce va fi necesar pentru a descentraliza schimbul de active criptografice.

Experiența utilizatorului

Ca orice serviciu, utilizatorii migrează către schimburi intuitive, simple și ușor de navigat. Deși va exista întotdeauna o minoritate mult mai pricepută din punct de vedere tehnic fericită să navigheze în modele mai obstructive, marea majoritate navighează către site-uri ușor de utilizat.

Majoritatea DEX-urilor solicită în continuare utilizatorilor să își creeze propriile portofele, să gestioneze și să facă backup pentru chei. Acest lucru introduce fricțiune și face experiența oneroasă și chiar descurajantă.

Într-adevăr, oamenii presupun în mod greșit că majoritatea oamenilor doresc controlul asupra activelor lor cripto. Trebuie doar să ne uităm la sumele stocate în prezent pe burse și portofele centralizate.

În afară de simplitate, experiența utilizatorului depinde și de viteză. DEX-urile sunt adesea mult mai lente decât echivalentele lor centralizate. În timp ce schimburile regulate utilizează un sistem central de carte de comenzi pentru a aranja și executa tranzacții, DEX-urile folosesc adesea contracte inteligente. Drept urmare, utilizatorii adesea se trezesc așteptând confirmări în lanț înainte ca tranzacția lor să fie soluționată. Această abordare nu este doar mai lentă, dar poate fi și mai stresantă, ambele descurajând utilizatorul, chiar dacă pot avea un control mai mare asupra activelor lor. Unele DEX-uri precum Waves sacrifică acest lucru și, în schimb, optează pentru un sistem centralizat de potrivire a comenzilor. Această abordare hibridă oferă cu siguranță o experiență mult mai lină, dar începe să elimine avantajele inerente ale unui DEX prin această centralizare.

valuri dex

Wave oferă o experiență îmbunătățită a utilizatorului prin serviciul său centralizat de potrivire a comenzilor

În plus, dacă un utilizator face o greșeală la un astfel de schimb sau există o întrerupere a serviciului, asistența pentru clienți lipsește adesea. Acesta este la fel de mult un simptom al imaturității mai mult decât orice altceva și este ceva ușor de remediat. Companiile care pot oferi schimburi cu o infrastructură descentralizată, menținând în același timp asistență excelentă pentru clienți, ar trebui să exceleze.

Lichiditate

Comercianții care intră și ies din funcții depind în totalitate de o lichiditate suficientă. Lichiditatea se referă la capacitatea de a cumpăra sau a vinde un activ la prețul pieței fără a experimenta derapaje. Fără lichiditate suficientă, nu poate exista un volum real, deoarece comercianții medii și mari evită în totalitate un schimb.

Lichiditatea scăzută este banală pe aproape toate DEX-urile. Acesta este rezultatul unor stimulente insuficiente pentru a trece de la CEX-uri performante, precum și a funcționalității de dezvoltare a pieței nedezvoltate.

DEX-urile pot fi extrem de utile pentru tranzacționarea activelor mai obscure sau a celor scoase din listă de CEX-uri din temerile de reglementare. Cu toate acestea, deocamdată, aproape toată lichiditatea pentru activele majore rămâne la principalele CEX-uri. Până când nu există un stimulent suficient pentru ca factorii de decizie de piață și jucătorii mai mari să migreze, vor fi puține șanse ca această schimbare.

Rafinament

Comercianții mai mari și clienții instituționali sunt deseori atrași de serviciile unei burse dincolo de simpla tranzacționare spot.

Astfel de utilizatori se așteaptă adesea la servicii mai complexe, cum ar fi tranzacționarea în marjă, capacitatea de a scurta active, contracte futures și contracte derivate, cum ar fi opțiuni. Aceste oferte, deocamdată, depind de infrastructura centralizată și de lichiditatea excelentă.

Teoretic, astfel de oferte ar trebui să fie posibile pe DEX-uri prin contracte inteligente și alte mecanisme. Într-adevăr, această evoluție ar reduce probabil decalajul dintre cele două, aducând în același timp lichidități crescute, datorită dimensiunii mari a poziției comercianților care caută aceste servicii. La rândul său, acest lucru ar alimenta o cerere mai mare de tranzacționare spot și ar crește utilizarea în continuare.

Confidențialitate

Următorul număr este adesea trecut cu vederea. În timp ce mulți oameni promovează utilizarea DEX-urilor ca o modalitate de a ocoli cerințele KYC oneroase de către CEX-uri, există de fapt motive serioase de confidențialitate pentru a evita cu totul un DEX..

Dacă un DEX execută tranzacții pe un blockchain, cum ar fi Ethereum, atunci comercianții lasă o înregistrare permanentă și vizibilă publică a fiecărei tranzacții pe care o execută. Schimburi precum ForkDelta, de exemplu, se încadrează în această categorie, la fel ca orice serviciu care utilizează soluții de nivel 1 pentru executarea tranzacțiilor.

forkdelta

ForkDelta se bazează pe tranzacțiile Ethereum, subminând confidențialitatea utilizatorului în acest proces

Teoretic, această problemă ar putea fi evitată prin utilizarea blockchain-urilor cu confidențialitate îmbunătățită. Cu toate acestea, deocamdată, acest lucru nu este fezabil din cauza creșterilor semnificative ale mărimii tranzacției pe care aceasta o are. DEX-urile mai sofisticate, cu toate acestea, utilizează acum de obicei rețele de nivel secundar și lanțuri laterale, prin care confidențialitatea utilizatorului poate fi securizată.

Incentivare

În cele din urmă, pentru majoritatea utilizatorilor, există o presiune sau un stimulent insuficient pentru a trece la un DEX.

În timp ce industria continuă să experimenteze hack-uri de schimb, principalele schimburi au o securitate robustă și răspund profesional în astfel de evenimente, cum a arătat recentul hack Binance..

Experiența superioară a utilizatorului, lichiditatea și gama de servicii depășesc pur și simplu riscurile percepute ale custodiei și supravegherii guvernului. DEX-urile reprezintă încă un serviciu marginal, cu toate acestea, cu progrese tehnologice continue și o atitudine mai profesională, astfel de schimburi ar putea începe să rivalizeze cu rivalii lor centralizați în următorii câțiva ani.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me